1. Cześć Gość. Czy wiesz, że według analizy rynku urządzenia:

    • QNAP - stanowią 63% rynku,
    • Synology i pozostali - tylko 37% rynku?

    To forum przeglądasz dzięki sponsorowi - firmie QNAP oraz zespołowi QNAP Club Polska.

Dostęp do DSM przez internet

Dyskusja w 'Konfiguracja - Instrukcje "How To"' rozpoczęta przez użytkownika luszczpawel, 6 Maj 2012.

Ładowanie...
  1. .:Paco:.
    Offline

    .:Paco:. Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    2 Sierpień 2013
    Wiadomości:
    26
    Local Time:
    15:46
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    Asustor
    dzięki ja zmieniłem porty 5000 i 5001 odrazu na inne i je nowe przekierowałem ale może dobrze by zrobić zew inny niż wew...jutro się pobawię i zobaczę
     
  2. gentillo
    Online

    gentillo Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    10 Listopad 2012
    Wiadomości:
    69
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    15:46
    Oceny:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    DS415play
    Ethernet:
    100 Mbps
    TS-x53 100 Mbps
    Pozwolę sobie podłączyć się do tematu. W tej chwili korzystam z opcji quickconnect ale nie bardzo mi ona odpowiada. Denerwuje mnie dość długi czas logowania do usług oraz konieczność korzystania z zewnętrznego serwera pośredniczącego. Zakładam, choć mogę być w błędzie, że połączenie bezpośrednie przez internet może być jednak wydajniejsze. Postanowiłem się pobawić z EZ internet. Od razu muszę przyznać, że nie jestem zbyt ogarnięty w tematach sieciowych więc jeśli gdzieś piszę bzdury to proszę o pobłażliwość:) Generalnie układ jest taki że korzystam z funboxa z neostrady jako modemu. Mam tam ustawione DMZ jako, że ten wspaniały router nie ma funkcji bridge. Za router z prawdziwego zdarzenia robi u mnie Asus RT-AC66U. Załączam więc sobie EZ internet, puszczam w ruch procedurę. Wszystkie testy przechodzą ok, niestety na koniec wyskakuje komunikat: że mój router nie jest kompatybilny. Mimo tego, że jest na liście testowanych przez Synology. W tym miejscu powstaje pytanie czy powodem tego może być to, że sieć jest skonfigurowana w taki a nie inny sposób (ten nieszczęsny funbox). Czy może coś innego może być powodem. Co ciekawe gdy próbuję ręcznie poustawiać przekierowania to też wszystko ładnie przechodzi oprócz ostatniego punktu czyli zarejestrowania w domenie synology (o ile dobrze pamiętam).
    Przy okazji jeszcze pytanko czy zabawa w przekierowania ma sens? Chodzi mi o wydajność takiego rozwiązania w porównaniu do quickconnect.
     
  3. tof
    Offline

    tof Network Architect Q's Professional

    Dołączył:
    8 Styczeń 2013
    Wiadomości:
    512
    Miejscowość:
    Katowice
    Local Time:
    15:46
    Oceny:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS213+
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Przekierowując porty na routerze cały ruch zewnętrzny kierowany jest bezpośrednio do Twojego urządzenia zgodnie z przekierowaniem - nic nie stoi na przeszkodzie.
     
  4. .:Paco:.
    Offline

    .:Paco:. Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    2 Sierpień 2013
    Wiadomości:
    26
    Local Time:
    15:46
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    Asustor
    ok u mniw okazało się to wszystko winą routera od Orange który wariował. Już działa i przekierowanie jest ok. dzięki za pomoc
     
  5. .:Paco:.
    Offline

    .:Paco:. Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    2 Sierpień 2013
    Wiadomości:
    26
    Local Time:
    15:46
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    Asustor
    nie baw się w jakieś kratory tylko sam sobie przekieruj port - tak będzie działać najszybciej później w DSM może włączyć zabezpieczenia na dany port, np przeciewko DoS. Możesz też zmienić wartości powrót na niestandardowe...
     
  6. mikhnal
    Offline

    mikhnal Guest

    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    @Paco: nie umiesz edytować swoich postów? Za moment trafisz do grupy "nowi użytkownicy" i wszystko co napiszesz będzie wymagało akceptacji władz. A wtedy, no cóż... Będziesz musiał się bardzo starać.
     
  7. gentillo
    Online

    gentillo Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    10 Listopad 2012
    Wiadomości:
    69
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    15:46
    Oceny:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    DS415play
    Ethernet:
    100 Mbps
    TS-x53 100 Mbps
    Wracając do tematu... Czyli najlepiej przekierować porty bezpośrednio z poziomu panelu zarządzania routera? Które porty mam trzeba przekierować? Zależy mi na usługach Audio/Video/Photo/Cloud Station, oraz dostępie do Plexa. Oczywiście panel administracyjny też.
     
  8. tof
    Offline

    tof Network Architect Q's Professional

    Dołączył:
    8 Styczeń 2013
    Wiadomości:
    512
    Miejscowość:
    Katowice
    Local Time:
    15:46
    Oceny:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS213+
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Re: Odp: Dostęp do DSM przez internet

    Poświęć parę minut i przeczytaj np poprzednią stronę tego wątku...

    Wszystko jest na forum ale poczytać to się nie chce.

    Wysłane z mojego HTC Desire X przy użyciu Tapatalka
     
  9. gentillo
    Online

    gentillo Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    10 Listopad 2012
    Wiadomości:
    69
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    15:46
    Oceny:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    DS415play
    Ethernet:
    100 Mbps
    TS-x53 100 Mbps
    Ok. Chciałem pójść trochę na skróty:) Co do potrzebnych portów to temat już opanowałem. Niestety nadal nie jestem w stanie tego uruchomić. Gdy próbuję ustawić przekierowania bezpośrednio na routerze to też nie bardzo działa. Problem polega na tym, że po wpisaniu reguły i zatwierdzeniu router myśli przez chwilę (standard) i nie zapisuje jej. Po prostu nie pojawia się w oknie zapamiętanych reguł. Co robię źle? Napiszę jak robię to w tej chwili. Wpisuję sobie jakąś nazwę usługi (tak to u mnie się nazywa). Zakładam, że chodzi o dowolną nazwę przekierowania. Następnie wybieram port, załóżmy 80. Kolejne okno to "lokalne IP" - czyli wybieram IP mojego Synology. Następnie "port lokalny" czyli wybieram znowu 80. Na koniec protokół czyli TCP. Czy tak to ma wyglądać?
    Kolejne pytanie które mnie nurtuje to czy w funboxie nie trzeba też ustawić jakiegoś przekierowania? Czy przy takim podłączeniu po prostu go nie tykam?

    Ok. Porty udało mi się przekierować. Uff. Ale nadal mam problem. Tzn. Ustawiłem sobie dostęp do serwera za pomocą DDNS Synology. Niestety w panelu mam komunikat: Nazwa hosta nie istnieje. Sprawdź czy utworzyłeś nazwę hosta na stronie internetowej dostawcy usługi. Co dalej?
     
  10. gentillo
    Online

    gentillo Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    10 Listopad 2012
    Wiadomości:
    69
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    15:46
    Oceny:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    DS415play
    Ethernet:
    100 Mbps
    TS-x53 100 Mbps
    Męczę dalej. Udało mi się zarejestrować na ddns synology. Na stronie MyDS mam status zielony, czyli ok. Pokazywany jest prawidłowy adres publiczny. W panelu synology połączenie też jest pokazywane jako ok. I nadal nie mogę się połączyć. Przy próbie połączenia czy przez www czy przez którąś aplikację na androida Ds audio itd dostaję komunikat, że stacja diskstation nie jest podłączona. W sieci lokalnej po wpisaniu nazwy hosta wchodzę na panel administracyjny funboxa czyli jest ok. Otworzyłem porty w zaporze na diskstation i to też nie pomaga.
     
  11. tof
    Offline

    tof Network Architect Q's Professional

    Dołączył:
    8 Styczeń 2013
    Wiadomości:
    512
    Miejscowość:
    Katowice
    Local Time:
    15:46
    Oceny:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS213+
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    A otworzyłeś porty w funboxie?
     
  12. gentillo
    Online

    gentillo Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    10 Listopad 2012
    Wiadomości:
    69
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    15:46
    Oceny:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    DS415play
    Ethernet:
    100 Mbps
    TS-x53 100 Mbps
    Samo z siebie zaczęło działać w jakąś godzinę od ustawienia (lol)
     
  13. tof
    Offline

    tof Network Architect Q's Professional

    Dołączył:
    8 Styczeń 2013
    Wiadomości:
    512
    Miejscowość:
    Katowice
    Local Time:
    15:46
    Oceny:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS213+
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    być może się routery zresetowały a nie "samo z siebie" :)

    Do niektórych zmian wymagany jest restart urządzenia :)
     
  14. gentillo
    Online

    gentillo Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    10 Listopad 2012
    Wiadomości:
    69
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    15:46
    Oceny:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    DS415play
    Ethernet:
    100 Mbps
    TS-x53 100 Mbps
    Jeszcze jedna kwestia. Po przekierowaniu portów wpisując adres routera wchodzę na synology. Czy jest możliwy dostęp do panelu routera? Czy konieczny jest reset routera żeby mieć dostęp do jego konfiguracji?
     
  15. mtkk
    Offline

    mtkk System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    7 Listopad 2012
    Wiadomości:
    187
    Miejscowość:
    Łódź
    Local Time:
    15:46
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS412+
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Re: Odp: Dostęp do DSM przez internet

    Rozumiem że przekierowałeś port 80.
    Trzeba było tak nie robić :-(
    Ustaw przekierowanie innego "wysokiego" portu np. 8787
    Wtedy podając ip routera wejdziesz na router a podając ip_routera:8787 zostaniesz przekierowany.

    A jeśli teraz chcesz to zmienić to pozostaje Ci telnet albo SSH jeśli były włączone albo wejście na router od drugiej strony tj. Na interfejsie LAN
     
  16. tof
    Offline

    tof Network Architect Q's Professional

    Dołączył:
    8 Styczeń 2013
    Wiadomości:
    512
    Miejscowość:
    Katowice
    Local Time:
    15:46
    Oceny:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS213+
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Re: Odp: Dostęp do DSM przez internet

    Nie trzeba przez telnet czy SSH.

    Zaloguj się na router po adresie wewnętrznym w sieci, zmień przekierowanie z portu 80 na jakiś wysoki port (jak wspomina kolega wyżej), czyli:

    port 8787 -> adresIPwewnętrzny port 5000 (lub 5001 jeśli wybrałeś https)

    wtedy jak już kolega wyżej wspomniał zalogujesz się używając adresu: http://twojzewnetrznyIP:8787
     
  17. mtkk
    Offline

    mtkk System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    7 Listopad 2012
    Wiadomości:
    187
    Miejscowość:
    Łódź
    Local Time:
    15:46
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS412+
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Czyli od drugiej strony tj. na interfejsie LAN jak wyżej wspominałem :)
     
  18. gentillo
    Online

    gentillo Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    10 Listopad 2012
    Wiadomości:
    69
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    15:46
    Oceny:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    DS415play
    Ethernet:
    100 Mbps
    TS-x53 100 Mbps
    Ok. Mniej więcej większość łapię. Tylko co znaczy dostęp od drugiej strony, na interfejsie lan?
     
  19. mtkk
    Offline

    mtkk System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    7 Listopad 2012
    Wiadomości:
    187
    Miejscowość:
    Łódź
    Local Time:
    15:46
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS412+
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Przekierowanie robiłeś na routerze na interfejsie WAN - tak?
    Żeby mieć dostęp do Synka z internetu.
    Po drugiej stronie jest twoja sieć czyli LAN i tam jak wepniesz kompa do routera to masz jakiś adres prywatny typu 192.168.x.y czy 10.x.y.z lub inny i możesz wejść na router wpisując w przeglądarkę adres bramy.
    No chyba że przekierowałeś sobie port właśnie na porcie LANowym i teraz po wpisaniu adresu bramy wchodzisz na Synka. Jeśli tak to można spróbować wykorzystać port WAN ale pytanie jak miałeś ten port skonfigurowany czyli czy router pobiera adres z z DHCP czy ma adres statyczny czy PPPoE itp
     
  20. gentillo
    Online

    gentillo Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    10 Listopad 2012
    Wiadomości:
    69
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    15:46
    Oceny:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    DS415play
    Ethernet:
    100 Mbps
    TS-x53 100 Mbps
    Obecnie wygląda to tak, że adres routera czyli 192.168.x.x jest adresem po wpisaniu którego loguję się do synology. I jest to właśnie adres bramy - po ipconfig /all ten adres podany jest jako default gateway. Po wpisaniu adresu zewnętrznego loguję się do panelu funboxa.
     

Poleć tę stronę

  1. This site uses cookies to help personalise content, tailor your experience and to keep you logged in if you register.
    By continuing to use this site, you are consenting to our use of cookies.
    Odrzuć powiadomienie.