1. Cześć Gość. Czy wiesz, że według analizy rynku urządzenia:

    • QNAP - stanowią 63% rynku,
    • Synology i pozostali - tylko 37% rynku?

    To forum przeglądasz dzięki sponsorowi - firmie QNAP oraz zespołowi QNAP Club Polska.

DSM 5.1 beta dostępne!

Dyskusja w 'Firmware (Dyskusja)' rozpoczęta przez użytkownika mikhnal, 23 Wrzesień 2014.

Ładowanie...
Status tematu:
Brak możliwości dodawania odpowiedzi.
  1. balagaan
    Offline

    balagaan Obłędny Rozmemłany Kołowrotek Q's Professional

    Dołączył:
    24 Luty 2014
    Wiadomości:
    409
    Miejscowość:
    Olsztyn
    Local Time:
    03:01
    Oceny:
    +92 / 5 / -0
    Followers:
    2
    QNAP:
    TVS-x71
    Synology:
    Xpenology on VM
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    DSM 5.1-4977 Update 1 dostępny, ale nie mogę się doczytać czego dotyczą zmiany
     
  2. 3r3rc3
    Offline

    3r3rc3 Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    31 Sierpień 2011
    Wiadomości:
    84
    Local Time:
    01:01
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS1511+; DS1512+
     
  3. towi
    Offline

    towi System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    18 Kwiecień 2012
    Wiadomości:
    112
    Local Time:
    01:01
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS112+
    Witam.
    Niestety ja po wgraniu bety przestałem mieć dostęp przez WWW do Synka. Wszystkie inne usługi , które miałem uruchomione działają (VPN, SSH). Czy ktoś może miał taki przypadek ?
    Restart nic nie daje tak samo jak logowanie z różnych IP.
     
  4. Indeks.
    Offline

    Indeks. Guest

    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Jako bierny czytacz, dotknięty powyższym problemem dzielę się swoimi spostrzeżeniami.
    Podbijam wątek.

    Do tej pory bez problemów z połączeniem z zew i wew.
    Jak kolega powyżej (Synek 112+, po update do 5.1, choć zaczeło fiksować już od ostatniego update w 5.0).
    Logowanie się do DSM w lan-ie tylko po wew IP, nie wchodzi po "nazwa.com:port" jak dotychczas.
    Chcąc zsynchronizować "Cloud Station" trzeba usuwać profil wew. będąc na zew. sieci i na odwrót. :evil:

    Uwagi:
    -przekierowanie na routerze oraz sprawdzenie połączeń z poziomu DSM, status "OK"
    -DSM ma połączenie na zew. (aktualizacja bazy danych antywir, sprawdzanie update, OK)

    "Bug report" poszedł do Synology, w odpowiedzi otrzymałem garść tutoriali "how to" z oficjalnej strony :shock:
    oraz stronkę do sprawdzenia przekierowań portu: http://www.yougetsignal.com/tools/open-ports/
    Po sprawdzeniu, brak problemu z przekierowaniami portów.

    Ciekawostka.
    Dla eksperymentu. Po Sieci TOR z LAN'u łącze się, jak internet przykazał, bez problemu przez domenę:port :D

    Dygresja. Być może ma to związek z zaimplementowaniem w nowszej wersji restrykcyjnej polityki dot. poprawki "nieautoryzowanego dostępu" do DSM.

    Jeśli mógłbym zasugerować. Proszę wszystkich dotkniętych nagłym odcięciem dostępu (w różnych formach i przypadkach), kierowanie opisu do Synology.
    Może ktoś się tam weźmie na poważnie do roboty.
     
  5. zbysiusp1
    Offline

    zbysiusp1 Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    21 Maj 2013
    Wiadomości:
    20
    Local Time:
    01:01
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS213+
    Witam!

    Zainstalowałem DSM 5.1 na DS213+. Niestety utraciłem możliwość dodania do źródła pakietów adresu: http://packages.quadrat4.de. Po wpisaniu nazwy i lokalizacji pojawia się komunikat: "Lokalizacja nieprawidłowa!". Nie mam więc dostępu do paczki "bootstrap" i pozostaje instalacja IPKG na piechotę. Na DSM 5.0 działało zarówno na DS213+, jak i DS110j. Czy spotkaliście się może na swoich urządzeniach z takim problemem?

    Pozdrawiam serdecznie
    zbysiusp
     
  6. towi
    Offline

    towi System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    18 Kwiecień 2012
    Wiadomości:
    112
    Local Time:
    01:01
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS112+
    Przywrócenie dostępu do Synology w moim przypadku polegało na soft resecie (hasło admina, ustawienia lan, firewalla, itd.). Problem jest o tyle dziwny, że od czasu wersji 5.0 nic nie zmieniałem w tych ustawieniach. Soft w wersji 5.1 chodził na tym przez tydzień i nagle straciłem dostęp przez www do Synka, zarówno od strony Lan jak i Wan. Dziwne , że pozostałe usługi chodziły (SSH, vpn, poczta, CS, itd.). Moim zdaniem ta wersja jest jeszcze w fazie alfa, a nie beta. Mam również problemy z klientem CS na Mac OS X (cały czas mam komunikat "stosowania zmian" ... tylko nic się nie dzieje i nie ma kompletnie ruchu na porcie CS). No cóż ale prawda jest taka, że sami na własną odpowiedzialność wgrywamy te wersje i musimy liczyć się z niedogodnościami.


    ... problem faktycznie istnieje, zgłosiłeś to do Synology ?
     
  7. zbysiusp1
    Offline

    zbysiusp1 Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    21 Maj 2013
    Wiadomości:
    20
    Local Time:
    01:01
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS213+
  8. Lukasz.N
    Offline

    Lukasz.N Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    3 Październik 2012
    Wiadomości:
    40
    Local Time:
    01:01
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS713+ 4GB + DX213
    Sprawdź w ustawieniach zapory czy nie masz blokady adresów IP na konkretny region( w tym przypadku na Polskę). Być może w 5.1 nie działa to jak należy.
     
  9. minister
    Offline

    minister Zarejestrowany Noobie

    Dołączył:
    17 Listopad 2013
    Wiadomości:
    37
    Local Time:
    01:01
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS412+
    z tego co czytam na tej stronie to koles zaptrzestal tworzenia i udostepniania pakietow
    http://blog.quadrat4.de/post/83741755163/no-more-synology-packages
     
  10. Indeks.
    Offline

    Indeks. Guest

    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Witajcie.
    Ad. "Towi".
    Reset prawdopodobnie nie pomoże. Wkurzyłem się i postawiłem sys. od formatu, po kolejnych poszukiwaniach rozwiązania problemu w: DSM, routerze, wizyt u dostawcy NET'u :)

    Ad. "Lukasz.N".
    Zapora IP czysta, bez regułek. :)

    Poczekam na rozwój sytuacji z kolejnymi wydaniami poprawek.
    Dzięki.
     
  11. zbysiusp1
    Offline

    zbysiusp1 Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    21 Maj 2013
    Wiadomości:
    20
    Local Time:
    01:01
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS213+
  12. redi
    Offline

    redi Enterprise Admin... Q's Architect

    Dołączył:
    6 Wrzesień 2009
    Wiadomości:
    613
    Local Time:
    01:01
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    2
    Synology:
    DS109, DS213+, DS415+
    Mi jednak ten sam komunikat pojawił się jak chciałem wziąć źródła z synocommunity.com.
     
  13. minister
    Offline

    minister Zarejestrowany Noobie

    Dołączył:
    17 Listopad 2013
    Wiadomości:
    37
    Local Time:
    01:01
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS412+
    a probowales pełną nazwe tj http://packages.synocommunity.com/
    U mnie dziala po dodaniu, a jesli probuje samo synocommunity.com to tez mam "lokalizacja nie znaleziona"
     
  14. barnio
    Offline

    barnio Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    28 Grudzień 2013
    Wiadomości:
    10
    Local Time:
    01:01
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    jaki model?
    Podczas aktualizacji Plex Connect wyskakuje mi komunikat - ten pakiet nie zawiera podpisu cyfrowego. Ktoś wie, gdzie dopuścić paczki bez takiego podpisu ?
     
  15. devwebtel
    Offline

    devwebtel Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    14 Lipiec 2014
    Wiadomości:
    84
    Local Time:
    01:01
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS213j
    Ethernet:
    100 Mbps
    null 100 Mbps
    Wiadomo kiedy będzie jako aktualizacja dostępny (przez DSM 5.0 bez ręcznego pobierania plików)?
     
  16. krzysztoffilipak
    Offline

    krzysztoffilipak Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    6 Listopad 2012
    Wiadomości:
    57
    Local Time:
    01:01
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS412+
    Witam
    Sprawdzaliście sytuację gdy mamy ustawiony trasę statyczną, a wydajność kopiowania plików z folderu współdzielonego na komputer w sieci lokalnej.
    U mnie gwałtownie spada z ok. 100mb/s do ok. 3,5-4mb/s.
    Z kolei wyłączenie trasy statycznej nie działają usługi serwerów www, mail server itp.
    Ma może ktoś pomysł.
     
  17. CoSTa
    Offline

    CoSTa Beta Tester Beta Tester

    Dołączył:
    13 Luty 2012
    Wiadomości:
    485
    Miejscowość:
    Poznań
    Local Time:
    01:01
    Oceny:
    +19 / 0 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    TS-x51
    Synology:
    DS213+
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51 1 GbE
    Sprawdź zmianę ustawień w Centrum pakietów. Centrum pakietów -> Ustawienia -> Ogólne -> Poziom zaufania -> Dowolny wydawca.

    Powinno pomóc.
     
  18. KOCUREK1970
    Offline

    KOCUREK1970 Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    9 Październik 2011
    Wiadomości:
    33
    Local Time:
    03:01
    Oceny:
    +4 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS713+/DX513
    Ethernet:
    1 GbE
  19. Yaaro
    Offline

    Yaaro System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    21 Listopad 2012
    Wiadomości:
    197
    Local Time:
    01:01
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS214play
    ten pierwszy coś nie idzie
     
  20. mikhnal
    Offline

    mikhnal Guest

    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
Status tematu:
Brak możliwości dodawania odpowiedzi.
  1. This site uses cookies to help personalise content, tailor your experience and to keep you logged in if you register.
    By continuing to use this site, you are consenting to our use of cookies.
    Odrzuć powiadomienie.