1. Cześć Gość. Czy wiesz, że według analizy rynku urządzenia:

    • QNAP - stanowią 63% rynku,
    • Synology i pozostali - tylko 37% rynku?

    To forum przeglądasz dzięki sponsorowi - firmie QNAP oraz zespołowi QNAP Club Polska.

Dostęp do DSM przez internet

Dyskusja w 'Konfiguracja - Instrukcje "How To"' rozpoczęta przez użytkownika luszczpawel, 6 Maj 2012.

Ładowanie...
  1. balsam
    Offline

    balsam Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    21 Kwiecień 2013
    Wiadomości:
    8
    Local Time:
    15:30
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS213+
    Witam,
    W związku z brakiem informacji co do konfirguracji serwera pod dostęp przez internet dla zmiennego IP, proszę o POMOC!!!!!!
    Od kilku tygodni próbuję skonfigurować router oraz serwer DS213+ i niestety bez rezultatu. Kolega "luszcz paweł "http://pronas.pl/member857.html opisał w dziale "HOW TO" dokładnie wszystko lecz pod wariant ze stałym IP. Wariant ze zmiennym IP nie zdąrzył ;(
    Proszę kolegów o pomoc. Dziękuję z wszystkie podpowiedzi.
     
  2. kociol1978
    Offline

    kociol1978 Enterprise Admin... Q's Architect

    Dołączył:
    11 Listopad 2012
    Wiadomości:
    794
    Local Time:
    15:30
    Oceny:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    2
    Synology:
    DS1513+, DS112j, DS411+
    Konfiguracja routera i synka jest identyczna dla przypadku ze zmiennym IP (zmiennym, ale publicznym, żeby nie było nieporozumień)
    Różnica polega na tym że musisz zarejestrować domenę. Wchodzisz na synku w panel sterowania-ddns, tam klikasz "dodaj", wybierasz jako dostawcę synology, rejestrację.... dalej będzie chyba logiczne. Jak już to zrobisz i np. zarejestrujesz domene balsam.synology.me to od tego momentu wszędzie tam gdzie wpisywałbyś swoje zewnetrzne IP (np w przeglądarce komputera, lub konfigurując klienta FTP łączącego się do twojego synka ze "świata") wpisujesz ten adres: balsam.synology.me czasem trzeba napisać http://balsam.synology.me lub https jeśli połączenie szyfrowane, na końcu tak jak po normalnym IP możesz postawić dwukropek i podać numer portu jeśli jest to konieczne. :)
     
  3. balsam
    Offline

    balsam Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    21 Kwiecień 2013
    Wiadomości:
    8
    Local Time:
    15:30
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS213+
    Dzięki za inf. Stworzoną wcześniej domenę udało się podpiąć (...myds.me). Po otwarciu adresu mam logowanie do routera, natomiast wprowadzając porty do adresu reaguje tylko na "80" i otwiera router - nie umiem wejść na synka. Próbowałem także włączając FTP na 21 porcie i nic. Czy router może blokować wejście pomimo że filtry mam wyłączone w routerze???
     
  4. Magnetar
    Offline

    Magnetar Network Architect Q's Professional

    Dołączył:
    17 Styczeń 2012
    Wiadomości:
    547
    Local Time:
    15:30
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    2
    Synology:
    DS110j
    Nie tyle co blokuje, lecz go po prostu używa.
    Albo wyłączysz zdalny dostęp do routera albo zmienisz port dla niego na np. 8081 żeby przestał używać domyślnego 80 radzę zmienić port i ustawić mocne hasło na routerze.
    Co do dostępu do serwera musisz przekierować port 5000 lub 5001 na adres IP serwera synology (adres serwera musi być stały, bo gdy się zmieni, przekierowanie przestanie działać) po przekierowaniu wywołujesz np. http://syno.myds.me:5000
     
  5. kociol1978
    Offline

    kociol1978 Enterprise Admin... Q's Architect

    Dołączył:
    11 Listopad 2012
    Wiadomości:
    794
    Local Time:
    15:30
    Oceny:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    2
    Synology:
    DS1513+, DS112j, DS411+
    W drugim poście tego wątku napisanym przez mikhnala, masz podany adres do strony gdzie są instrukcje jak ma jakim routerze przekierować porty. Jeżeli nie wiesz jakie porty są do czego to wejdź na swim synku w panel sterowania, zapora sieciowa, kliknij "utwórz" potem zaznacz "wybierz z listy aplikacji" i kliknij "wybierz". Masz tam listę aplikacji i usług oraz z jakich portów korzystają :)
     
  6. balsam
    Offline

    balsam Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    21 Kwiecień 2013
    Wiadomości:
    8
    Local Time:
    15:30
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS213+
    Logując się bezpośrednio na synka wpisuję https://192.168.1.11:5001 W routerze mam wpisane w virtual server 192.168.1.11 TCP 5001/5001 na przepuszczanie. Natomiast gdy próbuję wejść przez internet wpisując https://moj.host:5001 nic nie reaguje. Zmieniłem nr portu routera to teraz mi na niego nie wchodzi. Zapora na routerze wszystko przepuszcza i w synku równiez. Co robię źle koledzy ????
     
  7. kociol1978
    Offline

    kociol1978 Enterprise Admin... Q's Architect

    Dołączył:
    11 Listopad 2012
    Wiadomości:
    794
    Local Time:
    15:30
    Oceny:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    2
    Synology:
    DS1513+, DS112j, DS411+
    Masz router TP-LINK? Service port wtedy 5001, internal port 5001, IP swojego synka, protokoły możesz oba. i musi być enable
    Powinno działać, chyba że jest jakiś nat po drodze
     
  8. kociol1978
    Offline

    kociol1978 Enterprise Admin... Q's Architect

    Dołączył:
    11 Listopad 2012
    Wiadomości:
    794
    Local Time:
    15:30
    Oceny:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    2
    Synology:
    DS1513+, DS112j, DS411+
    Wygląda to trochę jakby ci z zewnątrz tylko jeden port działał. Jakiego masz dostawcę internetu? Jeśli dostwca poblokował ci porty to zostanie ci tylko VPN, lub dogadanie się z dostawcą.
     
  9. balsam
    Offline

    balsam Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    21 Kwiecień 2013
    Wiadomości:
    8
    Local Time:
    15:30
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS213+

    router dsl-G624M, dostawca tp neostrada 6mb
    Jeśli chodzi o wejście to w sumie udało się wejść na router z logowaniem oczywiście do niego ale nic po za tym.
    Przy kreatorze EZInternet podawałem HTTPS/443 i tak jak opisywałem powyżej wchodzę poprzez https://192.168.1.11:5001, natomiast z zewnątrz poprzez hosta myds.me niestety nie umiem (poza wcześniejszym wejściem tylko na router).

    [EDYTA]

    muszę jeszcze dodać, że przekierowanie portu 80 na 8081 w routerze nic nie dało, ponieważ dalej wpisując http://my.host:80 wyskakuje okno logowania. Albo coś nie tak z wsponianym wyzej routerem mam albo faktycznie wina bedzie po stronie dostawcy. Tylko nie wiem co z moim wejściem do synka zdalnie.

    [EDYTA 2]

    nie rozumiem też dlaczego wchodząc wew. przez https://192.168.1.11:5001 - z zewnątrz wchodzę do routera przez http://my.host:80

    mikhnal: używaj funkcji edycji swoich postów! drugiego ostrzeżenia nie będzie.
     
  10. Magnetar
    Offline

    Magnetar Network Architect Q's Professional

    Dołączył:
    17 Styczeń 2012
    Wiadomości:
    547
    Local Time:
    15:30
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    2
    Synology:
    DS110j
    Ale kręcisz, zaraz nic Ci tam nie będzie działać.

    1. Nie miałeś robić przekierowania portu 80 na 8081 (skasuj to) miałeś zmienić port dla zdalnego dostępu Remote Access Remote Management albo coś w ten deseń
    2. Skoro po wywołaniu domeny odzywa się router natomiast dostęp przez port 5000 nie działa to najprawdopodobniej źle robisz przekierowanie albo serwera nie ma pod adresem wprowadzonym w przekierowaniu.
     
  11. kociol1978
    Offline

    kociol1978 Enterprise Admin... Q's Architect

    Dołączył:
    11 Listopad 2012
    Wiadomości:
    794
    Local Time:
    15:30
    Oceny:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    2
    Synology:
    DS1513+, DS112j, DS411+
  12. kociol1978
    Offline

    kociol1978 Enterprise Admin... Q's Architect

    Dołączył:
    11 Listopad 2012
    Wiadomości:
    794
    Local Time:
    15:30
    Oceny:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    2
    Synology:
    DS1513+, DS112j, DS411+
    Aha może jednak zostaw ten router na porcie 8080,, bo port 80 będzie potrzebny też dla synka. A gdzie to wpisać masz podane w tej instrukcji na stronie 34.
     
  13. balsam
    Offline

    balsam Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    21 Kwiecień 2013
    Wiadomości:
    8
    Local Time:
    15:30
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS213+
    dzięki - tą instrukcję znam juz na pamięć. Wpisane przekierowanie routera na port 8081 (zgodnie z str.34) dalej powoduje wejście poprzez port 80 do routera - nie rozumiem tego. Wszystko robię zgodnie z instr., a połączenia nie mam zdalnie.
     
  14. żółw
    Offline

    żółw Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    6 Maj 2013
    Wiadomości:
    9
    Local Time:
    15:30
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS212
    Mam trochę inny problem niż koledzy powyżej. Może ktoś mi podpowie o co chodzi.
    Mianowicie, mam skonfigurowany router, porty przekierowane, IP zewnętrzny zmienny więc przez DDNS i wszystko hula, tj. widzę synka z Internetu, loguję się do niego bez problemu - do momentu gdy nie wykonam restartu synka. Wtedy już nie mogę się zalogować na synka przez internet, przez LAN – tak.
    Usługa DDNS pokazuje status normalna – na zielono, po restarcie również.
    W synku ustawiony sztywny IP oraz DNS, brama domyślna.
    Jedno co zauważyłem to, że w panelu sterowania/sieć – ginie brama domyślna.
    Pomimo, że ją uprzednio wpisywałem.
    Jeśli z palca wpiszę ją ponownie to synek staje się widoczny przez internet.
     
  15. kociol1978
    Offline

    kociol1978 Enterprise Admin... Q's Architect

    Dołączył:
    11 Listopad 2012
    Wiadomości:
    794
    Local Time:
    15:30
    Oceny:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    2
    Synology:
    DS1513+, DS112j, DS411+
    Pewnie to bez znaczenia, ale ja nie mam na sztywno DNS, tak to wszystko tak samo i działa.
    Sprawdź ustawienia routera. Czy np brama jest wpisana w ustawieniach DHCP, chociaż też nie mam pewności czy to ma znaczenie.
     
  16. balsam
    Offline

    balsam Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    21 Kwiecień 2013
    Wiadomości:
    8
    Local Time:
    15:30
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS213+
    A nie leży wina w typie protokołu?? ja w przekierowaniach portu podaję wszędzie TCP.
    Np. virtual server https - 192.168.1.11 - TCP 5001/5001
     
  17. kociol1978
    Offline

    kociol1978 Enterprise Admin... Q's Architect

    Dołączył:
    11 Listopad 2012
    Wiadomości:
    794
    Local Time:
    15:30
    Oceny:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    2
    Synology:
    DS1513+, DS112j, DS411+
    Kolega żółw pisał o problemie z bramą, może u ciebie też jest coś nie tak z wpisami dotyczącymi sieci. Wysłałem ci na priv. propozycję sprawdzenia zdalnego ale nic nie napisałeś wiec nawet nie wiem czy odczytałeś. Coraz trudniej coś po omacku doradzić. Tym bardziej, że mam pod opieką jeden serwer stojący na neostradzie i wszystko tam działa OK. Wiec neostrada nie jest problemem.
     
  18. Magnetar
    Offline

    Magnetar Network Architect Q's Professional

    Dołączył:
    17 Styczeń 2012
    Wiadomości:
    547
    Local Time:
    15:30
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    2
    Synology:
    DS110j
    @balsam
    Zrób tracert do np serwerów DNS

    Kod (Text):
    1. tracert 194.204.159.1
    wynik wklej do posta
    @żółw
    Używasz WiFi na synku ? Pokaż log gdy dodajesz bramę po jej zaniku.
     
  19. PilotPirx
    Offline

    PilotPirx Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    31 Grudzień 2012
    Wiadomości:
    77
    Local Time:
    15:30
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    2x DS713+(SHA); DS213+; DS112j
    Cześć,

    mam mały update dotyczący internetu z kart prepaid 3G/3.5G/4G (ze zmiennym ip i blokowanymi portami dla połączeń przychodzących), jest to możliwe (można dostać się z zewnątrz)- mam przetestowaną konfigurację z większością kart internet prepaid (Play, Plus, Orange), ze zmiennym IP i blokowanymi portami dla połączeń przychodzących. Jeden prosty chwyt - inicjujesz połączenie clienta VPN (openVPN) ze strony hosta z routerem 3G/3.5G/4G cyklicznie ze skryptu (sprawdzasz np. heartbit - jeśli nie ma na nowo inicjujesz połączenie)- jako połączenie wychodzące (w tą stronę połączenia nie są blokowane), po zainicjowaniu połączenia z Serwerem Syno (tu pakiet server OpenVPN) otwierany jest socket i porty nie są już blokowane dla połączeń przychodzących (połączenie tunelem VPN - cały ruch po TCP/IP masz tunelowany). Host z sieci 3G przedstawia się wyłącznie swoim certyfikatem OpenVPN (wygenerowanym dla tego hosta ze specjalnie napisanego skryptu) i serwer Syno może go zidentyfikować po tym certyfikacie (nie jest potrzebny ani dyndns, ani odblokowane porty ani stały ip :D ). Sprawdzone praktycznie - działa bardzo niezawodnie z wszystkimi kartami SIM polskich operatorów (prepaid). Więcej nie mogę napisać :-( . Konfiguracja jest skomplikowana i wymaga dobrej znajomości OS Linux, OpenVPN i programowania (skrypty shell + np. PHP albo inny język skryptowy). Być może są prostsze rozwiązania, ale ja ich nie znałem - konfiguracja tworzona "od zera".

    Sygnalizowałem to też w poście:

    synchronizacja-folderu-dysku-synology-drugi-dysk-t4864.html

    Pozdrawiam ;)
     
  20. żółw
    Offline

    żółw Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    6 Maj 2013
    Wiadomości:
    9
    Local Time:
    15:30
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS212
    Przed restartem:
    Śledzenie trasy do dns.tpsa.pl [194.204.159.1]
    z maksymalną liczbą 30 przeskoków:

    1 1 ms <1 ms 1 ms www.asusnetwork.net [192.168.1.10]
    2 20 ms 36 ms 34 ms kra-bg1.neo.tpnet.pl [83.1.4.5]
    3 28 ms 30 ms 38 ms kra-r2.tpnet.pl [80.50.157.17]
    4 32 ms 35 ms 21 ms kra-ar2.tpnet.pl [195.117.0.98]
    5 29 ms 20 ms 20 ms 213.77.17.206
    6 29 ms 23 ms 23 ms dns.tpsa.pl [194.204.159.1]

    Śledzenie zakończone.
    Po restarcie Synka:
    Śledzenie trasy do dns.tpsa.pl [194.204.159.1]
    z maksymalną liczbą 30 przeskoków:

    1 1 ms 1 ms <1 ms www.asusnetwork.net [192.168.1.10]
    2 22 ms 19 ms 19 ms kra-bg1.neo.tpnet.pl [83.1.4.5]
    3 20 ms 22 ms 19 ms kra-r2.tpnet.pl [80.50.157.17]
    4 18 ms 19 ms 19 ms kra-ar2.tpnet.pl [195.117.0.98]
    5 20 ms 20 ms 19 ms 213.77.17.206
    6 21 ms 20 ms 21 ms dns.tpsa.pl [194.204.159.1]

    Śledzenie zakończone.
    Tak wygląda tracert 194.204.159.1 do DNS.
    Jak dla mnie jest OK. Trochę kiepskie czasy.
    Wi-FI na synku nie używam, bo jest podpięty do routera skrętką 1 GB. Dopiero z rutera śmiga 2,5 i 5 GHz Wi-Fi.

    I dalej nie wiem dlaczego po restarcie synka nie mogę zalogować sie do niego od strony internetu.
     

Użytkownicy znaleźli te stronę szukając słów:

  1. 213.77.17.206

  1. This site uses cookies to help personalise content, tailor your experience and to keep you logged in if you register.
    By continuing to use this site, you are consenting to our use of cookies.
    Odrzuć powiadomienie.