1. Cześć Gość. Czy wiesz, że według analizy rynku urządzenia:

    • QNAP - stanowią 63% rynku,
    • Synology i pozostali - tylko 37% rynku?

    To forum przeglądasz dzięki sponsorowi - firmie QNAP oraz zespołowi QNAP Club Polska.

DSM 3.0 Beta

Dyskusja w 'Archiwum' rozpoczęta przez użytkownika Krwiak, 12 Sierpień 2010.

Ładowanie...
  1. unr3al2
    Offline

    unr3al2 Guest

    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Mi normalnie się wyłącza i włącza. Nie ma z tym problemów.
     
  2. Krwiak
    Offline

    Krwiak SysOp Administrator

    Dołączył:
    27 Maj 2008
    Wiadomości:
    2 415
    Local Time:
    03:04
    Oceny:
    +10 / 1 / -0
    Followers:
    1
    Dokładnie tak.
     
  3. kasiarz
    Offline

    kasiarz System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    8 Czerwiec 2009
    Wiadomości:
    164
    Miejscowość:
    Prospect Heights
    Local Time:
    20:04
    Oceny:
    +3 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    DS211j, DS107e, DS112j
    Ethernet:
    100 GbE
    TS-x53 100 GbE
    U mnie aktualizacja przeszła bez problemów i to nawet OPERĄ . Wszystko fajnie ale u mnie tez nie działa drukarka synek ja widzi pokazuje nazwe w logach ale ma status <Nieznane> i drukarka niestety nie pracuje . Taki sam status ma oryginalny nadajnik do pilota Synology tu jest lepiej pilot dziala. Drażni mnie tez ta ikonka od temperatury zamiast normalnego stanu temp. Z tym sobie jednak poradzilem wystarczy po SSH zalogowac sie jako root i dac komede
    Kod (Text):
    1. echo 'supportsystemperature="yes"' >> /etc.defaults/synoinfo.conf
    Wylogowac ie i zalogować zacznie wtedy pokazywac temperaturę normalnie no może nie do konca u mnie jest -70 stopni
    trzeba ignorować tego minusa
     
  4. straszak
    Offline

    straszak Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    1 Listopad 2009
    Wiadomości:
    21
    Local Time:
    01:04
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    109j
    Po ponownej instalacji (reset, jeszcze raz soft 3.0, format dysku lacznie z wyjeciem i kasowaniem wszystkich partycji - słowem jakbym go z pudełka wyciagnal) w koncu po niewiem jakim czasie ...wylaczyl sie przez www ... :) ... teraz w koncu potestuje nowy soft. Jak widac czasami potrzebuje synek wrocic do korzeni ...
    Pozdrawiam wszystkich wlascicieli.
     
  5. kasiarz
    Offline

    kasiarz System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    8 Czerwiec 2009
    Wiadomości:
    164
    Miejscowość:
    Prospect Heights
    Local Time:
    20:04
    Oceny:
    +3 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    DS211j, DS107e, DS112j
    Ethernet:
    100 GbE
    TS-x53 100 GbE

    Mysle ze Serwer przestaje sie wylaczac po wgranieu bootstrap'a
     
  6. Cyberghost
    Offline

    Cyberghost Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    26 Czerwiec 2010
    Wiadomości:
    75
    Local Time:
    01:04
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS210+ DS916+
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    No to moje wrażenia po kilku godzinach

    wydaje się wszystko działać szybciej :D, przesyłanie, otwieranie plików po lanie, ładowanie się DSM oraz znacznie niższa temperatura synka. Interfejs bardzo wygodny. Błąd jaki zauważyłem to paczka IPKG web, która nie może się otworzyć ani nie idzie jej odinstalować. Po zainstalowaniu jej na nowo mam 2, z czego jedna działa.

    Co do hibernacji to nie widzę różnicy czyli tak jak przedtem nie usypia mi dysków. I tu mam wątpliwości i pytanie. Jak wyłącze program ściągający to hibernuje dyski, no proste i logiczne. Jedyną nie logiczna rzeczą jest to iż nie hibernuje mi jednego dysku z dwóch przy włączonym programie. Na drugim dysku nie mam nic umieszczone, nic się do niego nie odnosi, dysk pracuje jako drugi osobny i nie zależny volumin dlatego ten jeden powinien się wyłączać a drugi powinien pracować. Czy idzie to jakoś zrobić ?
     
  7. igorelectronics
    Offline

    igorelectronics Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    18 Lipiec 2010
    Wiadomości:
    25
    Local Time:
    01:04
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    nie posiadam
    A u mnie dalej nie hibernuje dysku, wyłączone jest wszystko po za ftp i SMB. Zresztą od początku jak zakupiłem to urządzenie był problem z hibernacją w nim.
     
  8. mikhnal
    Offline

    mikhnal Guest

    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Usuń katalogi:
    Kod (Text):
    1. /usr/syno/synoman/phpsrc/ipkg
    oraz
    Kod (Text):
    1. /usr/syno/synoman/webman/3rdparty/ipkg
    Teraz zainstaluj ponownie, powinno być jedno właściwe.
     
  9. Krwiak
    Offline

    Krwiak SysOp Administrator

    Dołączył:
    27 Maj 2008
    Wiadomości:
    2 415
    Local Time:
    03:04
    Oceny:
    +10 / 1 / -0
    Followers:
    1
    Wszystkie usługi mają być wyłączone, powiedz mi jeszcze czy odłączyłeś tak jak pisałem parę postów wyżej kabel sieciowy ?
     
  10. igorelectronics
    Offline

    igorelectronics Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    18 Lipiec 2010
    Wiadomości:
    25
    Local Time:
    01:04
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    nie posiadam
    Tak odłączałem też nic to nie dawało.
    Wszysko zresztą opisywałem w TYM temacie i widzę że nie tylko ja mam z tym problem.

    Dodam jeszcze że poiadam inny dysk sieciowy o nieco mniejszych możliwościach (Welland ME-740AN) i z nim nie mam żadnych problemów. Tylko z tym DS-107 bezprzewy jest coś nie tak. I czym nowszy OS do niego tym z większością funkcji są problemy !!!
    Wczoraj wieczorem wyczyściłem HDD do zera i nic to nie pomogło, nadal dzieją się dziwne rzeczy (nie działa drukarka, nie kopiuje z zewnętrznej pamięci, SMB działa wolno a czasami wogóle nie działa, itd.). I nadal nie umiem zejść do starszego OS w którym po za hibernacją wszystko inne działało. Nowy OS przynajmniej do DS-107 jest totalnie zrąbany !!!
     
  11. Mystik
    Offline

    Mystik Systems Admin... Q's Expert

    Dołączył:
    29 Wrzesień 2009
    Wiadomości:
    286
    Local Time:
    03:04
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Przypomnę tylko to co już tu ktoś napisał. To jest wersja BETA z, z jak to podali na stronach Synology, proponowanymi zmianami.

    Ja mam inne pytanie. Czy modele serii 7 to te, które rozpoczynają się na 7 np. 710 czy te, które się na 7 kończą?
    Bo jeżeli te pierwsze, to na razie w ogóle masa funkcii jest niedostępne.
     
  12. mikhnal
    Offline

    mikhnal Guest

    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Jak to? Na DS710+ są niedostępne funkcje?
     
  13. Mystik
    Offline

    Mystik Systems Admin... Q's Expert

    Dołączył:
    29 Wrzesień 2009
    Wiadomości:
    286
    Local Time:
    03:04
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    No spójrz jeszcze raz na linka podrzuconego przez gjpivko:

    http://www.synology.com/enu/support/bet ... 0_2010.php

    i małe wycinki:
    4. EXT4 (not available on 7-series, DS108j, DS109j, and DS209j):
    5. Linux Kernel (not available on 7-series, DS108j, DS109j, and DS209j): Linux Kernel is now upgraded to 2.6.32.
    6. Windows Access Control List2 (not available on 7-series, DS108j, DS109j, and DS209j):
    itd., itd. ...

    No chyba, że ja coś źle rozumuję ;(
     
  14. mikhnal
    Offline

    mikhnal Guest

    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Zaraz... Wyjaśnię to raz a dobrze: 7-series to modele z rodziny x07 a nie DS710+
     
  15. Mystik
    Offline

    Mystik Systems Admin... Q's Expert

    Dołączył:
    29 Wrzesień 2009
    Wiadomości:
    286
    Local Time:
    03:04
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    No to jest odpowiedź na moje pytanie :) Dzięki. Zostałem trochę uspokojony.
    Może to też jest odpowiedź na problemy igorelectronicsa.
     
  16. Cyberghost
    Offline

    Cyberghost Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    26 Czerwiec 2010
    Wiadomości:
    75
    Local Time:
    01:04
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS210+ DS916+
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Nie działa poprawnie wersja mobile, biały ekran po zalogowaniu i tylko 3 możliwe linki do wyboru, przejście do trybu desktop, wylogowanie lub przejście na stronę synology a wersja desktop dziwnie ramkuje menu gdy np chcemy wybrac akcje w menedżerze plików
     
  17. mikhnal
    Offline

    mikhnal Guest

    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Dziś wersje beta DSM 3.0 zostały uzupełnione o modele CS407, CS407e, DS207+, DS207 oraz RS407.
     
  18. wituus
    Offline

    wituus Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    11 Luty 2010
    Wiadomości:
    48
    Local Time:
    01:04
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS210J , DS710+
    Ustawień okien nie pamięta ale otwarte już okna można prawym przyciskiem przypiąć do górnego paska i później szybko się je otwiera.

    Co dziwne po instalacji nowego softu podczas logowania do DSM FF pamięta hasło ale nie pamięta nazwy użytkownika.
     
  19. niewiesznic
    Offline

    niewiesznic Master+ Architect Q's Excellence

    Dołączył:
    24 Marzec 2010
    Wiadomości:
    1 171
    Miejscowość:
    Internet
    Local Time:
    01:04
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS210j/DS211+
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Cześć,
    Zainstalowałem i jestem zadowolony, system działa szybciej i sprawniej - na oko - nie sprawdzałem, rzeczywistych wyników transferu itp.
    System (GUI) jest o wiele bardziej wygodny niż poprzedni, ale... zbyt wiele trzeba klikać by zmieniać niektóre opcje. Zapewne kwestia przyzwyczajenia.
    Czy ktoś sprawdzał już jak z transferami ?
    Zmiana na plus. A to dopiero beta :)

    Pozdrawiam,

    P. G.
     
  20. MiChalSzy
    Offline

    MiChalSzy Systems Admin... Q's Expert

    Dołączył:
    14 Kwiecień 2009
    Wiadomości:
    375
    Local Time:
    01:04
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS 207+
    Ethernet:
    802.11n
    null 802.11n
    Na początku jakoś nie mogłem się przyzwyczaić (jak to zawsze bywa przy zmianach), ale po pół godzinie komfort pracy dużo lepszy.
    Co bym poprawił na chwilę obecną?
    1. Zapamiętywanie otwartych okien po wylogowaniu (przypinanie okien do paska to dla mnie za mało :)).
    2. Możliwość dowolnego rozmieszczenia skrótów na pulpicie.
    3. Możliwość regulacji wielkości okna Download Station tak jak Przeglądarki plików (teraz można regulować tylko szerokość okna, ale już wysokości nie).
     
  1. This site uses cookies to help personalise content, tailor your experience and to keep you logged in if you register.
    By continuing to use this site, you are consenting to our use of cookies.
    Odrzuć powiadomienie.