1. Cześć Gość. Czy wiesz, że według analizy rynku urządzenia:

    • QNAP - stanowią 63% rynku,
    • Synology i pozostali - tylko 37% rynku?

    To forum przeglądasz dzięki sponsorowi - firmie QNAP oraz zespołowi QNAP Club Polska.

ezCloud - jak to dziala

Dyskusja w 'Cloud Station' rozpoczęta przez użytkownika gregor1467, 17 Styczeń 2012.

Ładowanie...
  1. Magnetar
    Offline

    Magnetar Network Architect Q's Professional

    Dołączył:
    17 Styczeń 2012
    Wiadomości:
    547
    Local Time:
    02:38
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    2
    Synology:
    DS110j
    Nie mogę tego rozgryźć - na początku przy połączeniu użyłem ID i było dobrze do momentu kiedy wyłączyłem komputer - rano po włączeniu okazało się że nie może się połączyć - skasowałem połączenie i tym razem przy konfiguracji podałem adres ddns i generalnie w ciągu dnia nie mam problemów nawet jak kilka razy wyłączę komputer to połączenie wracało - niestety na drugi dzień rano mam powtórkę z rozrywki - nie może się połączyć muszę kasować i na nowo się podłączać. W statusie mam komunikat że Wystąpił błąd sieciowy, sprawdź ustawienia sieci.
     
  2. luckyls
    Offline

    luckyls Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    19 Grudzień 2011
    Wiadomości:
    2
    Local Time:
    03:38
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Witam, nie za bardzo rozumiem jak działa ta usługa z zewnątrz.
    Wewnątrz Lan działa wszystko bardzo dobrze, jak skonfiguruję połączenie po adresie lokalnym 192.168.1.100 (adres synka) i login i hasło admina
    Jak skonfiguruję po ID i uruchomię WebDAV to też działa lokalnie.

    Nie umiem poradzić sobie aby działało to wszystko z zewnątrz.

    Port 6690 TCP/UDP przekierowany na routerze na adres synka 192.168.1.100
    Router ma stałe publiczne IP a.b.c.d
    Firewall na routerze wyłączony.
    Port 6690 jest otwarty.

    W konfiguracji połączenia wpisuję ip a.b.c.d login i hasło admina i połączenie nie powiodło się.
    W konfiguracji połączenia wpisuję ip a.b.c.d:6690 login i hasło admina i połączenie nie powiodło się.

    Inne usługi np: a.b.c.d:5000 (panel admina - działa)
    a.b.c.d:7000 filestation - działa
    a.b.c.d:8000 pyload - działa
    a.b.c.d:5500 photostation - działa

    więc myślę że wina raczej nie leży po stronie konfiguracji routera.

    Co może być nie tak? Może macie jakieś pomysły, bo mi się właśnie skończyły.
     
  3. mikhnal
    Offline

    mikhnal Guest

    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Z zewnątrz trzeba wpisać "numer usługi" z Panel sterowania > ezCloud > karta QuickConnect > włączyć CloudStation > spisać ezCloud ID
     
  4. luckyls
    Offline

    luckyls Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    19 Grudzień 2011
    Wiadomości:
    2
    Local Time:
    03:38
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    przetestuję jutro i dam znać co udało się ustalić.

    Usługa działa już poprawnie.
    Postępując zgodnie z zaleceniem mikhnal-a udało się uruchomić usługę z zewnątrz jak i wewnątrz.
    Dodatkowo nie wolno zapominać o przekierowaniu port 6690 na routerze.

    Wielkie dzięki.
     
  5. Strong
    Offline

    Strong Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    3 Marzec 2011
    Wiadomości:
    12
    Local Time:
    02:38
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS211+
    Czy są jakieś wieści o kliencie na inny system operacyjny niż win7? Data planowanego wydania? Wersja beta? Cokolwiek?
    Zależy mi na OSX i IOS5 oraz linuksie?
     
  6. mikhnal
    Offline

    mikhnal Guest

    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Nie.
     
  7. straszak
    Offline

    straszak Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    1 Listopad 2009
    Wiadomości:
    21
    Local Time:
    02:38
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    109j
    Witam ...
    Panowie ... jak to w końcu jest z tym ezCloud i 109j? Działa to czy nie działa na tym urządzeniu?
    Walczyłem całą noc i po prostu padłem a sprawa jak leży tak leży.
    Chce się połączyć z tym chociaż po LANie i kapota. Na synology (Panel sterowania --> ezCloud --> QuickConnect) w sekcji QuickConnect mam zaznaczone DS File i DS File HTTPS ... na dole w sekcji Informacje o usłudze ezCloud mam ezCloud ID i tutaj swój numer ... dostosowanie puste i na dole Status połączony. Czy to wszystko co muszę na Synology zrobić? Normalnie znam sie troche na tym i nie mam problemów z jakimiś portami, przekierowaniami itd a tutaj jakby sie uwzielo.
    Na kompie zainstalowałem Synology Cloud Station (Win7 32bit). Na starcie żeby sie zalogować wpisuje i ID, i numer IP Synology, login i hasło admina, login i hasło uzytkownika który ma prawa dostępu i nic ... Testuje połączenie i wiecznie i na okrągło "Połączenie nie powiodło się. Sprawdź ustawienia sieci i ponów próbę". Na zaporze program przepuściłem, w ogóle wyłączałem zapore żeby już całkowicie zniwelować blokade z tej strony, na routerze porty przekierowałem (6690) chociaż uważam że to zbędne bo nie mam zamiaru ze świata się synchronizować a jedynie z LANu ale już .. przekierowałem. Na routerze firewall wyłączony i nic ... Już po prostu brak mi pomysłów. Może gdzieś robię głupi błąd i szukam wielkich problemów a może po prostu ten serwer nie obsługuje tego. Nie mam w pakietach ezCloud ... jedynie to co napisałem wyżej. Oświećcie mnie proszę.
     
  8. luksta
    Offline

    luksta Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    25 Maj 2012
    Wiadomości:
    2
    Local Time:
    02:38
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    109j
    Nie działa ani na ID ani na IP. Zastanawiam się co źle robię.
    Czy jest jakiś port na którym pracuje chmura?

    Nie chciałbym korzystać z ezCloud, mam usługę na DynDNS i tak się dostaję z zewnątrz.

    Może macie jakieś pomysły?
     
  9. mikhnal
    Offline

    mikhnal Guest

    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Uaktualnij DSM do najnowszej wersji. Paczka Cloud Station przeznaczona dla DSM 4.0-2228 oraz najnowszy klient CS pozwala na łączenia się za pomocą IP.
     
  10. luksta
    Offline

    luksta Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    25 Maj 2012
    Wiadomości:
    2
    Local Time:
    02:38
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    109j
    Nie u mnie, mam najnowszy DSM i nie mam tej paczki dostępnej. Może źle szukam.
    Załaczam obrazki

    [Nieprawidłowy link obrazu]:http://www.buildgreen.pl/public/scrShot1.png

    [Nieprawidłowy link obrazu]:http://www.buildgreen.pl/public/scrShot2.png
     
  11. mikhnal
    Offline

    mikhnal Guest

    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Faktycznie, wybacz. Do DS109j nie ma paczki Cloud Station.
     
  12. Therion7777
    Offline

    Therion7777 System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    1 Marzec 2011
    Wiadomości:
    164
    Miejscowość:
    Wrocław
    Local Time:
    04:38
    Oceny:
    +16 / 2 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    TS-x53
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    Nowa instalka mnie zabiła -- https://dl.dropbox.com/u/64172425/cloud%20station.JPG
    Normalnie tej idei nie rozumiem...

    A kiedy już pozamykałem wszystko to dostałem na twarz to -- https://dl.dropbox.com/u/64172425/cloud%20station2.JPG
    Kogo tam kopnęło w głowę? :///

    Ponownie mam ssać z serwera te wszystkie pliki? Co za bzdura :/
     
  13. asd321
    Offline

    asd321 Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    6 Wrzesień 2011
    Wiadomości:
    60
    Local Time:
    02:38
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS 212+
    Witajcie,

    zanim zacznę aktualizację na PCcie, podpytam Was, czy naprawdę trzeba wyznaczać znów jakiś NOWY folder do synchronizacji?
    Czyli, że po aktualizacji wszystko trzeba ustawiać od nowa?
    będę wdzięczny za info
    raV
     
  14. mikhnal
    Offline

    mikhnal Guest

    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Wystarczy, że wyczyścisz poprzedni. Skasuj w nim wszystkie pliki.
     
  15. vpw
    Offline

    vpw Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    11 Listopad 2010
    Wiadomości:
    7
    Local Time:
    03:38
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Miałem podobne wrażenie. Kiedy przez przypadek nacisnąłem guzik "usuń łącze" i zobaczyłem ekran konfiguracji. Na szczęście okazało się, że po podaniu poprzedniego (pełnego) folderu, dostałem pytanie czy ma "porównać pliki" i po krótkim czasie się zsynchronizowało z dotychczasowymi plikami.

    Generalnie stabilność jest średnio dobra, ale to raczej wynika z mojego dostawcy internetu. Brakuje mi też możliwości ustawienia proxy kiedy pracuje za fw. Dropbox ma tu przewagę, że po wstawieniu serwera proxy mam dostęp do plików z sieci korporacyjnej. Do Syno niestety nie.
     

Poleć tę stronę

  1. This site uses cookies to help personalise content, tailor your experience and to keep you logged in if you register.
    By continuing to use this site, you are consenting to our use of cookies.
    Odrzuć powiadomienie.