1. Cześć Gość. Przeglądasz forum dzięki firmie QNAP oraz zespołowi QNAP Club Polska.

DSM 6.0

Dyskusja w 'Firmware (Dyskusja)' rozpoczęta przez użytkownika skowron, 6 Październik 2015.

Ładowanie...
Tagi:
  1. Stanley99
    Offline

    Stanley99 Network Architect Q's Professional

    Dołączył:
    26 Listopad 2013
    Wiadomości:
    464
    Local Time:
    21:20
    Oceny:
    +3 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS214play
    Czy w DSM 6 można logować się na roota przez SSH z PuTTY/Kitty? Pytam, bo ktoś zdaje się niedawno pisał, że już nie da rady, zaś nagminnie korzystam z tunelowania wedle tej porady:
    Przeglądanie internetu z pracy - Tunel HTTP via putty
    i byłbym mocno nierad, gdyby mi tego zabrakło.

    P.S. A tak w ogóle odnośnie instalacji 6-tki - poczekam, aż dobrze wytestujecie ;)
     
  2. Zoltar
    Offline

    Zoltar Enterprise Admin... Q's Architect

    Dołączył:
    4 Listopad 2013
    Wiadomości:
    871
    Miejscowość:
    pomorskie
    Local Time:
    21:20
    Oceny:
    +18 / 0 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS 216, DS216j, DS213j
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    @Stanley99@Stanley99, nawet w tym wątku na jednej z poprzednich stron mikhnal podał linka do nowego forum, gdzie jest opisane jak zalogować się z uprawnieniami roota. Opis znajdziesz też w helpie do DSM (podejrzewam że w helpie do nowego DSM:) )
    Nawiasem mówiąc ten nowy sposób jest trochę dziwny bo z jednej strony Synology zaleca wyłączyć standardowe konto admina a z drugiej strony logowanie się z uprawnieniami roota wymaga jednak aby to konto było włączone......

    Mała aktualizacja - to nie musi być konkretnie admin, wystarczy jakikolwiek użytkownik z uprawnieniami admina więc w tym momencie konto admina może być rzeczywiście wyłączone
     
  3. wojtek_gtx
    Offline

    wojtek_gtx Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    17 Listopad 2014
    Wiadomości:
    39
    Miejscowość:
    Warszawa
    Local Time:
    00:20
    Oceny:
    +4 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS212
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    24 godziny po aktualizacji procek cały czas 100% Ram 50% mam odpalone tylko Surveillance i DLNA - Masakra ...
     
  4. Yaaro
    Offline

    Yaaro System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    21 Listopad 2012
    Wiadomości:
    193
    Local Time:
    21:20
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS214play
    No i się nachodził. Nawet 24h nie wytrzymał najnowszy system Synology. Wysypał się tak że nie można się do niego zalogować.
     
  5. krissos
    Offline

    krissos Kierowca szefa Q's Excellence

    Dołączył:
    24 Grudzień 2012
    Wiadomości:
    537
    Miejscowość:
    Zagłębie
    Local Time:
    23:20
    Oceny:
    +57 / 2 / -0
    Followers:
    2
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    :oklaski::oklaski::oklaski: Nowy DSM 6.0 :oklaski::oklaski::oklaski:
     
    • Meh Meh x 1
  6. dareksu
    Offline

    dareksu Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    21 Marzec 2016
    Wiadomości:
    1
    Local Time:
    23:20
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    100 GbE
    null 100 GbE
    umnie wykorzystanie CPU 2% i RAM 30%. bez problemu ponad 30h pracy :D
    tylko nie widzę mail plusa ;(
     
  7. iLaSkA
    Offline

    iLaSkA Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    17 Czerwiec 2013
    Wiadomości:
    14
    Local Time:
    21:20
    Oceny:
    +3 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS213j i DS716+II
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    U mnie cały czas proces "syncd" wykorzystuje ponad 60% procesora. Co to za proces? W jaki sposób mogę sprawdzić co się dzieje?
     
  8. vuxc
    Offline

    vuxc System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    24 Październik 2015
    Wiadomości:
    171
    Miejscowość:
    Malmö
    Local Time:
    23:20
    Oceny:
    +7 / 2 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Synology:
    Dell T20
    Ethernet:
    100 Mbps
    null 100 Mbps
    Dokladnie ten sam proces u mnie zzera 100% procesora a backup rozpoczety przeszlo 24h temu nadal trwa...
     
  9. pike28
    Offline

    pike28 Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    1 Marzec 2016
    Wiadomości:
    19
    Miejscowość:
    Szczecin
    Local Time:
    23:20
    Oceny:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x69U
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x69U 1 GbE
    U mnie RAM zjadał Intrusion Prevention . Po odinstalowaniu i tak 40 % , z czego większość bierze transmission . Na 5.2 miałem średnie zużycie RAM na 27%.
     
  10. seb235
    Offline

    seb235 Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    19 Listopad 2013
    Wiadomości:
    47
    Local Time:
    21:20
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS214play
    No powiem tak brawo synology, mija jakieś 36h od aktualizacji do DSM 6.0 i DS214Play ma dość. Wejście poprzez WWW trwa wieki nie wspominając już o uruchomieniu jakiejś aplikacji. Dostęp po SMB niemożliwy, kopie Time Machine też mają problem dostać się do zasobu sieciowego. Klient CloudStation dla OS X i dla Linuksa nie potrafił się sam zaktualizować do najnowszej wersji i trzeba było to robić ręcznie za co też spory minus, kolejna sprawa że wersja dla OS X potrafi się wywalać i powodować dziwne działanie systemu.

    Generalnie używam tego w domu (na szczęście tylko w domu) ale nie lubię bubla, nie lubię urządzeń z którymi są jakieś problemy. Kupuje sprzęt firmowy zazwyczaj z wyższej kategorii cenowej niż ekonomiczna. Nie używam żadnych wersji Beta czy RC oprogramowania, ale jak się pojawia wersja finalna oczekuje że nie będzie z nią żadnych problemów. Ja zdaje sobie sprawę że każda firma ma wpadki, ale synology ma ich bardzo dużo.

    Niestety prawo jest zbyt mało restrykcyjne pod tym względem, powinna być jakaś metoda egzekwowania od takich firm tego za co się zapłaciło. Takie praktyki testowania na użytkowniku który za sprzęt zapłacił powinny być zakazane, no chyba że ktoś robi to świadomie. Niestety sporo firm tak robi i jest to przykre, szczególnie jeżeli kupujemy coś gdzie sprzęt i oprogramowanie stanowi jedność - tutaj powinno być perfekcyjnie - ale nie jest.
     
    • Zgadzam się! Zgadzam się! x 1
  11. garibaldi
    Offline

    garibaldi Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    10 Luty 2010
    Wiadomości:
    15
    Local Time:
    21:20
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS412+
    Witam.
    Ostatnio z definicji nie ważne co aktualizuje (soft w TV czy NAS (mam 3 Synology i 1 Qnapa) zawsze czekam min miesiąc po wypuszczeniu aktualizacji i nigdy ta metoda mnie nie zawiodła. Chociaż prawdę mówiąc tylko w przypadku Synology efekt końcowy nigdy nie jest pewny. Nie wiem jak z innymi markami NAS (Asustor) ale w Qnapie takich zgrzytów nigdy nie miałem.
     
  12. vuxc
    Offline

    vuxc System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    24 Październik 2015
    Wiadomości:
    171
    Miejscowość:
    Malmö
    Local Time:
    23:20
    Oceny:
    +7 / 2 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Synology:
    Dell T20
    Ethernet:
    100 Mbps
    null 100 Mbps
    Poza problemami jest tez i jeden plus! W koncu VideoStation zaczal dzialac jak nalezy na moim DS115J.

    Wczesniej zbuforowanie filmu przez przegladarke czy telefon trwalo wieki, czasami zamiast obrazu mialem same krzaki plus zacinka co kilkanascie sekund a w dodatku brak dzwieku w filmach z dzwiekiem DTS a teraz dziala to calkiem sprawnie jak na moj sprzet.
    Jedyna rzecz ktora powinni poprawic to rozpoznawanie wiekszej ilosci formatow napisow bo nie kazde sa wykrywane przez playera
     
  13. stoperf
    Offline

    stoperf Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    14 Maj 2015
    Wiadomości:
    1
    Local Time:
    21:20
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS115J
    Witam!
    Pytanie z innej beczki.
    Aktualizuje właśnie do 6 DS115J.
    Trwa to juz z godzine.
    Niebieska dioda miga, ale pracują też diody LAN i Disk.
    Czy to ma tak długo trwać czy cos poszło nie tak.

    Pozdr
     
  14. vuxc
    Offline

    vuxc System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    24 Październik 2015
    Wiadomości:
    171
    Miejscowość:
    Malmö
    Local Time:
    23:20
    Oceny:
    +7 / 2 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Synology:
    Dell T20
    Ethernet:
    100 Mbps
    null 100 Mbps
    Chyba cos poszlo nie tak.
    U mnie na tym samym sprzecie aktualizacja zajela nie wiecej jak 30 minut.

    Jezeli dioda dysku pracuje to nie ruszaj, moze cos z tego jeszcze bedzie
     
  15. pike28
    Offline

    pike28 Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    1 Marzec 2016
    Wiadomości:
    19
    Miejscowość:
    Szczecin
    Local Time:
    23:20
    Oceny:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x69U
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x69U 1 GbE
    Ja miałem podobnie na 216. W końcu wyłączyłem ręcznie i odpaliłem raz jeszcze . Uruchomił się ponownie instalator i trwało 10 min. Pózniej pobrał i zaktualizował wszystkie zainstalowane programy.
     
  16. Kamil84
    Offline

    Kamil84 Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    28 Listopad 2012
    Wiadomości:
    27
    Miejscowość:
    Warszawa
    Local Time:
    21:20
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS213+
    Ethernet:
    100 Mbps
    null 100 Mbps
    Witam. Właśnie jestem świeżo po instalacji 6. Na razie wszystko działa ok, trochę procesor wysoko, ale może będzie lepiej. RAM w 25% zajęty, kilka pakietow musiałem wyłączyć, bo nowa wersja ponownie je sama włączyła.

    Na duży plus wersja mobilna, dużo więcej możliwości konfiguracji i odświeżony wygląd.

    Fajnie także, że DSVideo jest teraz dostępne na oddzielnym porcie, nie trzeba logować się do DSM.
    Czas trochę potestować..

    Wysłane z mojego PLK-L01 przy użyciu Tapatalka
    Edit

    Procek zjechał już do 22% i ćwiartka ramu 'zżarta'
     
  17. Yaaro
    Offline

    Yaaro System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    21 Listopad 2012
    Wiadomości:
    193
    Local Time:
    21:20
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS214play
    Macie w tym nowym DSVideo tło z poszczególnych filmów ?
     
  18. Kamil84
    Offline

    Kamil84 Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    28 Listopad 2012
    Wiadomości:
    27
    Miejscowość:
    Warszawa
    Local Time:
    21:20
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS213+
    Ethernet:
    100 Mbps
    null 100 Mbps
    Możesz jaśniej ? Czy chodzi Ci, czy okładki się wyświetlają?

    Wysłane z mojego PLK-L01 przy użyciu Tapatalka
     
  19. vuxc
    Offline

    vuxc System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    24 Październik 2015
    Wiadomości:
    171
    Miejscowość:
    Malmö
    Local Time:
    23:20
    Oceny:
    +7 / 2 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Synology:
    Dell T20
    Ethernet:
    100 Mbps
    null 100 Mbps
    Pewnie chodzi mu o ten baner z okladkami i opisami filmow na stronie glownie ktory po kolei pokazuje wszystkie filmy jakie mamy.
    Tak, mamy.
     
  20. Yaaro
    Offline

    Yaaro System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    21 Listopad 2012
    Wiadomości:
    193
    Local Time:
    21:20
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS214play
    Nie...o coś takiego
    auploads.tapatalk_cdn.com_20160326_0c89838e420230c0970143a8caadbb28.
     

Poleć tę stronę