1. Cześć Gość. Przeglądasz forum dzięki firmie QNAP oraz zespołowi QNAP Club Polska.

DSM 5.2 beta

Dyskusja w 'Firmware (Dyskusja)' rozpoczęta przez użytkownika koRnac, 12 Marzec 2015.

Ładowanie...
  1. balagaan
    Offline

    balagaan Obłędny Rozmemłany Kołowrotek Q's Professional

    Dołączył:
    24 Luty 2014
    Wiadomości:
    402
    Miejscowość:
    Olsztyn
    Local Time:
    23:20
    Oceny:
    +89 / 5 / -0
    Followers:
    2
    QNAP:
    TVS-x71
    Synology:
    Xpenology on VM
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    napiszcie w 2 zdaniach o co kaman z dockerem, pełen system da się jako virtualkę zrobić ?
     
  2. JJldn
    Offline

    JJldn Spock Q's Architect

    Dołączył:
    3 Sierpień 2011
    Wiadomości:
    675
    Miejscowość:
    London / Kielce
    Local Time:
    21:20
    Oceny:
    +20 / 0 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS712+
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    A co instalujesz? Jak edytujesz kontener to tam może mu wstawić zmienne środowiskowe, jak np. dane do logowania do mysql
     
  3. JJldn
    Offline

    JJldn Spock Q's Architect

    Dołączył:
    3 Sierpień 2011
    Wiadomości:
    675
    Miejscowość:
    London / Kielce
    Local Time:
    21:20
    Oceny:
    +20 / 0 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS712+
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Polecam przeszukać registry pod kontem tutum/debian i tutum/centos
     
  4. JJldn
    Offline

    JJldn Spock Q's Architect

    Dołączył:
    3 Sierpień 2011
    Wiadomości:
    675
    Miejscowość:
    London / Kielce
    Local Time:
    21:20
    Oceny:
    +20 / 0 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS712+
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    @unr3al2, nad czym się męczysz? Co instalujesz w dockerze?
    PS. Myślę, że trzeba będzie stworzyć oddzielny topic dla Dockera i jego kontenerów, żeby dzielić się opisami co i jak i jakich kontenerów warto używać.
     
  5. unr3al2
    Offline

    unr3al2 Guest

    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Obecnie mam zainstalowane : httpd oraz paintedox/mariadb(To działa)
     
  6. pepe_lodz
    Offline

    pepe_lodz Network Architect Q's Professional

    Dołączył:
    26 Maj 2010
    Wiadomości:
    542
    Local Time:
    21:20
    Oceny:
    +3 / 1 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS713+ (4GB Ram)
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    O co w ogóle w tym chodzi? To jest coś jak virtualbox?
     
  7. unr3al2
    Offline

    unr3al2 Guest

    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Ja to rozumiem tak, że możesz sobie ustawić priorytety na zadania oraz ustawić maksymalną pamięć/wydajność na proces.
     
  8. skowron
    Offline

    skowron Systems Admin... Q's Expert

    Dołączył:
    28 Sierpień 2011
    Wiadomości:
    236
    Miejscowość:
    Warszawa
    Local Time:
    23:20
    Oceny:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS412+
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Ja nie umiem w tym nic wyklikac :)
     
  9. JJldn
    Offline

    JJldn Spock Q's Architect

    Dołączył:
    3 Sierpień 2011
    Wiadomości:
    675
    Miejscowość:
    London / Kielce
    Local Time:
    21:20
    Oceny:
    +20 / 0 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS712+
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Hmmm. Tłumaczą to jakby wręcz poszczególne procesy w pudełkach.
    Jeśli zamkniesz w pudełku cały system, to będzie to cały system, jeśli tylko jakiś program to będzie to program.
    Docker jest bardzo elastyczny.
    Niemniej jego ograniczeniem jest Linux, to znaczy żadnych aplikacji windowsowych, czy macowych, czyli pod tym względem nie jest virtualboxem, ale możesz mieć całe systemy w kontenerach, jak debian, czy centos, co właśnie ja teraz wałkuję.
     
  10. JJldn
    Offline

    JJldn Spock Q's Architect

    Dołączył:
    3 Sierpień 2011
    Wiadomości:
    675
    Miejscowość:
    London / Kielce
    Local Time:
    21:20
    Oceny:
    +20 / 0 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS712+
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    A co to to: paintedox/mariadb?
     
  11. unr3al2
    Offline

    unr3al2 Guest

    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Czyli ja to źle zrozumiałem :)
     
  12. JJldn
    Offline

    JJldn Spock Q's Architect

    Dołączył:
    3 Sierpień 2011
    Wiadomości:
    675
    Miejscowość:
    London / Kielce
    Local Time:
    21:20
    Oceny:
    +20 / 0 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS712+
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
  13. unr3al2
    Offline

    unr3al2 Guest

    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
  14. JJldn
    Offline

    JJldn Spock Q's Architect

    Dołączył:
    3 Sierpień 2011
    Wiadomości:
    675
    Miejscowość:
    London / Kielce
    Local Time:
    21:20
    Oceny:
    +20 / 0 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS712+
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    A jaka jest różnica między paczką dla NASa, a kontenerem?
    Oracle też ma oficjalne repo na Dockerze od 6tego lutego br. :)
    Co z tym oddzielnym topic'iem na forum dla Dockera?
     
  15. unr3al2
    Offline

    unr3al2 Guest

    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Mogę ustawić ograniczenie sprzętowe :D
    Właśnie instaluje oracle :)

    EDIT:
    Nie używam plex'a tylko chciałem sprawdzić czy działa :)
     
  16. JJldn
    Offline

    JJldn Spock Q's Architect

    Dołączył:
    3 Sierpień 2011
    Wiadomości:
    675
    Miejscowość:
    London / Kielce
    Local Time:
    21:20
    Oceny:
    +20 / 0 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS712+
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    A co od oracle?
     
  17. wcg
    Offline

    wcg Guest

    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Przy próbie mapowania portów (2222:22) w tutum-centos lub na każdym innym obrazie otrzymuję komunikat "Docker API fail. Further information is available in Docker log center". W logach nic konkretnego nie jest napisane. Coś robię nie tak?
     
  18. JJldn
    Offline

    JJldn Spock Q's Architect

    Dołączył:
    3 Sierpień 2011
    Wiadomości:
    675
    Miejscowość:
    London / Kielce
    Local Time:
    21:20
    Oceny:
    +20 / 0 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS712+
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Sproboj port powyżej 50000

    Sent from my Moto G
     
  19. unr3al2
    Offline

    unr3al2 Guest

    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Zainstalowałem kontener : wnameless/oracle-xe-11g
    oracle działa :)
     
  20. wcg
    Offline

    wcg Guest

    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Niestety dalej występuje błąd
     

Poleć tę stronę