1. Cześć Gość. Przeglądasz forum dzięki firmie QNAP oraz zespołowi QNAP Club Polska.

Dostęp do DSM przez internet

Dyskusja w 'Konfiguracja - Instrukcje "How To"' rozpoczęta przez użytkownika luszczpawel, 6 Maj 2012.

Ładowanie...
  1. mtkk
    Offline

    mtkk System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    7 Listopad 2012
    Wiadomości:
    187
    Miejscowość:
    Łódź
    Local Time:
    04:02
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS412+
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Re: Odp: Dostęp do DSM przez internet

    Czyli ustawiałeś przekierowanie po złej stronie zakładając ze chciałeś mieć dostęp przez Internet.
    Napisz jak router łączy się z netem, albo podaj model routera. Można spróbować dostać się od strony portu WAN ale ważne czy to gniazdo Ethernet czy ADSL i czy adres od ISP dostałeś stały i go wklepałeś do routera czy router go pobiera z dhcp?
     
  2. gentillo
    Offline

    gentillo Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    10 Listopad 2012
    Wiadomości:
    68
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    04:02
    Oceny:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    DS415play
    Ethernet:
    100 Mbps
    TS-x53 100 Mbps
    Wygląda to tak, że funbox jest używany jako modem. W nim jest ustawione DMZ na asus rt-ac66u ponieważ funbox nie ma funkcji Bridge. Ustawienie asusa wg tego:
    "Musisz zrobić 2 kroki:
    1) możesz w starym routerze ustawić jako WAN stałe IP np. 192.168.1.2, jako Gateway i DNS wpisz 192.168.1.1 (czyli IP FunBox'a), oczywiście na starym routerze masz włączone DHCP z inną adresacją np. 192.168.0.xxx

    2) w FunBox ustaw sobie DMZ dla IP = 192.168.1.2"
     
  3. mtkk
    Offline

    mtkk System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    7 Listopad 2012
    Wiadomości:
    187
    Miejscowość:
    Łódź
    Local Time:
    04:02
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS412+
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Do jakiego gniazda w Asusie masz wpięty kabel od Funbox'a WAN czy LAN ? (niebieskie czy żółte?)
    Jaki adres wpisujesz aby się dostać do routera? (Chodzi o ten który teraz nie działa)
    Dostęp straciłeś do Asusa, tak a nie do Funbox'a?
     
  4. gentillo
    Offline

    gentillo Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    10 Listopad 2012
    Wiadomości:
    68
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    04:02
    Oceny:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    DS415play
    Ethernet:
    100 Mbps
    TS-x53 100 Mbps
    Kabel wpięty do WAN. Adres to 192.168.1.2. Brak dostępu do Asusa.
     
  5. mtkk
    Offline

    mtkk System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    7 Listopad 2012
    Wiadomości:
    187
    Miejscowość:
    Łódź
    Local Time:
    04:02
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS412+
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Albo się nie rozumiemy albo masz trochę tam namieszane :)
    wejdź w kompie w cmd i wpisz tam polecenie
    ipconfig -all > C:\ip.txt
    arp -a > C:\arp.txt
    tracert 8.8.8.8 > C:\tracert.txt

    Na dysku C zostaną utworzone trzy pliki txt wrzuć je tutaj, może pokażą się adresy które trochę rozświetlą mroki Twojej konfiguracji
     
  6. kociol1978
    Offline

    kociol1978 Enterprise Admin... Q's Architect

    Dołączył:
    11 Listopad 2012
    Wiadomości:
    794
    Local Time:
    04:02
    Oceny:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    2
    Synology:
    DS1513+, DS112j, DS411+
    Po pierwsze: Masz dostęp do asusa z sieci wewnętrznej?
    Po drugie: chcesz mieć dostęp z zewnątrz do photostation?
    Nie komplikujcie mu, jeśli na tym modemie ma DMZ to ustawia przekierowania tylko na Asusie i wygląda na to że to zrobił. Przekierował pewnie port 80, ale nie po to żeby się dostawać na synka, bo do tego napewno przekierował 5000, tylko albo zależy mu na photostation, albo przeczytał gdzieś jaki zestaw przekierować i poleciał schematem. Jeśli zależy ci na photostation to zostaw to przekierowanie, ale zmień na asusie port zarządzania. Nie mam asusa więc ci dokładnie nie powiem gdzie. Możesz też zmodyfikować nieco to przekierowanie i zrobić: port zewn. np 8080, port wewnętrzny 8080. Wcześniej wejdź do photostation- ustawienia, ogólne, port routera, i tam przy HTTP wpisz 8080, wydaje mi się że powinno wtedy być wszystko OK
     
  7. mtkk
    Offline

    mtkk System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    7 Listopad 2012
    Wiadomości:
    187
    Miejscowość:
    Łódź
    Local Time:
    04:02
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS412+
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    No właśnie nie może zmienić przekierowania bo nie może wejść na router.
    Każde wywołanie web interfejsu Asusa jest przekierowane do Synka
    Do tego wygląda że jako bramę ma ustawiony adres routera który jest na interfejsie WAN więc albo już mu ktoś nie potrzebnie skomplikował albo się nie rozumiemy. Skopiowanie trzech prostych poleceń do cmd może trochę wyjaśnić w tej sytuacji.

    Pewnie wystarczy wejść na router od strony interfejsu LAN ale nie ustalę z kolegą który to adres
     
  8. gentillo
    Offline

    gentillo Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    10 Listopad 2012
    Wiadomości:
    68
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    04:02
    Oceny:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    DS415play
    Ethernet:
    100 Mbps
    TS-x53 100 Mbps
    Przy przekierowaniach chodziło o to żeby był również dostęp do photostation. Dlatego port 80. Sytuacja faktycznie wygląda tak, że brama to adres routera i prawda że leciałem wg jakiejś porady z sieci.
    Logi:
    Windows IP Configuration

    Host Name . . . . . . . . . . . . : gEntillo-Boss
    Primary Dns Suffix . . . . . . . :
    Node Type . . . . . . . . . . . . : Hybrid
    IP Routing Enabled. . . . . . . . : No
    WINS Proxy Enabled. . . . . . . . : No

    Wireless LAN adapter PoˆĄczenie lokalne* 13:

    Media State . . . . . . . . . . . : Media disconnected
    Connection-specific DNS Suffix . :
    Description . . . . . . . . . . . : Karta Microsoft Wi-Fi Direct Virtual Adapter #2
    Physical Address. . . . . . . . . : 6C-B0-CE-0C-E1-02
    DHCP Enabled. . . . . . . . . . . : Yes
    Autoconfiguration Enabled . . . . : Yes

    Wireless LAN adapter Wi-Fi 2:

    Connection-specific DNS Suffix . :
    Description . . . . . . . . . . . : NETGEAR A6100 WiFi Adapter
    Physical Address. . . . . . . . . : 6C-B0-CE-0C-E1-02
    DHCP Enabled. . . . . . . . . . . : Yes
    Autoconfiguration Enabled . . . . : Yes
    Link-local IPv6 Address . . . . . : fe80::4cfd:a4bf:c50f:Dbe6%22(Preferred)
    IPv4 Address. . . . . . . . . . . : 192.168.1.114(Preferred)
    Subnet Mask . . . . . . . . . . . : 255.255.255.0
    Lease Obtained. . . . . . . . . . : 26 pa«dziernika 2014 14:32:03
    Lease Expires . . . . . . . . . . : 7 listopada 2014 20:36:05
    Default Gateway . . . . . . . . . : 192.168.1.2
    DHCP Server . . . . . . . . . . . : 192.168.1.2
    DHCPv6 IAID . . . . . . . . . . . : 678211790
    DHCPv6 Client DUID. . . . . . . . : 00-01-00-01-19-F9-C8-72-EC-55-F9-B7-37-C6
    DNS Servers . . . . . . . . . . . : 192.168.1.2
    NetBIOS over Tcpip. . . . . . . . : Enabled

    Ethernet adapter PoˆĄczenie lokalne:

    Media State . . . . . . . . . . . : Media disconnected
    Connection-specific DNS Suffix . :
    Description . . . . . . . . . . . : Kontroler Realtek PCIe GBE Family Controller
    Physical Address. . . . . . . . . : 60-EB-69-FA-08-AF
    DHCP Enabled. . . . . . . . . . . : Yes
    Autoconfiguration Enabled . . . . : Yes

    Wireless LAN adapter Wi-Fi:

    Media State . . . . . . . . . . . : Media disconnected
    Connection-specific DNS Suffix . :
    Description . . . . . . . . . . . : Karta Qualcomm Atheros AR5B97 Wireless Network Adapter
    Physical Address. . . . . . . . . : EC-55-F9-B7-37-C6
    DHCP Enabled. . . . . . . . . . . : Yes
    Autoconfiguration Enabled . . . . : Yes

    Tunnel adapter isatap.{D63708EC-1617-4F92-88A6-2E0D62039AFE}:

    Media State . . . . . . . . . . . : Media disconnected
    Connection-specific DNS Suffix . :
    Description . . . . . . . . . . . : Karta Microsoft ISATAP
    Physical Address. . . . . . . . . : 00-00-00-00-00-00-00-E0
    DHCP Enabled. . . . . . . . . . . : No
    Autoconfiguration Enabled . . . . : Yes

    Tunnel adapter PoˆĄczenie lokalne* 14:

    Connection-specific DNS Suffix . :
    Description . . . . . . . . . . . : Teredo Tunneling Pseudo-Interface
    Physical Address. . . . . . . . . : 00-00-00-00-00-00-00-E0
    DHCP Enabled. . . . . . . . . . . : No
    Autoconfiguration Enabled . . . . : Yes
    IPv6 Address. . . . . . . . . . . : 2001:0:9d38:6ab8:867:22a5:acfb:5b94(Preferred)
    Link-local IPv6 Address . . . . . : fe80::867:22a5:acfb:5b94%7(Preferred)
    Default Gateway . . . . . . . . . : ::
    DHCPv6 IAID . . . . . . . . . . . : 134217728
    DHCPv6 Client DUID. . . . . . . . : 00-01-00-01-19-F9-C8-72-EC-55-F9-B7-37-C6
    NetBIOS over Tcpip. . . . . . . . : Disabled



    Interface: 192.168.1.114 --- 0x16
    Internet Address Physical Address Type
    192.168.1.2 60-a4-4c-dd-51-e8 dynamic
    192.168.1.30 00-09-b0-d3-5f-91 dynamic
    192.168.1.93 00-11-32-32-f2-c3 dynamic
    192.168.1.113 00-03-91-9f-da-cc dynamic
    192.168.1.144 90-f1-aa-ab-67-85 dynamic
    192.168.1.245 d8-6c-e9-3b-29-2e dynamic
    192.168.1.255 ff-ff-ff-ff-ff-ff static
    224.0.0.22 01-00-5e-00-00-16 static
    224.0.0.251 01-00-5e-00-00-fb static
    224.0.0.252 01-00-5e-00-00-fc static
    224.0.0.253 01-00-5e-00-00-fd static
    239.255.255.250 01-00-5e-7f-ff-fa static
    255.255.255.255 ff-ff-ff-ff-ff-ff static


    Tracing route to google-public-dns-a.google.com [8.8.8.8]
    over a maximum of 30 hops:

    1 1 ms 1 ms 1 ms router.asus.com [192.168.1.2]
    2 2 ms 1 ms 1 ms funbox.home [192.168.1.1]
    3 26 ms 24 ms 24 ms kra-bg3.neo.tpnet.pl [83.1.4.202]
    4 27 ms 25 ms 24 ms kra-r1.tpnet.pl [80.50.119.109]
    5 29 ms 28 ms 29 ms war-r2.tpnet.pl [194.204.175.125]
    6 48 ms 47 ms 49 ms bundle-ether18.ffttr4.FrankfurtAmMain.opentransit.net [193.251.255.225]
    7 * * * Request timed out.
    8 56 ms 50 ms 50 ms 209.85.240.64
    9 54 ms 61 ms 47 ms 72.14.234.233
    10 67 ms 67 ms 67 ms 209.85.241.226
    11 67 ms 72 ms 70 ms 216.239.48.104
    12 67 ms 67 ms 67 ms 216.239.49.30
    13 * * * Request timed out.
    14 71 ms 73 ms 68 ms google-public-dns-a.google.com [8.8.8.8]

    Trace complete.
     
  9. mtkk
    Offline

    mtkk System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    7 Listopad 2012
    Wiadomości:
    187
    Miejscowość:
    Łódź
    Local Time:
    04:02
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS412+
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Wejdź w menu start (wciśnij klawisz z logo Windows)
    Wpisz cmd
    Zaznacz prawym i wybierz "Uruchom jako administrator"

    ---
    Możemy spróbować dostać się do Asusa od strony WAN ale wg specyfikacji Ausa dostęp ten domyślnie jest zablokowany więc może się nie udać.

    Najpierw jeszcze sprawdź czy nie masz możliwości wejść po https
    Wpisz w przeglądarkę https://192.168.1.2

    Jeśli chcesz sprawdzić czy można wejść od strony WANu to podłącz się kablem do Funboxa w gniazdo ETH - tak żeby był tam podłączony komputer i Asus jednocześnie
    Wejdź na funboxa (192.168.1.1) i spróbuj sprawdzić jakie są adresy podłączonych klientów.
    Powinieneś tam mieć komputer oraz Asusa
    Spróbuj po tym adresie wejść na niego.
     
  10. gentillo
    Offline

    gentillo Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    10 Listopad 2012
    Wiadomości:
    68
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    04:02
    Oceny:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    DS415play
    Ethernet:
    100 Mbps
    TS-x53 100 Mbps
    Myślę, że po prostu zresetuję router i ustawię przekierowania w taki sposób jak trzeba:)
     
  11. mtkk
    Offline

    mtkk System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    7 Listopad 2012
    Wiadomości:
    187
    Miejscowość:
    Łódź
    Local Time:
    04:02
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS412+
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Też bym tak zrobił ale pisałeś wcześniej o opcjach bez resetu :)
    Możesz napisać czemu używasz DMZ i co chcesz osiągnąć w swojej sieci?
    DMZ zwg bezpieczeństwa nie jest dobrym rozwiązaniem a myślę że można to zrobić lepiej co nie znaczy szybciej, no bo najłatwiej włączyć DMZ i po sprawie.
    Pewnie pisałeś o tym wcześniej ale na razie nie mam możliwości przeczytać całego wątku. Wrócę wieczorem to napiszę Ci jak możesz skonfigurować sieć bez DMZ - ewentualnie wtedy skrupulatnie przeczytam co pisałeś wcześniej :)
     
  12. kociol1978
    Offline

    kociol1978 Enterprise Admin... Q's Architect

    Dołączył:
    11 Listopad 2012
    Wiadomości:
    794
    Local Time:
    04:02
    Oceny:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    2
    Synology:
    DS1513+, DS112j, DS411+
    Kolega ma od neostrady funboxa, ten niestety nie ma funkcji bridge więc kolega zrobił DMZ na swój router Asusa, myślę że to akurat dobry krok.
     
  13. gentillo
    Offline

    gentillo Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    10 Listopad 2012
    Wiadomości:
    68
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    04:02
    Oceny:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    DS415play
    Ethernet:
    100 Mbps
    TS-x53 100 Mbps
    Wg mojej wiedzy innego sposobu nie ma:-(
     
  14. mtkk
    Offline

    mtkk System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    7 Listopad 2012
    Wiadomości:
    187
    Miejscowość:
    Łódź
    Local Time:
    04:02
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS412+
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    To zależy trochę z jakich funkcji Asusa korzystasz?
    Czy tylko z WIFI, czy używasz jeszcze innych?

    1) Możesz Asusa zrobić w osobnej podsieci niż Funbox i wtedy urządzenia w LANie kierują pakiety do Asusa a Asus do Funboxa itd. Minus tego rozwiązania jest taki że musiałbyś przekierowania ustawiać na Funboxie a potem na Asusie, czyli de facto dwa razy. Plus natomiast że nie używasz DMZ przez co Asus jest bezpieczniejszy.

    2) Możesz też wykorzystać Asusa jako switch + AP i wtedy przekierowania ustawiasz tylko na Funboxie. Plus podobnie jak wyżej a minus to brak możliwości wykorzystania pozostałych możliwości Asusa typu, blokady, firewall itp.

    Zakładając jednak że Funbox nie działa tak jak wiele produktów sygnowanych przez Orange to oczywiście pozostaje się cieszyć że chociaż DMZ śmiga
     
  15. wmajonez
    Offline

    wmajonez Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    20 Wrzesień 2013
    Wiadomości:
    12
    Local Time:
    04:02
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS212j
    Koledzy (Koleżanki?) podepnę się pod wątek.
    Podpowiedzcie proszę gdzie szukać rozwiązania.
    Zrobiłem forward portów. Mam dostęp z zew. Jednak działa on tylko przez jakiś czas :s
    Czy to w ogóle możliwe? No chyba tak skoro tak to u siebie obserwuje.

    Tracę dostęp po jakimś czasie (nie zmierzyłem jeszcze ile) i przywracam ponowny w momencie kiedy w routrze (UPC, ubee evw3226) kliknę "zapisz" na ustawienia forward ports. Nic nie modyfikuje, po prostu klikam ponownie zapisz te same ustawienia.

    Jakiś czas temu (tygodnie) wybrałem w Synku, aby sam ustawił mi przekierowanie portów na routerze. Czy to zrobił dobrze? Nie wiem. Czy może być tak, że co jakiś czas NAS próbuje ponownie robić to przekierowanie? Mógłbym przywrócić ustawienia fabryczne i zobaczyć czy problem zniknie, ale kupe z tym zachodu. Nie wiem jak wyzerować same ustawienia sieciowe. A może to po prostu router szwankuje i nie trzyma ustawień? Trochę dziwne... :s
     
  16. unr3al2
    Offline

    unr3al2 Guest

    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Ja bym gdzieś szukał problemu w routerze UPC.
    Jak Ci nie będzie działać to wyłącz i włącz router.
    Sprawdź czy zacznie działać.

    Prawdopodobnie będziesz musiał zgłosić problem z routerem do UPC.
     
  17. wmajonez
    Offline

    wmajonez Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    20 Wrzesień 2013
    Wiadomości:
    12
    Local Time:
    04:02
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS212j
    Robiłem restart routera kilka razy. Robiłem także przywracanie ustawień fabrycznych routera i potem konfiguracja o zera.
    Muszę chyba jeszcze dodać, że nie robię takiego typowego forwarda 5000 -> 5000, 5001 -> 5001, 80 -> 80. Tylko 5000 -> 80, 5001 -> 443. (chce mieć dostęp w pracy, a tam niskie są poblokowane, stąd ta druga konfiguracja)
    I z tego co kojarzę (muszę to jeszcze potwierdzić) to ten forward działa, ale w tej pierwszej wersji, czyli 5000 na 5000, itd. Czyli nie tak jak sam ustawiam w routerze, zgodnie zamierzeniami.
    Wiem, że to dziwnie brzmi i wygląda. Stąd i moja frustracja spora >:-/
     
  18. JJldn
    Offline

    JJldn Spock Q's Architect

    Dołączył:
    3 Sierpień 2011
    Wiadomości:
    675
    Miejscowość:
    London / Kielce
    Local Time:
    04:02
    Oceny:
    +20 / 0 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS712+
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Sprawdź w DSM w Control Panelu w sekcji External Access w zakładce Router Configuration czy aby Twoje ustawienia dla routera nie sa aktywne?
    Jeśli są to zdeaktywuj je i obserwuj, czy problem będzie nadal występował.
     
  19. wmajonez
    Offline

    wmajonez Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    20 Wrzesień 2013
    Wiadomości:
    12
    Local Time:
    04:02
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS212j
  20. JJldn
    Offline

    JJldn Spock Q's Architect

    Dołączył:
    3 Sierpień 2011
    Wiadomości:
    675
    Miejscowość:
    London / Kielce
    Local Time:
    04:02
    Oceny:
    +20 / 0 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS712+
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Właśnie te wspisy są stworzone przez konfigurator routera i są aktywne, wiec Twoje podejrzenie wydaje się być prawidłowe :)
    Przy okazji upewnij się, że wszystkie potrzebne porty na routerze są przekierowane :)
    Daj znać po testach.
     

Poleć tę stronę