1. Cześć Gość. Przeglądasz forum dzięki firmie QNAP oraz zespołowi QNAP Club Polska.

DS File Podłączenie dwóch użytkowników

Dyskusja w 'File Station' rozpoczęta przez użytkownika kejol, 15 Styczeń 2017.

Ładowanie...
  1. kejol
    Offline

    kejol Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    20 Grudzień 2014
    Wiadomości:
    10
    Local Time:
    21:25
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    Synology 214 play
    Witajcie.
    Nie wiem czy w dobrym miejscu pisze bo nie umiem jeszcze korzystać z tego forum.
    Jakby co to mnie zamknijcie :)
    Mam tylko prośbę o pomoc.
    Mam na synology 214 play założone swoje konto oraz usługę ddns i quickconnect.
    Bez problemu łącze się z poziomu telefonu, komputera w wewnątrz sieci i z zewnątrz przez przeglądarkę oraz przez DS file na IOS.
    Z automatu z rolki aparatu wysyłam zdjęcia i filmy do katalogu wcześniej utworzonego na synku. Wszystko pięknie się "bekapuje"
    Pytanie brzmi czy można utworzyć kolejnego użytkownika który będzie poprzez DS file miał dostęp tylko do katalogu do którego będzie wgrywal ze swojego telefonu rolke aparatu poprzez tak jak ja aplikacje DS file? I aby nie widział żadnych innych folderów tylko ten jeden swoj który mu utworze.

    Utworzyłem nowego użytkownika ale nie mogę z poziomu jego telefonu zalogować się aplikacja DS file.

    Czy to jest możliwe? Chyba trzeba zrobić nowy quickconnect ale dwa na jednym dsm,ie da się?



    Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
     
  2. jools
    Offline

    jools Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    18 Listopad 2010
    Wiadomości:
    28
    Local Time:
    22:25
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    A czy w ustawieniach PhotoStation wlaczyles "osobista usluge photostation" ?
    Po wlaczeniu tego a wczesniej obslugi osobistego katalogu Home kazdy uzytkownik bedzie mial swoj indywidualny folder.
    Do tego chyba przydalolby sie nadac uprawnienia danemu uzytkownikowi do PhotoStation.
     
  3. kejol
    Offline

    kejol Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    20 Grudzień 2014
    Wiadomości:
    10
    Local Time:
    21:25
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    Synology 214 play
    Ale chyba nie zrozumiałeś mnie.
    Ja nie używam photo station.

    Używam tylko DS file pobranego ze sklepu AppStore.

    A łącze się ze swoim serwerem poprzez telefon uruchamiając właśnie wyżej wymieniona aplikacje DS file.




    Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
     
  4. jools
    Offline

    jools Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    18 Listopad 2010
    Wiadomości:
    28
    Local Time:
    22:25
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Widocznie za duzo tematow na raz czytalem, faktycznie moja pomylka.
    Tak czy inaczej w Panelu Sterowania, Uzytkownik->zaawansowane przydaloby sie wlaczyc obsluge Uzytkownika domowego.
    Wydaje mi sie, ze powinno to pomoc. Wtedy kazdy uzytkownik powinien miec wlaczony wlasny katalog domowy Home
     
  5. Zoltar
    Offline

    Zoltar Enterprise Admin... Q's Architect

    Dołączył:
    4 Listopad 2013
    Wiadomości:
    871
    Miejscowość:
    pomorskie
    Local Time:
    21:25
    Oceny:
    +18 / 0 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS 216, DS216j, DS213j
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    @kejol@kejol nie wiem czy trochę nie mylisz pojęć. Z tego co pamiętam to backup z rolki aparatu jest obsługiwany przez DS Photo a nie DS File. Jeśli jednak chodzi o sam dostęp przez użytkownika do DS File to też mógłbyś coś więcej napisać a nie tylko że nie może się zalogować. Może pojawia się jakiś komunikat z jakąś treścią która sugeruje co należy zrobić? A czy wogóle ten nowy użytkownik ma uprawnienia do File Station? W panelu sterowania robisz to w sekcji Uprawnienia albo bezpośrednio edytując danego użytkownika
     
  6. SnejX
    Offline

    SnejX Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2013
    Wiadomości:
    43
    Local Time:
    23:25
    Oceny:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-419U
    Synology:
    DS115
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-419U 1 GbE
    czy mógłbyś napisać kilka zdań więcej na ten temat - jak masz to ustawione? jak uruchamiasz start backupowania
     
  7. Zoltar
    Offline

    Zoltar Enterprise Admin... Q's Architect

    Dołączył:
    4 Listopad 2013
    Wiadomości:
    871
    Miejscowość:
    pomorskie
    Local Time:
    21:25
    Oceny:
    +18 / 0 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS 216, DS216j, DS213j
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Na Androidzie w DS Photo wybierasz opcję Kopia zapasowa zdjęć i konfigurujesz i tyle...
     
    • Zgadzam się! Zgadzam się! x 1
  8. SnejX
    Offline

    SnejX Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2013
    Wiadomości:
    43
    Local Time:
    23:25
    Oceny:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-419U
    Synology:
    DS115
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-419U 1 GbE
    hmmm, rolka aparatu od razu skojarzyła mi się z iOS. Poza tym autor nie wspina aby używał do tego Photo Station tylko DS File. To mnie zainteresowało.
     
  9. Zoltar
    Offline

    Zoltar Enterprise Admin... Q's Architect

    Dołączył:
    4 Listopad 2013
    Wiadomości:
    871
    Miejscowość:
    pomorskie
    Local Time:
    21:25
    Oceny:
    +18 / 0 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS 216, DS216j, DS213j
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    A ja Ci opisuję jak to zrobić przy wykorzystaniu DS Photo
     
  10. mixerx
    Offline

    mixerx Zarejestrowany Q Associate

    Dołączył:
    28 Styczeń 2015
    Wiadomości:
    75
    Miejscowość:
    Local Time:
    21:25
    Oceny:
    +6 / 0 / -2
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Synology:
    Synology DS413, XPEnology
    Ethernet:
    100 Mbps
    null 100 Mbps
    "tak jak ja aplikacje DS file?" Chlopak ma opanowane to w taki, a nie inny sposob i chce by bylo tak, a nie inaczej.
    Nie wciskajcie mu, DS Photo.


    Kejol, tak jak napisal jools o katalogu domowym, tak samo bedzie dzialalo w ds file, file station.
    Tworzysz usera, nadajesz mu uprawnienia do katalogow (jesli nie chcesz by mial do czego kolwiek dostep to nie zaznaczasz zadnego katalogu).
    Wlaczasz katalog domowy i user ma dostep tylko do home + ewentualnie do tych katalogow, do ktorych dales uprawniania.
    Standardowo home kazdy user ma swoj (przez admina wszystkie home widziane sa w katalogu homes)
    Jesli nie chce by user widzial, ze sa inne katalogi to w kazdym katalogu musisz ustawic (we wlasciwosciach kazdego folderu)
    "Ukryj podfoldery i pliki przed użytkownikami bez uprawnień"
    Wazne by userowi dac uprawnienia do aplikacji file station.
    Mam tak zrobione z torrentami i download station.

    User to torki, ma tylko katalog home, do ktorego wzucam tylko pliki .torrent
    Nastepnie plik jest automatycznie wzucany do download station, po czym jest kasowany.
     
  11. kejol
    Offline

    kejol Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    20 Grudzień 2014
    Wiadomości:
    10
    Local Time:
    21:25
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    Synology 214 play
    Dzięki za odpowiedzi.
    A wiec tak. Od nie dawna pojawiła się możliwość zrobienia backapu w apce DS File. W aplikacji pod ustawieniami trzeba odpowiednio skonfigurować program wybrać jakikolwiek katalog na synku i działa.

    Do DS file loguje się nazwa quickconnect zarówno w lanie jak i po sieci komórkowej.

    Mam ustawione wszystkie uprawnienia takie same dla nowego użytkownika jak dla mnie ( bo to moja żona :)) oczywiście narazie na próbę aby wpierw to zadziałało.

    Zauważyłem ze problemem jest to, ze jak zaloguje się na synka poprzez dms przez kompa przez www to czy wejdę na swoje konto czy na konto żony w panelu sterowania jest ten sam quickconnect wiec chyba jest problem. Quickconnect to nazwa która sam podałem ustawiając ddns'a każdy synek ma swoją nazwę quickconnect wiec musiał bym na telefonie żony wpisać swoj quickconnect i ustawić inny folder do backapu zdjęć ale wtedy będzie miała dostęp do wszystkich innych katalogów a tego bym nie chciał.
    Hm...
    Chyba dupa.


    Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
     
  12. kejol
    Offline

    kejol Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    20 Grudzień 2014
    Wiadomości:
    10
    Local Time:
    21:25
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    Synology 214 play
    auploads.tapatalk_cdn.com_20170122_9daa444ef2b40197bc78c2a099b3531d.


    Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
     
  13. kejol
    Offline

    kejol Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    20 Grudzień 2014
    Wiadomości:
    10
    Local Time:
    21:25
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    Synology 214 play
    Reasumując logowanie poprzez www przez innego użytkownika mam opanowane. Tzn wiem jak to zrobić ale tu chodzi tylko o logowanie po sieci komórkowej na iPhone do aplikacji DS File i robienie w niej backapu z rolki aparatu i w szczególności brak dostępu do niektórych zasobów.


    Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
     
  14. Zoltar
    Offline

    Zoltar Enterprise Admin... Q's Architect

    Dołączył:
    4 Listopad 2013
    Wiadomości:
    871
    Miejscowość:
    pomorskie
    Local Time:
    21:25
    Oceny:
    +18 / 0 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS 216, DS216j, DS213j
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    @kejol@kejol, nie bardzo rozumiem dlaczego chcesz żeby każdy użytkownik miał inny quickconnect id? Albo piszesz chaotycznie albo może ja czegoś nie kumam. Quickconnect id to jest adres do logowania się na konkretne Synology i na jednym quickconnect id można mieć wiele userów tych co w DSM
     
  15. mikhnal
    Offline

    mikhnal Guest

    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    @kejol@kejol: Przecież jest jeden adres QC i tyle kont ile sobie ustawisz, sam wkleiłeś zrzut ekranu.
     
  16. kejol
    Offline

    kejol Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    20 Grudzień 2014
    Wiadomości:
    10
    Local Time:
    21:25
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    Synology 214 play
    No i właśnie co robię zle, ze jak loguje się adresem quickconnect z użytkownikiem np. żona to jest info zły login lub złe hasło.


    Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
     
  17. Zoltar
    Offline

    Zoltar Enterprise Admin... Q's Architect

    Dołączył:
    4 Listopad 2013
    Wiadomości:
    871
    Miejscowość:
    pomorskie
    Local Time:
    21:25
    Oceny:
    +18 / 0 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS 216, DS216j, DS213j
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    @kejol@kejol a sprawdziłeś te ustawienia które Ci napisałem?
     
  18. kejol
    Offline

    kejol Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    20 Grudzień 2014
    Wiadomości:
    10
    Local Time:
    21:25
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    Synology 214 play
    Dzięki @Zoltar@Zoltar.
    Udało się.
    Krok po kroku od początku włączałem wszystko po kolei i się udało.
    Dzięki Wam wszystkim za zaangażowanie.
    Temat uważam za zrealizowany chyba, ze są rzeczy w których mógłbym się przydać to służę pomocą.


    Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
     
  19. mikhnal
    Offline

    mikhnal Guest

    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Używasz polskich znaków w loginie?
     

Poleć tę stronę