1. Cześć Gość. Przeglądasz forum dzięki firmie QNAP oraz zespołowi QNAP Club Polska.

DSM 6.0

Dyskusja w 'Firmware (Dyskusja)' rozpoczęta przez użytkownika skowron, 6 Październik 2015.

Ładowanie...
Tagi:
  1. mabesto
    Offline

    mabesto Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    27 Maj 2013
    Wiadomości:
    7
    Local Time:
    04:49
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS413j
    łaskawca skończył indeksowanie, wszystko widać. aviki sa i się odtwarzają. Ale aby po aktualizacji sofu musiała byc robiona od nowa procedura indeksowania? Koledzy z Synology chyba ida droga kolegów z Apla, którzy wypuszczaja coraz bardziej niedopracowane oprogramowanie
     
  2. mikhnal
    Offline

    mikhnal Guest

    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Pitolenie. Zawsze przy zmianie głównej gałęzi oprogramowania wszystko indeksowane było od nowa. Nie podoba się to kup sobie dysk w obudowie USB.
     
    • Śmieszne Śmieszne x 1
  3. Kamil84
    Offline

    Kamil84 Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    28 Listopad 2012
    Wiadomości:
    27
    Miejscowość:
    Warszawa
    Local Time:
    04:49
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS213+
    Ethernet:
    100 Mbps
    null 100 Mbps
    Tak działa.

    Wysłane z mojego PLK-L01 przy użyciu Tapatalka
     
  4. lszczota
    Offline

    lszczota Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    8 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    10
    Local Time:
    04:49
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS213j
    Witam serdecznie.
    Po aktualizacji systemu do wersji 6.0-7321 nie mam możliwości połączenia się z serwerem poprzez program Cloud Station Drive.
    Na wcześniejszej wersji oprogramowania wszystko działało.
    Nie było żadnych problemów do momentu aktualizacji nowej wersji.
    Cloud Station Drive również jest zaktualizowany do nowej wersji.
    Serwer NAS to Synology 215j.
    Przesyłam również printscrean z błędem który wyskakuje przy próbie łączenia się. synology.
     
  5. iLaSkA
    Offline

    iLaSkA Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    17 Czerwiec 2013
    Wiadomości:
    14
    Local Time:
    04:49
    Oceny:
    +3 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS213j i DS716+II
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Dlaczego backup, który na DSM 5.2 trwał 5-10 min (przyrostowy) nagle zajmuje od 9 do 12 godzin? Nic nie zmieniałem w ustawieniach :-(
     
    • Zgadzam się! Zgadzam się! x 1
  6. pejton
    Offline

    pejton Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    8 Grudzień 2012
    Wiadomości:
    1
    Miejscowość:
    Gdynia
    Local Time:
    04:49
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Synology:
    ds213
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Witam wszystkich, takie pytanie do użytkowników nowego DMS6.0, jestem po wymianie dysku na większy i stoję przed akcją przerzucania muzyki i zdjęć, jest tego sporo (pewnie ponad 500GB, a może i więcej) a więc chciałbym uniknąć podwójnej indeksacji plików. Aktualnie posiadam ostatni DSM5.X na serwerze ds213 i indeksacja go zabija (w sumie najbardziej tworzenie miniaturek, ale to zabija chyba większość serwerów ze średniej półki od synology). Zastanawiam się czy jest sens upgrade do DSM 6.0, może orientujecie się czy przejście na nowy DMS jest nieuniknione (zaprzestanie łatania 5.X lub jakieś inne ograniczenia - lubię nowości ale jeśli mają mój serwer niepotrzebnie dociążyć to wolę zostać na 5.x). Generalnie korzystam głownie z audiostation wraz z rDAC, tunera (nagrywanie tv) firmy OMEGA (model musiałbym spisać), jako serwer filmów do KODI + jako alternatywa PLEX, torren.

    Obawiam się problemów z DAC lub tunerem które od dsm 4 działają bez zarzutu. W planie miałem upgrade chociażby do ds216+ ale producent nie jest mi w stanie odpowiedzieć czy DAC zadziała na porcie USB2.0 (u mnie działa tylko na USB3.0) tyle że ja takich portów mam dwa a ds216+ 1szt. i nie chciałbym wykorzystać jej akurat do DACa, a to byłby dobry moment na przejście na wyższy model - wymiana dysku, upgrade i przerzucanie danych z indeksacją wszystkiego.
    Mam opcję włożenia starego dysku którego jeszcze nie formatowałem i na nim mogę zrobić próbę upgrade do 6 i wszystko posprawdzać ale jak coś się nie powiedzie nie będę miał backupu (nie mam mirroringu - włożony pojedynczy dysk).

    Jakie są wasze opinie po upgrade do DSM6.0 - czytam że część osób ma drobne problemy, jak zwykle my użytkownicy jesteśmy wiecznymi beta testerami i mimo oznaczeń RC wciąż służymy jako najlepsi testerzy :) ale to już norma i w grach, systemach operacyjnych, oprogramowaniu, telefonach ale to inna bajka

    Generalnie DSM 5 miał sporo nowinek zestawiając go z DSM 4 dla domowych multimedi, ale DSM 6 na pierwszy rzut oka dla domowego użytkownika wiele nie wnosi, bynajmniej dla mnie, jedynym powodem dla upgrade w moim przypadku to chyba kwestia bezpieczeństwa, bo jednak po części go wystawiam na świat i wolałbym aby ktoś te cudo czasem łatał :).
     
  7. Barti
    Offline

    Barti Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    8 Listopad 2014
    Wiadomości:
    53
    Local Time:
    04:49
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    Synology DS215j
    W dniu dzisiejszym dokonałem aktualizacji systemu DSM do wersji 6.0 w moim Synology DS215j. :)
    Aktualizacja poszła gładko i bez problemów. :) Zajęło to, łącznie z ponownym uruchomieniem się serwera, jakieś 3-4 minuty.
    Po aktualizacji, pierwsza rzecz, jaka mi się rzuciła w oczy to zmieniony nieco ekran logowania. Przyznam szczerze, że ten z poprzednich wersji DSM bardziej mi się podobał. No, ale ten też jest całkiem OK. :)
    Dalej, po zalogowaniu się w panelu systemu DSM, zauważyłem tylko nieco inną tapetę na pulpicie. Reszta, czyli menu, ikonki itp., wydają się być takie same, jak w poprzednich wersjach systemu DSM.
    Zauważyłem, że po aktualizacji DSM do wersji 6.0, zainstalowało mi się też kilka dodatków (tzw. Pakietów), których ja wcześniej ręcznie sobie nie doinstalowywałem. W związku z tym zatrzymałem ich działanie, ale na razie ich nie usunąłem z systemu. Po prostu tylko je wyłączyłem. Zostawiłem sobie aktywne tylko te, które miałem już wcześniej zainstalowane przez siebie.
    Po zaktualizowaniu się systemu DSM i ponownym uruchomieniu się mojego "Synka", nastąpiło automatycznie ponowne zindeksowanie wyznaczonych wcześniej przeze mnie folderów z plikami multimedialnymi. A że nie mam tego w setkach gigabajtów to proces ten nie trwał u mnie aż tak długo.
    Ogólnie, póki co, wszystko u mnie działa poprawnie na nowej wersji DSM. W tej chwili zajętość zasobów wygląda u mnie tak: CPU waha się pomiędzy 1-8%, RAM 31%.
     
  8. porthos
    Offline

    porthos Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    6 Luty 2013
    Wiadomości:
    22
    Miejscowość:
    Warszawa
    Local Time:
    04:49
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS212j
    Ethernet:
    100 Mbps
    null 100 Mbps
    Cześć. W ostatnią niedzielę zabrałem się za wgranie aktualizacji 5 do DSM 5.2. System zaktualizował się do ...6.0! Trudno. Pomijam oczywiście tutaj sprawy związane z przywróceniem pewnych ustawień i długim indeksowaniem mediów, bo te miały miejsce, ale jakoś system zakończył wykorzystywanie CPU na 100%. Pojawiły się jednak dwa problemy z którymi nie mogę sobie dać rady.
    1. Wykonywanie skryptu w cronie. Mam taki skrypcik, który robi rsnapshota wywoływanego odpowiednim harmonogramem:
    Kod (Text):
    1. root@DiskStation:/volume1# more rsnapshot_hourly.sh
    2. # rsnapshot hourly
    3.  
    4. DT=`date +%Y_%m_%d_%H_%M_%S`
    5. TARDIR=/opt/var/rsnapshot
    6. TARFILE=hourly_${DT}.tar.gz
    7. tar -cvzf ${TARDIR}/${TARFILE} /opt/var/rsnapshot/hourly.0/
    8.  
    9. # kopia na FTP NFS310
    10. cd ${TARDIR}
    11. wput -B -u ${TARFILE} ftp://user:pswd@192.168.100.107/public/hourly/
    12. rm ${TARFILE}
    Spakowany plik zostaje przerzucony do drugiego serwera, a następnie pierwotny skasowany na Synku. I tu jest problem: skrypt odpalony z palca wykonuje się w całości czyli pakowanie, przerzucenie do drugiego NASa i kasowanie na Synku. Odpalany jako zadanie cron tworzy spakowany plik i go kasuje zupełnie pomijając przerzucenie do drugiego NASa (komendą wput). Nie wiem w czym rzecz!?:sAha, plik w DSM 5.2 miał 175MB, teraz ma 296MB, tijahmmm
    2. Wykorzystuję tvheadend do streamowania dvb-t. Wszystko chodziło w 5.2 tzn. na każdej platformie: Winda, OS X, iOS, Android. Teraz nie mogę otworzyć linku MRL. Ale... W Kodim na każdej z wymienionych platform wszystko działa tzn. oglądam telewizję z tunera dvb-t bez problemu na każdym urządzeniu.

    Może ktoś miał podobne przypadki i zna rozwiązanie? Będę wdzięczny za rozjaśnienie umysłu B-)
     
  9. se6ek
    Offline

    se6ek Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    28 Grudzień 2013
    Wiadomości:
    3
    Local Time:
    04:49
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS713+
    Witajcie, a czy jet dostępny bootstrap do wersji DSM 6,0 ? Miałem bootstrapa na 5,0 i po aktualizacji wszystko wróciło do oryginału :) tesknie za ipkg i mc
     
  10. krisr77
    Offline

    krisr77 Systems Admin... Q's Expert

    Dołączył:
    14 Wrzesień 2010
    Wiadomości:
    211
    Miejscowość:
    Wawa
    Local Time:
    06:49
    Oceny:
    +1 / 1 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS110j q1900 Xpenology
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    mc to akurat mozesz miec bez bootstrapa

    Wysłane z mojego SM-G750F przy użyciu Tapatalka
     
    • Nie zgadzam się Nie zgadzam się x 1
  11. philips
    Offline

    philips Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    24 Styczeń 2014
    Wiadomości:
    12
    Local Time:
    04:49
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS213j
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Witam, po aktualizacji do wersji 6.0 ponownie musiałem dodać odpowiednie reguły w zaporze NASa i w przypadku download station pojawił się problem. Ustawiam wybrany port jako port docelowy, protokół TCP i podaję adres IP serwera w sieci lokalnej. Powinno działać a jednak na trackerze status jest niedostępny w każdej kombinacji jaką przeprowadziłem. Status ten zmienia się na dostępny w przypadku, gdy w okienku reguły przy pozycji źródłowe IP zamiast podania adresu IP serwera wybiorę "wszystko".

    Serwer przydzielony ma stały IP w sieci lokalnej, port w ustawieniach BT download station ciągle jest ten sam, na routerze też jest on przekierowany na adres IP synka, a mimo to status tracker widnieje jako niedostępny. Coś przegapiłem?
     
  12. dtech
    Offline

    dtech Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    19 Kwiecień 2011
    Wiadomości:
    46
    Local Time:
    04:49
    Oceny:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS412+
    Witam,

    Czy po aktualizacji do wersji 6 działa wam crashplan ?. Żadna że znanych mi sztuczek nie jest w stanie zmusić crasplan do działania.
     
  13. bzyq81
    Offline

    bzyq81 Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    19 Marzec 2014
    Wiadomości:
    4
    Local Time:
    04:49
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS213J
    Aktualizacja na DS213j bez problemów.
    Zużycie procka i RAM na poziomie 5.2 - proc 60%, RAM 50%
    Szybkość działania podobna.
    Wszystkie pakiety wstały bez problemu.
    Głównie używam:
    - serwer www
    - mail server, station - nie ma dostępnego plusa
    - video station
    - webdav
    - vpn server

    - Plexa i SS nie używam bo za cienki model i zabijają Synka działając z powyższymi usługami.

    Ogólnie - polecam.
     
  14. Yaaro
    Offline

    Yaaro System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    21 Listopad 2012
    Wiadomości:
    193
    Local Time:
    04:49
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS214play
    U mnie doszło do tego że tak mnie kwestia z DS Video irytowała że postanowiłem spróbować na innym dysku. Oczywiście wszystko postawione na czystym dysku zaczęło funkcjonować więc jak się pewnie domyślacie skopiowałem wszystkie dane na zewnętrzny...zrobiłem czystke na tym i wrzucam wszystko od nowa. Jak narazie jestem zadowolony poza tym że czeka mnie walka z bazą filmów...trzeba osobiście dopilnować żeby opisy były właściwe do danego filmu
    .czasem trzeba to zrobić ręcznie. Nie wiem czy slusznie ale podejrzewam że przyczyną mogłabyć instalacja wersji beta i późniejszy powrót do stabilnej 5. Po tym zaczęło się sypać i dopiero format dysku dał rezultat.
     
  15. philips
    Offline

    philips Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    24 Styczeń 2014
    Wiadomości:
    12
    Local Time:
    04:49
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS213j
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Ustawienia z okienka wprowadzenia nowej reguły w zaporze synka:

    Porty
    --------------------
    Niestandardowy:
    - Port docelowy
    - TCP
    - przykładowy port 12345

    Źródłowe IP
    ---------------------
    Określony adres IP:
    - podany IP synka


    I teraz najlepsze... Kiedy powyższe ustawienia mam dodane w profilu domyślnym to status na trackerze jest "dostępny". Natomiast, gdy przełączę z powrotem na utworzony przez siebie wcześniej profil, który posiada wyżej podaną regułę to status na trackerze jest już "niedostępny". Nie powinno mieć to różnicy z jakiego profilu korzystamy, a jednak...
     
  16. krupek
    Offline

    krupek Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    18 Luty 2010
    Wiadomości:
    45
    Miejscowość:
    OS
    Local Time:
    04:49
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS1515+
    Ethernet:
    10 Mbps
    null 10 Mbps
    model 1515+
    aktualizacja przebiegła bez problemow.
    zwieszonego obciążenia proca i pamięci nie zanotowałem.
    ponowna indeksacja trwała moze z godzinę .
     

Poleć tę stronę