1. Cześć Gość. Czy wiesz, że według analizy rynku urządzenia:

    • QNAP - stanowią 63% rynku,
    • Synology i pozostali - tylko 37% rynku?

    To forum przeglądasz dzięki sponsorowi - firmie QNAP oraz zespołowi QNAP Club Polska.

DSM 5.0 beta

Dyskusja w 'Firmware (Dyskusja)' rozpoczęta przez użytkownika mikhnal, 23 Styczeń 2014.

Ładowanie...
  1. mikhnal
    Online

    mikhnal Guest

    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    A jak to kopiujesz? Za pomocą File Station, czy przez udziały sieciowe?
     
  2. yabba235
    Online

    yabba235 Guest

    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Udziały. Z pulpitu mavericka

    To samo mam jak np. tworzę obraz iso z katalogów w imgburn pod siódemką to prędkość tego jest tragiczna to też jest kopiowanie pomiędzy udziałami.
    Najlepsze jest to że zmienily sie tylko dwie rzeczy - dsm 5 beta i zmieniłem dostawcę netu. Wczesniej na dsm 4.3 prędkości były akceptowalne ok 10MB/s
     
  3. Jerry888
    Offline

    Jerry888 System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    27 Marzec 2013
    Wiadomości:
    111
    Local Time:
    04:48
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS713+,214pl
    Czy ktoś już wie czy można za pomocą Cloud Station Client synchronizować dane z innym serwerem Synology ale tylko w jedną stronę? (taka jakby kopia zapasowa w czasie rzeczywistym).
     
  4. Payti
    Offline

    Payti Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    19 Czerwiec 2013
    Wiadomości:
    40
    Local Time:
    06:48
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS412+
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Panowie a czy DSM 5.0 dla DS412+ stoi na tym samym krenelu co 4.3? Będą działały moduły ekstra kompilowane dla synka w DSM 4.3 Tool Chains po zmianie na 5.0?

    W DSM 4.3 jest tak:
    Kod (Text):
    1.  
    2. DiskStation> uname -a
    3. Linux DiskStation 3.2.40 #3810 SMP Fri Jan 3 13:34:26 CST 2014 x86_64 GNU/Linux synology_cedarview_412+
    4. DiskStation>
    5.  
    Pozdr,
     
  5. mrskoku
    Offline

    mrskoku System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    28 Grudzień 2009
    Wiadomości:
    197
    Local Time:
    04:48
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    1
    Synology:
    DS412+
    Re: Odp: DSM 5.0 beta

    Na tym samym

    Wysłane z telefonu
     
  6. minister
    Offline

    minister Zarejestrowany Noobie

    Dołączył:
    17 Listopad 2013
    Wiadomości:
    37
    Local Time:
    04:48
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS412+
    Kolejny problem, nie mogę otworzyć Surveillance Station w Firefox, natomiast w IExplorerze działa. O co chodzi?
     
  7. porthos
    Offline

    porthos Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    6 Luty 2013
    Wiadomości:
    22
    Miejscowość:
    Warszawa
    Local Time:
    04:48
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS212j
    Ethernet:
    100 Mbps
    null 100 Mbps
    trochę poprzesuwali pliki, np. /usr/syno/apache/ zamienili na /etc/httpd/, zniknął skrypt /usr/syno/etc/rc.d/S97apache-user.sh, teraz demona należy odpalać 'httpd -k stop|start|restart'
    ale za nic nie mogę znaleźć /cgi-bin, też tak macie?
     
  8. unr3al2
    Online

    unr3al2 Guest

    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Działa komuś virtual hosts na porcie 443 ??
     
  9. twins
    Offline

    twins Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    25 Luty 2009
    Wiadomości:
    19
    Local Time:
    05:48
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Synology:
    712+
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
  10. zanskar
    Offline

    zanskar Network Architect Q's Professional

    Dołączył:
    6 Sierpień 2011
    Wiadomości:
    558
    Local Time:
    04:48
    Oceny:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS710+ DS410 DS412+
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    To jeszcze nie znaczy że wtedy będzie finalna wersja.
     
  11. twins
    Offline

    twins Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    25 Luty 2009
    Wiadomości:
    19
    Local Time:
    05:48
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Synology:
    712+
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Z artykułu wynika, że raczej tak ;)
     
  12. jagod
    Offline

    jagod Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    23 Styczeń 2011
    Wiadomości:
    8
    Miejscowość:
    Warszawa
    Local Time:
    04:48
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS415+
    Ethernet:
    100 Mbps
    null 100 Mbps
    Czy działa Wam metoda (z plikiem .htaccess) na prywatną część serwisu opisywana tu: http://pronas.pl/post34207.html?hilit=htpasswd#p34207.
    U mnie zamiast pytać o usera i hasło daje informację że nie znalazł strony...

    Sprawdzi ktoś u siebie?

    EDIT!

    Nie ma już co sprawdzać, sami się przyznali:

    REPLY FROM SYNOLOGY:
    You are not able to use AuthUserFile because we do NOT provide mod_auth* by default anymore due to DSM patch size limitation.
    We will provide a package which contains optional Apache modules including mod_authn_file. Sorry for your inconvenience.


    Nie można używać AuthUserFile ponieważ zaniechaliśmy dołączania modułów "mod_auth*" ze względu na ograniczenie rozmiaru paczki.
    Wkrótce dostarczymy paczkę z opcjonalnymi modułami Apache, w tym "mod_auth_file. Przepraszamy za niedogodności.

    Szkoda, że nie poinformowali o tym wydając paczkę bety 5.0...

    U mnie Web Server idzie w odstawkę do momentu wydania paczki z opcjonalnymi modułami Apache albo, co bardziej prawdopodobne, do wersji oficjalnej.
     
  13. Hisashi150
    Offline

    Hisashi150 Systems Admin... Q's Expert

    Dołączył:
    6 Kwiecień 2012
    Wiadomości:
    258
    Miejscowość:
    Chorrzów
    Local Time:
    04:48
    Oceny:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    2
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS214+
    Ethernet:
    40 GbE
    null 40 GbE
    No i sie nacieszyłem nowym dsm..

    Do środy wszystko działało jak trzeba a od wczoraj miriaDB chyba strzeliła fochem bo niestety od wczoraj nie mogę się dostać do bazy nawet jako root. Po obadaniu sprawy zauważyłem ze usługa miriaDB poprostu nie działa a próba jej właczenia powoduje laga centrum pakietów i bład dotyczący niestandardowego my.conf.. jak na screenie:

    Kod (Text):
    1. http://hoshi-fusion.com.pl/images/problem_z_baza.png
    Dodam że update z 4,3 przebiegł poprawnie i wszystko chodziło do wczoraj a co do pliku my.conf to ja go nie ruszałem wcale więc mam 2 pytania bo chyba czegoś nie łapie w tym co sie stało z miriadb
    1 Skd zerver widzi niestandardowy my.conf?
    2. co mogło spowodować posypanie się tego skoro sam serwer chodził około 2 tygodnie od czasu update z 4.3?

    Jeśli by ktoś mógł to prosiłbym o dokładne instrukcje co zrobić z tym fantem bo nie chce utracić danych z baz mysql ani userów tych baz

    (edit)
    Restart servera pomógł ale dalej nie rozumiem z czego powstały te błędy ani jak restart systemu naprawił problem.
     
  14. porthos
    Offline

    porthos Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    6 Luty 2013
    Wiadomości:
    22
    Miejscowość:
    Warszawa
    Local Time:
    04:48
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS212j
    Ethernet:
    100 Mbps
    null 100 Mbps
    Może się to komuś przyda. U mnie update nie przeszedł bezboleśnie - nie udało mi się podczas update'u zmigrować bazy danych do MariiDB, problem z hasłem... Na szczęście poprzednia baza mysql została zapisana przez system do ukrytego folderu (pisałem o tym wcześniej w tym wątku). Usunąłem mysql i wgrałem MAriaDB z pakietu. Do MariiDB wgrałem foldery z bazami i tabelami zapisanymi w ukrytym folderze. Dodatkowo przeniosłem z niego pliki ibdata1, ib_logfile0, ib_logfile1..., wykasowałem hasła do bazy i wykonałem komendę:

    /usr/bin/mysql_upgrade -u root -p --force

    Baza ruszyła ze wszystkimi poprzednimi danymi, ale już jako MariaDB.
     
  15. porthos
    Offline

    porthos Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    6 Luty 2013
    Wiadomości:
    22
    Miejscowość:
    Warszawa
    Local Time:
    04:48
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS212j
    Ethernet:
    100 Mbps
    null 100 Mbps
    znalazłem, teraz z crond postępujemy następująco:

    /usr/syno/sbin/synoservicectl --[start/stop/restart] crond
     
  16. MarcinGD
    Offline

    MarcinGD Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    15 Listopad 2012
    Wiadomości:
    25
    Miejscowość:
    Gdańsk
    Local Time:
    04:48
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS916+ 8GB
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    A ja mam taki problem z aplikacjami mobilnymi. Na androidzie laczy mi sie bez problemu do ds audio, photo i video. Natomiast na ios wywala jakies bledy z numerem IP lub ze trzeba zainstalowac nowsza wersje pakietu w DSM.

    Dzisiaj na tp-linka wrzocilem openwrt i teraz dziala wszystko na ios i android. Nie mam pojecia co bylo nie tak na firmware od tp-linka.
     
  17. AMA
    Offline

    AMA Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    16 Styczeń 2011
    Wiadomości:
    63
    Local Time:
    04:48
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS211+
    No dobra czy jest jakaś informacja kiedy oficjalne zostanie wprowadzona ta wersja systemu?
     
  18. MarcinL
    Offline

    MarcinL Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    5 Marzec 2012
    Wiadomości:
    52
    Local Time:
    04:48
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS212
    Zrobiłem aktualizację kilka dni temu, włączyło się konwertowanie zdjęć (ok. 40 tys.) i trwa i trawa. Teraz jest 5% !!! Czy to jest normalna prędkość przy takiej liczbie zdjęć na DS212.
    Można to jakoś przyspieszyć?
    Wykorzystanie procesora jest na 100% ale nie zauważyłem jakiegokolwiek spowolnienia.
     
  19. unr3al2
    Online

    unr3al2 Guest

    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Możesz.
    Przegrać zdjęcia na komputer i jeszcze raz wrzucić przez aplikację :)
     
  20. Portal
    Offline

    Portal Systems Admin... Q's Expert

    Dołączył:
    31 Lipiec 2011
    Wiadomości:
    364
    Miejscowość:
    Białystok
    Local Time:
    06:48
    Oceny:
    +13 / 1 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    co może być, że jak wrzucać cos na NAS to leci tylko 7-10 MB/s ? (wrzucam poprzez otoczenie sieciowe), ściągam zaś normalnie 50-60MB/s
     
  1. This site uses cookies to help personalise content, tailor your experience and to keep you logged in if you register.
    By continuing to use this site, you are consenting to our use of cookies.
    Odrzuć powiadomienie.