1. Cześć Gość. Czy wiesz, że według analizy rynku urządzenia:

    • QNAP - stanowią 63% rynku,
    • Synology i pozostali - tylko 37% rynku?

    To forum przeglądasz dzięki sponsorowi - firmie QNAP oraz zespołowi QNAP Club Polska.

DS412+ 4GB RAMu

Dyskusja w 'Cichociemni' rozpoczęta przez użytkownika jastrząb, 22 Lipiec 2012.

Ładowanie...
  1. Athl0n
    Offline

    Athl0n System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    26 Marzec 2012
    Wiadomości:
    138
    Local Time:
    01:02
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS412+ 2GB RAM
    Punkt 4 wykonałem.
    Odpowiedź na "sysctl vm.swappiness" mam 5
    Często włącza się proces rsrcmonitor2.cgi i zajmmuje 0d 11 do 20 % procesora
     
  2. mikhnal
    Offline

    mikhnal Guest

    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Aż tak nie znam linuksa żeby zrobić optymalizację.
    Na dzień dzisiejszy najlepszym rozwiązaniem jest czyszczenie cache'u.
    Kod (Text):
    1. sync; echo 3 > /proc/sys/vm/drop_caches
    ale nie podoba mi się takie rozwiązanie.

    [EDIT]

    Umie ktoś zapanować nad takim zwiększonym cachem?
     
  3. Athl0n
    Offline

    Athl0n System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    26 Marzec 2012
    Wiadomości:
    138
    Local Time:
    01:02
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS412+ 2GB RAM
    Na jak długo czyszczenie cashu pomaga?
     
  4. mikhnal
    Offline

    mikhnal Guest

    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Na wypełnienie ok 1GB ramu = zarezerwowane + zajęte + cache.
    Dlatego myślę, że jest to gdzieś ustawione na sztywno.
     

    Załączone pliki:

    • cache.
      cache.jpg
      Rozmiar pliku:
      55,9 KB
      Wyświetleń:
      89
      MD5 Sum:
      c226465908404ca2f9b70df2b02aa62d
  5. TomaszE
    Offline

    TomaszE Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    30 Marzec 2012
    Wiadomości:
    45
    Local Time:
    01:02
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS412+ 4GB RAM
    Rsrcmonitor to proces monitora zasobów o ile się nie mylę, to obciążenie punktowe pewnie, możesz sprawdzić w monitorze zasobów średnie obciążenie w ostatnich 1, 5 i 15 minutach. U mnie nie zaobserwowalem tego problemu, ale synek nie jest mocno obciążony i poza weekendami codziennie jest wyłączony na kilka godzin. Oczywiście obciążenie procka wzrasta min. podczas indeksowania multimediów.
     
  6. Athl0n
    Offline

    Athl0n System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    26 Marzec 2012
    Wiadomości:
    138
    Local Time:
    01:02
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS412+ 2GB RAM
    Jest jakaś nadzieja że ktoś znajdzie lekarstwo?
    Trochę szkoda sprzętu żeby tak mielił bez sensu. Z drugiej strony skoro ten przeszczep 4GB ramu się przyjął, bez sensu by było od razu go amputować.
     
  7. mikhnal
    Offline

    mikhnal Guest

    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Zgadzam się. Jeśli ktoś umie zoptymalizować taką ilość ramu i to dziwne zachowanie cachu to prosimy o poradę.
     
  8. jastrząb
    Offline

    jastrząb Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    15 Listopad 2011
    Wiadomości:
    41
    Local Time:
    01:02
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS412+ 4gb RAM
    Ja nie zauwazylem u siebie jakiejs wzmozonej aktywnosci procesora. Teraz jestem daleko od synka, ale w weekend zrobie test jak powyzej - bede kopiowal duzo plikow przez czas jakis, i zobacze czy jest jakies szalenstwo z procesorem po zakonczeniu kopiowania.
    Teraz moge co najwyzej kopiowac na niego 2mbit/s i patrzec co sie z prockiem dzieje.

    marcin
     
  9. Athl0n
    Offline

    Athl0n System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    26 Marzec 2012
    Wiadomości:
    138
    Local Time:
    01:02
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS412+ 2GB RAM
    A ja nawet nie muszę nic kopiować a procesor szaleje w zakresie 30 do nawet 90%.
     
  10. jastrząb
    Offline

    jastrząb Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    15 Listopad 2011
    Wiadomości:
    41
    Local Time:
    01:02
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS412+ 4gb RAM
    Zrobilem wlasnie taki test. Sciagnalem 1.5GB (przy predkosci lacza 2mbit). Srednie obciazanie procesora w okolicach 3%. Co kilkanascie minut piki do 10% (pewnie wlasnie zapisy z cacha). Ale nic nie szaleje tak jak opisujesz.

    marcin
     
  11. mikhnal
    Offline

    mikhnal Guest

    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Aktualnie testuję rozwiązanie z wyłączonym swappiness w pliku /etc/sysctl.conf:
    Kod (Text):
    1. kernel.panic=3
    2. vm.swappiness=0
    3. vm.dirty_ratio=4
    4. vm.dirty_background_ratio=2
    Dla pewności zrobiłem restart synka, aby wszystko zadziałało od nowa. Efekty są obiecujące. Cache oczywiście jest wypełniony do pełna, ale procesor i dyski nie szaleją.
     

    Załączone pliki:

    • cache1.png
      Rozmiar pliku:
      43 KB
      Wyświetleń:
      100
      MD5 Sum:
      f2ed660baa17398476c7171fad57962c
  12. jastrząb
    Offline

    jastrząb Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    15 Listopad 2011
    Wiadomości:
    41
    Local Time:
    01:02
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS412+ 4gb RAM
    Tak to wygladalo w czasie sciagania 1.5GB pliku.
    Gdzie sie sciagal plik widac.
     

    Załączone pliki:

    • synek.jpg
      Rozmiar pliku:
      66 KB
      Wyświetleń:
      99
      MD5 Sum:
      798e128d806c005d8f8b6afc65af6a37
  13. mikhnal
    Offline

    mikhnal Guest

    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Widać, że masz mało procesów uruchomionych. U mnie działa serwer Minecrafta, Surveillance Station, Cloud Station, Download Station, Syslog Server, Video Station, AntiVirus...
     
  14. jastrząb
    Offline

    jastrząb Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    15 Listopad 2011
    Wiadomości:
    41
    Local Time:
    01:02
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS412+ 4gb RAM
    Tak, chodzil download station. Chodzi antyvirus, video station, cloud, ale w tym momencie nikogo nie ma w domu, wiec jest praktycznie nieuzywany synek. Co nie zmienia faktu ze nic nie szaleje.

    marcin
     
  15. Athl0n
    Offline

    Athl0n System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    26 Marzec 2012
    Wiadomości:
    138
    Local Time:
    01:02
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS412+ 2GB RAM
    Czy wskazane przez mikhnala pliki edytowałeś inaczej?

    Edit.
    Zaraz jak wrócę do domu to potestuję nowe ustawienia mikhnala
     
  16. jastrząb
    Offline

    jastrząb Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    15 Listopad 2011
    Wiadomości:
    41
    Local Time:
    01:02
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS412+ 4gb RAM
    A co sposob edycji ma do rzeczy. Jesli wydajac polecenie sysctl z odpowiednim parametrem, system Ci odpowiada i pokazuje jakas wartosc, to nie wazne czym edytowales lub jak edytowales pliki konfiguracyjne,

    Jedyna roznica to ze umnie chodzi na synku niewiele rzeczy. Moze to jakis pomysl. Wylaczac chodzace paczki jedna po drugie i patrzec czy sie nic nie zmienia?

    marcin
     
  17. mikhnal
    Offline

    mikhnal Guest

    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Wszystko można zrobić zdalnie ;)
     
  18. jastrząb
    Offline

    jastrząb Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    15 Listopad 2011
    Wiadomości:
    41
    Local Time:
    01:02
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS412+ 4gb RAM
    Wlasnie. Ja siedze 1000km od synka, zastawiony firmowymi firewallami z kazdej strony ;)

    marcin
     
  19. Athl0n
    Offline

    Athl0n System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    26 Marzec 2012
    Wiadomości:
    138
    Local Time:
    01:02
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS412+ 2GB RAM
    Wydawało mi się , że naprawiłem :).
    Już nie mam złudzeń, dalej bryndza.
    Zaraz skorzystam ze sposobu mikhnala.

    Edit.
    Sposób mikhnala też u mnie nie działa - procek dalej szaleje. No może trochę mniej.
     
  20. mikhnal
    Offline

    mikhnal Guest

    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Wyłączyłem serwer Minecrafta, czyli zasobożerną javę.


    [EDIT]

    Nic to nie dało, wystarczyło zacząć kopiować plik...


    Poddaję się. Jutro wracam do 1GB, muszę zobaczyć jak się Synek zachowuje na oryginale. Wydaje mi się, że parametry są ustawione na sztywno dla 1GB RAMu.
     

    Załączone pliki:

    • cache2.png
      Rozmiar pliku:
      34,4 KB
      Wyświetleń:
      46
      MD5 Sum:
      7ad57dcc2bb0e6658e15d54b3ff81d4f
    • cache3.png
      Rozmiar pliku:
      41 KB
      Wyświetleń:
      42
      MD5 Sum:
      99c1cb19ee01c6bcedf852df88ae6b23
  1. This site uses cookies to help personalise content, tailor your experience and to keep you logged in if you register.
    By continuing to use this site, you are consenting to our use of cookies.
    Odrzuć powiadomienie.