1. Cześć Gość. Czy wiesz, że według analizy rynku urządzenia:

    • QNAP - stanowią 63% rynku,
    • Synology i pozostali - tylko 37% rynku?

    To forum przeglądasz dzięki sponsorowi - firmie QNAP oraz zespołowi QNAP Club Polska.

Ds0109j problem z ikonkami.Soft 2.2 na 2.1

Dyskusja w 'Instalowanie, Bootowanie i Konfiguracja' rozpoczęta przez użytkownika kazmirz, 17 Lipiec 2009.

Ładowanie...
  1. Krwiak
    Offline

    Krwiak SysOp Administrator

    Dołączył:
    27 Maj 2008
    Wiadomości:
    2 415
    Local Time:
    17:43
    Oceny:
    +10 / 1 / -0
    Followers:
    1
    Re: Ds0109j problem z ikonkami.

    Nawet się za to nie bierz bo zajedziesz go na amen. Zrobimy inaczej wgraj ponownie soft 2.2, ale pobierz go ponownie, aby wyeliminować ewentualne bugi jakie mogły powstać przy pobieraniu. Jak już wgrasz go ponownie to wystaw serwer na porcie 5000, wtedy ja zdalnie się zaloguję i spróbuje ci pomóc. Pytanie czy masz pojęcie jak się to robi, znaczy jak się wystawia serwer, jeżeli nie to napisz mi jaki masz router i kto jest twoim dostawcą internetu.

    Pozdrawiam
     
  2. kazmirz
    Offline

    kazmirz Dotykam i psuje... Q's Expert

    Dołączył:
    17 Lipiec 2009
    Wiadomości:
    237
    Miejscowość:
    leszno
    Local Time:
    15:43
    Oceny:
    +33 / 1 / -1
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51 1 GbE
    Re: Ds0109j problem z ikonkami.

    jest ok....jestem adminem sieci.wiec nie ma problemu podaj mi do siebie gg.
     
  3. Krwiak
    Offline

    Krwiak SysOp Administrator

    Dołączył:
    27 Maj 2008
    Wiadomości:
    2 415
    Local Time:
    17:43
    Oceny:
    +10 / 1 / -0
    Followers:
    1
    Re: Ds0109j problem z ikonkami.

    Namiary na serwer daj na PW.

    Pozdrawiam

    Na for Synology znalazłem opis jak zrobić downgrade, ale warunkiem jest możliwość zalogowania się do urządzenia przez SSH. Sprawdź to i daj znać jak ci poszło:

    Musisz edytować plik /etc.defaults/VERSION
    A konkretnie:
    Kod (Text):
    1. majorversion="2"
    2. minorversion="0"
    3. buildphase="3"
    4. buildnumber="0357"
    5. builddate="2006/05/18"
    W linijce buildnumber="0357" musisz zmienić liczbę np. na 0829 i zapisz to, nie sugeruj się liczbą 0357 u ciebie pewnie będzie inna. Jak już zmienisz liczbę na 0829 to wtedy powinieneś móc bez problemu wgrać DSM 2.1 - 0844.

    Dokładny opis co jak zrobić krok po kroku masz tu:

    Kod (Text):
    1. 1) Extract the VERSION file:
    2. First - I extracted the VERSION file from the synology_ixp420_junior_0368.pat file. I am planning to use the synology_ixp420_junior_0385.pat for the actual downgrade, so I use a firmware file which is older than 385 - in this place it is the 368 file. I used WinRAR (ver 3.51) to open the pat-file, which in fact is a TAR copressed archive file. The VERSION file is placed in the root of the TAR archive. I extracted the file to the public share on the synology 101j
    3.  
    4. 2) Enable telnet.
    5. Search this forum, or use this one:
    6. http://oinkzwurgl.org/dl.php?file=syno-telnet-r3.zip
    7. and then telnet to diskstation.
    8.  
    9. 3) Finding files:
    10. DiskStation> cd /
    11. DiskStation> find / -name VERSION
    12. ./etc/VERSION
    13. ./etc.defaults/VERSION
    14. ./volume1/public/VERSION
    15.  
    16. 4) Verify content of file:
    17. DiskStation> more ./etc.defaults/VERSION
    18. majorversion="2"
    19. minorversion="0"
    20. buildphase="3"
    21. buildnumber="0426"
    22. builddate="2006/12/26"
    23.  
    24. 5) Replacing VERSION file:
    25. DiskStation> cp /volume1/public/VERSION /etc.defaults/VERSION
    26.  
    27. 6) Verify content of file after replace:
    28. DiskStation> more ./etc.defaults/VERSION
    29. majorversion="2"
    30. minorversion="0"
    31. buildphase="3"
    32. buildnumber="0368"
    33. builddate="2006/06/29"
    34. unique="synology_ixp420_junior"
    35.  
    36. 7) Downgrade firmware using the web-admin-tool:
    37. - Logon via web-browser as user "admin"
    38. - Go to "firmware upgrade"
    39.  
    40. The folowing information is now showing:
    41. Model Name: DS-101j
    42. Current Firmware Version: 2.0.3 - 0368
    43. Firmware Date: 2006/06/29
    44.  
    45. - Browse for the old firmware pat-file (synology_ixp420_junior_0385.pat) and click OK
    46.  
    47. 8 ) Restore system configuration:
    48. Restore old configbackupfile under "System -> backup"
    49. select restore and browse for your old configbackup.dss file.
    50.  
    51. I guess this step is not very importent, but I did have an old backupfile (made with 3xx firmware), so I restored my settings with this backup.
    52.  
    Pozdrawiam
     
  4. kazmirz
    Offline

    kazmirz Dotykam i psuje... Q's Expert

    Dołączył:
    17 Lipiec 2009
    Wiadomości:
    237
    Miejscowość:
    leszno
    Local Time:
    15:43
    Oceny:
    +33 / 1 / -1
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51 1 GbE
    Re: Ds0109j problem z ikonkami.

    odbierz PW...juz lukam z tym SSH..

    pytanie jak wbic sie teraz na NAS poprzez SSH...

    daje PuTTY...wpisuje ip nasa..czyli 192.168.1.100 i nie laczy..
     
  5. Krwiak
    Offline

    Krwiak SysOp Administrator

    Dołączył:
    27 Maj 2008
    Wiadomości:
    2 415
    Local Time:
    17:43
    Oceny:
    +10 / 1 / -0
    Followers:
    1
    Re: Ds0109j problem z ikonkami.

    Tego się obawiałem, niestety synology domyślnie ma wyłączony dostęp przez SSH, teraz nie mając możliwości manewru w PA będzie trzeba wykombinować coś innego. Zobacz powyższy opis tam ziom rozpakowuje firmware zmienia opis i zgrywa go do Synology. Zrób to samo tzn. rozpakuj firmware DSM 2.1 znajdź plik z wersją, przerób go na wersję wyższą niż masz obecnie następnie zapisz plik i wszystko spakuj i wgraj może w ten sposób uda się go oszukać. Aby zobaczyć jaką wersję masz obecnie w DSM 2.2 musisz oczywiście go rozpakować i sprawdzić.

    Pozdrawiam
     
  6. kazmirz
    Offline

    kazmirz Dotykam i psuje... Q's Expert

    Dołączył:
    17 Lipiec 2009
    Wiadomości:
    237
    Miejscowość:
    leszno
    Local Time:
    15:43
    Oceny:
    +33 / 1 / -1
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51 1 GbE
    Re: Ds0109j problem z ikonkami.

    po omacku wlaczylem SSH.....tylko niewiem jaki login i haslo..bo juz mnie wpuszcza po telnecie...jaki jest domyslny ? login i pass?
     
  7. Krwiak
    Offline

    Krwiak SysOp Administrator

    Dołączył:
    27 Maj 2008
    Wiadomości:
    2 415
    Local Time:
    17:43
    Oceny:
    +10 / 1 / -0
    Followers:
    1
    Re: Ds0109j problem z ikonkami.

    Login wpisz root, a hasła domyślnie nie ma i pewnie teraz cię nie w puści musisz niestety też po omacku stworzyć hasło najlepiej równocześnie zaloguj się na wersję demo wtedy będzie prościej odnaleźć funkcję, która cię interesuje. Wersja demo jest tu: viewtopic.php?f=4&t=79

    Pozdrawiam
     
  8. kazmirz
    Offline

    kazmirz Dotykam i psuje... Q's Expert

    Dołączył:
    17 Lipiec 2009
    Wiadomości:
    237
    Miejscowość:
    leszno
    Local Time:
    15:43
    Oceny:
    +33 / 1 / -1
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51 1 GbE
    Re: Ds0109j problem z ikonkami.

    ok jestem juz na etapie ze wbilem sie na nas..jako root...mam plik w etc...ale zapomnialem jakie byly komendy vi ...bo tam nano ani pico..nie ma edytora :pP zaraz zmienie z 0914..na cos innego i zapisze i ciekawe czy pojdzie.
     
  9. Krwiak
    Offline

    Krwiak SysOp Administrator

    Dołączył:
    27 Maj 2008
    Wiadomości:
    2 415
    Local Time:
    17:43
    Oceny:
    +10 / 1 / -0
    Followers:
    1
    Re: Ds0109j problem z ikonkami.

    Zmień na 0829 to wtedy powinieneś móc bez problemu wgrać DSM 2.1 - 0844.

    Pozdrawiam
     
  10. kazmirz
    Offline

    kazmirz Dotykam i psuje... Q's Expert

    Dołączył:
    17 Lipiec 2009
    Wiadomości:
    237
    Miejscowość:
    leszno
    Local Time:
    15:43
    Oceny:
    +33 / 1 / -1
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51 1 GbE
    Re: Ds0109j problem z ikonkami.

    fajna sprawe teraz zauwazylem..tj

    mam windowsa mx8 .jezeli cos z nim jest nie tak.to chyba padne..ale chyba tak..

    wchodze na to demo ..z iphona..i widze opis kolo ikonek...wchodze w demo z mojego kompa.i to samo nie widze opisow tak jak u mnie...wiec chyba mamy problem rozwiazany..ze to moj system.kur..............
     
  11. Krwiak
    Offline

    Krwiak SysOp Administrator

    Dołączył:
    27 Maj 2008
    Wiadomości:
    2 415
    Local Time:
    17:43
    Oceny:
    +10 / 1 / -0
    Followers:
    1
    Re: Ds0109j problem z ikonkami.

    Gdybyś nie kłamał :x to już dawno nie było by problemu przecież zadałem ci wyraźne pytanie czy na innych komputerach sprawdzałeś i wyraźnie odpisałeś, że tak.

    Pozdrawiam
     
  12. kazmirz
    Offline

    kazmirz Dotykam i psuje... Q's Expert

    Dołączył:
    17 Lipiec 2009
    Wiadomości:
    237
    Miejscowość:
    leszno
    Local Time:
    15:43
    Oceny:
    +33 / 1 / -1
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51 1 GbE
    Re: Ds0109j problem z ikonkami.

    problem w tym ze wszedzie gdzie bylem sprawdzalem na tym samym systemie.bo to moi userki :) i im wgralem tez tego mx...chryste jak to bedzie wina systemu to zabije tego kolesia co wymyslil mx8.....
     
  13. kazmirz
    Offline

    kazmirz Dotykam i psuje... Q's Expert

    Dołączył:
    17 Lipiec 2009
    Wiadomości:
    237
    Miejscowość:
    leszno
    Local Time:
    15:43
    Oceny:
    +33 / 1 / -1
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51 1 GbE
    Re: Ds0109j problem z ikonkami.

    wszystko jasne...po wejsciu po vpn przez iphona..na Nasa..w sieci..wszystko jest wporzadku..czy moze mi ktos powiedziec dlaczego ie firefox chrome..nie wyswietlaja poprawnie opcji? 1024 mam rozdzielczosc moze to ?czy wina systemu albo jakis brak plikow....java flash ?
     
  14. mikhnal
    Offline

    mikhnal Guest

    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Re: Ds0109j problem z ikonkami.

    I dlatego właśnie nie jestem zwolennikiem modyfikowanych systemów. Wydaje mi się, że brakowało ci czcionek. Trochę pojechali z tym systemem. Lepiej czysta instalka i mozolne dogrywanie dodatków, ale wtedy wszystko działa.
     
  15. kazmirz
    Offline

    kazmirz Dotykam i psuje... Q's Expert

    Dołączył:
    17 Lipiec 2009
    Wiadomości:
    237
    Miejscowość:
    leszno
    Local Time:
    15:43
    Oceny:
    +33 / 1 / -1
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51 1 GbE
    Re: Ds0109j problem z ikonkami.

    po prostu masakra...sciagam xp niby orginal..a tu znowu jakas przerobka..jezu maryja..macie jakis torrent z obrazem orginalnego xp ? ....ale dobra wiadomosci....mam wkoncu opcje :)) i zabieram sie za konfiga. synology..

    NIech zyje...Synology..a mx 8 wiecej tego gow...nie polece nikomu..
     
  16. mikhnal
    Offline

    mikhnal Guest

    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Re: Ds0109j problem z ikonkami.

    Poszukaj na "znanej polskiej stronie torrentowej" czystego XP ze zintegrowanym SP3. Przypominam, że to nie jest piractwo, pod warunkiem, że użyjesz SWOJEGO i LEGALNEGO numeru instalacyjnego. Potem tylko update, Framework, Java i będzie działać.
     
  17. kazmirz
    Offline

    kazmirz Dotykam i psuje... Q's Expert

    Dołączył:
    17 Lipiec 2009
    Wiadomości:
    237
    Miejscowość:
    leszno
    Local Time:
    15:43
    Oceny:
    +33 / 1 / -1
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51 1 GbE
    Re: Ds0109j problem z ikonkami.

    pewnie..ok temat do zamkniecia :)
     
  18. Krwiak
    Offline

    Krwiak SysOp Administrator

    Dołączył:
    27 Maj 2008
    Wiadomości:
    2 415
    Local Time:
    17:43
    Oceny:
    +10 / 1 / -0
    Followers:
    1
    Re: Ds0109j problem z ikonkami.

    :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D
     
  19. mikhnal
    Offline

    mikhnal Guest

    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Re: Ds0109j problem z ikonkami.

    Oj wiem, wiem... ;)
     
  20. kazmirz
    Offline

    kazmirz Dotykam i psuje... Q's Expert

    Dołączył:
    17 Lipiec 2009
    Wiadomości:
    237
    Miejscowość:
    leszno
    Local Time:
    15:43
    Oceny:
    +33 / 1 / -1
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51 1 GbE
    Re: Ds0109j problem z ikonkami.

    ale jazda..znowu zniknely mi opisy kolo ikonek :) i znowu mam krzaki..

    koledzy UDALO SIE :)

    dalem rade z 2.2 ---> na 2.1 mysle admin ze trzeba przykleic ten opis z etc.defaults/VERSION i etc/VERSION.. dzieki temu dalem rade i mam juz 2.1

    odnosnie znikajacych opisow opcji.to wina ad muncher...blokowal mi opcje. ;)
     

Poleć tę stronę

  1. This site uses cookies to help personalise content, tailor your experience and to keep you logged in if you register.
    By continuing to use this site, you are consenting to our use of cookies.
    Odrzuć powiadomienie.