1. Cześć Gość. Czy wiesz, że według analizy rynku urządzenia:

    • QNAP - stanowią 63% rynku,
    • Synology i pozostali - tylko 37% rynku?

    To forum przeglądasz dzięki sponsorowi - firmie QNAP oraz zespołowi QNAP Club Polska.

DS412+ czy DS1513+?

Dyskusja w 'Ogólne zapytania o produkty' rozpoczęta przez użytkownika marchpol, 7 Grudzień 2013.

Ładowanie...
  1. mikhnal
    Offline

    mikhnal Guest

    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Zawsze to może być DS1813+ :D
     
  2. cpu
    Offline

    cpu Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    5 Październik 2012
    Wiadomości:
    65
    Local Time:
    15:45
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS412+
    Mam DS412+ i dla mnie on w zupełności wystarcza jeśli chodzi o możliwości i miejsce. W tej chwili RAID5 na 4x2TB dyskach w tym 3xWD RED. Jeśli będzie potrzeba to wolę DX513 niż więcej zatok. Wg mnie warto.

    Sent from my Nexus 7 using Tapatalk 4
     
  3. mpl
    Offline

    mpl Enterprise Admin... Q's Architect

    Dołączył:
    11 Marzec 2011
    Wiadomości:
    668
    Local Time:
    15:45
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    2
    Synology:
    712+ 1513+
    Za krótko go mam, aby napisać obiektywną opinię ...
     
  4. krzpal
    Offline

    krzpal System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    12 Styczeń 2014
    Wiadomości:
    119
    Local Time:
    15:45
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS713+
    Pytanie dot. wydajności i porównanie dwóch wariantów:

    1.
    DS713+(2 dyski 4T) z pamięcią 2GB i DX513 zapakowana 3 dyskami 4T) + dwa wolne

    2
    DS1513+ (5 dyskow) z pamiecia 2GB

    Ceny zakupu z polecanego sklepu ;)

    DS713+ -1779 zł
    DX513 -1869 zł
    2GB -129 zł
    RAZEM -3777 zł

    a

    DS1513+ - 3099 zł

    Różnica jest 678 zł, ale jeśli wpadniemy na rozbudowę później tj. po 6M-12M używania DS713+ to może już trzeba będzie nieco taniej 500-600 zł sprzedaż używkę.
    Wychodzi wtedy już porównywalnie + 2 miejsca na kolejne dyski ;)
    Wiem wiem, pewnie taki zestaw będzie pobierał nieco więcej prądu i nieco bardziej szumiał, ale mamy dwa miejsca na dyski +

    Teraz techniczne porównanie: teoretycznie maja taka sama pamieć, taki sam procesor, te same dyski.

    W specyfikacji technicznej jest, że

    DS713+ ma szybkość odczytu: 202,30 MB/s, szybkość zapisu: 135,84 MB/s
    DS1513+ ma szybkość odczytu: 350,94 MB/s, szybkość zapisu: 202,34 MB/s

    W sytuacji kiedy jest więcej dysków w każdej macierzy jej wydajność i transfery zwykle rosną.
    Zatem pewnie w sytuacji kiedy mamy DS713+ z DX513 z 5 dyskami to transfer takiego zestawu powinien chyba też być w praktyce większy niż samego 2 dyskowego DS713+ ?

    Czy ma ktoś podobny zestaw lub widział gdzieś takie porównanie i może się wypowiedzieć ?

    Może ktoś ma z was taki zestaw DS 713+ i DX513 i może podzielić się wydajnością.
     
  5. jurass
    Offline

    jurass System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    24 Sierpień 2012
    Wiadomości:
    156
    Local Time:
    17:45
    Oceny:
    +11 / 1 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    TS-112
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-112 1 GbE
    Chcesz zakładać jedną wspólną macierz na DS713+ + DX513? A co się z nią stanie jak będą problemy lub opóźnienia w komunikacji pomiędzy tymi dwoma urządzeniami z jakiegokolwiek powodu?
     
  6. krzpal
    Offline

    krzpal System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    12 Styczeń 2014
    Wiadomości:
    119
    Local Time:
    15:45
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS713+
    Specyfikacja DS713+ przewiduje możliwość budowania jednej macierzy na 2 dyskach + 5 dysków rozszerzenia.
    Łączenie za pomocą eSATA, który z definicji (http://pl.wikipedia.org/wiki/Serial_ATA#eSATA) ma około 600 MB przepustowości, więc nie ma raczej szansy na opóźnienia w danych pobieranych z macierzy na poziomie 200 MB. Jest zapis producenta - bezproblemowa skalowalność do 7 dysków przy użyciu Synology DX513.

    Awaria może dotknąć zarówno DS713+ jak i również DS1513+. może tak samo się uszkodzić zasilanie jak i połączenie.
    Generalnie wszystko może się popsuć ale to chyba nie jest argument bo nie jest porównywalny no chyba, że ktoś potrafi to porównać...
     
  7. kociol1978
    Offline

    kociol1978 Enterprise Admin... Q's Architect

    Dołączył:
    11 Listopad 2012
    Wiadomości:
    794
    Local Time:
    15:45
    Oceny:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    2
    Synology:
    DS1513+, DS112j, DS411+
    Źle to porównujesz. Bardziej trafnie byłoby porównać ten zestaw do DS1813+, Wtedy DS1813+ wygrywa. Do DS1513+ raczej bym porównał DS713+ +DX213.
    Wtedy DS1513+ wygrywa. Jak byś nie liczył to stacje rozszerzające to słaby biznes.
     
  8. krzpal
    Offline

    krzpal System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    12 Styczeń 2014
    Wiadomości:
    119
    Local Time:
    15:45
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS713+
    Jedno to finansowe porównanie i mając na względzie cykl życia klinta i produktu często dorasta z czasem i oznacza to dylemat czy sprzedać taniej i kupić inny nowy czy rozszerzać. Decyzja finansowa zależy to od tego jakie ceny na rynku wtórnym są na DS713+ ale średnie szacuję, że po roku tracę na DS713+ około 600 zł.
    Nie mam oczywiście precyzyjnych danych transakcyjnych i to jest szacunek, ale jeśli jest inaczej to proszę o info ile np. jest wart po roku DS713+.

    Porównywanie cen:

    DX513 - 1869 zł
    DX213 - 609 zł

    wypada faktycznie mocno na korzyść DX213, ale DX713+ z dostawką porównywałem raczej z DS1513+ niż DS412+ bo to już inna rodzina 12+.

    Drugi wymiar to parametry techniczne i możliwości. Założyłem, że jak ktoś już ma DS713+ to raczej będzie chciał kupić DX513 niż DX213.
    Ponawiam więc pytanie dotyczące kwestii parametrów technicznych.
     
  9. Limak74
    Offline

    Limak74 Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    16 Wrzesień 2011
    Wiadomości:
    21
    Local Time:
    15:45
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS1512+
    Na czym stanęło? Ja ma podobny dylemat mam DS211+ z 2 x ST2000DL003 (RAID1) i też zastanawiam się nad DS1513+
    Głównie dlatego, że ma możliwość rozbudowy RAM do 4GB ( przyda się jak stawiasz serwer www z mysql) czego nie ma DS412+ no i ta kieszeń dodatkowa na RAID5 jak znalazł
    Pytanie: ponieważ dyski ST2000DM001 są tanie (najlepszy współczynnik cena/pojemność) to myslałem,żę może rozszerzę do raid5 dokupując 3x2TB (jw) Czy to dobry pomysł? Czy raczej powinienem dokupić np 2x4TB i zrobić RAID10? ( 4+2 w raid0) x2
    Jaką konfigurację polecacie przy założeniu, że chciałbym wykorzystać posiadane juz 2x2TB dyski

    Zostało mi 5% wolnej przestrzeni więc niedługo będę musiał podjąć decyzję co do "puszki" i dysków Bardzo proszę o poradę
    PS nie mam zewnętrznego backupu ;) tak wiem wiem powinienem mieć ale podaję to jako dodatkowe info do dyskusji
     
  10. kociol1978
    Offline

    kociol1978 Enterprise Admin... Q's Architect

    Dołączył:
    11 Listopad 2012
    Wiadomości:
    794
    Local Time:
    15:45
    Oceny:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    2
    Synology:
    DS1513+, DS112j, DS411+
    Kup 2x4tB zrób shr z dysków 2+4+4 Będziesz miał 6tB przestrzeni, przynajmniej jedną wolną zatokę i 2tB dysk zewnętrzny na kopię istotnych danych.
     
  11. Limak74
    Offline

    Limak74 Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    16 Wrzesień 2011
    Wiadomości:
    21
    Local Time:
    15:45
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS1512+
    Czy jak mam SHR tak jak powiedziałeś 4+4+2 to jak później dodam do wolnej zatoki jakiś dysk to czy będę mógł bezproblemowo rozszerzyć taką macierz?
    Po prostu myślałem że mając 4x2TB uzyskam też 6TB a koszt to 2x225 PLN = 450 pln
    Natomiast proponowane przez Ciebie rozwiazanie to koszt 2x570 pln = 1140 pln
    Różnica 690 pln to właśnie dodatek do kupienia DS1513+

    PS ponieważ nie robiłem jeszcze bakupu zewnętrznego mam dodatkowe pytanie czy mozna podłączyć dysk paskiem esata i tyle czy jeszcze musz jakieś dodatkowe zasilanie do tego zewnętrznego dysku zrobić? Sorry za banalne pytanie ale nigdy nie bawiłem sie dyskami sata i tasiemkami
     
  12. kociol1978
    Offline

    kociol1978 Enterprise Admin... Q's Architect

    Dołączył:
    11 Listopad 2012
    Wiadomości:
    794
    Local Time:
    15:45
    Oceny:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    2
    Synology:
    DS1513+, DS112j, DS411+
    Oczywiście. Jak dodasz Następny 4TB to będziesz miał 10TB. Jak następnie wymienisz 2TB na np 6TB to będziesz miał 12TB. SHR policzysz z wzoru: Suma wszystkich dysków minus największy.
    Pobaw się kalkulatorem: http://www.synology.com/pl-pl/support/RAID_calculator
    No widzisz to zależy co chcesz osiągnąć. Jeśli uważasz że 6TB wystarczy ci na wystarczająco długo to kup 2x2. Jeśli zrobisz to wszystko jako SHR to później będziesz mógł wymieniać dyski pojedynczo (wymiana pierwszego nie zmieni pojemności macierzy ale już drugiego tak, pamiętaj suma minus największy).
    A moja propozycja to nie 6TB ale 6TB + 2TB na zewnątrz i jeszcze wolna zatoka. Jeden duży dysk "zjedzony" na ochronę macierzy ale dający większą perspektywę.

    Nie baw się tak. Kup porządną obudowę USB 3.0 . Rozwiązanie elastyczne i wcale nie drogie. Kombinowanie zewnętrznego zasilacza i kabelka eSATA/SATA jest nie wiele tańsze a dysk leży goły na półce narażony na uszkodzenia i hałasujący.
     

Poleć tę stronę

  1. This site uses cookies to help personalise content, tailor your experience and to keep you logged in if you register.
    By continuing to use this site, you are consenting to our use of cookies.
    Odrzuć powiadomienie.