1. Cześć Gość. Czy wiesz, że według analizy rynku urządzenia:

    • QNAP - stanowią 63% rynku,
    • Synology i pozostali - tylko 37% rynku?

    To forum przeglądasz dzięki sponsorowi - firmie QNAP oraz zespołowi QNAP Club Polska.

DSM 5.0-4528 / Update 1

Dyskusja w 'Firmware (Dyskusja)' rozpoczęta przez użytkownika Graffy, 22 Październik 2014.

Ładowanie...
  1. jakubg
    Offline

    jakubg Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    5 Lipiec 2012
    Wiadomości:
    8
    Local Time:
    15:35
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS211
    Re: DSM 5.0-4528

    Ok wyszła dzisiaj aktualizacja :

    ajakubg.com.pl_2014_10_29_110719.

    Lista zmian :


    1. Fixed an issue that could cause DSM to become inaccessible after a system upgrade with a certain type of hard drive.
    2. Fixed an issue where the name of shared folders could be incorrectly displayed, making data inaccessible when connecting via WebDAV protocol.

    W moim przypadku (na 1 serwerze który aktualizowałem) - wszystko działa OK!
     
  2. tof
    Offline

    tof Network Architect Q's Professional

    Dołączył:
    8 Styczeń 2013
    Wiadomości:
    512
    Miejscowość:
    Katowice
    Local Time:
    15:35
    Oceny:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS213+
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Update przebiegł szybko i sprawnie.
     
  3. Stanley99
    Offline

    Stanley99 Network Architect Q's Professional

    Dołączył:
    26 Listopad 2013
    Wiadomości:
    466
    Local Time:
    15:35
    Oceny:
    +3 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS214play
    DS214Play - zaktualizowany dosłownie przed chwilą, serwer wstał. Czy i co-tam napsuli, czas pokaże ;)
     
  4. zorro007
    Offline

    zorro007 Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    15 Grudzień 2010
    Wiadomości:
    22
    Miejscowość:
    Otwock
    Local Time:
    15:35
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    HS-251
    Synology:
    DS211
    Ethernet:
    100 Mbps
    HS-251 100 Mbps
    To Panowie/Panie podpowiedzcie jak zaktualizować system, jak nie można się do niego zalogować?

    Tzn. nie do końca nie można, nie można przez przeglądarkę z kompa i przez SSH i WinSCP jako root.
    Mogę się zalogować przez WinSCP jako admin oraz przez aplikację mobilną na Andriodzie również jako admin ale nigdzie tam nie widać opcji aktualizacji.
    Widzę też serwer w SynologyAssistant.

    Problemy zaczęły się po zeszłotygodniowej aktualizacji, pisałem o nich w tym wątku.

    Dzięki z góry :)
     
  5. tof
    Offline

    tof Network Architect Q's Professional

    Dołączył:
    8 Styczeń 2013
    Wiadomości:
    512
    Miejscowość:
    Katowice
    Local Time:
    15:35
    Oceny:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS213+
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Gdybyś raczył sprawdzić poprzednią stronę to na samym dole masz link do artykułu Synology na temat resetowania w dwóch opcjach!
     
  6. zorro007
    Offline

    zorro007 Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    15 Grudzień 2010
    Wiadomości:
    22
    Miejscowość:
    Otwock
    Local Time:
    15:35
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    HS-251
    Synology:
    DS211
    Ethernet:
    100 Mbps
    HS-251 100 Mbps
    Oczywiście, że czytałem i jak nie będzie wyjścia to tak zrobię taki reset.
    Ale obawiam się, że wersja lajtowa czyli sam reset hasła admina i ustawień sieciowych może niewiele pomóc, a reinstalacja systemu to już poważniejsza sprawa (chodzi tylko o fakt backupu danych a nie o sam proces instalacji).
    Dlatego poszukiwałem ew. "lżejszych" rozwiązań.
    Tak czy inaczej na dłużej taki stan jest nie do zaakceptowania i trzeba będzie sięgnąć po reset. :)
     
  7. Przemuss
    Offline

    Przemuss Master+ Architect Q's Excellence

    Dołączył:
    11 Październik 2011
    Wiadomości:
    2 042
    Miejscowość:
    Żyrardów
    Local Time:
    17:35
    Oceny:
    +36 / 1 / -0
    Followers:
    3
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS211j; DS1511+; RS2212RP+
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Jeśli czytałeś o resecie systemu to nie czytałeś ze zrozumieniem. Resetuje się tylko system, dane (volumen) zostają na swoim miejscu.
     
  8. tof
    Offline

    tof Network Architect Q's Professional

    Dołączył:
    8 Styczeń 2013
    Wiadomości:
    512
    Miejscowość:
    Katowice
    Local Time:
    15:35
    Oceny:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS213+
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Tu dla kolegi zorro007 cytat z linku, który dałem:

    Kod (Text):
    1. Uwaga: Podczas resetowania nie utracisz żadnych danych. Na wszelki wypadek, aby uchronić się przed przypadkową utratą danych, zdecydowanie zaleca się jednak sporządzenie kopii zapasowej danych przed zresetowaniem w celu ponownej instalacji systemu operacyjnego. Kopię zapasową danych można utworzyć przy użyciu usługi Kopia zapasowa i replikacja systemu DSM.
    Jeśli chodzi o obawę utraty danych to ja już robiłem taki reset jak w tym linku i NIE utraciłem żadnych danych.
    Należy robić dokładnie tak jak jest napisane w poradniku i będzie wszystko dobrze.
     
  9. zorro007
    Offline

    zorro007 Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    15 Grudzień 2010
    Wiadomości:
    22
    Miejscowość:
    Otwock
    Local Time:
    15:35
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    HS-251
    Synology:
    DS211
    Ethernet:
    100 Mbps
    HS-251 100 Mbps
    Wersja lajtowa czyli sam reset hasła admina i ustawień sieciowych nic nie dał.
    Z wyjątkiem tego, że już nie mam dostępu do danych na Synku.
    Jutro zrobię reinstalację systemu. :)
     
  10. tof
    Offline

    tof Network Architect Q's Professional

    Dołączył:
    8 Styczeń 2013
    Wiadomości:
    512
    Miejscowość:
    Katowice
    Local Time:
    15:35
    Oceny:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS213+
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Zresetowałeś ustawienia sieciowe to i do mapowanych dysków nie masz dostępu - choćby z tego tytułu, że zmieniło się hasło administratora.

    Przeinstalowanie DMS rozwiązuje 90% problemów i ja się ciągle zastanawiam dlaczego jeszcze tego nie zrobiłeś...

    Jak to nie pomoże to wtedy pytaj co robić (choć sądzę, że przeinstalowanie DSM rozwiąże Twoje problemy).
     
  11. zorro007
    Offline

    zorro007 Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    15 Grudzień 2010
    Wiadomości:
    22
    Miejscowość:
    Otwock
    Local Time:
    15:35
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    HS-251
    Synology:
    DS211
    Ethernet:
    100 Mbps
    HS-251 100 Mbps

    Dziękuję za pomoc. Po reinstalacji systemu dostałem się na konsolę.
    Po odtworzeniu z kopii konfiguracji odtwarza uprawnienia i zaczynam widzieć katalogi. Będzie OK.

    Jeszcze raz dziękuję :)
     
  12. jjjanek1
    Offline

    jjjanek1 Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    18 Marzec 2012
    Wiadomości:
    56
    Local Time:
    15:35
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS712+
    Witam wszystkich posiadam Nas 712+ przy fimvare -DSM 5.0-4528 wszystko chodziło prawidłowo.Zaktualizowałem do wersji DSM 5.0-4528 / Update 1 i od tej pory mam cały czas CPU-99% A RAMU-61% czy jest możliwość sprawdzenia dokładnie co mi zajmuje procesor ,w zakładce monitor zasoby odczytałem system 59% użytkownik 40% w zakładce proces mam -ssd który pobiera 38% może ktoś mi podpowiedzieć gdzie szukać problemu przy DSM 5.0-4528 wszystko było ok ;)
     
  13. yabba235
    Offline

    yabba235 Guest

    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    W konsoli polecenie top.
     
  14. tof
    Offline

    tof Network Architect Q's Professional

    Dołączył:
    8 Styczeń 2013
    Wiadomości:
    512
    Miejscowość:
    Katowice
    Local Time:
    15:35
    Oceny:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS213+
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Zrób restart i napisz jak wygląda sytuacja po restarcie.
     
  15. jjjanek1
    Offline

    jjjanek1 Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    18 Marzec 2012
    Wiadomości:
    56
    Local Time:
    15:35
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS712+
    Wykonałem Restart niestety przez chwile było użycie 54%następnie77%i pozostało 99% poczytam jeszcze na forum jak uruchomić konsolę i spróbuję podać polecenie które podał yabba235 może jakiś proces zżera CPU. :s:
     
  16. tof
    Offline

    tof Network Architect Q's Professional

    Dołączył:
    8 Styczeń 2013
    Wiadomości:
    512
    Miejscowość:
    Katowice
    Local Time:
    15:35
    Oceny:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS213+
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Re: Odp: DSM 5.0-4528 / Update 1

    Napisz jaki dokładnie proces zabiera najwięcej procesora

    Wysłane z mojego HTC Desire X przy użyciu Tapatalka
     
  17. jjjanek1
    Offline

    jjjanek1 Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    18 Marzec 2012
    Wiadomości:
    56
    Local Time:
    15:35
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS712+
    Dziękuje za zainteresowanie się moim problemem najwięcej pobiera
    proces-
    -ssd-43%
    -ssd-27%
    -ssd-27%
    -facerecognition-34%
    -ssd występuje on 3 razy i wartości się zmieniają ale są one mniej więcej takie dodatkowo od czasu do czasu maleją a pokazuje się
    -facerecognition-34%
    RAMU -54%
    CPU-99% CAŁY CZAS
    Pomimo tego dysk w miarę funkcjonuje nie mam problemów z kopiowaniem i uruchamianiu dodatkowych usług
     
  18. tof
    Offline

    tof Network Architect Q's Professional

    Dołączył:
    8 Styczeń 2013
    Wiadomości:
    512
    Miejscowość:
    Katowice
    Local Time:
    15:35
    Oceny:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS213+
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    facerecognition to funkcja PhotoStation - nie włączałeś przypadkiem po aktualizacji DSM?

    Generalnie to sprawdź czy przypadkiem w centrum pakietów nie masz możliwości aktualizacji pakietu PhotoStation - jeśli nie to musisz spróbować ręcznie wyłączyć tę funckję.

    zaloguj się przez SSH jako root i wpisz komenty:

    Kod (Text):
    1. cd /var/spool
    2.  
    3. mv photostation.queue.tmp photostation.queue.tmp.bak
    A na koniec RESTART synology.


    Może by konieczne wcześniejsze wyłączenie pakietu PhotoStation


    PS: to rozwiązanie znalezione w sieci.. nie wiem czy będzie skuteczne.
     
  19. Zoltar
    Offline

    Zoltar Enterprise Admin... Q's Architect

    Dołączył:
    4 Listopad 2013
    Wiadomości:
    891
    Miejscowość:
    pomorskie
    Local Time:
    15:35
    Oceny:
    +18 / 0 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS 216, DS216j, DS213j
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Przecież funkcję rozpoznawania twarzy można wyłączyć w Ustawieniach PhotoStation. Wystarczy odznaczyć checkbox "Włącz rozpoznawanie twarzy (Eksperymentalne)" w zakładce Zdjęcia.
     
  20. tof
    Offline

    tof Network Architect Q's Professional

    Dołączył:
    8 Styczeń 2013
    Wiadomości:
    512
    Miejscowość:
    Katowice
    Local Time:
    15:35
    Oceny:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS213+
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Być może trochę się zagalopowałem..

    gdyby jednak wyłączenie w aplikacji nie pomogło to być może pomogą komendy :)
     

Poleć tę stronę

  1. This site uses cookies to help personalise content, tailor your experience and to keep you logged in if you register.
    By continuing to use this site, you are consenting to our use of cookies.
    Odrzuć powiadomienie.