1. Cześć Gość. Przeglądasz forum dzięki firmie QNAP oraz zespołowi QNAP Club Polska.

DSM 5.2-5565

Dyskusja w 'Firmware (Dyskusja)' rozpoczęta przez użytkownika koRnac, 12 Maj 2015.

Ładowanie...
  1. gradek83
    Offline

    gradek83 Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    12 Kwiecień 2013
    Wiadomości:
    14
    Local Time:
    21:16
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS110j
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Mam automatyczną aktualizację i po wgraniu DSM 5.2-5565 Update 1 do mojego DS110j zaczęły się problemy a mianowicie po zalogowaniu na dysk bardzo wolno się wczytuje stronka a czasem się zawiesi i w ogóle nie wczyta. Jak po sieci wchodzę na dysk sieciowy to niby ładnie otwiera pliki można korzystać z dysku ale czasem i to się zawiesza ping do dysku ładnie przechodzi coś zrypali ;/
     
  2. jack182
    Offline

    jack182 Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    8 Maj 2012
    Wiadomości:
    42
    Local Time:
    21:16
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS212j
    U mnie po aktualizacji NAS nie może się skomunikować z zewnetrznymi zasobami - nie jest w stanie sprawdzić aktualizacji, a ni połączyć z myDS.
    W druga stronę działa wszystko ok - od dzisiaj po aktualizacji CloudStation.

    Jest jakaś mozliwość zmiany ustawień żeby wróciła komunikacja, czy trzeba czekać na update - update 1 jest obecnie niedostepny:-(
     
  3. kondore
    Offline

    kondore Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    16 Marzec 2013
    Wiadomości:
    6
    Local Time:
    21:16
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS212j
    Ma ktoś jakiś pomysł? W zastraszającym tempie znikają mi GB na dysku. Kasuje dane a serwer cały czas coś nadpisuje.
     
  4. libraWM
    Offline

    libraWM Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    26 Maj 2015
    Wiadomości:
    5
    Local Time:
    21:16
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    RS812
    Też miałem problemy z połączeniem NASa do internetu i uzyskaniem informacji o dostępności aktualizacji. Nic nie robiłem, uparcie kilka razy sprawdzałem i jest już ok. Zanim zaczniesz grzebać w ustawieniach sieci spróbuj jeszcze kilka razy sprawdzić update. Jak Ci się nie uda to możesz pobrać paczkę aktualizacyjną na komputerze i zrobić ręczny update (jak już w końcu ekipa Synology dojdzie co popie****li w ostatniej aktualizacji).
     
  5. libraWM
    Offline

    libraWM Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    26 Maj 2015
    Wiadomości:
    5
    Local Time:
    21:16
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    RS812
    Słyszałem o jednym przypadku duplikowania plików umieszczonych w chmurze na NASie Synology. Jeżeli masz włączoną usługę Cloud Station to zobacz czy w tych udziałach nie pojawiają się duplikaty. Jeżeli tak to chyba trzeba zatrzymać Clouda i zrzucić zawartość udziału i ponownie utworzyć nowy wraz z opcją chmury. Osobiście nie miałem do czynienia z takim przypadkiem więc nie podam szczegółów ale może to jest przyczyną znikającego wolnego miejsca.
     
  6. kondore
    Offline

    kondore Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    16 Marzec 2013
    Wiadomości:
    6
    Local Time:
    21:16
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS212j
    Wygląda na to że rozwiązałeś mój problem.:) Teraz pytanie jak odzyskać miejsce na dysku?
     
  7. kociol1978
    Offline

    kociol1978 Enterprise Admin... Q's Architect

    Dołączył:
    11 Listopad 2012
    Wiadomości:
    794
    Local Time:
    21:16
    Oceny:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    2
    Synology:
    DS1513+, DS112j, DS411+
    Na DSM: CLOUDSTATION-ustawienia-inni.
    Ile masz tam ustawione max wersji?
     
  8. kondore
    Offline

    kondore Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    16 Marzec 2013
    Wiadomości:
    6
    Local Time:
    21:16
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS212j
    Kolego libraWm dzięki serdeczne za pomoc. Wyrzuciłem Cloud i miejsce wróciło. Gigabajty są znów moje. :p
     
  9. kociol1978
    Offline

    kociol1978 Enterprise Admin... Q's Architect

    Dołączył:
    11 Listopad 2012
    Wiadomości:
    794
    Local Time:
    21:16
    Oceny:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    2
    Synology:
    DS1513+, DS112j, DS411+
    Rozwiązaniem nie jest wyrzucenie ale poprawna konfiguracja :) Jeśli wskażesz katalog do synchronizacji w którym jest 100GB a CS będzie miało ustawione np 30 wersji to docelowo CS może ci łyknąć nawet 3TB
     
  10. kondore
    Offline

    kondore Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    16 Marzec 2013
    Wiadomości:
    6
    Local Time:
    21:16
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS212j
    Tak tylko wszystko działało przed aktualizacją.
     
  11. kabzior
    Offline

    kabzior Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    10 Styczeń 2015
    Wiadomości:
    6
    Local Time:
    21:16
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS114
    Koledzy,
    jakieś wieści kiedy kolejny update, albo co z hibernacją? Bo w DS114 na DSM 5.2-5565 Update 1 przestała mi działać i doprowadza mnie to do furii. Nie mówiąc ile czasu zmarnowałem na posprawdzanie wszelkiego odbierania logów, masterbrowsery itd (wszystko jest jak być powinno), odpinanie kabla sieciowego oraz wyłączanie wszystkiego (mam audiostation, videostation i serwer multimediów tylko) z późniejszym restartem.
    Zastanawiam się, czy opłaca mi się robić downgrade, bo to jednak trochę dłubania, czy poczekać na update. Pierwszy zonk od ok pół roku jak mam Synka.
     
  12. jack182
    Offline

    jack182 Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    8 Maj 2012
    Wiadomości:
    42
    Local Time:
    21:16
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS212j
    Co może być powodem, że pomimo, że niczego nie pobieram na nas w monitorze sieci jest pobieranie na poziomie ok 300KB/s?
     
  13. kabzior
    Offline

    kabzior Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    10 Styczeń 2015
    Wiadomości:
    6
    Local Time:
    21:16
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS114
    Zgodnie z radą z angielskiej wersji forum dokonałem resetu Synka (guziczkiem, podwójnego, ustawienia+OS). Taka akcja usuwa Update 1 zostawiając "czyste" 5.2-5565. Instalacja OS od nowa to 20 minut, konfiguracja 10 minut (mam tylko jednego usera i 4 aplikacje) i potem jeszcze 2h indeksowania multimediów, ale za to od wczoraj cieszę się znów działającą hibernacją oraz wszystko jest stabilne jak przez tym nieszczęsnym update.
    Cały czas krzyczy, że nowa wersja dostępna, ale już nie dam się drugi raz nabrać ;)
     
  14. Lukins
    Offline

    Lukins Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    7 Sierpień 2014
    Wiadomości:
    98
    Local Time:
    21:16
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS 415+
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Monitor sieci wewnętrznej to jest, nie internetu. Coś tam przewalasz między NAS-em a kompami.
     
  15. tremor
    Offline

    tremor Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    1 Czerwiec 2015
    Wiadomości:
    5
    Local Time:
    21:16
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS215j
  16. libraWM
    Offline

    libraWM Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    26 Maj 2015
    Wiadomości:
    5
    Local Time:
    21:16
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    RS812
    rozwiązanie problemów z hibernacją w nowym update 5.2-5565 Update 2 z dzisiaj 9 czerwca:

    Fixed Issues
    Fixed multiple kernel vulnerabilities (CVE-2014-3122, CVE-2014-3153, CVE-2014-0196, and CVE-2014-4699).
    Improved the stability of SHR expansion.
    Improved the stability of SMB transfer when the system is being accessed by an excessive number of clients.
    Fixed an issue where CPU usage could remain high when widget is enabled.
    Fixed an issue where LDAP users could fail to log in to DSM.
    Fixed an issue where files could not be downloaded via Windows' terminal.
    Fixed an issue where system cannot enter hibernation.
    Fixed an issue where some folders with non-English names would become inaccessible via SMB.
    Fixed an issue where volumes/iSCSI LUN cannot be displayed after the Synology High Availability system resumes from safe mode with UPS connected.
     
  17. pepe_lodz
    Offline

    pepe_lodz Network Architect Q's Professional

    Dołączył:
    26 Maj 2010
    Wiadomości:
    542
    Local Time:
    21:16
    Oceny:
    +3 / 1 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS713+ (4GB Ram)
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    U mnie już zainstalowane... zobaczymy jak się sprawdzi :)
     
  18. jacze
    Offline

    jacze Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    27 Wrzesień 2011
    Wiadomości:
    73
    Local Time:
    23:16
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    null
    null null
    U mnie wreszcie poprawa przestałem po tej aktualizacji dostawac informacje ze ups stracił połączenie .
     
  19. Przemuss
    Online

    Przemuss Master+ Architect Q's Excellence

    Dołączył:
    11 Październik 2011
    Wiadomości:
    2 012
    Miejscowość:
    Żyrardów
    Local Time:
    23:16
    Oceny:
    +36 / 0 / -0
    Followers:
    3
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS211j; DS1511+; RS2212RP+
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Synology dało ciało i skopało 5.2-5565 Update 2. Po aktualizacji w dziale: "menu -> centrum logów -> ustawienia przechowywania" wszystko wróciło do ustawień pierwotnych. Znaczy że te kilka ustawień trzeba ustawić od nowa.
    Wystąpiło to na DS1511+ i DS1513+.
    Przestaje mi się to podobać...
     
  20. SnejX
    Offline

    SnejX Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2013
    Wiadomości:
    43
    Local Time:
    23:16
    Oceny:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-419U
    Synology:
    DS115
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-419U 1 GbE
    Po przeczytaniu, że Update2 naprawia hibernacje, podkusiło mnie i zainstalowałem.
    No i hibernacja nie działa, dodatkowo widget "Najnowsze Logi" też nic nie pokazuje. :-( ech...
     

Poleć tę stronę