1. Cześć Gość. Czy wiesz, że według analizy rynku urządzenia:

    • QNAP - stanowią 63% rynku,
    • Synology i pozostali - tylko 37% rynku?

    To forum przeglądasz dzięki sponsorowi - firmie QNAP oraz zespołowi QNAP Club Polska.

Finalna wersja firmware DSM 2.3

Dyskusja w 'Archiwum' rozpoczęta przez użytkownika mikhnal, 8 Marzec 2010.

Ładowanie...
  1. Mystik
    Offline

    Mystik Systems Admin... Q's Expert

    Dołączył:
    29 Wrzesień 2009
    Wiadomości:
    286
    Local Time:
    05:00
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Nie. Instaluje normalnie za pomocą IE.
    Swoją drogą, ciekawe dlaczego przeglądarka miałaby mieć znaczenie?
    Zaraz spróbuję ponownie z innego pliku. Może coś było pogiglane.

    edit 9:30: Z pliku wystawionego przez Krupka wszystko poszło bez problemów. Oczywiście strat nie zanotowano (przynajmniej nic o tym na razie nie wiem :D ).
     
  2. tomasz-dominik
    Offline

    tomasz-dominik Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    10 Grudzień 2009
    Wiadomości:
    77
    Local Time:
    03:00
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS212+
    a u mnie kupa :-(
    niby mam 175 GB wolnego a tu taki komunikat ... co jest grane ?
     
  3. DonKroko
    Offline

    DonKroko Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    7 Grudzień 2009
    Wiadomości:
    13
    Local Time:
    03:00
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS110j
    Instalowałem FW 2.3 na DS110j poprzez Operę i dostawałem komunikat "Dane nie mogą być zastosowane".
    Po zmianie przeglądarki za podpowiedzią Kosiarza, wszystko OK. Z Internet Explorera zainstalowało się za pierwszym razem i bezboleśnie. Teraz testuję nowe FW i dołączone programy.
     
  4. psi2338
    Offline

    psi2338 Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    26 Listopad 2009
    Wiadomości:
    47
    Miejscowość:
    Warszawa
    Local Time:
    05:00
    Oceny:
    +7 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51 1 GbE
    Witajcie,
    U mnie po instalacji najnowszej wersji firmware mam problem z wyłączaniem synca. Nie ma znaczenia czy robię to o zaplanowanej godzinie, czy robię to naciskając przycisk czy przez DSM, po prostu się nie wyłącza, zaczyna migać lampka i nic się nie dzieje sync dalej pracuje... Ma ktoś z was podobnie ? aha aktualizowałem z Bety 2.3 do 2.3 oficjalnej wersji
     
  5. kasiarz
    Offline

    kasiarz System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    8 Czerwiec 2009
    Wiadomości:
    164
    Miejscowość:
    Prospect Heights
    Local Time:
    22:00
    Oceny:
    +3 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    DS211j, DS107e, DS112j
    Ethernet:
    100 GbE
    TS-x53 100 GbE
    Mam to samo miga tylko niebieska dioda pomaga tylko wylaczenie na goraco z prądu :o
     
  6. mikhnal
    Offline

    mikhnal Guest

    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Panowie, a czy wyłącza wam się po wpisaniu w konsoli telnet/SSH komendy poweroff?
     
  7. psi2338
    Offline

    psi2338 Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    26 Listopad 2009
    Wiadomości:
    47
    Miejscowość:
    Warszawa
    Local Time:
    05:00
    Oceny:
    +7 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51 1 GbE
    Niestety komenda poweroff nie wyłącza SYNCA. Po jej wpisaniu, nie mogę się połączyć przez SSH oraz WWW. Lampki na Syncu migają normalnie. I tu jedyna opcja to odłączenie zasilania.
     
  8. kasiarz
    Offline

    kasiarz System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    8 Czerwiec 2009
    Wiadomości:
    164
    Miejscowość:
    Prospect Heights
    Local Time:
    22:00
    Oceny:
    +3 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    DS211j, DS107e, DS112j
    Ethernet:
    100 GbE
    TS-x53 100 GbE
    Po wydanie komendy poweroff serwer próbuje się wyłączyć coś robi na dysku i znika z sieci nie można do niego niczym się połączyć przy czym pozostaje dalej włączony dioda od poweru nie miga świeci ciągle. Serwer wyglada jak by ciągle pracował.
     
  9. cezbar
    Offline

    cezbar System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    23 Marzec 2009
    Wiadomości:
    180
    Miejscowość:
    Nowa Dęba
    Local Time:
    03:00
    Oceny:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS111/DS214
    Ethernet:
    100 Mbps
    null 100 Mbps
    Przeżyłem upgrade do wersji DSM 2.3-1139. Wszystko działa poprawnie i nic nie zginęło. Ale ciekawi mnie czy jest ktoś kto ma DS 107 lub wolniejszy, kto wgrywał nowy soft i ile to trwało? U mnie od momentu restartu Synka do pełnego uruchomienia w nowej wersji trwało to 62 min. (dla porównania dodam, że poprzednia aktualizacja trwała u mnie 48 min. liczone od restartu).
    Z tego co wiem na synkach z prockiem 512 MHz lub szybszych trwa to od kilku do kilkunastu minut.
     
  10. terrorite
    Offline

    terrorite Network Architect Q's Professional

    Dołączył:
    19 Listopad 2009
    Wiadomości:
    434
    Local Time:
    03:00
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS409
    A co macie w pliku /var/log/messages szczegolnie po wpisach:
    scemd: scemd: power button pressed, ret = 0
    scemd: SCEMD: Shutdown the system.
     
  11. psi2338
    Offline

    psi2338 Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    26 Listopad 2009
    Wiadomości:
    47
    Miejscowość:
    Warszawa
    Local Time:
    05:00
    Oceny:
    +7 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51 1 GbE
    ja mam coś takiego w m pliku :
     

    Załączone pliki:

    • Bez tytułu.jpg
      Rozmiar pliku:
      178,2 KB
      Wyświetleń:
      96
      MD5 Sum:
      9928bcafe371b9fd4799ce312ad8109e
  12. cezbar
    Offline

    cezbar System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    23 Marzec 2009
    Wiadomości:
    180
    Miejscowość:
    Nowa Dęba
    Local Time:
    03:00
    Oceny:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS111/DS214
    Ethernet:
    100 Mbps
    null 100 Mbps
    We wcześniejszym poście napisałem, że wszystko w nowym sofcie jest OK. Otóż nieprawda. Bardzo niezadowolony jestem z nowej wersji Photo Station 4. Znikło mi okienko do logowania i nie mogę z tym nic zrobić. Zero zarządzania, zero modyfikacji itp.
     
  13. Krwiak
    Offline

    Krwiak SysOp Administrator

    Dołączył:
    27 Maj 2008
    Wiadomości:
    2 415
    Local Time:
    05:00
    Oceny:
    +10 / 1 / -0
    Followers:
    1
    Ja mam Okienko logowania, więc to raczej nie wina softu, spróbuj może wyczyścić cache przeglądarki.
     
  14. terrorite
    Offline

    terrorite Network Architect Q's Professional

    Dołączył:
    19 Listopad 2009
    Wiadomości:
    434
    Local Time:
    03:00
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS409
    A moglbys wkleic caly log po Oops: kernel access of bad area, sig: 11
    chociaz i tak obawiam sie ze bez resetu i instalacji systemu od nowa sie nie obejdzie. Signal 11 w skrocie oznacza "segmentation fault" czyli kernel probuje dostac sie do miejsca pamieci gdzie w ogole nie powininen sie znajdowac.
     
  15. kasiarz
    Offline

    kasiarz System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    8 Czerwiec 2009
    Wiadomości:
    164
    Miejscowość:
    Prospect Heights
    Local Time:
    22:00
    Oceny:
    +3 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    DS211j, DS107e, DS112j
    Ethernet:
    100 GbE
    TS-x53 100 GbE
    Dokładnie po resecie i instalacji od nowa serwer znowu zaczął się wyłączać to pewno jakieś pozostałości po becie.
     
  16. jarema34
    Offline

    jarema34 Systems Admin... Q's Expert

    Dołączył:
    8 Listopad 2009
    Wiadomości:
    208
    Local Time:
    03:00
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    DS213j, DS109j
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    U mnie także chodzi bez problemu zarówno wersja beta jak i od kilku dni wersja finalna. :D
     
  17. cezbar
    Offline

    cezbar System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    23 Marzec 2009
    Wiadomości:
    180
    Miejscowość:
    Nowa Dęba
    Local Time:
    03:00
    Oceny:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS111/DS214
    Ethernet:
    100 Mbps
    null 100 Mbps
    A ja dokończę to o czym wcześniej wspomniałem. Otóż po zmianie softu na 2.3, w którym to jest nowa wersja Photo Station 4 przestało mi się wyświetlać okienko logowania do Photo Station. Po za tym zdjęcia, które już były w albumie zostały bez zmian.
    Problem nie dotyczył osób, które używały schematów proponowanych przez Synology. Ja miałem trochę zmodyfikowany wygląd z wstawionym banerem u góry strony. Jak się później okazało to właśnie ten baner był problemem, gdyż w nowej wersji nie wszystko po przekonwertowaniu znalazło swoje miejsce. Mój baner zachował kształt ale zamiast grafiki był czarny jak całe tło (bo takie miałem). Jedynym wyjściem było przywrócenie ustawień domyślnych, ale żeby to zrobić trzeba było się zalogować. Tylko jak to zrobić skoro nie ma linku do logowania?

    __________________

    Rozwiązanie problemu:

    1. Spróbowałem się zalogować w ciemno. Czyli na logikę. Wejście na stronkę albumu i naciśnięcie 2 x TAB i kursor którego nie było widać teoretycznie powinien być w miejscu linka do logowania. Wpisałem w ciemno login, następnie raz TAB i hasło. BINGO byłem zalogowany. Ale nadal nie mogłem dostać się do menu konfiguracji bo czarny baner na czarnym tle zachodził na linki uniemożliwiając ich naciśnięcie. (właśnie to umiejscowienie banera było problemem).
    2. Spoko, spoko, prawy klawisz myszy na przeglądarce i wybieram "Pokaż źródło strony". W gąszczu kodu można znaleźć odnośniki do niewidocznych linków.
    3. Dla tych co używają linuxa sprawa jest bardziej prosta, chodzi mi o przeglądarkę Konqueror. Analogicznie prawy klawisz myszy i opcja: "pokaż źródło dokumentu" i tu ciekawostka bo Konqueror źródło domyślnie pokazuje w openoffice. Bardzo fajnie bo wyświetlają się linki i nie trzeba przebijać się przez spore ilości kodu. Teraz wystarczy przytrzymać CTRL i najechać myszką na link: ZALOGUJ, a w dymku obok myszki pojawi się dokładnie miejsce gdzie wskazuje link.
    4. Teraz ten link wklejamy do paska adresu przeglądarki (musimy być oczywiście zalogowani w ciemno) i mamy dostęp do konfiguracji.
    5. Zmieniamy wygląd na standard, zapisujemy i mamy od nowa w pełni funkcjonalny Photo Station 4.

    __________________

    Szkoda, że podczas tych operacji nie robiłem screenów, były by teraz bardzo przydatne, ale nie myślałem o screenach tylko o tym jak się dostać do albumu z fotkami.

    // nie wiedziałem gdzie to umieścić bo sprawa dot. Photo Station, ale że dzieje się to po zmianie softu na 2.3 i to, że ten temat poruszyłem już w tym dziale, to właśnie tu zostawiam ten opis chyba, że moderatorzy zadecydują inaczej to sobie go przeniosą //

    mikhnal: niech zostanie tutaj bo dotyczy nowego DSM 2.3
     
  18. adamandrz
    Offline

    adamandrz Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    30 Listopad 2009
    Wiadomości:
    17
    Local Time:
    03:00
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Synology:
    ds210j
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Witam

    Widzę, że u większości forumowiczów coś nie działa w wersji 2.3. To i ja dołączę: synek przestał hibernować dyski. Miałem ustawione na 15 minut bezczynności (no i dalej mam), ale niestety nie działa. Odłączyłem od sieci, aby nic synka nie wzbudziło, siedziałem i obserwowałem. I efektu brak. Myślałem, iż może jakiś proces działa w tle, np. indeksacja plików multimedialnych, ale minęło 4 dni a zmian w działaniu nie widać. No chyba, że mam tak dużo plików, że wymaga tyle czasu na "przemielenie" całości - zdjęć mam około 8GB.

    Czy koledzy też zauważyli brak hibernacji?
    W każdym bądź razie obserwuję dalej.

    pozdrawiam
     
  19. zuto
    Offline

    zuto System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    18 Maj 2009
    Wiadomości:
    103
    Local Time:
    05:00
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    używam:
    - Photo Station - jakieś 25GB zdjęć
    - Download Station
    - Serwer multimediów - filmy, zdjęcia, muzyka - jakieś 0,5T
    - FTP
    - samba

    Na routerze przekierowanie portów do FTP i Photo Station - czyli okno na świat, co prawda używane nie 24/7, ale wtedy kiedy ja potrzebuję.
    W sumie DS działa jakieś 10 - 15 h/dobę

    Codziennie używane:
    hibernacja, automatyczne włączanie i wyłączanie synka.

    U mnie po przejściu z 2.3 beta na 2.3 stable nie zauważyłem żadnych problemów. Wsio działa stabilnie i w takim zakresie w jakim zostało zaprojektowane.
     

Poleć tę stronę

  1. This site uses cookies to help personalise content, tailor your experience and to keep you logged in if you register.
    By continuing to use this site, you are consenting to our use of cookies.
    Odrzuć powiadomienie.