1. Cześć Gość. Czy wiesz, że według analizy rynku urządzenia:

    • QNAP - stanowią 63% rynku,
    • Synology i pozostali - tylko 37% rynku?

    To forum przeglądasz dzięki sponsorowi - firmie QNAP oraz zespołowi QNAP Club Polska.

DS412+ 4GB RAMu

Dyskusja w 'Cichociemni' rozpoczęta przez użytkownika jastrząb, 22 Lipiec 2012.

Ładowanie...
  1. steel
    Offline

    steel Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    9 Wrzesień 2012
    Wiadomości:
    45
    Local Time:
    15:50
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS710+, Xpenology na N54L
    Re: Odp: DS412+ 4GB RAMu

    OK. Daj znać.
     
  2. Athl0n
    Offline

    Athl0n System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    26 Marzec 2012
    Wiadomości:
    138
    Local Time:
    15:50
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS412+ 2GB RAM
    Koledzy, nie za bardzo wiem jak rozebrać tą obudowę aby założyć pamięć.
    Mogę prosić o podpowiedź?
     
  3. mikhnal
    Offline

    mikhnal Guest

    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
  4. Athl0n
    Offline

    Athl0n System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    26 Marzec 2012
    Wiadomości:
    138
    Local Time:
    15:50
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS412+ 2GB RAM
    Kolego, czytałem to ze 100 razy. nawet teraz mam przed sobą.
    Jedyne śrubki jakie znalazłem to te z tyłu niedaleko wiatraków.
    odkręciłem i szarpię. Zaraz urwę.
     
  5. mikhnal
    Offline

    mikhnal Guest

    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Nie wiem jak to opisać słowami... Odkręciłem 3 małe śrubki i zsunąłem tę większą część obudowy w stronę wiatraków.
     
  6. Athl0n
    Offline

    Athl0n System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    26 Marzec 2012
    Wiadomości:
    138
    Local Time:
    15:50
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS412+ 2GB RAM
    Odkręciłeś te trzy śrubki które podtrzymują obudowę od tyłu. te które są obok wiatraków?
    Poszło !!! Ale musiałem to zrobić bardzo energicznie!! Uffff
     
  7. mikhnal
    Offline

    mikhnal Guest

    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
  8. Athl0n
    Offline

    Athl0n System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    26 Marzec 2012
    Wiadomości:
    138
    Local Time:
    15:50
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS412+ 2GB RAM
    gdzie znajdę pamięć?
     
  9. mikhnal
    Offline

    mikhnal Guest

    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    W środku na płytce po prawej stronie patrząc od przodu.
     
  10. Athl0n
    Offline

    Athl0n System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    26 Marzec 2012
    Wiadomości:
    138
    Local Time:
    15:50
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS412+ 2GB RAM
    Muszę coś jeszcze rozkręcać?
    Pytam bo za bardzo nie widzę tej pamięci.
    Mam stelaż z wiatrakami i mniejszą częścią obudowy (tą z przyciskami). Pamięci nie widzę.
    POLEGŁEM.
    Nie jest to takie proste jak robi się pierwszy raz.
    Nie wiem jak dalej to rozebrać i bez objaśnienia nie dam rady.
     
  11. mikhnal
    Offline

    mikhnal Guest

    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Rany, to tego już nie pamiętam... Dawno temu to robiłem.
     
  12. Athl0n
    Offline

    Athl0n System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    26 Marzec 2012
    Wiadomości:
    138
    Local Time:
    15:50
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS412+ 2GB RAM
    Żartujesz?
    Przecież robiłeś to miesiąc temu.
    Czy trzeba dalej rozkręcać ten stelaż?
    Nie chcę czegoś spieprzyć a pamięci nie widać. Płyta główna jest zasłaniana przez płaską blachę stelażu.
     
  13. mikhnal
    Offline

    mikhnal Guest

    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Już wiem, trzeba odkręcić śruby od tej mniejszej części obudowy. Duże, krzyżakowe.
     
  14. Athl0n
    Offline

    Athl0n System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    26 Marzec 2012
    Wiadomości:
    138
    Local Time:
    15:50
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS412+ 2GB RAM
    Jedną znalazłem innych nie widzę.
    Reszta śrubek spaja stelaż z płytą.
    Poczekam do jutra, może ktoś pamięta więcej bo robił to niedawno.
    Bardzo Ci dziękuję, na dzisiaj pasuję.

    Edit.
    Znalazłem kilka zdjęć rozebranego ds412+. Wynika z nich że aby się dostać do pamięci należy odkręcić stelaż wraz z płytą główną od mniejszej części obudowy.
    Tutaj link do strony http://www.legionhardware.com/articles_pagesprinter/synology_ds412,1.html.
    Jakby był ktoś uprzejmy podzielić się doświadczeniami to byłoby mi łatwiej.
    Wezmę się za to ponownie dzisiaj wieczorem.
    Edit.
    Kolejna strona która trochę rozjaśnia http://www.techpowerup.com/reviews/Synology/DS412Plus/5.html.
     
  15. TomaszE
    Offline

    TomaszE Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    30 Marzec 2012
    Wiadomości:
    45
    Local Time:
    15:50
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS412+ 4GB RAM
    Musisz odkręcić 4 śrubki mocujące stelaż i wypiąć z płyty głównej złącze płytki z gniazdami do dysków. Potem delikatnie wysuwasz płytę z tej mniejszej części obudowy (razem z złączem USB) i masz dostęp do pamięci.
    Ja to robiłem później niż mikhnal a też nie pamiętam tak dokładnie ;)
     
  16. Athl0n
    Offline

    Athl0n System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    26 Marzec 2012
    Wiadomości:
    138
    Local Time:
    15:50
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS412+ 2GB RAM
    Już po wszystkim :)
    Pamięć zainstalowana i skonfigurowana zgodnie z poradą kolegi mikhnal.
    Bardzo dziękuje wszystkim którzy pomogli mi przebrnąć przez tą procedurę.
    Przepraszam za zbędne (dla bardziej wtajemniczonych kolegów zamieszanie), ale dla mnie było to nie lada wyzwanie. Bałem się ze coś spapram.
    Dla potomnych i kolejnych którzy będą chcieli się zabrać za upgrade Ramu w DS412+ polecam fotki z drugiego linku który podałem wcześniej.
    Tam jest cała procedura rozbierania synka rozbita na kroki.
    Jeszcze raz dziękuję - to forum jest wyjątkowe. Pełne sympatycznych ludzi, mających duuuużą wiedzę i chcących się nią podzielić.
    Jeszcze raz DZIĘKUJĘ.
     
  17. Athl0n
    Offline

    Athl0n System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    26 Marzec 2012
    Wiadomości:
    138
    Local Time:
    15:50
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS412+ 2GB RAM
    Widzę jednak że procek szaleje.
    Pomimo edycji wskazanych plików procek szaleje.
     
  18. mikhnal
    Offline

    mikhnal Guest

    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Mówiłem, nie jest różowo. Wydaje mi się, że gdzieś w systemie jest na sztywno ustawione 1GB RAMu dla cachu (bo przecież w DS412+ nie dokłada się pamięci). No i zaczyna się dyskoteka powyżej tej wartości...

    [EDIT]

    Żeby nie było, cały czas testuję różne ustawienia i mam już pewien pomysł.
     
  19. Athl0n
    Offline

    Athl0n System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    26 Marzec 2012
    Wiadomości:
    138
    Local Time:
    15:50
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS412+ 2GB RAM
    No i co z tym problemem?
    Jest jakieś lekarstwo czy wracamy do 1GB?
     
  20. TomaszE
    Offline

    TomaszE Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    30 Marzec 2012
    Wiadomości:
    45
    Local Time:
    15:50
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS412+ 4GB RAM
    Wykonałeś punkt 4 z porady mikhnala ? Jeśli nie, po reboocie parametry wrócą do domyślnych. Sprawdź jaką masz aktualną wartość wybranego parametru np. komendą "sysctl vm.swappiness".
    Jeśli masz domyślne 60, to nie zrobiłeś punktu 4 lub zrobiłeś coś źle. A może jakiś proces obciąża procesor - możesz sprawdzić w monitorze zasobów.
     

Poleć tę stronę

  1. This site uses cookies to help personalise content, tailor your experience and to keep you logged in if you register.
    By continuing to use this site, you are consenting to our use of cookies.
    Odrzuć powiadomienie.