1. Cześć Gość. Przeglądasz forum dzięki firmie QNAP oraz zespołowi QNAP Club Polska.

DSM 5.2-5592 dostępny

Dyskusja w 'Firmware (Dyskusja)' rozpoczęta przez użytkownika krowka1978, 1 Lipiec 2015.

Ładowanie...
  1. krowka1978
    Offline

    krowka1978 Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    18 Kwiecień 2014
    Wiadomości:
    44
    Local Time:
    21:22
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS1513+
    Od dziś dostępna jest nowa wersja DSM . Jeszcze nie instalowałem, przekonuję się do DSM 5.2-5565 Update 2 (z powodzeniem).
    Poniżej lista zmian.

    Kod (Text):
    1. (2015/07/01)
    2. What's New
    3. This update includes all bug fixes as well as security fixes in the previously released critical updates since DSM 5.2-5565.
    4. Fixed Issues
    5. Improved the stability of Synology High Availability system when excessive numbers of volumes are created on passive servers.
    6. Improved the compatibility of network printers.
    7. Upgraded Samba to 4.1.18 for issue fixes and stability enhancements.
    8. Improved the stability when expanding volumes on RAID 5 or 6.
    9. Improved the performance of Synology High Availability with SSD cache enabled.
    10. Improved the USB storage compatibility on DS215j.
    11. Upgraded PHP to 5.526 to address multiple security vulnerabilities (CVE-2015-3414, CVE-2015-3415, CVE-2015-3416, CVE-2015-2325, CVE-2015-2326, and CVE-2015-4598).
    12. Upgraded OpenSSL to 1.0.1o to address multiple security vulnerabilities (CVE-2015-4000, CVE-2015-1788, CVE-2015-1789, CVE-2015-1790, CVE-2015-1791, and CVE-2015-1792).
    13. Security enhancements on Personal Web Station.
    14. Fixed a security vulnerability to prevent cross-site scripting (XSS) attacks.
    15. Fixed an issue where system would reboot while disabling a connected iSCSI target with the Multiple Connection Session setting enabled.
    16. Fixed an issue where High Availability Manager would fail to switch over after repairing read-write caches.
    17. Fixed multiple issues with UPS settings.
    18. Fixed multiple issues with Port Forwarding settings.
    19. Minor bug fixes.
     
  2. ded
    Offline

    ded Enterprise Admin... Q's Architect

    Dołączył:
    20 Maj 2013
    Wiadomości:
    768
    Miejscowość:
    Ciechanów
    Local Time:
    21:22
    Oceny:
    +14 / 1 / -1
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Synology:
    Dell T20 G3220 + XPEnology
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Oj chyba była już wczoraj, bo mi na synku klienta ok 16.30 wyskoczyło i ją kliknąłem. Tam na ds112j zadziałała ale on tylko udostępnia pliki, innych usług brak.
     
  3. Przemuss
    Online

    Przemuss Master+ Architect Q's Excellence

    Dołączył:
    11 Październik 2011
    Wiadomości:
    2 012
    Miejscowość:
    Żyrardów
    Local Time:
    23:22
    Oceny:
    +36 / 0 / -0
    Followers:
    3
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS211j; DS1511+; RS2212RP+
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    DS1511+ i DS1513+ został zaktualizowany. Póki co działa dobrze. Defekty wyjdą po kilku dniach.
     
  4. Barti
    Offline

    Barti Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    8 Listopad 2014
    Wiadomości:
    53
    Local Time:
    21:22
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    Synology DS215j
    Mój DS215j właśnie został zaktualizowany do omawianej tutaj wersji. :)
    Na pierwszy rzut oka wydaje się, że wszystko jest OK.
    Zauważyłem jednak, że przy każdorazowym starcie serwera znów pojawia się komunikat o UPS-ie, ale tym razem o podłączeniu, a nie odłączeniu, jak było w poprzedniej wersji DSM. :roll: Komunikat brzmi dokładnie tak: "Host DiskStation został podłączony do jednostki UPS."
     
  5. Zoltar
    Offline

    Zoltar Enterprise Admin... Q's Architect

    Dołączył:
    4 Listopad 2013
    Wiadomości:
    871
    Miejscowość:
    pomorskie
    Local Time:
    21:22
    Oceny:
    +18 / 0 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS 216, DS216j, DS213j
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Wygląda na to że widget z najnowszymi logami pokazuje już aktualne dane
     
  6. CoSTa
    Offline

    CoSTa Beta Tester Beta Tester

    Dołączył:
    13 Luty 2012
    Wiadomości:
    476
    Miejscowość:
    Poznań
    Local Time:
    21:22
    Oceny:
    +16 / 0 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    TS-x51
    Synology:
    DS213+
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51 1 GbE
    U mnie na razie wszystko w porządku.
     
  7. Przemuss
    Online

    Przemuss Master+ Architect Q's Excellence

    Dołączył:
    11 Październik 2011
    Wiadomości:
    2 012
    Miejscowość:
    Żyrardów
    Local Time:
    23:22
    Oceny:
    +36 / 0 / -0
    Followers:
    3
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS211j; DS1511+; RS2212RP+
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Muszę przyznać ze Synology naprawiło DSM co stopnia używalności:D Poprzednia wersja źle zarządzała pamięcią RAM co zdarzyło mi się 2 razy gdzie to synek po ok 7-9 dniach znikał z sieci. Jedyne co pomagało to ręczny reset lub przy pomocy asystenta wykonać sprawdzenie pamięci RAM. W efekcie synek sam się zrestartował, sprawdził pamięć RAM i wracał do życia.
     
  8. Hisashi150
    Offline

    Hisashi150 Systems Admin... Q's Expert

    Dołączył:
    6 Kwiecień 2012
    Wiadomości:
    258
    Miejscowość:
    Chorrzów
    Local Time:
    21:22
    Oceny:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    2
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS214+
    Ethernet:
    40 GbE
    null 40 GbE
    ds214+ zaktualizowałem i działa nawet udało mi się naprawić Quick Connect i obecnie jedynie z syslogiem są jaja jak były od dawna..
     
  9. Przemuss
    Online

    Przemuss Master+ Architect Q's Excellence

    Dołączył:
    11 Październik 2011
    Wiadomości:
    2 012
    Miejscowość:
    Żyrardów
    Local Time:
    23:22
    Oceny:
    +36 / 0 / -0
    Followers:
    3
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS211j; DS1511+; RS2212RP+
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    @Hisashi150 jakież to jaja masz z syslogiem? U mnie działa w końcu jak powinien. Jedyne co to było trzeba wprowadzić konfigurację na nowo bo po aktualizacji do 5.2 wróciły ustawienia domyślne.
     
  10. Hisashi150
    Offline

    Hisashi150 Systems Admin... Q's Expert

    Dołączył:
    6 Kwiecień 2012
    Wiadomości:
    258
    Miejscowość:
    Chorrzów
    Local Time:
    21:22
    Oceny:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    2
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS214+
    Ethernet:
    40 GbE
    null 40 GbE
    Chodzi o hosty na wykresie sysloga dalej gubi filtry po restarcie apki i widzi mi hosty jakich niema podpiętych do sysloga

    Wysłane z mojego Monster X5 Pro przy użyciu Tapatalka
     
  11. Przemuss
    Online

    Przemuss Master+ Architect Q's Excellence

    Dołączył:
    11 Październik 2011
    Wiadomości:
    2 012
    Miejscowość:
    Żyrardów
    Local Time:
    23:22
    Oceny:
    +36 / 0 / -0
    Followers:
    3
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS211j; DS1511+; RS2212RP+
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    O tym to wiem że nie działa. Ważne że logi są zapisywane we właściwy sposób.
     
  12. Freddie
    Offline

    Freddie Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    7 Październik 2012
    Wiadomości:
    32
    Local Time:
    21:22
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS215j
    Właśnie wyszedł Update 1.

    Zmiany:

    Version : 5.2-5592 Update 1

    (2015/07/15)
    -Fixed Issues
    -Fixed an issue where applied settings could not be correctly displayed when changes were made at Group > Applications.
    Upgraded OpenSSL to 1.0.1p to address a security vulnerability (CVE-2015-1793).
     
  13. buli
    Offline

    buli Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    16 Styczeń 2014
    Wiadomości:
    11
    Local Time:
    21:22
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS112+
    Witam, mam problem od wczoraj jak kliknąłem jak zawsze żeby pobrał aktualizację], ciągle widnieje informacja: Trwa aktualizacja systemu DSM...
    Mogę przeglądać dysk ale 24 godziny aktualizacji to chyba za długo. Co mogę zrobić?
     
  14. buli
    Offline

    buli Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    16 Styczeń 2014
    Wiadomości:
    11
    Local Time:
    21:22
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS112+
    Problem rozwiązany, nie pomagało resetowanie więc mimo obaw odłączyłem zasilanie. Po podłączeniu system się załadował i wykonałem ponownie aktualizację, która skutecznie przebiegła. Wszystko wróciło do normy.
     
  15. krowka1978
    Offline

    krowka1978 Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    18 Kwiecień 2014
    Wiadomości:
    44
    Local Time:
    21:22
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS1513+
    W najnowszej wersji firmware jest porażka z obsługą UPS. Nie wiedzieć czemu odłącza UPS-a, po rzekomym wcześniejszym podłączeniu, co nie miało miejsca, potem w moim przypadku był zonk.
    Kod (Text):
    1. Warning System 2015/07/26 13:50:04 SYSTEM System booted up from an improper shutdown.
    2. Warning System 2015/07/26 13:49:59 SYSTEM Local UPS was plugged in.
    3. Information System 2015/07/26 13:49:56 SYSTEM System started to boot up.
    4. Warning System 2015/07/25 16:04:56 SYSTEM Local UPS was plugged out.
    5. Warning System 2015/07/25 16:04:55 SYSTEM Local UPS was plugged in.
    6. Information System 2015/07/25 16:03:57 SYSTEM Server back online.
    7. Warning System 2015/07/25 15:42:51 SYSTEM Server is on battery.
    8.  
     
  16. Zoltar
    Offline

    Zoltar Enterprise Admin... Q's Architect

    Dołączył:
    4 Listopad 2013
    Wiadomości:
    871
    Miejscowość:
    pomorskie
    Local Time:
    21:22
    Oceny:
    +18 / 0 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS 216, DS216j, DS213j
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Może to nie kwestia wersji systemu tylko współpracy z Twoim UPS. U mnie takich problemów nie zauważyłem
     
  17. krowka1978
    Offline

    krowka1978 Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    18 Kwiecień 2014
    Wiadomości:
    44
    Local Time:
    21:22
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS1513+
    To jest kwestia DSM. Na 5.0 nigdy nie było problemów, na poprzedniej 5.2, w którym nie było idiotycznego komunikatu podczas uruchamiania "Podłączono jednostkę UPS" (chyba update to naprawiał) też tego nie było, a w aktualnym już trzeci raz w ciągu tygodnia, z tym, że wczoraj były problemy z prądem, więc się to wszystko wyłożyło. W aktualnej wersji oczywiście informacja o podłączeniu UPS jest wyświetlana podczas startu.
    Piszą o tym https://forum.synology.com/enu/viewtopic.php?f=256&t=100466&start=120
     
  18. Zoltar
    Offline

    Zoltar Enterprise Admin... Q's Architect

    Dołączył:
    4 Listopad 2013
    Wiadomości:
    871
    Miejscowość:
    pomorskie
    Local Time:
    21:22
    Oceny:
    +18 / 0 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS 216, DS216j, DS213j
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    To jak w takim razie wytłumaczysz to że u mnie tego problemu nie ma? Jaki masz UPS?
     
  19. krowka1978
    Offline

    krowka1978 Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    18 Kwiecień 2014
    Wiadomości:
    44
    Local Time:
    21:22
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS1513+
  20. Zoltar
    Offline

    Zoltar Enterprise Admin... Q's Architect

    Dołączył:
    4 Listopad 2013
    Wiadomości:
    871
    Miejscowość:
    pomorskie
    Local Time:
    21:22
    Oceny:
    +18 / 0 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS 216, DS216j, DS213j
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Ja ma CyberPower LCD 1350 i problemu nie zauważyłem
     

Poleć tę stronę