1. Cześć Gość. Czy wiesz, że według analizy rynku urządzenia:

    • QNAP - stanowią 63% rynku,
    • Synology i pozostali - tylko 37% rynku?

    To forum przeglądasz dzięki sponsorowi - firmie QNAP oraz zespołowi QNAP Club Polska.

DS213 vs DS213+ vs DS112 vs 112+ vs 212J - pierwszy NAS

Dyskusja w 'Ogólne zapytania o produkty' rozpoczęta przez użytkownika tof, 8 Styczeń 2013.

Ładowanie...
  1. Fixer
    Offline

    Fixer Systems Admin... Q's Expert

    Dołączył:
    2 Luty 2013
    Wiadomości:
    396
    Miejscowość:
    TG
    Local Time:
    15:31
    Oceny:
    +6 / 0 / -0
    Followers:
    2
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS1515+
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Kilka pytań do posiadaczy modelu DS213+ / DS213air

    1. czy po późniejszym dołożeniu 2-giego dysku będę mógł zachować dane na dysku 1 chcąc pracować w raid 0 czy też będzie konieczność formatowania całości co jest równoznaczne z utratą danych (konieczność wcześniejszego przeniesienia danych)?
    2. podobno do portu USB synka można podłączyć zewnętrzną kartę dźwiękową na USB a do niej głośniki multimedialne 5.1, próbowałeś może takiej opcji i jeśli tak to z jakim skutkiem (chciał bym w ten sposób internetowego radia słuchać)?
    3. i standardowo czyli "nie umiem się zdecydować, który model wybrać" waham się między tym Twoim DS213+ a DS213air, który dodatkowo ma obsługę po Wi-Fi.
    4. zastanawiam się nad tym czy jak bym dokupił (taki lepszy) router wifi do tego DS213+ to czy uzyskam to samo co w DS213air?
    5. chciał bym tego NAS'a używać przede wszystkim jako magazyn na filmy HD i odtwarzać je w różnych konfiguracjach w zależności od potrzeby i tak:
    a) przez wi-fi do laptopa (ewentualnie kablem HDMI do telewizora w przypadku ripów z bly-ray'a) czy prędkość nasa i wifi klasy 300Mb/s jaki jest w wersji AIR da radę płynnie odtwarzać filmy w HD czy będę zmuszony kombinować z przesyłem po kablu?
    b) podłączenie NAS'a bezpośrednio do telewizora? jest to możliwe? (telewizor ma port USB przez, który można podłączyć zewnętrzny dysk twardy, obsługuje kodowanie mpeg-4 radząc sobie z mkv czy mp4)
    6. jaki masz zużycie pamięci i procesora i ile masz usług aktywnych? Czy można powiedzieć czy urządzenie pracuje Twoim zdaniem częściej w dolnych czy górnych granicach?
    7. podobno sprzętowe szyfrowanie dysku spowalnia zapis/odczyt odczułeś to?
    8. czy DS213air też ma obsługę DLNA bo nie doszukałem się tego w tym modelu porównując go z DS213+?
    9. gdzie kupowałeś Twój model (i czy w zestawie był kabel zasilający z wtykiem angielskim czy europejskim)?
    10. czy ktoś z was próbował współdzielić pliki na NAS'ie łącząc się z serwerem DC++, może jest do tego jakiś plugin?
     
  2. tof
    Offline

    tof Network Architect Q's Professional

    Dołączył:
    8 Styczeń 2013
    Wiadomości:
    512
    Miejscowość:
    Katowice
    Local Time:
    15:31
    Oceny:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS213+
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE

    Ad. 1 - z tego co mi wiadomo to przy tworzeniu macierzy RAID0 usuwane są wszystkie dane - ale w tej kwestii może wypowie się ktoś bardziej obeznany.

    Ad. 2 - Nie wiem czy to działa bo nie próbowałem.

    Ad. 3 - Ja wybrałem DS213+ z uwagi na wydajność i rady kolegów (choć nawet nie rozpatrywałem opcji AIR). Sprawdź sobie specyfikacje techniczne obu sprzętów i zobaczysz czym się różnią.

    Ad. 4 - Ja uważam, że dobry router to podstawa. Kupując sprzęt w standardzie N np z custom firmware (DD-WRT) masz bardzo dużo możliwości, których nie dają zwykłę routery

    Ad. 5 -
    a -JA odtwarzam filmy na TV SAMSUNG PS51D6900, który podłączony jest do sieci przez WIFI (chyba w standardzie G) i odtwarza filmy 1080p z SERVIIO bez problemu - co prawda dużo ich nie oglądałem jeszcze ale testowałem wszystkie opcje.

    WAŻNE: nie transkoduje mi MKV ponieważ mój TV ogsługuje ten format bez transkodowania

    b - raczej nie jest to możliwe

    Ad. 6 - gdy już skonwertowały mi się wszystkie fotki w Photo Station to na poziomie IDLE zużycie jest : 3% procka, 35% RAMu

    Usługi: MailServer, FTP, Serviio (DLNA), Photo Station,

    Przy aktywnym korzystaniu zużycie procka wzrastało do 30%, RAM max do 50%

    Mam spory zapas mocy jak na swoje potrzeby i gdybym miał więcej kasy podczas zakupu to kupiłbym DS713+.

    Ad. 7 - nie korzystałem z szyfrowania, ale z informacji na forum wiem, że spowalnia

    Ad. 8 - posiada DLNA

    Ad. 9 - fipro.pl (wersja europejska z polskiej dystrybucji)

    Ad. 10 - nie mam pojęcia



    Zauważ, że jestem ŚWIEŻYM posiadaczem Synology, więc moja wiedza jest znacznie ograniczona. Jeśli któraśz powyższych informacji jest błędna lub niekompletna to proszę aby bardziej doświadczeni koledzy mnie poprawili.
     
  3. Fixer
    Offline

    Fixer Systems Admin... Q's Expert

    Dołączył:
    2 Luty 2013
    Wiadomości:
    396
    Miejscowość:
    TG
    Local Time:
    15:31
    Oceny:
    +6 / 0 / -0
    Followers:
    2
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS1515+
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Dzięki wielkie za odpowiedzi...

    A jakiego masz ruterka podpiętego teraz do Twojego zestawu, bo ja mam taniochę (Router TP-LINK TL-WR740N / 150Mb/s)?
    Może sugerujesz jakiś konkretny model który był by szybki i nadawał się do zestawu z NAS'em?
     
  4. mikhnal
    Offline

    mikhnal Guest

    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    AD 2: działa
    AD 3: bierz DS213+ i podłącz wszystko kablami, dobrze Ci radzę.
    AD 5b: nie jest to możliwe, tylko przez sieć
    AD 10: nie ma obsługi DC++

    Router możesz zostawić, kup dobry switch gigabitowy i podłącz wszystko kablami. Jeśli chcesz jednak wymienić router to poczytaj co ludzie mają w podpisach. Generalnie wybieraj wyższe modele Asusa, Bufallo, Netgeara, TP-Linka.
     
  5. tof
    Offline

    tof Network Architect Q's Professional

    Dołączył:
    8 Styczeń 2013
    Wiadomości:
    512
    Miejscowość:
    Katowice
    Local Time:
    15:31
    Oceny:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS213+
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE

    co do mojego routera to tak jak w informacjach profilu.

    Linksys WRT320N z oprogramowaniem DD-WRT E2000


    Niestety są problemy z WiFi w trybie N.. max 144Mbit/s i więcej nie chce wyciągnąć mimo wielu konfiguracji.


    Także lepiej wybrać coś innego według mnie.

    Idź w kierunku tego co mikhnal napisał.
     
  6. Fixer
    Offline

    Fixer Systems Admin... Q's Expert

    Dołączył:
    2 Luty 2013
    Wiadomości:
    396
    Miejscowość:
    TG
    Local Time:
    15:31
    Oceny:
    +6 / 0 / -0
    Followers:
    2
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS1515+
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    chętnie bym synka wpioł pod kabelki ale nie mogę... użytkownicy domowi muszą mieć do niego dostęp bezprzewodowo
    jakiej przepustowości powinienem mieć router bezprzewodowy aby wyciągnąć max z tego nasa (podobno odczyt po kablu jest ok. 80 MB/s - bez szyfrowania sprzętowego)?
    Czy taki potwór jak Asus RT-AC66U spełni moje oczekiwania co do wykonywania backapów dysków przez sieć i oglądania filmów w HD?
     
  7. mikhnal
    Offline

    mikhnal Guest

    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Przecież do tego Asusa musisz mieć odpowiednie karty sieciowe, które na razie są cholernie drogie.
    Spróbuj zorganizować sieć domową opartą na N 5 GHz.
     
  8. Fixer
    Offline

    Fixer Systems Admin... Q's Expert

    Dołączył:
    2 Luty 2013
    Wiadomości:
    396
    Miejscowość:
    TG
    Local Time:
    15:31
    Oceny:
    +6 / 0 / -0
    Followers:
    2
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS1515+
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Producent do wersji AIR dołączył na swojej stronie wersje połączeń w jakich może pracować do urządzenie:

    awww.picshot.pl_pfiles_287389_Snap2.

    czy wersja AIR potrafi też odebrać bezprzewodowo sygnał z routera wifi i rozgłaszać go dalej czy tylko jak na obrazku z udziałem kabla od routera a potem dopiero na laptopy bezprzewodowo?

    Pytam bo punkt dostępowy ISP wraz z wpiętym do niego routerem wifi mam na parterze a NAS ma trafić na pięterko a kondygnacje łączymy tylko bezprzewodowo i kabla tam nie doprowadzę.
     
  9. tof
    Offline

    tof Network Architect Q's Professional

    Dołączył:
    8 Styczeń 2013
    Wiadomości:
    512
    Miejscowość:
    Katowice
    Local Time:
    15:31
    Oceny:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS213+
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Na obrazkach nie ma opcji repeatera,

    Oznacza to, że albo będzie klientem WIFI albo będzie AP.


    Możesz mu doprowadzić net kablem a on poda dalej przez wifi albo (czego nie jesem pewien) doprowadzisz mu net przez WIFI a on będzie podawał dalej przez kabel.
     
  10. Fixer
    Offline

    Fixer Systems Admin... Q's Expert

    Dołączył:
    2 Luty 2013
    Wiadomości:
    396
    Miejscowość:
    TG
    Local Time:
    15:31
    Oceny:
    +6 / 0 / -0
    Followers:
    2
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS1515+
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Zastanawiam się jeszcze nad portami USB i jak je można wykorzystać i dlaczego w zestawie jest kabel RJ-45 (może to pytanie już padło ale jakiej kategorii jest ten kabel 5e czy cat6?) a nie ma USB 3.0/esata?

    Co się stanie po podłączeniu kablem USB 3.0 do komputera, czy komputer wykryje go jako kolejny dysk w systemie i czy warto dokupić taki kabel?
    Nikt jeszcze nie napisał ile trwa zimny start tego urządzenia, może ktoś to sprawdzi i poda wszystkim?
     
  11. tof
    Offline

    tof Network Architect Q's Professional

    Dołączył:
    8 Styczeń 2013
    Wiadomości:
    512
    Miejscowość:
    Katowice
    Local Time:
    15:31
    Oceny:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS213+
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Żaden port USB w Synology nie służy do podłączenia do komputera - nawet w instrukcji jest to zaznaczone.

    Kabel UTP w zestawie jest po to abyś mógł się na przykład podłączyć do routera, switcha lub modemu - inne kable nie są niezbędne do uruchomienia urządzenia i podłączenia do sieci. Urządzenia USB3.0 czy e-sata to OPCJA i dlatego nie ma żadnych kabli. Poza tym jeśli masz już dysk USB3.0 to zawsze w zestawie jest KABEL.


    Kabel UTP w zestawie jest krótki i nie ma znaczenia czy kat5e czy kat6. U mnie tym oryginalnym kablem osiągam GIGABIT w połączeniu z routerem.

    Sprawdź sobie specyfikacje sprzętową AIR w porównaniu do 213+.. Zastanów się czy nie lepiej pociągnąć ten kabel do góry ewentualnie dokupić router z opcją AP CLIENT i tak doprowadzić sygnał.

    Ja bym się w AIR nie pchał.. ale to tylko moje zdanie.
     
  12. mikhnal
    Offline

    mikhnal Guest

    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Re: Odp: DS213 vs DS213+ vs DS112 vs 112+ vs 212J - pierwszy

    Nie kupuj air, to jest słaby model. Lepszym rozwiązaniem jest mocniejszy Synek i router z funkcją AP, np. najprostrzy TP-Link z wgranym Gargoylem.
     
  13. Spooner
    Offline

    Spooner Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    10 Czerwiec 2012
    Wiadomości:
    73
    Miejscowość:
    Warszawa
    Local Time:
    15:31
    Oceny:
    +5 / 0 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS715, DS212
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    ;)
     
  14. krissos
    Offline

    krissos Kierowca szefa Q's Excellence

    Dołączył:
    24 Grudzień 2012
    Wiadomości:
    557
    Miejscowość:
    Zagłębie
    Local Time:
    17:31
    Oceny:
    +58 / 2 / -0
    Followers:
    2
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    Re: Odp: DS213 vs DS213+ vs DS112 vs 112+ vs 212J - pierwszy

    Dokładnie jak kolega napisał synka najlepiej z "+" kupić Też miałem ten dylemat.
     
  15. mikhnal
    Offline

    mikhnal Guest

    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Rany, aż mi głupio. SZ SZ SZ SZ SZ Teraz zapamiętam
     
  16. waski35
    Offline

    waski35 Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    5 Luty 2013
    Wiadomości:
    3
    Local Time:
    15:31
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    Nie mam
    Mam parę pytań do użytkowników serwerów Synolgy przymierzam się do zakupu takiego serwera w celu utworzenia sieci domowej DLNA, do sieci będzie podpięte:
    1.BD-SONY odtwarzane pliki (MKV.M2TS.VOB,3D) do max 20gb jeden plik.
    2.BD-Yamaha 1067 odtwarzane pliki (MKV.M2TS.VOB.3D) do max 20gb jeden plik
    3.Amplituner Yamaha 1067 odtwarzane pliki (flac,mp3)
    4.TV SAMSUNG 55 ES8000 odtwarzane pliki (MKV.M2TS.VOB.3D) do max 20gb jeden plik.
    5.LAPTOP
    Wszystkie urządzenia będą podpięte do switch 1gbs.
    Który z poniżej wybranych modeli proponujecie (DS112J, DS112, DS112+ )
    Z góry dziękuje za podpowiedzi.
     
  17. tof
    Offline

    tof Network Architect Q's Professional

    Dołączył:
    8 Styczeń 2013
    Wiadomości:
    512
    Miejscowość:
    Katowice
    Local Time:
    15:31
    Oceny:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS213+
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Re: Odp: DS213 vs DS213+ vs DS112 vs 112+ vs 212J - pierwszy

    Skoro chcesz wziąć wersj e 1dyskowa to bierz 112+.
    Widząc że masz konkretny sprzęt av to synology też powinno być z zapasem mocy.


    Wysyłane z mojego HTC Desire X za pomocą Tapatalk 2
     
  18. waski35
    Offline

    waski35 Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    5 Luty 2013
    Wiadomości:
    3
    Local Time:
    15:31
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    Nie mam
    Odnosząc się do pytań powyżej proszę podpowiedzieć czy plik o dużej pojemności typu MKV bez napisów ,M2TS,AVI, Flac odtwarzane bezproblemowo podłączone bezpośrednio po kablu USB,czy te same plik odtwarzane po sieci domowej DLNA będą zachowywać się inaczej zacięcia, zrywanie, itp. Pytam dlatego że w chwili obecnej posiadam dwa dyski i co chwilę muszę je przepinać a kopiując film muszę odpinać dwa dyski, montując dysk sieciowy sprawę odpinania i wielokrotnego kopiowania miałby załatwioną.
     
  19. tof
    Offline

    tof Network Architect Q's Professional

    Dołączył:
    8 Styczeń 2013
    Wiadomości:
    512
    Miejscowość:
    Katowice
    Local Time:
    15:31
    Oceny:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS213+
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Re: Odp: DS213 vs DS213+ vs DS112 vs 112+ vs 212J - pierwszy

    Jeśli wszystko zepniesz kablem co najmniej kat5e i switchem gigabitowym to pliki mkv o dużym bitrate na pewno będą śmigać. Reszta plików na pewno też.

    Ja sam odtwarzam mkv,flac i inne nawet po WiFi bez problemów.

    Wysyłane z mojego HTC Desire X za pomocą Tapatalk 2
     
  20. Fixer
    Offline

    Fixer Systems Admin... Q's Expert

    Dołączył:
    2 Luty 2013
    Wiadomości:
    396
    Miejscowość:
    TG
    Local Time:
    15:31
    Oceny:
    +6 / 0 / -0
    Followers:
    2
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS1515+
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Dziękuję wszystkim za udzielenie odpowiedzi, dzięki Wam jestem teraz szczęśliwym posiadaczem NAS'a Synology DS213+ z dwoma dyskami WD 3T RED (te dla NAS'ów)
    Ktoś reflektuje na moją szybką recencję z tzw. "unboxa" i/lub install process?

    Znajdę chwilę to zrobię mu też testy wydajnościowe...
     
  1. This site uses cookies to help personalise content, tailor your experience and to keep you logged in if you register.
    By continuing to use this site, you are consenting to our use of cookies.
    Odrzuć powiadomienie.