1. Cześć Gość. Przeglądasz forum dzięki firmie QNAP oraz zespołowi QNAP Club Polska.

DSM 6.0

Dyskusja w 'Firmware (Dyskusja)' rozpoczęta przez użytkownika skowron, 6 Październik 2015.

Ładowanie...
Tagi:
  1. skowron
    Offline

    skowron Systems Admin... Q's Expert

    Dołączył:
    28 Sierpień 2011
    Wiadomości:
    236
    Miejscowość:
    Warszawa
    Local Time:
    10:42
    Oceny:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS412+
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Jeszcze nikt się nie wypowiadał na forum o nowym DSM?
    Jak wam się podoba?
    Jak dla mnie sporo nowości ciekawych ale widać że idą mocno w biznes a nie w dom.
     
  2. mannix
    Offline

    mannix System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    19 Grudzień 2009
    Wiadomości:
    128
    Miejscowość:
    do 100 tys. mieszkańców
    Local Time:
    08:42
    Oceny:
    +9 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS716+ (8GB)
    Ethernet:
    802.11ac
    null 802.11ac
    Zapowiada się ciekawie. Pewnie nie będą już wspierali DS210+, który posiadam, ale ten nowy DS716+ zapowiada się świetnie. Czas na zmiany i ciekawy system, szczególnie rozwiązania Cloudowe na urządzenia mobilne.
     
  3. mikhnal
    Online

    mikhnal Guest

    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
  4. juh
    Offline

    juh System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    7 Listopad 2012
    Wiadomości:
    119
    Local Time:
    08:42
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    1
    Synology:
    DS713+
    Mnie również ciekawi DS716+ oraz szyfrowanie AES.
     
  5. skowron
    Offline

    skowron Systems Admin... Q's Expert

    Dołączył:
    28 Sierpień 2011
    Wiadomości:
    236
    Miejscowość:
    Warszawa
    Local Time:
    10:42
    Oceny:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS412+
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Ja po obejrzeniu prezentacji mam troche mieszane uczucia.
    DSM idzie w kierunku mocno biznesowym, o domu trochę się zapomina. Kolejna duża odsłona systemu a np apek na TV (poza samsungiem i video station), backupu stacji, antywirusa, firewalla, o utm'ie nie wspomnę jak nie było widać tak dalej nie widać. Za to dostajemy masę wodotrysków jak apki na zegarek w czasach gdzie powszechnym staja się takie usługi jak spotify czy niebawem netflix. To po co mi będzie audio station (już nie używam) czy video station? (po wejściu netflix`a też nie będę używał).
    Albo te wszystkie biznesowe usługi jak kup pan 10 synkow i sobie odpal loadbalansing albo rozdzielanie aplikacji na rozne synki.
    Fajne ale tak jak mówiłem dla biznesu a do domu na co to mnie?
    Jak tak patrze to lepiej będzie wejść w jakiś mini serwer w domu na którym (virtualizacja + upgrade sprzętu) odpalę sobie takie usługi jak będę chciał, a nie wybierał z ich ubogiego sklepu, niby wszystko jest ale zawsze niedosyt.
    Wydaje mi się że Synology trochę kieruje się monetą, czyli liczy kto wyda więcej na sprzęt i chyba idzie w tym kierunku jak mu wyliczenia wyszły.

    Może trochę zjechałem Synology czego nigdy nie robiłem, ale trzymanie drogiego synology w domu tylko po to aby na nim trzymać dokumenty i dane z PC i zdjęcia trochę się mija z celem. Cała moja biblioteka danych (3TB) niebawem zniknie... co będę miał na tym trzymać? muza nie, bo po co? video nie bo po co? pomijam filmiki z telefonu, zdjęcia? Ile 200GB? fotografem nie jestem to sobie dysk pod raspberry pi podłącze na usb i drugie postawie gdzie indziej i po sieci backup poleci.
    Synology zamiast dostosować się do rynku i posłuchać takich userów domowych co im trzeba to idzie w inną stronę.
    A może się mylę i właśnie taka firma jak Synology czuje pismo nosem że niebawem będzie odpływ userów domowych i wchodzą na rynek biznesowy?
     
  6. Krwiak
    Offline

    Krwiak SysOp Administrator

    Dołączył:
    27 Maj 2008
    Wiadomości:
    2 415
    Local Time:
    10:42
    Oceny:
    +10 / 1 / -0
    Followers:
    1
    Synology DSM 6.0 to nowa wersja znanego i lubianego systemu operacyjnego dedykowanego dla serwerów plików firmy Synology. Zmiana kodu na 6 ma oznaczać rewolucję. Czy tak jest faktycznie?

    Jak dla mnie wielkie rozczarowanie, powinno to być DSM 5.3 a nie 6.0, no chyba, że 6.0 oznacza aplikację na zegarek Apple :)

    Moim zdaniem jest, nie pokazali nic rewolucyjnego co sprawiło by, że zmiana kodu z 5 na 6 byłaby uzasadniona, do tego mam odczucie, że przestraszyli się konkurencji i krytyki, dlatego zrobili ten event, bo skoro mówią, że oficjalna wersja będzie dostępna minimum za 6 miesięcy, a wersja Beta dopiero za miesiąc może dwa to znaczy, że tego jeszcze nie ma. To co mi się spodobało na początku to Kompresja, IPS/IDS, Load Balancer i szyfrowany backup danych do chmury. Ale po zastanowieniu się to stwierdziłem, że jak ktoś chce IPS/IDS to kupi Fortigate, a Load Balancer to tylko dowód na to, że Synology ma słaby sprzęt i dlatego muszą stosować kilka urządzeń do zadania, które konkurencja zrobi jednym :). Najśmieszniejsze są ich migawki na BRTS, te migawki to pomyłka, nie działają blokowo, nie komunikują się z Hyper-v i Vmware więc wykonanie takiej migawki nic nie da bo po odzyskaniu danych te będą nie spójne. Do tego wykonanie migawki trwa długo i zajmuje tyle miejsca co dane na dysku, więc jak chcesz z nich korzystać to raz musisz mieć wydajny sprzęt, nie możesz udostępniać przestrzeni po iSCSI oraz musisz mieć dużą pojemność. Wirtualizacja DSM to ukłon dla osób których nie stać na zakup serwera więc mogą kupić jeden w kilka osób i potem każdy ma własny DSM, ale pewnie ta wirtualizacja działa na szybkich modelach więc nadal tych osób nie będzie stać na zakup :). Jedyne co mi się podobało to Video Station oraz MailPlus, ale ile osób w Polsce ma możliwość edycji rekordu revDNS, aby poczta nie trafiała do spamu. Synology traci dystans do konkurencji, nie ma tam Wirtualizacji nie mają, auto tier nie ma, Storage Pool nie ma HDMI też nie ma. Myślałem, że mają coś jak Qsirch, ale byłem w błędzie bo okazuje się, że aby wyszukać zawartość pliku to trzeba go otworzyć co jest bez sensu :). Nie ma SAMBA4, już nie mówię o SAS 12Gbps czy kartach 40GbE.

    Oczywiście moja opinia jest subiektywna i każdy wie dlaczego.

    PS. Router ma fajny system zarządzania, ale czy znajdzie się ktoś kto zapłaci za niego 2 x razy tyle co za TP-link, który robi dokładnie to samo ? Gdyby synology zintegrowało funkcje routera w DSM, tak jak QNAP ma swój Qswitch to rozumiem, a tak jakoś tego nie łapię.
     
  7. Therion7777
    Offline

    Therion7777 System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    1 Marzec 2011
    Wiadomości:
    137
    Miejscowość:
    Wrocław
    Local Time:
    10:42
    Oceny:
    +12 / 2 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    TS-x39 Pro
    Synology:
    210j / 1812+ / 412+ / 1815+
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x39 Pro 1 GbE
    Moment, moment. Cała masa pisania, więc w punktach będzie mi nieco łatwiej:

    1. Wszyscy się spodziewali HDMI, którego nie ma, ale i Inteli, które są.

    2. Synology samo powiedziało jakie są trendy -- w biznesie to wirtualizacja, chmura i ochrona danych, a w domku to chmura prywatna, urządzenia przenośne/noszone i streamowanie mediów. I na to kładzie nacisk podczas konferencji. Nie znaczy to, że innych rzeczy nie będzie.
    Choć samo to, że wychodzą do klientów z nowym softem, który nawet nie jest w becie pół roku przed planowaną premierą świadczy o tym, że zdają sobie sprawę z ich odpływu.

    3. Load Balancer nie świadczy o tym, że Synology ma za słaby sprzęt (choć bezdyskusyjne wydaje się, że konkurencja znacznie Synology wyprzedza), a o tym, że klient kupił za słaby sprzęt lub za szybko za i wbrew przewidywaniom za bardzo się rozrósł, ale ma możliwości dokładania kolejnych klocków do swoich wież bez migracji usług/danych/etc.

    4. IPS/IDS -- jak dla mnie super. Nie przemawia do mnie Fortigate, bo oczekuję, że w Synku będzie to po prostu tańsze.

    5. Jechanie po btrfs-ie uważam za mocno nieuprawnione. Ten system plików przez specjalistów jest wręcz uwielbiany. Nie piszę, że blokowy snapshot QNAP-a jest zły, ale też ma swoje wady. Zresztą, na szybko nie umiałem znaleźć jakim mechanizmem jest realizowany ten snapshot w QNAP-ie. Co to za soft/technologia? (A tak zahaczając -- Storage Pools w QNAP-ie są jak realizowane? LVM?)
    Dlaczego nie można udostępniać btrfs-a po iSCSI? To przecież zwykły system plików i dlatego jest bardziej flexible niż
    Btrfs też używa COW, a subwolumeny zachowują się jak urządzenia blokowe właśnie.
    A i znalazłem miejsca gdzie użytkownicy QNAP-ów requestują o btrfs właśnie :)

    6. Wirtualizacja DSM baaaaardzo mi się podoba, choć prawdopodobnie nigdy jej nie użyję, bo nie mam takich potrzeb ni w domu ni w firmie. Bez problemu jednak jestem w stanie sobie wyobrazić użyteczność takiego rozwiązania. Zresztą jest to w prezentacji -- live migration choćby.

    7. Może nie zauważyliście, ale jest tam przecież pełen hyperwizor, pewnie KVM (albo ja coś źle zrozumiałem :p)

    8. Spreadsheets -- bardzo jestem ciekaw, bo wygląda naprawdę nieźle.

    9. nowy system szukania -- "aby wyszukać zawartość pliku to trzeba go otworzyć" -- nie wiem skąd taki wniosek? Nic takiego tam nie widzę.

    10. MailPlus fajnie wygląda, ale dla mnie, admina IT, cały sekret w tkwi w szczegółach serwera pocztowego. Ten obecny w Synku jest dla mnie niewystarczająco konfigurowalny.

    11. Video Station -- też lepiej niż było, ale to nie HDMI :p

    Na razie tyle, bo czas popracować :)
     
  8. skowron
    Offline

    skowron Systems Admin... Q's Expert

    Dołączył:
    28 Sierpień 2011
    Wiadomości:
    236
    Miejscowość:
    Warszawa
    Local Time:
    10:42
    Oceny:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS412+
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Therion7777 a co rozumiesz przez chmurę w domu? I co zamierzasz w niej trzymać? Ty jako user synology dziś i "jutro"
    Ja to powiem tak, jak w urządzeniach mobilnych są limity to cała baza filmów i muzyki leżała w domu na synology i jakoś na telefony nie streamowali muzyki czy filmów z synka bo szkoda było transferu na filmiki HD czy muzyke, jak limity powoli znikają to całość ląduje w internecie w usługach. Tak jak było wyżej użytkownicy domowi w Polsce raczej nie użyją nowego serwera poczty, chyba że wykupią sobie biznesową opcję u dostawcy internetu która jest trochę droższa i jest z tym więcej kłopotów. (Orange, UPC. Vectra itp nie dają możliwości nawet wykupienia sobie stałego adresu IP dla klienta detalicznego). Zrozumiał bym jak by dali takie patenty jak backup urządzenia mobilnego na synka, backup stacji wystarczy dogada się z jakimś Acronisem, kupić od nich soft 5 wersji w tył (stary) zaimplementować na synku i dalej rozwijać samemu tak aby taki admin synka widział co się dzieje z backupami w domu/małej firmie.

    IPS/IDS - sądzicie że odpalicie to na waszych synkach? Założę się że będzie to tylko dla tych najbardziej wydajnych przynajmniej od intela w górę, jak nie od racków mocnych.

    Wirtualizacja?
    Co wy chcecie wirtualizować na w najlepszym wypadku Atomie i 1-2GB RAMu? Chyba że ktoś w domu ma synka z Xeonem :)
     
  9. Therion7777
    Offline

    Therion7777 System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    1 Marzec 2011
    Wiadomości:
    137
    Miejscowość:
    Wrocław
    Local Time:
    10:42
    Oceny:
    +12 / 2 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    TS-x39 Pro
    Synology:
    210j / 1812+ / 412+ / 1815+
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x39 Pro 1 GbE
    Chmura w domu, czyli chmura prywatna. Ze względu na brak zaufania do dostawców zewnętrznych trzymam pliki "w domu", do których mam dostęp z całego świata. Oczywiście ograniczone lub nawet niemożliwe do implementacji są skalowalność, redundantność czy HA takiego domowego rozwiązania, ale poza tym to jest chmura. Co trzymać? Wszystko na co soft pozwala -- zdjęcia, filmy, muzykę, strony, pocztę, notatki, dowolne pliki, cokolwiek co się da :)

    No, ale to nie jest dla domowego usera dedykowane rozwiązanie :)

    Jw. :)

    Poza tym oceniamy tu soft, a nie sprzęt raczej :)
     
  10. Lukasz.N
    Offline

    Lukasz.N Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    3 Październik 2012
    Wiadomości:
    40
    Local Time:
    08:42
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS713+ 4GB + DX213
    A jak byś widział backup urządzenia mobilnego? Co dokładnie? Cały system? W tej chwili można synchronizować kalendarz (Caldav), kontakty (Carddav),
    zdjęcia i filmy (DS Photo). Co jeszcze miałoby być? Dane aplikacji?

    Co do serwera poczty to akurat nie zgodzę się, że użytkownik domowy tego nie wykorzysta. Ja korzystam intensywnie z serwera poczty (3 domeny) a stały IP mam za 1 zł od mojego operatora więc nie zawsze to jest drogie.

    Jeśli chodzi o backup stacji to czy faktycznie potrzebne jest rozwiązanie typu Acronis (obrazy dysków)? Jak dla mnie w domu
    wystarczy Cobian Backup i tyle. Poza tym do obrazów po sieci można używać TFTP/PXE. Jest trochę zabawy ale działa.

    Ja się zawiodłem tylko na braku wirtualizacji takiej jak ma Qnap (czyli mogę sobie postawić Windowsa itp) i braku HDMI a poza tym nie miałem dużych oczekiwań. Korzystam z większości usług w DSMie i jestem zadowolony jeśli są rozwijane. Oczywiście każdą nowość nawet typu jak otwieranie dokumentów i tworzenie arkuszy przyjmuję z otwartymi rękami.
     
  11. Krwiak
    Offline

    Krwiak SysOp Administrator

    Dołączył:
    27 Maj 2008
    Wiadomości:
    2 415
    Local Time:
    10:42
    Oceny:
    +10 / 1 / -0
    Followers:
    1
    Ad.1 Intele Synology już miało, po prostu zmiana na nowy więc standard, to było do przewidzenia.

    Ad.2 Powiedziało Synology, a na jakiej podstawie, ja też mogę powiedzieć, zaprezentować badania i tak je omówić, żeby wyszło na moje :). Gwarantuje ci, że w DSM 6.0 nie będzie nic więcej, po co robić w 18 krajach konferencję z takim rozmachem i ukrywać funkcje? Ba nawet to co pokazali teraz jeszcze nie ma, już kiedyś synology pokazało HDMI i co, jakoś nigdy nie wyprodukowali.

    Ad.3 Kolejny klocków raczej nie dodasz, bo Synology tego nie ogarnie, przykład SYnology mówiło, że możesz sobie kupić serwer nas a później za rok dokupić drugi i odpalić HA. Problem w tym, że po roku nie było już tego modelu, a Synology nie gwarantowało, że nowe modele będą kompatybilne ze starymi, to samo z półkami do rozbudowy systemu, kup serwer, a w przyszłości dodasz nową, tylko, że te nowe nie obsługują stare. Więc rozbudowa systemu między bajki :)

    Ad.4 Nie żartuj, IPS/IDS obciąży system to nie będzie działać, pytanie jakie tam są opcje, ale wątpię, żeby to był prawdziwy IPS/IDS

    Ad.5 Ja nie mówię, że nie można wystawić iSCSI na BRTS, ja mówię, że migawki na BRTS nie będą spójne, bo przykładowo wystaw udział iSCSI dla VMware na którym jest maszyna wirtualna i akurat w swojej wirtualnej pamięci RAM ma zapisane jakieś operacje bazodanowe, jak zrobisz migawkę na brts i nie powiesz o tym dla VMware to niestety danych z RAM nie zgrasz więc po odtworzeniu będą one nie spójne. QNAP ma do tego Snapshot Agenta, który instalujesz na vmware lub hyper-v i wtedy zanim wykona migawkę informuje o tym VMware.

    Ad.6 Bez sensu :)

    Ad.7 Nie zauważyłem, widziałem tylko Docker, podaj w której minucie to widziałeś ?

    Ad.8 Potiwerdzam

    Ad.9 Zobacz, że musiał otworzyć plik na prezentacji żeby przeszukać zawartość, nie ma takie wyszukiwarki ogólnej jak w QNAP, odpala się ona dopiero po odtworzeniu pliku :)

    Ad.10 OK, może słaby, ale i tak o niebo lepszy niż w QNAP :)

    Ad.11 Dokładnie
     
  12. Therion7777
    Offline

    Therion7777 System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    1 Marzec 2011
    Wiadomości:
    137
    Miejscowość:
    Wrocław
    Local Time:
    10:42
    Oceny:
    +12 / 2 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    TS-x39 Pro
    Synology:
    210j / 1812+ / 412+ / 1815+
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x39 Pro 1 GbE
    Ad. 5 Jak nie będą spójne? N adminów używa btrfs u siebie i nikt się nie skarży na braki spójności danych. Poza tym kudos temu kto wpadnie na pomysł stawiania wirtuali na btrfs. Nie od tego on jest.

    Ad. 6. Może trochę :p

    Ad. 7. https://youtu.be/0WFfz7lV4wM?t=1554 -- koleś mówi o "complete hypervizor",a le jak teraz oglądam ten fragment to chyba mylnie to odebrałem...

    Ad. 9. Nie nie, on mówi tylko, że można to zrobić tamtędy. Nie jest pokazana ta ogólna szukajka, ale trzeba wierzyć, że jest :)

    Ad. 10. Tego się właśnie obawiałem, że w QNAP-ie serwer poczty to będzie makabra jakaś. No nic, zobaczymy w praniu :)
     
  13. Krwiak
    Offline

    Krwiak SysOp Administrator

    Dołączył:
    27 Maj 2008
    Wiadomości:
    2 415
    Local Time:
    10:42
    Oceny:
    +10 / 1 / -0
    Followers:
    1
    Ad.5 Masz rację robią i robią to źle, dlatego później bazy nie wstają :). I nikt nie każe stawiać wirtualek na BTRFS, ale jak ktoś stworzy tam iSCSI LUN i udostępni do VMware lub Hyper-V to ma problem poczytaj to:
     

    Załączone pliki:

    • Snapshot Agent.png [png] - (Krwiak) DSM 6.0 [15723,87514] - ProNAS - Forum serwerów plików Synology
      Snapshot Agent.png
      Rozmiar pliku:
      374,3 KB
      Wyświetleń:
      58
      MD5 Sum:
      3ede7d2fde9279aeb8421e33c42d1c15
  14. snapmgr
    Offline

    snapmgr Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    20 Sierpień 2015
    Wiadomości:
    14
    Local Time:
    08:42
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    nie mam
    @Krwiak

    1. Snapshoty vs fs vs lun
    BTRFS ( ZSF, LVM ) wspiera COW ( copy on write ) snapshoty. Zrobienie takowego nie wymaga kopiowania zadnych danych, wiec wykonanie jest praktycznie natychmiastowe ( LVM rowniez na poziomie blokowym ). Z problemem konstystencji file systemu wszystkie radza sobie bardzo dobrze, roznymi wbudowanymi mechanizmami, typu LVM bdev freeze zaszyty w kernelu systemu ( zreszta btrfs jako file system chyba wie najlepiej jak zadbac o wlasna konsystencje :) ). Nie jestem bazodanowcem, ale znam produkcyjne rozwiazania MySQL Flush/Table Lock + LVM snap i dziala. Pewnie inne bazy tez maja takie mechanizmy.

    Nie ma sensu porownywac snapshotu na poziomie file systemu ze snapshotem na poziomie blokowym ( SCSI, FC luny etc ). Generalnie kazda macierz wystawiajaca blokowo luny ma problem z konsystencja snapshotow, poniewac nie ma "swiadomosci" operacji jakie zachodza na lunie. Dlatego po stronie platformy wrzuca sie wszelkiej masci snapshot managery, ktore o ta kosystencje dbaja. Za to macierze NAS, ktore trzymaja file system, generalnie same w ten lub inny sposob moga zapewnic konsystencje wlasnego fs-a. No i zawsze jest to magiczne RPO, czyli ile danych jestes gotow poswiecic jak Ci sie cos sypnie :)

    2. Virtualizacja

    QNAP poszedl droga wrzucenie KVM hypervisora. Super fajnie mi sie tym bawi...w domu. Kto na tym postawi cos powaznego? Kazda zacna infra ma dedykowane serwery ESX,Xen,KVM,PowerVM czy co tam jeszcze jest.

    Synek z tym calym wirtualnym DSM klania sie niesmialo biznesowi Cloud, stawiajac na multitenancy. Nie trudno sobie wyobrazic, ze jako provider masz niezbyt wymagajacych klientow. Taki jeden i drugi chce pare tera miejsca i ze dwa porty lan. Kupujesz jedna wieksza maszynke i "partycjonujesz" ja dla nich. Rozwiazanie znane i szeroko stosowane w klasie enterprise( Netapp vFiler, vserver etc ).

    I tu,i tu oceniam to jako bajery klasy SOHO, biorac pod uwage podklad sprzetowy jakie firmy oferuja.

    3. Wyglada, ze dla kogos kto trzyma kolo telewizora swoje DS115j albo TS131 ze zdjeciami z obiadu u babci juz nie ma wiele nowosci do zaoferowania i ani DSM6, anie QTS4.2 niezbyt wiele wnosza :)
     
  15. Krwiak
    Offline

    Krwiak SysOp Administrator

    Dołączył:
    27 Maj 2008
    Wiadomości:
    2 415
    Local Time:
    10:42
    Oceny:
    +10 / 1 / -0
    Followers:
    1
    Z ideą się zgadzam, ale pytanie na jakim sprzęcie to robić z procesorem Intel Atom? Z doświadczenia wiem, że jeden user bez problemu sam zaora CPU w serwerze, a co dopiero dwóch lub więcej. Gdyby Synology pokazało jakiegoś potwora z kilkoma procesorami i dużą ilością pamięci RAM to wtedy to ma sens, ale przy obecnym sprzęcie nie ma na czym tego odpalić. Pozostaje xpenology na VMware :)
     
  16. JJldn
    Offline

    JJldn Spock Q's Architect

    Dołączył:
    3 Sierpień 2011
    Wiadomości:
    675
    Miejscowość:
    London / Kielce
    Local Time:
    08:42
    Oceny:
    +20 / 0 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS712+
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
  17. mikhnal
    Online

    mikhnal Guest

    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Uuu, widzę że seria x10 nie dostała 6.0.
     
  18. JJldn
    Offline

    JJldn Spock Q's Architect

    Dołączył:
    3 Sierpień 2011
    Wiadomości:
    675
    Miejscowość:
    London / Kielce
    Local Time:
    08:42
    Oceny:
    +20 / 0 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS712+
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    No, już nie.
    Ale to było to przewidzenia.
    Przecież dopiero po "namyśle" dostała 5.2
     
  19. mikhnal
    Online

    mikhnal Guest

    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    ... i jakie problemy nadal były. Papa x10.
     
  20. unr3al2
    Online

    unr3al2 Guest

    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Teraz już nie będzie problemów:)
     

Poleć tę stronę

Użytkownicy znaleźli te stronę szukając słów:

  1. dsm 6.0 przegladanie plikow