1. Cześć Gość. Czy wiesz, że według analizy rynku urządzenia:

    • QNAP - stanowią 63% rynku,
    • Synology i pozostali - tylko 37% rynku?

    To forum przeglądasz dzięki sponsorowi - firmie QNAP oraz zespołowi QNAP Club Polska.

DS214+ czy DS214play (ARM czy INTEL)?

Dyskusja w 'Ogólne zapytania o produkty' rozpoczęta przez użytkownika unknownqx, 15 Grudzień 2014.

Ładowanie...
  1. ciepok77
    Offline

    ciepok77 Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    7 Styczeń 2012
    Wiadomości:
    69
    Miejscowość:
    Rzeszów
    Local Time:
    06:39
    Oceny:
    +12 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    802.11n
    TS-x51 802.11n
    Sorki, ale nawet nie wiedziałem skąd się bierze tego plexa, teraz już wiem, na qnapie instaluje się z app Center, a na synology jak to robię?
     
  2. zanskar
    Offline

    zanskar Network Architect Q's Professional

    Dołączył:
    6 Sierpień 2011
    Wiadomości:
    558
    Local Time:
    04:39
    Oceny:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS710+ DS410 DS412+
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    :evil:

    Tak samo, też jest Centrum Pakietów z którego zainstalujesz, albo pobierzesz pliczek ze strony Plexa i klikniesz co trzeba w Centrum Pakietów. Serio, to nie jest takie trudne do zrozumienia, a tym bardziej do znalezienia...
     
  3. ciepok77
    Offline

    ciepok77 Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    7 Styczeń 2012
    Wiadomości:
    69
    Miejscowość:
    Rzeszów
    Local Time:
    06:39
    Oceny:
    +12 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    802.11n
    TS-x51 802.11n
    No to teraz dopiero mam klina, ds214play czy ts251, za jednym przemawia soft, za drugim moc, zwłaszcza, że różnica w cenie to 61zł.
     
  4. spietrza
    Offline

    spietrza Download Station Q's Professional

    Dołączył:
    20 Marzec 2013
    Wiadomości:
    590
    Miejscowość:
    Poznań
    Local Time:
    06:39
    Oceny:
    +92 / 5 / -1
    Followers:
    2
    QNAP:
    TVS-x71
    Synology:
    Xpenology na DIY NAS Server
    Ethernet:
    802.11ad
    TVS-x71 802.11ad
    TS-251 i to jedyny słuszny wybór.
    Podłączysz swojego NAS-a bezpośrednio przez port HDMI do TV i będziesz się cieszył funkcjonalnością HD Station.
    Co w Synology widzisz na plus w oprogramowaniu ???
    Do czego chcesz wykorzystać serwer??

    Plex na obu działa, jednak na QNAP o wiele szybciej.

    Za ile masz tego TS-251 ?
     
  5. zanskar
    Offline

    zanskar Network Architect Q's Professional

    Dołączył:
    6 Sierpień 2011
    Wiadomości:
    558
    Local Time:
    04:39
    Oceny:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS710+ DS410 DS412+
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Z tym o wiele szybciej to się nie zapędzaj, CPU na pewno jest mocniejszy w Qnapie, ale raczej obu nie porównywałeś bezpośrednio co? ;) Tamten artykuł który przywołałeś też wprowadza w błąd o czym już wcześniej napisałem. Oczywiście nie zmienia to faktu że w tej cenie tenże Qnap jest bardzo mocny.

    Różnica w cenie jest prawie żadna, Qnap sprzętowo na pewno jest mocniejszy i ma HDMI, pozostaje kwestia oprogramowania (który system i aplikacje komuś bardziej pasują) oraz niuanse, o których nikt nie napisze bo każdy używa nieco inaczej i co innego jest dla niego ważne, takie rzeczy wychodzą dopiero jak już się ma sprzęt. Autorowi tematu pozostaje powiedzieć, że oba te NASy są bardzo dobre i który wybierze powinien być zadowolony (mniej lub bardziej :)) Poza tym kolega @spietrza trochę miesza, akurat po HDMI działa XBMC a nie Plex, nie widzę sensu robienie dwóch bibliotek w różnych programach, zwłaszcza jak się ma kilkaset filmów, paręnaście tysięcy plików z muzyką i zdjęciami.
     
  6. ciepok77
    Offline

    ciepok77 Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    7 Styczeń 2012
    Wiadomości:
    69
    Miejscowość:
    Rzeszów
    Local Time:
    06:39
    Oceny:
    +12 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    802.11n
    TS-x51 802.11n
    Najtaniej znalazłem za 1399zł, do tego 2*3tb we red, a używać chce do przechowywania muzyki, zdjęć, wybranych filmów i mieć do nich dostęp z poza domu. Jeszcze jedno; włączyłem dzisiaj stronę plex i widzę,że głównie wspiera tv Samsunga, a ja mam LG, jak wygram Playera w tv?
     
  7. spietrza
    Offline

    spietrza Download Station Q's Professional

    Dołączył:
    20 Marzec 2013
    Wiadomości:
    590
    Miejscowość:
    Poznań
    Local Time:
    06:39
    Oceny:
    +92 / 5 / -1
    Followers:
    2
    QNAP:
    TVS-x71
    Synology:
    Xpenology na DIY NAS Server
    Ethernet:
    802.11ad
    TVS-x71 802.11ad
    @zanskar nie wspominałem że Plex można używać przez HDMI. Na podstawie screenów jakie przedstawiłem jest tam XMBC a jeśli byś był na bieżąco z forum Plex-a przewidziana jest w pierwszym kwartale br także możliwość zainstalowania Plex-a na stacji HD Station, która służy do zarządzania multimediami z poziomu TV.

    Sama baza dla dwóch programów zajmuję mało i nie bierze dużo zasobów przy skanowaniu nowych multimediów więc nie wiem dlaczego nie mógłbym używać dwóch programów jednocześnie co czynię jeśli oglądam na TV w salonie poprzez HDMi lub na innych urządzeniach przez WiFi używając Plex-a.
    Sam posiadam około 1500 filmów w 1080 lub 720, ponad 3000 utworów muzycznych legalnie kupionych i 30k zdjęć lub około 500 filmów GoPro ProRes 422.

    Nie lubię być ograniczany a w przypadku Synology gdzie hardware jest słabszy można pomarzyć aby uruchomić kilkanaście programów jednocześnie kupując nie ukrywajmy NAS-a z średniej półki.


    Co do Plexa na TV, ja mam Sony, który najbardziej ogranicza dostęp do rożnych serwerów media i Video menu TV mam dostęp do serwera Plex poprzez WiFi jeśli bym chciał.

    ps. Dwie karty wbudowane w NAS to bajka i tym poziomie Synology nie wygra nigdy. Po drugie SSD Cache w QNAP wspomaga dodatkowo. Takiej prędkości nie osiągnie żaden Synology nawet w połowie z średniej półki śmiem stwierdzić.
     
  8. ciepok77
    Offline

    ciepok77 Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    7 Styczeń 2012
    Wiadomości:
    69
    Miejscowość:
    Rzeszów
    Local Time:
    06:39
    Oceny:
    +12 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    802.11n
    TS-x51 802.11n
    Jeszcze raz pragnę wszystkim podziękować za ich wypowiedzi i przybliżenie tematu, w stopce mam synology ds411+II, którego kupiłem jakieś 3 lata temu, lecz nigdy nie odpaliłem ze względu, że w tym czasie zalało fabryki dysków na Tajwanie i sprzedałem go jako nowy po dwóch miesiącach. Wybór został dokonany, w dziale sprzedaż trafiłem na wypowiedź jednego z administratorów tego forum, który sprzedawał qnapa i powiedział, że "System QTS 4.1, który obecnie prześcignął DSM 5.0", obawiałem się tylko softu, ale widzę, że nie muszę więc wybieram Qnap ts 251. Jeszcze raz dzięki za wyjaśnienia:).
     
  9. zanskar
    Offline

    zanskar Network Architect Q's Professional

    Dołączył:
    6 Sierpień 2011
    Wiadomości:
    558
    Local Time:
    04:39
    Oceny:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS710+ DS410 DS412+
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Nie wspominałeś, ale z twojej wypowiedzi takie można było odnieść wrażenie, więc o tym pisałem. Na podstawie twoich screenów niewiele widać bo są koszmarnie rozciągnięte, mógłbyś to ogarnąć :p Forum Plexa śledzę od czasu do czasu, z tematem instalacji Plexa na HD Station w Qnapie akurat się nie spotkałem, pozostaje pytanie czy Qnap umożliwia instalowanie aplikacji w obrębie HD Station (w końcu jest tam już XBMC)? Bo jeśli nie to deweloperzy Plexa mogą sobie planować...

    Jasne że sama baza dwóch programów nie obciąży NASa zanadto, miałem na myśli tylko fakt rozdrabniania się na dwie różne bazy multimediów, osobiście preferuję jak najbardziej minimalne rozwiązania, czyli w tym przypadku jedna baza.

    Tak, cały czas rozmawiamy o NASach ze średniej półki i bardzo dobrze, mało który domowy użytkownik potrzebuje czegoś ponad ten poziom. Z powyższym zdaniem się do końca nie zgodzę, hardware w Synology przy podobnej do Qnapa cenie jest słabszy ale nie przesadzaj z takimi stwierdzeniami, że można pomarzyć o uruchomieniu na Synology czegoś co na Qnapie działa... Tym bardziej że wcześniej się podpierałeś jakimś bzdurnym artykułem porównującym całkiem co innego ;)

    TV widzi Plexa bo masz w Plex Media Server uruchomione DLNA i tyle, żadna magia ;) BTW - też miałem TV Sony i znam ten ból z małą ilością wspieranych formatów plików.

    "Jakbyś był na bieżąco" ;) to wiedziałbyś że SSD cache jest wspierany w Synology. Dwa porty LAN to fajna sprawa, choć w domu nieco przerost formy nad treścią (co innego w firmie). Po raz kolejny wydaje mi się że przesadzasz z tym porównywaniem... Nie ma co przeciągać dyskusji o wyższości Wielkanocy nad Bożym Narodzeniem, te modele Qnapa o których rozmawialiśmy to na pewno fajny sprzęt :) Dobrze że jest wybór, konkurencja jest zdrowa.

    Mnie jakoś wciąż nie przekonuje nieco bardziej toporny system Qnapa, a za to bardzo śmieszy opieranie się na jednej czyjejś wypowiedzi (admin powiedział, że QTS prześcignął DSM, to na pewno tak jest). Odpaliłeś chociaż demo na stronie Qnapa i Synology? :) Tak czy inaczej mam nadzieję, że będziesz zadowolony i sprzęt będzie się dobrze sprawował.
     
  10. kociol1978
    Offline

    kociol1978 Enterprise Admin... Q's Architect

    Dołączył:
    11 Listopad 2012
    Wiadomości:
    794
    Local Time:
    04:39
    Oceny:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    2
    Synology:
    DS1513+, DS112j, DS411+
    To może ja napiszę jak widzę porównanie w segmencie który mnie interesuje. Czyli serwery ze średnio-wyższej półki na 4 dyski. Zastanawiam się też nad większym ale tu nie ma prostych odpowiedników bo jest TS-651 (6 dysków) i DS 1515+(5 dysków)
    TS-451 oparty na celku 1800, cztery dyski i HDMI. vs DS 415+ Na intelu C2538,
    Qnap sprzętowo jest w tyle,
    Tu wynik dla C2550, procka bliźniaczego do C2538:
    http://www.cpubenchmark.net/cpu.php?cpu ... 40+2.40GHz
    Tu dla celerona J1800:
    http://www.cpubenchmark.net/cpu.php?cpu ... Hz&id=2167
    Różnica jest ponad dwukrotna.
    Teraz co mnie jeszcze przekonuje do synology:
    Słucham dużo muzyki za pomocą synology połączonego po USB z zewnętrznym DAC. Synology współpracuje prawie z każdym DACkiem lub kartą USB. Qnap prawie nic na ten temat nie pisze, wsparcie na razie słabe.
    Synology ma SHR co daje mi możliwość dużo sprawniejszego powiększania macierzy. Ja dokupuję dyski pojedynczo coraz większe. Teraz mam w moim DS413 2x4TB + 2x3TB, daje mi to w SHR 10TB. W Qnapie miałbym 9TB na RAID5. Korzyść takiego użytkowania SHRa wzrasta przy serwerach o większej ilości dysków.

    Wsparcie na forum jest dużo lepsze dla Synology, wszedłem na forum Qnapa to skromnie to wygląda.

    HDMI w serwerze 4ro dyskowym to już dla mnie pomyłka, taki serwer pod TV jest bez sensu. DLNA w zupełności wystarczy, jedyne w czym u mnie nie wyrabia to filmy 3D. Nie wiem jak z takimi filmami sobie radzi Qnap po HDMI.
    Wszystko to piszę z punktu widzenia użytkownika Synology.
     
  11. spietrza
    Offline

    spietrza Download Station Q's Professional

    Dołączył:
    20 Marzec 2013
    Wiadomości:
    590
    Miejscowość:
    Poznań
    Local Time:
    06:39
    Oceny:
    +92 / 5 / -1
    Followers:
    2
    QNAP:
    TVS-x71
    Synology:
    Xpenology na DIY NAS Server
    Ethernet:
    802.11ad
    TVS-x71 802.11ad
    @kociol1978 porównujesz serwery do domu i do pracy. TS-451 lub T651 to górna półka do domu.
    Natomiast DS1515+ do średnia półka do firmy i jeśli chcesz porównywać to porównaj TS-453PRO.

    Jak ci padnie SHR to zaczniesz zastanawiać się jedynie nad RAID-em. Migrację RAID wykonasz na QNAP bez problemu i w czym problem widzisz ??


    Z tym się zgodzę że dokumentacja jest lepsza przy Synology ale jest oficjalne forum QNAP w Polsce i są tam specjaliści, którzy pomagają realnie - przy tym szybko i sprawnie to idzie nawet dla laików.
    Po drugie dużo osób wspierających QNAP-a sama piszę programy do niego :) To są Polacy!!!.

    Nie pasuję Ci HDMI to go nie wykorzystuj proste, ale pisanie że jest to bezsensu to trochę przegięcie. Sam planuję w przyszłości kupić albo stację rozszerzającą lub 6-8 dyskowy NAS ze względu na coraz większą bibliotekę gdzie dzisiaj przy 16 TB mam ledwo 3TB rezerwę.

    @zanskar Plex zostanie udostępniony w pierwszym kwartale 2015 na platformie HD Station to fakt. Wg informacji od wsparcia Plex-a (Ninja) mamy jedynie nie męczyć aby to było 1 stycznia :)
     
  12. zanskar
    Offline

    zanskar Network Architect Q's Professional

    Dołączył:
    6 Sierpień 2011
    Wiadomości:
    558
    Local Time:
    04:39
    Oceny:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS710+ DS410 DS412+
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    No i nadal nie wiem czy można ot tak, bez grzebania, instalować cokolwiek na HD Station, czy Qnap na to pozwala? Bo że deweloperzy Plexa to udostępnią to fajnie, tylko czy Qnap to zaakceptował? Jak tak to spoko, choć nie bardzo wiem jak to ma działać przez HDMI, skoro i tak jest to architektura klient-serwer - czy klient też będzie zainstalowany na NASie, jak to ma wyglądać od strony instalacji paczek (muszą być dwie do zainstalowania bo Plex od dawna nie ma instalki zintegrowanej)?

    Teraz piszesz, że @kociol1978 wziął do porównania nieodpowiednie modele, a sam podajesz artykuł gdzie porównują nowego Celerona do starego Atoma :) Jedyne sensowne porównanie to byłoby np. DS415+ i TS451. I jak już coś porównywać to tylko NASy z taką samą ilością zatok i podobnym przeznaczeniem (home, SOHO, business, enterprise) a nie strzelać na oślep byle udowodnić swoje racje za wszelką cenę...
     
  13. spietrza
    Offline

    spietrza Download Station Q's Professional

    Dołączył:
    20 Marzec 2013
    Wiadomości:
    590
    Miejscowość:
    Poznań
    Local Time:
    06:39
    Oceny:
    +92 / 5 / -1
    Followers:
    2
    QNAP:
    TVS-x71
    Synology:
    Xpenology na DIY NAS Server
    Ethernet:
    802.11ad
    TVS-x71 802.11ad
    Co do plexa sam mam kilka pytań w ramach HD Station ale jestem cierpliwy i poczekam na publikację. Mam Plex Pass więc otrzymam na pewno informację na bieżąco.
    Sam na pewno uzyskasz informację szczegółowe na kanale Ask a Ninja.

    Co do porównywania ilość zatok nie ma znaczenia przy tej samej serii, bebechy są identyczne dla 451 czy 251 czy 651 więc nie ma sensu ich porównywania.
    Sens porównania oczywisty jest między 451 czy 453Pro, ponieważ to inne procesory.

    Artykuł jaki podałem nawet nie pokazuję Synology więc o co chodzi, stary atom nowy w google pełno porównania i wynik nie jest dużo wyższy ??
    Intel Atom jest słabszy to widać ewidentnie przy obciążeniu 1515+ podstawowymi procesami jakie na co dzień katuję NAS-a. Procesor działa ale przy uruchomieniu Preta, MySQL + Apache + ERP ( ponad 100k rekordów + 80 tabel ) i włączenie transkodowania filmu na jeden odbiornik mam małą rezerwę do dalszego działania. A nie po to wydawałem 3k aby ledwo mi to działało i nie myślę nawet aby uruchomić jeszcze maszynę wirtualną bo bez kombinacji się nie uda.

    Jak wspomniałem wcześniej użytkuję na co dzień 451 dla domu z 8GB Ramu i ds1515+ do pracy. Także mam dostęp do testowych urządzeń i moją subiektywną ocenę posiadam po wielu testach.
    Życzę Ci abyś mógł też w przyszłości mógł usiąść i porównać dla swoich celów dedykowane maszyny. Ja sam ostatnio też mocno się trzymałem Synology ale po szeregu testów jakie przeczytałem i sam wykonałem kilku między innymi 415Play vs TS451 vs 453Pro wybór padł na tą drugą maszynę.

    Trzymacie się twardo Synology i każdy wypowiada się do innego modelu/zastosowania to jak tu nie mieszać !!!!! Ja nie trzymam się jednego modelu. Jeśli tylko wyjdzie lepsza maszyna Synology to ja kupię lub uzbieram i kupię QNAP z i3 aby za 2-3 lata wymienić na I7
     
  14. kociol1978
    Offline

    kociol1978 Enterprise Admin... Q's Architect

    Dołączył:
    11 Listopad 2012
    Wiadomości:
    794
    Local Time:
    04:39
    Oceny:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    2
    Synology:
    DS1513+, DS112j, DS411+
    @zanskar, dokładnie masz rację, trzeba uważać przy porównaniach. Synology i Qunap troszkę mijają się w modelach, jakby unikały bezpośredniej konkurencji. Kolega podał mi model Qnapa za ponad 3tys zł z 4 zatokami, z czym mam to porównać? Synology ma 5 zatok w tej cenie, jest różnorodność i bardzo dobrze, twierdzenie że jakaś firma jest najlepsza w całym zakresie to gruba przesada, na to może sobie pozwolić przedstawiciel handlowy tej firmy :)

    Co do SHR, to jest właśnie RAID, też migrowalny w ramach serwerów Synology. Jest to RAID hybrydowy, ale tak jak klasyczne RAIDy daje możliwość ochrony danych z nadmiarowością jednego lub dwóch dysków.

    Dla mnie jest super rozwiązaniem i dlatego fajnie jakby coś takiego miały inne firmy.
    Jak kupię następny dysk np. 5TB to będę miał w serwerku 5+4+4+3 i da mi to 11TB, w RAID5 nadal miałbym 9TB.

    Ale żeby nie było że chcę się sprzeczać to zakończę pytaniem. do kolegi @spietrza oczywiście. Czy wiesz jak wygląda w Qnapie korzystanie z głośników lub kart dźwiękowych USB? Interesuje mnie to bo chciałbym wiedzieć jaką mam alternatywę wobec Synology.
    I proszę naprawdę porównujmy jak najbardziej zbliżone cenowo modele.
     
  15. spietrza
    Offline

    spietrza Download Station Q's Professional

    Dołączył:
    20 Marzec 2013
    Wiadomości:
    590
    Miejscowość:
    Poznań
    Local Time:
    06:39
    Oceny:
    +92 / 5 / -1
    Followers:
    2
    QNAP:
    TVS-x71
    Synology:
    Xpenology na DIY NAS Server
    Ethernet:
    802.11ad
    TVS-x71 802.11ad
    SHR nie wzbudził moje zaufanie, przy jednym teście w którym uległ awarii jeden dysk po włożeniu nowego nie odzyskałem około 100 plików.
    Był to test więc nie ma po czym płakać, wiem także że RAID nie jest idealny bo 5 też lubi coś zgubić. Jednak przy wrażliwych danych nie chcę się codziennie modlić czy wystartuję czy nie.
    Co do pojemności że przy SHR mam więcej, czy mniej ważne jest dla mnie bezpieczeństwo i w razie awarii nie obgryzać paznokci czy się uda czy nie.

    Nie mam doświadczenia z kartami na USB + głośniki ponieważ wszystko słucham przez amplituner, który jest podłączony przez RJ45 a reszta leci na optyku.
    Jestem zdania że mało, która karta dorówna profesjonalnemu sprzętowi jakim dla mnie jest Amplituner Yamahy w moim przypadku ale testowałem Denona czy Pioniera.

    Jednak chciałbym się pomylić i chętnie przetestuję takie rozwiązanie jak tylko dorwę kartę kompatybilną.
     
  16. kociol1978
    Offline

    kociol1978 Enterprise Admin... Q's Architect

    Dołączył:
    11 Listopad 2012
    Wiadomości:
    794
    Local Time:
    04:39
    Oceny:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    2
    Synology:
    DS1513+, DS112j, DS411+
    Pisząc karta USB trochę uprościłem zagadnienie, chodzi o DAC, czyli przetwornik cyfrowo-analogowy. Jak będziesz miał okazję porównać brzmienie muzyki puszczonej przez dobrej jakości DAC do dobrego wzmacniacza stereo to przestaniesz nazywać ampli do kina domowego profesjonalnym rozwiązaniem (do muzyki, bo do filmów jak najbardziej). To nie złośliwość, porównywaliśmy u kolegi Ampli Onkyo 905 (urządzenie ma prawie 10 lat ale brzmi o wiele lepiej niż dzisiejsze Ampli, kiedy był dostępny w sklepie kosztował coś ponad 6tyś.zł) do DAC Arcam rDAC który mam w zestawieniu ze wzmacniaczem Stereo Audiolab 8000S, cena tego zestawu to około 4,5tys (w czasie gdy też te urządzenia były w sprzedaży), ale uwierz mi była przepaść. Muzyka z DACa brzmi o niebo lepiej. Polecam.

    Wracając bliżej meritum: z RAIDem masz rację zależy jakie kto ma doświadczenie. Ja wykonałem już trzy podmiany dysków w pracującej macierzy SHR oraz chyba dwie rozbudowy. Wszystkie zakończone sukcesem. Podmieniałem sprawne dyski. Po prostu wyjmowałem najmniejszy, najstarszy dysk a w jego miejsce wkładałem nowy większy.
    Newralgiczne dane mam na podwójnej kopii zapasowej. Dysk USB i Drugi serwer 15km dalej :)
     
  17. spietrza
    Offline

    spietrza Download Station Q's Professional

    Dołączył:
    20 Marzec 2013
    Wiadomości:
    590
    Miejscowość:
    Poznań
    Local Time:
    06:39
    Oceny:
    +92 / 5 / -1
    Followers:
    2
    QNAP:
    TVS-x71
    Synology:
    Xpenology na DIY NAS Server
    Ethernet:
    802.11ad
    TVS-x71 802.11ad
    A myślałem że prawdziwi wyznawcy wzmacniaczy stereo jedynie na forach Hi-Fi się pochowali.
    Zgadzam się z Tobą że stary wzmacniacz o niebo lepiej gra niż te nowe zabawki elektroniczne, ale w moim przypadku za dużo mam tego i musiałem ampli kupić do domu.

    Jeśli uda mi się podłączyć przez t cacko to będzie good http://www.m2tech.biz/hiface.html


    Na jakich parametrach łącza robisz tą kopię i jaka wielkość jest kopia ?? Pełna czy przyrostowa ??
     
  18. kociol1978
    Offline

    kociol1978 Enterprise Admin... Q's Architect

    Dołączył:
    11 Listopad 2012
    Wiadomości:
    794
    Local Time:
    04:39
    Oceny:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    2
    Synology:
    DS1513+, DS112j, DS411+
    Ten 2face to konwerter z USB na SPDIF, nie wiem czy na amplitunerze będzie jakaś różnica w porównaniu do strumieniowania przez Ethernet. Fakt że gdyby ten przetwornik działał OK z Qnapem to już by otwierało drogę do współpracy ze wszystkimi DACami z wejściem coaxialnym. Niestety to dość kosztowny konwerter, biorąc pod uwagę jaką rolę spełnia.

    Kopię robię taką jaką można robić za pomocą wbudowanego programu do kopii zapasowej w Synology po rsync, nie jest to kopia przyrostowa bo nie można wybierać punktów przywracania. Taki rodzaj kopii to chyba kopia różnicowa, czyli kopiowane są pliki które były modyfikowane i powstaje lustrzane odbicie zawartości danych na serwerze.
    Kopia obejmuje około 250GB istotnych dla mnie danych. Pierwsza kopia była wykonana lokalnie (oba serwery były w jednym LAN), teraz cyklicznie raz w tygodniu przez VPN, via internet, wyjście mojego łącza to 3Mb.
     
  19. zanskar
    Offline

    zanskar Network Architect Q's Professional

    Dołączył:
    6 Sierpień 2011
    Wiadomości:
    558
    Local Time:
    04:39
    Oceny:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS710+ DS410 DS412+
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Chodzi tylko o jedną sprawę: chcąc porównać coś w miarę obiektywnie trzeba wziąć rzeczy porównywalne. W artykule jest zestawiony nowy TS451 na Celeronie J1800 ze starszym TS259Pro+ na Atomie D525. To tak jakbyś wziął od Synology DS411+II bo on miał taki właśnie CPU :) Równie dobrze można też wziąć nowy model Synology czy Asustora i zestawić ze starym Qnapa, albo wysoki model jednego producenta porównywać z budżetowcem drugiego. Nic to nie daje, niczego konkretnego się nie dowiesz, poza wiedzą na temat wzrostu wydajności NASów na przestrzeni czasu, a chcąc kupić jakiś sprzęt najbardziej interesujące jest przecież zestawienie z obecną konkurencją, a nie ich produktami sprzed paru lat. Zresztą @kociol1978 wstawił linki z porównaniem, które zupełnie czego innego miałoby dowodzić ;) Porównujmy więc, ale tak żeby z tego ktoś kto czyta mógł wyciągnąć potem jakieś wnioski. Skoro miałeś możliwość testować wiele różnych modeli to tym bardziej tylko pozazdrościć :)

    Ja jestem zadowolony ze swojego sprzętu, wiem co mi w nim pasuje, a co nie. Nie jest tak, że jestem jakoś ślepo zapatrzony w jednego producenta, po prostu kiedyś na niego postawiłem ze względu na dość unikalną funkcję Time Backup (potrzebowałem czegoś takiego w firmie), potem kupiłem też NASa do domu. Nie znaczy to jednak, że nigdy nie będę spoglądał w stronę innych producentów, tym bardziej że NASy rozwijają się z roku na rok a konkurencja jest jak najbardziej potrzebna.

    OK, temat jest ogólnie o czym innym, więc może koniec tego OT. Czekam na wrażenia autora co do nowego sprzętu :)
     
  20. Slashdub
    Offline

    Slashdub Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    11 Styczeń 2015
    Wiadomości:
    40
    Miejscowość:
    Wrocław
    Local Time:
    06:39
    Oceny:
    +5 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Synology:
    nie mam
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Zestawiajac ze soba ARM i Intel, chcialbym porownac DS414 i DS15play. Na stronie Synology w kategorii Wydajnosc, Synki sa na podobnym poziomie z lekka przewaga DS414.
    Natomiast w testach roznych serwisow, mozna zauwazyc tendencje, ktora pokazuje, iz wydajnosc DS414 jest wyzsza czasami o 30-40% niz DS415play.
    To jak to jest, niby lepszy procesor w play a na transferach wypada slabo. W takim razie doplacajac te 150pln do play place tylko za transkodowanie, ktorego i tak nie bede uzywal ?
     
  1. This site uses cookies to help personalise content, tailor your experience and to keep you logged in if you register.
    By continuing to use this site, you are consenting to our use of cookies.
    Odrzuć powiadomienie.