1. Cześć Gość. Czy wiesz, że według analizy rynku urządzenia:

    • QNAP - stanowią 63% rynku,
    • Synology i pozostali - tylko 37% rynku?

    To forum przeglądasz dzięki sponsorowi - firmie QNAP oraz zespołowi QNAP Club Polska.

DS412+ 4GB RAMu

Dyskusja w 'Cichociemni' rozpoczęta przez użytkownika jastrząb, 22 Lipiec 2012.

Ładowanie...
  1. unr3al2
    Offline

    unr3al2 Guest

    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Jaki ustawiłeś ten parametr : sysctl vm.swappiness
     
  2. mikhnal
    Offline

    mikhnal Guest

    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Tak jak to jest napisane w poradzie.
    W konsoli jesteś rootem, więc nie musisz używać sudo
    Kod (Text):
    1. sysctl vm.swappiness=5
    Potem dopisałem to do wspomnianego pliku za pomocą MC.
     
  3. jastrząb
    Offline

    jastrząb Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    15 Listopad 2011
    Wiadomości:
    41
    Local Time:
    15:32
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS412+ 4gb RAM
    A mi cos nie dziala :-(
    Tzn, z palca moge zmienic parametr.
    Do pliku /etc/sysctl.conf dopisalem, ale po restarcie wraca mi parametr do 60.
    Jak z placa po restarci podam: sysctl -p /etc/sysctl.conf, to sie zmienia, ale nie chce sie sam ladowac po restarcie :-/
    Tak jakby zawartosc /etc/sysctl.conf byla ignorowana, albo nie bylo to wykonywane w czase uruchamiania.

    marcin
     
  4. mikhnal
    Offline

    mikhnal Guest

    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Zgadza się, po restarcie nie zmienia się pomimo dopisania do pliku.
    Zauważyłem to dopiero później, bo nie miałem potrzeby restartować Synka.
     
  5. jastrząb
    Offline

    jastrząb Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    15 Listopad 2011
    Wiadomości:
    41
    Local Time:
    15:32
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS412+ 4gb RAM
    Dopisanie do /etc/rc.local
    sysctl -p /etc/sysctl.conf pomaga io po restarcie jest prawidlowa wartosc.

    Nie wiem, czy jest to podejscie zgodne ze sztuka linuxowa ;)

    Kolejna rzecz ktora przy okazji wsykoczyla, to 2 kolejne parametry okreslajace jak duzo % pamieci zajmuje cache dyskowy i jak czesto jest fizycznie zapisywany na HDD.

    vm.dirty_ratio (20 by default). oznacza ze 20% pamieci musi zostac zapisane w cachu zanim zostanie wyrzucone fizycznie do HDD. Moze to powodowac zwolnenie operacji dyskowych gdy raptem trzeba bedzie zapisac prawie 0,8GB danych na dysku!! (wszak sami zesy se te 4GB RAMu powsadzali :D)

    vm.dirty_background_ratio, oznacza przy jakiej % zajetosci cachu zapis fizyczny ustanie. Standardowo to jest 10%

    Jesli synek out of the box mial 1GB ramu, to te parametry oznaczaly ni mniej ni wiecej 200 i 100MB. Czyli synek zbieral w RAMie male zapisy do dysku az to poziomu 200MB a potem je zapisywal zwalaniajac 100MB.

    Jesli parametry zostawimy jak bylo, wielkosci sie zwieksza do 800 i 400MB. Moze to oznaczac duza wtope przy zaniku napiecia, oraz po zwiekszeniu RAMu oznacza rzadsze ale wieksze zapisy o HDD.

    Zeby fabryki nie poprawiac, po zwiekszeniu pamieci 4 razy, zmieszam paraemtry 4 razy (jako ze sa one % RAMu). Zgaduje, ze sa tu ogromne mozliwosci kombinowania z wlasnymi ustawieniami, zaleznie od tego jaki maja charakter zapisy na dysk w naszym dysku.


    Link:
    http://rackerhacker.com/2008/08/07/redu ... ng-memory/

    marcin
     
  6. mikhnal
    Offline

    mikhnal Guest

    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    To dlatego tak mi Synek szalał...

    Ustawię i potestuję.

    [EDIT]

    Potwierdzam, ustawienie zmiennych vm.dirty_ratio=5 oraz vm.dirty_background_ratio=2 bardzo uspokaja Synka. Zmienne te w przeliczeniu dają wartości mniej więcej takie, jak przy 1 GB RAM.

    Mój plik /etc/sysctl.conf
    Kod (Text):
    1. kernel.panic=3
    2. vm.swappiness=5
    3. vm.dirty_ratio=5
    4. vm.dirty_background_ratio=2
    oraz wpis do /etc/rc.local
    Kod (Text):
    1. #!/bin/sh
    2.  
    3. sysctl -p /etc/sysctl.conf
    4.  
    5. # Optware setup
    6. [ -x /etc/rc.optware ] && /etc/rc.optware start
    7.  
    8. exit 0
    ustawiają i zmieniają na właściwe odpowiednie parametry cachu dla 4 GB RAM. Zadziałają one po restarcie.

    [EDIT]

    Dodam jeszcze, choć jest to czynność niepolecana to aby natychmiast wyczyścić bufor i cache pamięci należy wydać polecenie w konsoli
    Kod (Text):
    1. sync; echo 3 > /proc/sys/vm/drop_caches
    Oryginalna porada

    Pozdrawiam
     
  7. TomaszE
    Offline

    TomaszE Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    30 Marzec 2012
    Wiadomości:
    45
    Local Time:
    15:32
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS412+ 4GB RAM
    Możecie podpowiedziec jak rozebrać obudowę w DS412+ aby wymienić RAM na 4GB.
     
  8. Krwiak
    Offline

    Krwiak SysOp Administrator

    Dołączył:
    27 Maj 2008
    Wiadomości:
    2 415
    Local Time:
    17:32
    Oceny:
    +10 / 1 / -0
    Followers:
    1
    To jest obudowa zatrzaskowa, żeby ją zdjąć należy wyjąć kieszenie podważyć zatrzaski i energicznym ruchem przesunąć :)
     
  9. mikhnal
    Offline

    mikhnal Guest

    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Z tego co pamiętam to odkręcasz trzy małe śrubki zespalające plastikową obudowę ze stelażem i dopiero wtedy możesz przesunąć tę większą część obudowy w stronę wiatraczków.
     
  10. Krwiak
    Offline

    Krwiak SysOp Administrator

    Dołączył:
    27 Maj 2008
    Wiadomości:
    2 415
    Local Time:
    17:32
    Oceny:
    +10 / 1 / -0
    Followers:
    1
    Masz rację
     
  11. TomaszE
    Offline

    TomaszE Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    30 Marzec 2012
    Wiadomości:
    45
    Local Time:
    15:32
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS412+ 4GB RAM
    Dzięki !
    Śrubki znalazłem tylko tych zaczepów nie byłem pewien .
    Pamięć zainstalowana (ta sama, o której pisał autor wątku), na razie działa bez problemów :)
     
  12. Athl0n
    Offline

    Athl0n System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    26 Marzec 2012
    Wiadomości:
    138
    Local Time:
    15:32
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS412+ 2GB RAM
    Re: Odp: DS412+ 4GB RAMu

    Kolego mikhnal mam ogromną prośbę.
    Przymierzam się do zmiany pamięci w moim synku, jednak opis uleczenia opisanego przez Ciebie problemu nie jest dla mnie jasny.
    Szczególnie edycja tego pliku.
    Mógłbym prosić o łopatologiczny opis co i jak?
    Pomogłeś już kilka razy, mogę poprosić i teraz?

    Wysyłane z mojego ASUS Transformer Pad TF300T za pomocą Tapatalk 2
     
  13. mikhnal
    Offline

    mikhnal Guest

    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Nic trudnego:

    1. instalujesz pamięć

    2. uzupełniasz plik /etc/sysctl.conf:
    Kod (Text):
    1. kernel.panic=3
    2. vm.swappiness=5
    3. vm.dirty_ratio=5
    4. vm.dirty_background_ratio=2
    3. w konsoli wydajesz komendę:
    Kod (Text):
    1. sysctl -p
    aby wprowadzić zmiany bez restartu Synka

    4. dodajesz linijkę sysctl -p /etc/sysctl.conf do pliku /etc/rc.local aby wyglądał tak:
    Kod (Text):
    1. #!/bin/sh
    2.  
    3. sysctl -p /etc/sysctl.conf
    4.  
    5. # Optware setup
    6. [ -x /etc/rc.optware ] && /etc/rc.optware start
    7.  
    8. exit 0
    pozwoli to automatycznie wprowadzić zmiany z punktu 2 po restarcie Synka
     
  14. Athl0n
    Offline

    Athl0n System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    26 Marzec 2012
    Wiadomości:
    138
    Local Time:
    15:32
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS412+ 2GB RAM
    Re: Odp: DS412+ 4GB RAMu

    Rozumiem że całość wykonuję w konsoli.
    Jak wyedytować ten plik.
    Wybacz ale wcale nie znam linuxa i musisz to podać łopatologicznie.

    Wysyłane z mojego ASUS Transformer Pad TF300T za pomocą Tapatalk 2
     
  15. mikhnal
    Offline

    mikhnal Guest

    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Ale ja już napisałem to łopatologicznie, prościej się nie da. Nie obraź się, ale jeśli nie potrafisz jeszcze edytować plików przez konsolę to może nie zabieraj się za takie modyfikacje. Rzeczy najprostszych musisz nauczyć się sam.

    Jeśli masz odwagę i chcesz się czegoś nauczyć to w tym wątku jest instrukcja jak zainstalować Midnight Commander - program do zarządzania plikami przez konsolę. Ciebie dotyczy punkt #5. Potem wracasz do tego wątku i wprowadzasz zmiany.
     
  16. niewiesznic
    Offline

    niewiesznic Master+ Architect Q's Excellence

    Dołączył:
    24 Marzec 2010
    Wiadomości:
    1 171
    Miejscowość:
    Internet
    Local Time:
    15:32
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS210j/DS211+
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    A nie da się tych plików wyedytować przy pomocy ConfigFileEditor? http://www.mertymade.com/syno/ Wystarczy podać mu ścieżkę do tych plików i można edytować.
    Proszę podajcie pełne ścieżki do tych plików.
    Zastanawia mnie jeszcze jedna rzecz, czy taki DS1512+ też wariuje przy 4GB RAM? Czy może lepiej sobie radzi z dużą ilością pamięci?
     
  17. mikhnal
    Offline

    mikhnal Guest

    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Przecież ścieżki są w poście powyżej...

    /etc/sysctl.conf
    /etc/rc.local
     
  18. Athl0n
    Offline

    Athl0n System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    26 Marzec 2012
    Wiadomości:
    138
    Local Time:
    15:32
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS412+ 2GB RAM
    Bardzo dziękuję, teraz będzie mi łatwiej.
    Dam znać jak poszło. Pamięć zamówiona.

    Edit.
    Pamięć już mam. Ponadto jestem już o krok dalej bo zainstalowałem mc oraz zapoznałem się z plikami do przyszłej edycji po wymianie pamięci.
    Niestety muszę odłożyć wymianę pamięci na przyszły tydzień.
    Szkoda, ale mnie korci :D
     
  19. steel
    Offline

    steel Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    9 Wrzesień 2012
    Wiadomości:
    45
    Local Time:
    15:32
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS710+, Xpenology na N54L
    Pamiętasz może jaki konkretnie model masz tego Hynixa? Zastanawiam się nad zmianą pamięci (dołożeniem) ramu w moim 710 a nie chciał bym pakować się w niepotrzebne koszty.
     
  20. unr3al2
    Offline

    unr3al2 Guest

    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Re: Odp: DS412+ 4GB RAMu

    Sprawdzę jak będę w domu.

    Wysyłane z mojego GT-N7000 za pomocą Tapatalk 2
     

Poleć tę stronę

  1. This site uses cookies to help personalise content, tailor your experience and to keep you logged in if you register.
    By continuing to use this site, you are consenting to our use of cookies.
    Odrzuć powiadomienie.