1. Cześć Gość. Czy wiesz, że według analizy rynku urządzenia:

    • QNAP - stanowią 63% rynku,
    • Synology i pozostali - tylko 37% rynku?

    To forum przeglądasz dzięki sponsorowi - firmie QNAP oraz zespołowi QNAP Club Polska.

DSM 4.0 Beta

Dyskusja w 'Archiwum działu' rozpoczęta przez użytkownika michau, 13 Grudzień 2011.

Ładowanie...
Status tematu:
Brak możliwości dodawania odpowiedzi.
  1. keff
    Offline

    keff System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    20 Kwiecień 2010
    Wiadomości:
    136
    Local Time:
    04:45
    Oceny:
    +5 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TVS-x82
    Synology:
    DS-710+
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x82 1 GbE
    Połączyłem się podając ID, po domenie nie poszło :-(
     
  2. adach
    Offline

    adach Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    25 Styczeń 2010
    Wiadomości:
    46
    Local Time:
    02:45
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS212+
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Witam, po instalacji 4.0 synek już 2 dobę coś mieli, pewni indeksuje. Może mi ktoś podpowiedzieć, gdzie znaleźć info co robi i ile czasu to jeszcze zajmie? W monitorze zasobów widzę zajętość ram i procka. W usłudze indeksowania, po wybraniu opcji postęp, mam tylko status zajęty, opcja przerwij jest nieaktywna.
     
  3. bartek42
    Offline

    bartek42 Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    17 Styczeń 2012
    Wiadomości:
    3
    Local Time:
    02:45
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    3411RPxs
    Jeśli idzie o Bugi, to jest jeden, który dość mocno komplikuje nam życie.

    Powstała nowa funkcjonalność - backup LUN'a. Świetnie, że ona jest - czekaliśmy na to. Jednak po utworzeniu zadania Sieciowej Kopii Zapasowej (standard synology) nie widać tego zadania na liście dostępnych i skonfigurowanych backup'ów. Nie można go wyedytować.
    Przy próbie założenia kolejnego zadania system zwaraca błąd, że już istnieje zadanie o wskazanej nazwie. Przez to też nie można przerwać trwającej operacji kopii zapasowej.

    Druga rzecz, jaka jest mało przyjemna, to czas trwania kopii. To, że cokolwiek się dzieje widać po obciążeniu sieci, jednak jest na poziomie 12MB/s w obrębie jednego switcha 1GB. Lun ma rozmiar 8T, natomiast dane zajmują 200GB miejsca. Zadanie trwa już 17h i nadal się nie skończyło... A w miejscu docelowym znajduje się jedynie pusty katalog zgodny z tym, co zostało ujęte podczas tworzenia zadania kopii.

    Macie jakiś pomysł, aby sprawdzić jakie dane są przesyłane?
     
  4. myszka20
    Offline

    myszka20 Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    16 Wrzesień 2011
    Wiadomości:
    56
    Local Time:
    02:45
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS110j
    Dzięki poradzie kolegi JJldn po aktualizacji do DSM 4.0 beta IPKG działa :D.
     
  5. redi
    Offline

    redi Enterprise Admin... Q's Architect

    Dołączył:
    6 Wrzesień 2009
    Wiadomości:
    613
    Local Time:
    02:45
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    2
    Synology:
    DS109, DS213+, DS415+
    A ja zauważyłem, że brak statusu SMART w dysku podłączonym pod eSATA.
     
  6. Portal
    Offline

    Portal Systems Admin... Q's Expert

    Dołączył:
    31 Lipiec 2011
    Wiadomości:
    364
    Miejscowość:
    Białystok
    Local Time:
    04:45
    Oceny:
    +13 / 1 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    a jak hibernacja ? jak transfery po sieci , są takie jak w ostatniej 3.2 ?
     
  7. bartek42
    Offline

    bartek42 Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    17 Styczeń 2012
    Wiadomości:
    3
    Local Time:
    02:45
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    3411RPxs
    Jeśli idzie o tranfer po iSCSI Serwer-Lun to nie zauważyłem różnicy. Natomiast czas trwania pierwszej kopii... nadal szukam odpowiedzi, co i jak się kopiowało...
    Hibernacja nie jest stosowana :)
     
  8. mikhnal
    Offline

    mikhnal Guest

    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    A zauważyliście, że Download Station ma wreszcie funkcję automatycznego ładowania torrentów z określonego folderu? Można to połączyć z CloudStation i torki wrzucać bez logowania z pracy :)
     
  9. CrEo
    Offline

    CrEo Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    21 Marzec 2011
    Wiadomości:
    21
    Local Time:
    02:45
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    1
    Synology:
    DS110j
    Wczoraj zainstalowałem , na razie mam problem z media serwer , mój tv samsung 40c650 nie widzi media server (dlna) , w poprzednich wersjach działało bez zarzutu , jak jest u was ?
     
  10. bartek42
    Offline

    bartek42 Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    17 Styczeń 2012
    Wiadomości:
    3
    Local Time:
    02:45
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    3411RPxs
    Czy ktoś z Was robił już kopię LUN'a?

    Trochę z teorii... Pytanie raczej do administratorów... Jak jest realizowana kopia? Jest robiony snapshot LUN'a? I co będzie się działo w przypadku, gdy na LUN'ie, który jest w danej chwili backup'owany ktoś zacznie zmieniać dane podczas trwania tego procesu?
     
  11. 3r3rc3
    Offline

    3r3rc3 Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    31 Sierpień 2011
    Wiadomości:
    84
    Local Time:
    02:45
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS1511+; DS1512+
    U mnie dziala na WD Live bez zarzutu oraz na PC (DLNA via Media Player 12). Wyzwanie mam z PS3. Widzi foldery, ale nie widzi juz plikow w folderach. Bez problemu odtwarza filmy w glownym katalogu video.
     
  12. CrEo
    Offline

    CrEo Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    21 Marzec 2011
    Wiadomości:
    21
    Local Time:
    02:45
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    1
    Synology:
    DS110j
    Jeszcze jedno , tak samo jak wspominał @adach
    W usłudze indeksowania multimediów, po wybraniu opcji postęp, mam tylko status zajęty, opcja przerwij jest nieaktywna.
     
  13. JJldn
    Offline

    JJldn Spock Q's Architect

    Dołączył:
    3 Sierpień 2011
    Wiadomości:
    675
    Miejscowość:
    London / Kielce
    Local Time:
    02:45
    Oceny:
    +20 / 0 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS712+
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    U mnie to samo. Pokazuje status zajety, nie mozna ponownie indexowac, bo przycisk jest nieaktywny, a wsrod procesow czterokrotnie wystepuje fileindexd oraz synoindexd, z ktorych kazdy zajmuje 1.4%.
     
  14. Soviet
    Offline

    Soviet Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    20 Sierpień 2011
    Wiadomości:
    21
    Local Time:
    02:45
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS211+
    U mnie DLNA na Samsungu działa. Natomiast podczas hibernacji wiatraczek non stop się kręci.
     
  15. Draggon
    Offline

    Draggon Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    29 Wrzesień 2011
    Wiadomości:
    3
    Local Time:
    02:45
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS111
    Port 6690 - jest to gdzieś w help'ie.
    Dodatkowo można założyć sobie ddns na stronie synology.
     
  16. qmiloo
    Offline

    qmiloo Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    16 Wrzesień 2011
    Wiadomości:
    41
    Local Time:
    02:45
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS110j
    Ja niestety nie mogę zalogować się zdalnie :-(. Działa mi tylko w domu :-(. Co może być przyczyną?
     
  17. niewiesznic
    Offline

    niewiesznic Master+ Architect Q's Excellence

    Dołączył:
    24 Marzec 2010
    Wiadomości:
    1 171
    Miejscowość:
    Internet
    Local Time:
    02:45
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS210j/DS211+
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Cześć,
    Oto błędy jakie odkryłem w Beta DSM 4.0:

    1. Pojawiły się błędy w wyświetlaniu pulpitu DSM, mam dwie kolumny tych samych ikon. błąd.
    2. Konfiguracja routera Apple nie działa. Próbowałem w dwóch lokacjach DS210j + Apple Airport Extreme Base Station (A1034), a także na DS211+ i Apple Time Capsule (2nd Gen).
    Dostawałem wiadomość, że przez ograniczenia producenta nie mogę odblokować więcej niż 60 portów. Z pasywnym FTP (30 portów) było trochę ponad 40 portów.
    3. Udało mi się uruchomić powiadomienia SKYPE na DS210j, nie udało się na DS211+
    4. Kiedy instalowałem na prawie pełnym DS211+ instalacja przebiegła pomyślnie, aż do momentu ponownego uruchomienia. Wtedy DS zaczął migać didoą LED (błękitną) i nic więcej się nie działo. (ok 30 min). Odłączyłem kabel zasilania, uruchomiłem ponownie. Działa.
    5. Chciałbym, aby aplikacje dla iPhone posiadały hasło główne, typu master, a pamiętały ustawienia hasła i użytkownika (lub tylko użytkownika, do ustawienia przez tegoż). Chciałbym także aby aplikacje te iały możliwość stworzenia listy stałej serwerów, aby można było je z niej wybierać. Mam dwie stacje w dwóch różnych lokacjach i obecna obsługa nie jest zadowalająca.
    6. Brak aplikacji do iCloud app dla Mac OS X.
    7. AFP (AFPD) nie uaktualnione do 2.2.2 ?
    Ta wersja zawiera krytyczne poprawki do Mac OS X Lion 10.7 i Time Machine.
    8. Jądro nie uaktualnione do 3.3.
    9. Błędy w tłumaczeniu (nie pamiętam niestety gdzie)
    10. Brak uaktualnienia Synology Squeezebox Server DSM 4.0 (7.7.1) ?
    11. Używam DynDNS od Synology, niestety często zrywa połączenie z usługą :-(
    12. Nie mogę połączyć się z serwerem OpenVPN via Viscocity. Wcześniej mogłem. Odrzuca mi autoryzację użytkownika. (sprawdzałem, jest OK).
     
  18. CrEo
    Offline

    CrEo Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    21 Marzec 2011
    Wiadomości:
    21
    Local Time:
    02:45
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    1
    Synology:
    DS110j
    Udało mi się włączyć dnla ,prawdopodobnie producent pozmieniał porty dla serwera multimediów , na starym systemie miałem odblokowane w zaporze sieciowej tylko potrzebne porty , okazało się że dlna ma teraz port 50001.50002 , widać inne niż poprzednio .
     
  19. xmir
    Offline

    xmir Systems Admin... Q's Expert

    Dołączył:
    12 Marzec 2010
    Wiadomości:
    267
    Miejscowość:
    Łódź
    Local Time:
    04:45
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS211j,DS410,DS413,RS409,XPenek
    Ethernet:
    802.11ac
    null 802.11ac
    port 2046 .. info z help-a
     
  20. JJldn
    Offline

    JJldn Spock Q's Architect

    Dołączył:
    3 Sierpień 2011
    Wiadomości:
    675
    Miejscowość:
    London / Kielce
    Local Time:
    02:45
    Oceny:
    +20 / 0 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS712+
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    W firewallu jest 6690
     
Status tematu:
Brak możliwości dodawania odpowiedzi.

Poleć tę stronę

  1. This site uses cookies to help personalise content, tailor your experience and to keep you logged in if you register.
    By continuing to use this site, you are consenting to our use of cookies.
    Odrzuć powiadomienie.