1. Cześć Gość. Czy wiesz, że według analizy rynku urządzenia:

    • QNAP - stanowią 63% rynku,
    • Synology i pozostali - tylko 37% rynku?

    To forum przeglądasz dzięki sponsorowi - firmie QNAP oraz zespołowi QNAP Club Polska.

DS412+ 4GB RAMu

Dyskusja w 'Cichociemni' rozpoczęta przez użytkownika jastrząb, 22 Lipiec 2012.

Ładowanie...
  1. TomaszE
    Offline

    TomaszE Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    30 Marzec 2012
    Wiadomości:
    45
    Local Time:
    15:36
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS412+ 4GB RAM
    U mnie podobnie jak u jastrzębia nie zauważyłem problemów przez Was opisywanych. Często kopiuję duże pliki -powoli przenoszę moją filmotekę na Synka, z innych paczek mam antyvirusa, download, cloud, videostation, audiostation, itunes server, do niedawna serviio
     
  2. Athl0n
    Offline

    Athl0n System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    26 Marzec 2012
    Wiadomości:
    138
    Local Time:
    15:36
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS412+ 2GB RAM
    A pochwal się jak wygląda Twój monitor i napisz jak edytowałeś kluczowy plik.
     
  3. jastrząb
    Offline

    jastrząb Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    15 Listopad 2011
    Wiadomości:
    41
    Local Time:
    15:36
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS412+ 4gb RAM
    Jescze jeden pomysl. Reinstalacja DSM-a z juz 4GB na pokladzie.
    moze toto w czasie instalacji zauwazy ze ma 4GB RAMu i sie dostosuje?

    marcin
     
  4. Athl0n
    Offline

    Athl0n System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    26 Marzec 2012
    Wiadomości:
    138
    Local Time:
    15:36
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS412+ 2GB RAM
    Spróbuję, może pomoże.
    A Ty kiedy zmieniałeś pamięć, przed instalacją DSM 4.1?
     
  5. niewiesznic
    Offline

    niewiesznic Master+ Architect Q's Excellence

    Dołączył:
    24 Marzec 2010
    Wiadomości:
    1 171
    Miejscowość:
    Internet
    Local Time:
    15:36
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS210j/DS211+
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Tak zapytam z ciekawości:
    Takie same problemy są z 2GB RAM?
     
  6. jastrząb
    Offline

    jastrząb Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    15 Listopad 2011
    Wiadomości:
    41
    Local Time:
    15:36
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS412+ 4gb RAM
    Nie umiem na 100% powiedziec.
    Prawdopodobnie instalowalem pamiec na juz dzialajacym DSM 4.0
    Potem instalowalem 4.1 Bete (juz z 4GB), na to upgrade do 4.1 stabilnej.

    marcin
     
  7. jastrząb
    Offline

    jastrząb Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    15 Listopad 2011
    Wiadomości:
    41
    Local Time:
    15:36
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS412+ 4gb RAM
    Nikt w tym watku nie pisal o instalowaniu 2GB. Pamiec jest na tyle tania obecnie ze kazdy wklada to co max procesor obsluguje, czyli 4GB.
    Po za tym, nadal nie wiadomo w czym jest problem. Czasem dziala czasem nie.

    marcin
     
  8. mikhnal
    Offline

    mikhnal Guest

    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Trzeba brać pod uwagę jeszcze jedno wytłumaczenie: DSM dla tego modelu jest na sztywno skompilowane pod 1GB RAMu, bo przecież model nie jest przewidziany do rozbudowy pamięci. Dlatego tak się wszystko rozsypuje. Innego wytłumaczenia nie widzę.

    Wróciłem do 1GB i... No właśnie... Teraz podczas kopiowania na notebooka po wifi cache się szybko wypełnił, a wykres użycia CPU wygląda tak:


    No przecież tu się nic nie dzieje! Dlaczego tak nie może być na 4GB?
     

    Załączone pliki:

    • cpu.png
      Rozmiar pliku:
      32,4 KB
      Wyświetleń:
      49
      MD5 Sum:
      5de8ad02fae9ce5e9ee1675756e15888
  9. Athl0n
    Offline

    Athl0n System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    26 Marzec 2012
    Wiadomości:
    138
    Local Time:
    15:36
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS412+ 2GB RAM
    Ja jestem jeszcze na 4GB.
    Po wprowadzenie Twoich ostatnich zaleceń do pliku sysctl.conf synek trochę sie uspokoił.
    Teraz mam 22% procesora i 14% pamięci. Synek działa cały dzień i jest to najgorszy odczyt dnia. Cały dzień procek był na poziomie 13-15%.
    O właśnie wrócił do "normy". Nie jest już tak źle. A teraz spadł do 10%.
    Nie wiem czy nie zapeszę ale jakby powoli sytuacja się normalizowała.
     

    Załączone pliki:

    • synek.JPG
      synek.JPG
      Rozmiar pliku:
      45,3 KB
      Wyświetleń:
      53
      MD5 Sum:
      b32b68d74e4c62b06678d796e57137c9
  10. jastrząb
    Offline

    jastrząb Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    15 Listopad 2011
    Wiadomości:
    41
    Local Time:
    15:36
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS412+ 4gb RAM
    Tylko dlaczego u niektorych procesor nie szaleje?

    A nie wiem czy ktos pisal. Czy w zakladce Proceses widac obciazenie procesora na jakims konkretnym procesie? Czy jak to tam wyglada?

    marcin
     
  11. niewiesznic
    Offline

    niewiesznic Master+ Architect Q's Excellence

    Dołączył:
    24 Marzec 2010
    Wiadomości:
    1 171
    Miejscowość:
    Internet
    Local Time:
    15:36
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS210j/DS211+
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Twoje uwagi nic nie wnoszą do wątku.
    Śledzę temat od samego początku, jak pojawił się na forum. Wiem, że nikt nie pisał o 2GB (!!!). Wiem, że pamięć jest tania (!!!). To była moja sugestia by zobaczyć, czy występują opisane problemy także przy 2GB. Zawsze to lepiej niż 1GB.

    Może ktoś z forumowych właścicieli DS412+ spróbuje z 2GB? :)
     
  12. jastrząb
    Offline

    jastrząb Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    15 Listopad 2011
    Wiadomości:
    41
    Local Time:
    15:36
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS412+ 4gb RAM
    A Twoje pytanie wnosilo masakrycznie duzo do watku. Fakt. Zadales pytanie, na ktore znales odpowiedz skoro przesledziles watek od poczatku.

    marcin
     
  13. Athl0n
    Offline

    Athl0n System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    26 Marzec 2012
    Wiadomości:
    138
    Local Time:
    15:36
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS412+ 2GB RAM
    Kolego, podrzuć sreena z monitorem, żebym zobaczył jak u Ciebie to wygląda.
     
  14. jastrząb
    Offline

    jastrząb Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    15 Listopad 2011
    Wiadomości:
    41
    Local Time:
    15:36
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS412+ 4gb RAM
    Że ja?


    marcin
     

    Załączone pliki:

    • screen.jpg
      Rozmiar pliku:
      94,4 KB
      Wyświetleń:
      55
      MD5 Sum:
      0ee09aff5cc9cd8a9491af7bc08f0287
  15. Athl0n
    Offline

    Athl0n System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    26 Marzec 2012
    Wiadomości:
    138
    Local Time:
    15:36
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS412+ 2GB RAM
    Tak, tak - chodziło mi o Ciebie kolego jastrząb> Jesteś jedyny lub prawie jedyny któremu to działa jak powinno.
    U mnie zauważyłem ze jest uruchomiony proces SSH. Co to jest?
     
  16. jastrząb
    Offline

    jastrząb Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    15 Listopad 2011
    Wiadomości:
    41
    Local Time:
    15:36
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS412+ 4gb RAM
    Nie zacytowales niczego to nie bylem pewny do kogo piszesz.
    SSH - to secure shell. Dzieki temu mozesz sie zalogowac terminalem do synka. Sam proces sie chyba nazywa sshd

    marcin
     
  17. Athl0n
    Offline

    Athl0n System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    26 Marzec 2012
    Wiadomości:
    138
    Local Time:
    15:36
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS412+ 2GB RAM
    Dziękuję, zaraz będę walczył z reinstalacją.
     
  18. TomaszE
    Offline

    TomaszE Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    30 Marzec 2012
    Wiadomości:
    45
    Local Time:
    15:36
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS412+ 4GB RAM
    Dopiero dzisiaj mogę odpowiedzieć.
    U mnie najpierw było 4GB potem DSM 4.1. Bety nie instalowałem.
    Tak wygląda obciążenie za ostatni dzień - synek włączony od 17:00 do 7:00.
    Ten wykres przy braku aktywności - nikogo nie było w tym czasie w domu, w download station brak zadań.
    Za chwilę wrzucę wykres po kopiowaniu pliku ok. 4GB.
     

    Załączone pliki:

  19. Athl0n
    Offline

    Athl0n System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    26 Marzec 2012
    Wiadomości:
    138
    Local Time:
    15:36
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS412+ 2GB RAM
    Przeinstalowałem 4.1 no i niestety wiele usług przestało działać.
    Oczywiście jak nie ma usług to i obciążenie 0%.
    Mało tego jak próbuję uruchomić usługę bo jest na liście to dostaję odpowiedź "inny pakiet jest obecnie konfigurowany lub instalowany. Ponów próbę później"
    Powalczę z tym zobaczymy co wyjdzie.

    Edit.

    Po restarcie synka usługi działają.

    Edit>

    I jeszcze jedno ważne pytanie do kolegów którzy nie mają problemów z 4GB pamięci RAM.
    Jak wygląda wasz plik sysctl.conf? Jakie parametry tam wpisaliście?
     
  20. TomaszE
    Offline

    TomaszE Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    30 Marzec 2012
    Wiadomości:
    45
    Local Time:
    15:36
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS412+ 4GB RAM
    Jestem po kopiowaniu oto wykresy.
    Kopiowany plik 4,4 GB
    Czas kopiowania ok 8 minut (po wifi)
     

    Załączone pliki:

Poleć tę stronę

  1. This site uses cookies to help personalise content, tailor your experience and to keep you logged in if you register.
    By continuing to use this site, you are consenting to our use of cookies.
    Odrzuć powiadomienie.