1. Cześć Gość. Przeglądasz forum dzięki firmie QNAP oraz zespołowi QNAP Club Polska.

DSM 5.2-5565

Dyskusja w 'Firmware (Dyskusja)' rozpoczęta przez użytkownika koRnac, 12 Maj 2015.

Ładowanie...
  1. grzesko
    Offline

    grzesko Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    20 Sierpień 2010
    Wiadomości:
    18
    Local Time:
    12:48
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS110j i DS 112+
    i wszystko jasne dziękuję za info pozdrówka dla wszystkich

    p.s. słyszeliście coś o spotyfy dla synka ?
     
  2. rafter74
    Offline

    rafter74 Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    12 Lipiec 2014
    Wiadomości:
    5
    Local Time:
    14:48
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    10 Mbps
    null 10 Mbps
    Po aktualizacji do update1 serwer nie wchodzi w hibernacje totalna kiszka ciekawe czy wyłączy się zgodnie z planem i kiedy to naprawia.
     
  3. Bodi
    Offline

    Bodi Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    1 Styczeń 2013
    Wiadomości:
    8
    Local Time:
    12:48
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS112+
    Po aktualizacji na DSM 5.2-5565 Update 1 hibernacja nie działa.
    Mam zainstalowane tylko podstawowe pakiety (bez poczty, download station, kamer) a cały czas dysk pracuje.
    Podczas logowania na DS mam wrażenie, że zamula. Mam nadzieję, że problem zniknie po następnej aktualizacji, chyba że jest na to sposób?
     
  4. pepe_lodz
    Offline

    pepe_lodz Network Architect Q's Professional

    Dołączył:
    26 Maj 2010
    Wiadomości:
    542
    Local Time:
    12:48
    Oceny:
    +3 / 1 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS713+ (4GB Ram)
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Zgadza się u mnie na DSM 5.2-5565 hibernacja działała OK bo mam jeszcze w logach że było ok i było to 23.05.2015 natomiast po aktualizacji do UPDATE 1 już nie działa. Dyski chodzą cały czas a w logach zero śladu o hibernacji. Może niech każdy zacznie zgłaszać do Synology ten problem. Może coś z tym zrobią... bo oni tworzą na potęge a pier.... resztę.
     
  5. kiss
    Offline

    kiss Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    25 Maj 2015
    Wiadomości:
    5
    Local Time:
    12:48
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    ds115j
    Witam! Kupiłem teraz na dniach ds115j i wszystko byłoby pięknie gdyby nie to że dysk nie przechodzi w tryb hibernacji. Cały czas pracuje i nie ukrywam że dosyć mi to przeszkadza :/
    Piszecie że to wina najnowszego firmware. Jest jakaś możliwość powrócić do poprzedniej wersji? Ewentualnie kiedy można spodziewać się kolejnej poprawki usuwającej ten problem?
     
  6. krowka1978
    Offline

    krowka1978 Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    18 Kwiecień 2014
    Wiadomości:
    44
    Local Time:
    12:48
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS1513+
    Synology stara się jak może. W związku z "super" softem jaki dają odradziłem znajomemu zakup. Ja zostaję na DSM 5.0. To co "tworzą" to jedna wielka żenada. Im wyższa wersja tym gorzej, ale w bełkocie marketingowym wszystko super.
     
  7. pepe_lodz
    Offline

    pepe_lodz Network Architect Q's Professional

    Dołączył:
    26 Maj 2010
    Wiadomości:
    542
    Local Time:
    12:48
    Oceny:
    +3 / 1 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS713+ (4GB Ram)
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Zglosilem problem z hibernacja do Synology. Zobaczymy co oni na to odpowiedzą.
    Tak samo jest z firmą asus. Tez tworzy soft do routerów i psują co trochę coś a naprawiają coś. Porażka. Jednak Qnap jest drogi ale widać lepszy.
     
  8. kiss
    Offline

    kiss Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    25 Maj 2015
    Wiadomości:
    5
    Local Time:
    12:48
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    ds115j
    No dobra, ja również napisałem do nich. Czekamy.
     
  9. pepe_lodz
    Offline

    pepe_lodz Network Architect Q's Professional

    Dołączył:
    26 Maj 2010
    Wiadomości:
    542
    Local Time:
    12:48
    Oceny:
    +3 / 1 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS713+ (4GB Ram)
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Mam potwierdzenie na mailu ze napisałem tylko ciekawe czy coś zrobią bo kiedyś miałem i było zero odzewu

    EDIT
    To odpowiedź od supportu:

    the issue is already known and will be fixed very soon. Please check for available updates regularly and install them as soon as they are available.
     
  10. rafter74
    Offline

    rafter74 Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    12 Lipiec 2014
    Wiadomości:
    5
    Local Time:
    14:48
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    10 Mbps
    null 10 Mbps
    Witam
    Uporałem się z hibernacją przywróciłem firmware sprzed update1, jeszcze taka jest do pobrania z centrum pobierania. Synek się usypia, auto uaktualnienia wyłączone.
     
  11. Lukins
    Offline

    Lukins Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    7 Sierpień 2014
    Wiadomości:
    98
    Local Time:
    12:48
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS 415+
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Musisz nienawidzić znajomego. Ale rozumiem, ze alternatywne NASy z supersoftem hibernującym dyski istnieją, tylko my o tym nie wiemy i męczymy sie z DSM-ami. Sorry za sarkazm, ale zawsze mnie irytuje malkontenctwo. Zapewne soft ma niedociągnięcia lub potknięcia, ale sa one tak tutaj eksponowane, jakbyśmy byli na etapie Win 3.11. Niezadowolenie niezadowoleniem, ale podnoszenie braku hibernacji do rangi sztuki dylematu bawi mnie niezmiernie. A juz odradzanie z tego powodu zakupu... Znajomy musi być Tobie niezmiernie wdzięczny... A bedzie jeszcze bardziej jak juz Synology upora sie z tym szczesnym/nieszczęsnym hibernowaniem, a on dalej zostanie z "tym czymś" co mu tak ochoczo zachwalałeś... :lol:
     
  12. krowka1978
    Offline

    krowka1978 Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    18 Kwiecień 2014
    Wiadomości:
    44
    Local Time:
    12:48
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS1513+
    1. Pisałem o całokształcie bazując na własnych doświadczeniach! Dla mnie osobiście hibernacja może nie istnieć, dyski "robią" całą dobę
    dzień w dzień.
    2. O problemach z DSM 5.1 pisałem na forum. Co więcej po powrocie do 5.0 miałem problemy z transferem w macierzy, o ile dobrze pamiętam w tej kwestii pomagał mi Przemuss. Problem rozwiązałem poprzez ponowną czystą instalację DSM 5.0, przy okazji której wyrzuciło 1 z 3 dysków w RAID 5 - podejrzewam, że tu był problem.
    3. Nic mu nie poleciłem, powiedziałem, że ma wybrać mniejsze zło po zasięgnięciu opinii na forach. Swoją drogą był już po lekturze Pronas.pl i orientację w temacie posiadał. Do malkontenctwa akurat mi daleko, uwielbiam markę FIAT, wiadomo jak jest postrzegana, a pozory mylą :)
    4. Na DSM 5.0 nie narzekam, wszystko działa jak powinno, łącznie z informowaniem kontrolką alertów i piskami, czego w pewnych przypadkach w 5.1 nie ma, i zapewne w 5.2 też. Jeden z takich alertów, to powiadomienie o małej ilości miejsca w macierzy.

    Wydałem niemałą kasę na ten sprzęt i mam prawo mieć wymagania co do jakości softu.

    PS. Czy w 5.2 uporali się z problemem powiadomień, które potrafiły przychodzić po kilku minutach, tak jak w 5.1?
     
  13. Przemuss
    Offline

    Przemuss Master+ Architect Q's Excellence

    Dołączył:
    11 Październik 2011
    Wiadomości:
    2 012
    Miejscowość:
    Żyrardów
    Local Time:
    14:48
    Oceny:
    +36 / 0 / -0
    Followers:
    3
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS211j; DS1511+; RS2212RP+
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    @Lukins ależ ty psioczysz.
    Sprzedaj DS415+ następnie kup sobie to co ma super FW i nie pisz więcej takich pierdół.
    Każdy z producentów ma lepsze i gorsze momenty.
     
  14. pepe_lodz
    Offline

    pepe_lodz Network Architect Q's Professional

    Dołączył:
    26 Maj 2010
    Wiadomości:
    542
    Local Time:
    12:48
    Oceny:
    +3 / 1 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS713+ (4GB Ram)
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Tylko Synology zaczyna mieć je cały czas :D
     
  15. libraWM
    Offline

    libraWM Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    26 Maj 2015
    Wiadomości:
    5
    Local Time:
    12:48
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    RS812
    Witam.
    Po ostatniej aktualizacji firmware NASa RS812 do DSM 5.2-5565 Update 1 pojawiły się problemy z udostępnianiem plików w małej grupie roboczej. Kilka lat urządzenie bez zarzutu spełniało swoją rolę. Obecnie mam problem z dostępem do zasobów. Pojawiają się błędy Outlooka przy pliku danych PST w sieci, na NASie. Obawiam się o spójność danych programu finansowo-księgowego bo zaczęły się pojawiać błędy blokowania plików. Mam nadzieję, że Synology szybko wypuści poprawkę firmware'u bo po postach innych użytkowników widzę, że ostatnia wersja mocno kuleje.
    Na kilku innych forach synology pojawiły się już sygnały użytkowników z podobnym problemem na różnych modelach NAS Synology (https://forum.synology.com/enu/viewtopic.php?f=256&t=100985). Czy ktoś z forumowiczów odnotował już problemy z współdzieleniem plików po ostatnim upgradzie?
     
  16. Stanley99
    Offline

    Stanley99 Network Architect Q's Professional

    Dołączył:
    26 Listopad 2013
    Wiadomości:
    464
    Local Time:
    12:48
    Oceny:
    +3 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS214play
    Witam
    DS214play. 22.05, czyli w ubiegły piątek zaktualizowałem do Update 1 . Pierwszy raz odkąd posiadam Synka miałem problemy: pomimo, że miałem powiadomienie w Panelu sterowania o nowej wersji, proces sprawdzania trwał b. długo. Potem meldował, że albo wersja jest aktualna(?), albo brak połączenia z internetem (chociaż na pewno było, działało normalnie np. wymuszenie rejestracji w DDNS), albo że update jest dostępny, ale nie działał przycisk Pobierz. W kazdym razie jakoś wreszcie udało się zaktualizować. Od tego czasu nie ma hibernacji.
    Zauważyłem też w logach, że od 15.05 (czy to czasem nie data wydania 5.2-5565?) proces rejestracji na serwerze DDNS nie wiadomo po co jest podwójny, w odstępie ok. kilku sekund:
    Kod (Text):
    1.  
    2. Information|System|2015/05/26 05:51:05|SYSTEM|System successfully registered [ip.ip.ip.ip] to [......] in DDNS server [......].
    3. Information|System|2015/05/26 05:51:02|SYSTEM|System successfully registered [ip.ip.ip.ip] to [......] in DDNS server [......]
    Poza tym jak na razie innych "niespodzianek" nie zauważyłem.
    Pozdrawiam.
     
  17. Lukins
    Offline

    Lukins Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    7 Sierpień 2014
    Wiadomości:
    98
    Local Time:
    12:48
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS 415+
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    @krowka1978
    Ok, teraz widzę Twoje stanowisko w szerszej perspektywie, ale jak zacząłem czytać o problemach z hibernacją (które zapewne występują, skoro tak piszesz) to zastanawiałem się o czym jest mowa, mocno skonfigurowany i użytkowany na wielu usługach serwer nie ma czasu hibernować dysku, zresztą wątek o nadmiarowości hibernacji był już na forum wałkowany. Ja sobie kwestię hibernacji odpuściłem, nie byłem w stanie tak ustawić czasów reakcji, żeby dysk się wyłączał. Uznałem przeto, że RED musi sobie poradzić, i jak się hibernuje (jeśli znajdzie czas na to) to o.k., a jak nie, to po to jest, żeby chodził.

    @przemusss
    chyba mnie z kimś mylisz, albo odnosisz się do innego wątku, ja nie psioczę, i staram się odwodzić od tego innych, zwłaszcza w sytuacjach jakichś "pierdół" (by @przemusss). 415-tki nie będę sprzedawał bo jestem więcej niż zadowolony, z systemu zresztą też (a może nawet bardziej...?), więc niby czemu miałbym to robić, brałeś coś?
    A co do mojego stanowiska na temat DSM czy Synology w ogóle - jeśli coś mi nie będzie pasić, to bądź pewien, że odpowiednio to wyartykułuję, zwłaszcza na tym forum. Swego czasu miałem duże uwagi co do CloudStation, i o tym mówiłem, ale teraz mam już tylko miniproblem z podmapowaniem katalogów z różnych dysków do chmurowania, ale się nad tym nie onanizuję.
    To powiadasz, że mówię pierdoły...? Hmmm...
     
  18. libraWM
    Offline

    libraWM Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    26 Maj 2015
    Wiadomości:
    5
    Local Time:
    12:48
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    RS812
    @Stanley99

    Zapomniałem dodać w poprzednim poście, że u mnie również po aktualizacji do tego nieszczęsnego 5.2-5565 Update 1 pojawiły się problemy z dostępem do internetu ale uznałem to za szczegół bo NAS nie jest otwarty na zewnątrz. Ponadto użytkownicy zaczęli narzekać na długie sesje z edytorem tekstu - kolejne zapisy dokumentu powodują, że NAS Synology nie wyrabia (?) i pojawiają się błędy jednak nie potwierdzam tej przypadłości - mi nie udało się wywołać takiego błędu.
    Klnę jak szewc i czekam na poprawkę softu od Synology bo widzę, że wypuścili chyba najgorszą wersję aktualizacji DSM.
     
  19. Przemuss
    Offline

    Przemuss Master+ Architect Q's Excellence

    Dołączył:
    11 Październik 2011
    Wiadomości:
    2 012
    Miejscowość:
    Żyrardów
    Local Time:
    14:48
    Oceny:
    +36 / 0 / -0
    Followers:
    3
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS211j; DS1511+; RS2212RP+
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    @Lukin przepraszam. Źle zrozumiałem Twoją wypowiedz. Po 2 kawach w końcu się obudziłem. Przepraszam.
     
  20. Lukins
    Offline

    Lukins Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    7 Sierpień 2014
    Wiadomości:
    98
    Local Time:
    12:48
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS 415+
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Nie, no spox, tak zauważyłem, że coś niekompatybilne są te nasze wypowiedzi ;)
     

Poleć tę stronę