1. Cześć Gość. Przeglądasz forum dzięki firmie QNAP oraz zespołowi QNAP Club Polska.

Dostęp do DSM przez internet

Dyskusja w 'Konfiguracja - Instrukcje "How To"' rozpoczęta przez użytkownika luszczpawel, 6 Maj 2012.

Ładowanie...
  1. luszczpawel
    Offline

    luszczpawel Systems Admin... Q's Expert

    Dołączył:
    28 Wrzesień 2010
    Wiadomości:
    219
    Local Time:
    17:46
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    1
    Witam

    Wielu z nasz ma czasem potrzebę dostania się do DSM będąc poza domem tzn. nie mając fizycznego dostępu do DSM.

    Omówię dwa warianty:

    1. posiadamy stały ( publiczny ) adres IP + router + Synology + laptop/stacjonarny
    2. posiadamy zmienny adres IP + router + Synology + laptop/stacjonarny

    zaczynamy:

    1 wariant jest prosty.

    Na początek zobaczmy jak to wygląda w rzeczywistości.

    kolega - internet - nasz router - DSM

    założenia :

    - Kolega ma stałe/zmienne IP - luz to nam nie przeszkadza.
    - My mamy stałe zewnętrzne IP np.: 109.200.100.23
    - Nasz router w NASZEJ sieci wewnętrznej ( domowej ) przydziela adresy z puli np.: 192.168.50.100 ~ 192.168.50.108 gdzie adres naszego
    DSM jest np.: 192.168.50.102

    ok - teraz jak ustawiamy poszczególne nasze podzespoły w sieci - porty.

    W naszym routerze ustawiamy aby zawsze przydzielał DSM adres 192.168.50.102 z dhcp na stałe i zawsze ten adres był zarezerwowany tylko dla DSM.

    Następnie na routerze robimy przekierowania portów :

    80, 5000, 5001 dla 192.168.50.102 te trzy ( 3 ) porty mają być przekierowane na adres wewnętrzny naszego DSM !

    [Nieprawidłowy link obrazu]:http://www.asuseeepc.com.pl/porty.png

    Po tym zabiegu możemy zrobić restart ( nie reset !! ustawień ) routera - poprzez wyjęcie wtyczki zasilania po wcześniejszym zapisaniu zmian lub jeśli router ma taką funkcję "reboot".

    Po ponownym wstaniu naszego routera poprzez gg lub skype prosimy naszego kolegę o wpisanie w przeglądarkę naszego adresu IP zewnętrznego opatrzonego dodatkowo kończącym wpisem ":5000" - czyli taki ciąg : 109.200.100.23:5000. Po tym zabiegu powinien pokazać się mu ekran logowania do naszego DSM.

    Możemy przekierować oczywiście pozostałe porty które będą nam potrzebne np.: 21 - ftp, 110/25/587 - pop3 i smtp ( poczta ), 22 - SSH, 6881 - torrenty ;), 4242 - emule ;) oraz inne nam potrzebne w danej chwili. Pamiętajmy aby porty były otwierane z głową - każdy otwarty port to kolejna furtka dla włamywaczy i zawsze proszę się zastanowić nad koniecznością otworzenia porty - przekierowania do naszego DSM.

    Jeśli nadal jest jakiś problem z dostaniem się do DSM to pomyślmy :

    1. czy DSM w naszej sieci zawsze dostaje ten sam adres np.: 192.168.50.102 ?
    2. czy porty 80, 5000, 5001 zostały przekierowane na adresie 192.168.50.102 - czyli naszego DSM ?
    3. czy dane usługi zostały uruchomione na naszym DSM ? - www i port 80 ;)

    Podczas logowania możemy się logować jako "ADMIN" i mieć pełny dostęp lub jako użytkownik i mieć tylko dostęp do tego na co zezwolił ADMIN podczas zakładania konta - uprawnienia grup i użytkownika - bardzo ważne -np.: u mnie jest stworzony użytkownik pftp który tylko może zaglądać na dyski ale nie może kasować, dodawać czy zmieniać zawartości plików/katalogów.

    2 wariant jest prosty.

    W tym przypadku mamy takie założenia :

    - Kolega ma stałe/zmienne IP - luz to nam nie przeszkadza.
    - My mamy zmienne zewnętrzne IP ( DDNS będzie potrzebny )
    - Nasz router w NASZEJ sieci wewnętrznej ( domowej ) przydziela adresy z puli np.: 192.168.50.100 ~ 192.168.50.108 gdzie adres naszego
    DSM jest np.: 192.168.50.102

    - sorki ale lecę córkę chrzcić - dokończę wieczorkiem.
     
  2. mikhnal
    Offline

    mikhnal Guest

    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    To ja jeszcze polecę stronę http://portforward.com/routers.htm na której można podejrzeć jak przekierować porty na swoim routerze. Jak wiadomo jest ich mnóstwo.
     
  3. simonwsm
    Offline

    simonwsm Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    22 Czerwiec 2012
    Wiadomości:
    3
    Local Time:
    15:46
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS 412+
    Witam, robie przekierowanie portow 80, 5000 i 5001 na IP DS mimo tego test lacza to niepowodzenie, to samo jesli przekierowanie robie za pomoca Simple port forwarding i testuje poszczegiolne porty. Moj router to TP link MR3420. W opcjacji security SPI firewall mam wylaczony. Co jeszcze moze blokowac dostep??
     
  4. mikhnal
    Offline

    mikhnal Guest

    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
  5. Magnetar
    Offline

    Magnetar Network Architect Q's Professional

    Dołączył:
    17 Styczeń 2012
    Wiadomości:
    547
    Local Time:
    15:46
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    2
    Synology:
    DS110j
    Ja właśnie wywaliłem dd-wrt z wr743nd - w trybie client bridge zrywał połączenie -pierwsze minuty ok - internet hulał, później im dalej tym gorzej. Nie przekonał mnie ten firmware. Może akurat ten model jest tak toporny.

    A kolega napisze czy przed routerem stoi jeszcze jakieś urządzenie, bo byli tacy co z przodu mieli jeszcze jeden router i robili przekierowanie na jednym no i jak kolega testuje owe porty.
     
  6. simonwsm
    Offline

    simonwsm Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    22 Czerwiec 2012
    Wiadomości:
    3
    Local Time:
    15:46
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS 412+
    nie przed routerem nie ma juz nic. Uzywam tylko tego. Test portow wykonuje za pomoca simple port forwarding.
     
  7. danielfie
    Offline

    danielfie System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    22 Grudzień 2011
    Wiadomości:
    110
    Local Time:
    15:46
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS212, DS212j , DS211j
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Re: Odp: Dostęp do DSM przez internet

    Najpierw sprawdź czy ze świata widać twój router. Na router-rze ustaw zarządzanie administracyjne, ustaw port na którym ma chodzić i sprawdź z zewnątrz. Jeżeli dostaniesz się do routera to połowa sukcesu.
    Jeżeli jednak nie trafiłem z odpowiedzią bo jesteś bardziej zaawansowany to przepraszam.
    Ps. Co może blokować ?
    -Czy był restart routera po ustawieniu przekierowania?
    -Czy router na samym DS jest wyłączony/wyłączony ?

    Jeżeli nadal będziesz miał problem napisz a pomogę z tą konfiguracją.

    Wysyłane z mojego GT-I9000 za pomocą Tapatalk 2
     
  8. Magnetar
    Offline

    Magnetar Network Architect Q's Professional

    Dołączył:
    17 Styczeń 2012
    Wiadomości:
    547
    Local Time:
    15:46
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    2
    Synology:
    DS110j
    W jaki sposób uzyskujesz dostęp do sieci internet ?
    Masz modem 3G ? czy może jest to jakaś inna usługa?

    Psia kość dlaczego zaśmiecamy How to - Adminie bądź tak miły i wywal te posty - przepraszam, ale sam też dałem się wkręcić i naśmieciłem.
     
  9. simonwsm
    Offline

    simonwsm Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    22 Czerwiec 2012
    Wiadomości:
    3
    Local Time:
    15:46
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS 412+
    Tak dostep do internetu za pomoca modemu 3G huwei 173-2 testowalem tez 352 czy jakis taki, dodatkowo probowalem tez na innym routerze i nic. U zanjomych internet z neostrady, konfiguracja zajela mi doslownie 5 minut (router linksysa) i wszytsko hula az milo. Narazie odpuszczam temat bo okolo 1,5mc bede niedostepny,ale po powrocie napewno znow bede probowal konfiguracji u siebie w domu. Za wszystkie podpowiedzi z gory dzieki.
     
  10. danielfie
    Offline

    danielfie System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    22 Grudzień 2011
    Wiadomości:
    110
    Local Time:
    15:46
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS212, DS212j , DS211j
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    O masz.. :) a jakiego masz operatora 3G? Podejrzewam, że nie masz publicznego adresu IP. A nawet jeśli masz (np z Areo2) to i tak połączenia Z internetu są filtrowane i nie dostaniesz się z "zewnątrz". Proszę napisz od kogo masz sim i z jakiej usługi tego operatora korzystasz.
     
  11. Magnetar
    Offline

    Magnetar Network Architect Q's Professional

    Dołączył:
    17 Styczeń 2012
    Wiadomości:
    547
    Local Time:
    15:46
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    2
    Synology:
    DS110j
    Szkoda że trzeba z Was wyciągać siłą informacje - to cholerna strata czasu powinieneś był napisać o tym w pierwszym poście.
    Nie miałem do czynienie za bardzo z takimi łączami, ale najprawdopodobniej pozostaje Ci tylko VPN.
     
  12. wonio
    Offline

    wonio Zarejestrowany Noobie

    Dołączył:
    9 Marzec 2012
    Wiadomości:
    32
    Local Time:
    15:46
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS212j
    Witam
    Podepne się z moim problemem dostępu do DSM z zewnątrz.Zrobiłem chyba wszystko co trzeba ,zgodnie z instrukcją , a dostępu nie ma.Zmieniłem nawet oprogramowanie z WRT54GL-oryg.Linsys na DD-WRT , przekierowałem porty przez EZ-Internet , pózniej ręcznie, wyłączyłem firewall w routerze.Proszę o pomoc.
     
  13. danielfie
    Offline

    danielfie System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    22 Grudzień 2011
    Wiadomości:
    110
    Local Time:
    15:46
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS212, DS212j , DS211j
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Szkoda że muszę cytować kolegę "Magnetar" - "Szkoda że trzeba z Was wyciągać siłą informacje...." Napisz chociaż czy masz publiczne IP? skąd mamy to wiedzieć?
    - skąd masz internet?
    - czy na dd-wrt przekierowałeś poprawnie porty?
    itp...
     
  14. wonio
    Offline

    wonio Zarejestrowany Noobie

    Dołączył:
    9 Marzec 2012
    Wiadomości:
    32
    Local Time:
    15:46
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS212j
    Ip publiczne, ale zrobiony DDNS na no-ip.com
    porty przekierowane automatycznie przez EZ-Internet w zakładce UPNP w routerze
     
  15. danielfie
    Offline

    danielfie System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    22 Grudzień 2011
    Wiadomości:
    110
    Local Time:
    15:46
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS212, DS212j , DS211j
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Re: Odp: Dostęp do DSM przez internet

    Wonio, proszę odpowiedź mi na zadane pytania. Od kogo ten internet ? Muszę ustalić czy nie jest to jakiś przez modem 3g. Dopóki nie odpowiedź na pytania nie bedę w stanie Tobie pomóc.

    Ps. Tak na czuja mogę zaproponować:
    - w DS wyłącz router
    - na dd-wrt zakładka nat/qos => przekierowania portów
    przekieruj porty w następujący Sposób:
    Nazwa DS port 80 Tcp IP Twojego DS np: 192.168.0.3? port 5000 ptaszek zaznaczony.

    Jeżeli wszystko dobrze ustawisz DS będzie widoczny pod:

    http://twój no-ip.org
     
  16. wonio
    Offline

    wonio Zarejestrowany Noobie

    Dołączył:
    9 Marzec 2012
    Wiadomości:
    32
    Local Time:
    15:46
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS212j
    to prywatny dostawca internetu , internet bezprzewodowy działający w mojej okolicy,raczej nie 3G, niewiem jak Ci to jeszcze opisac
     
  17. danielfie
    Offline

    danielfie System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    22 Grudzień 2011
    Wiadomości:
    110
    Local Time:
    15:46
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS212, DS212j , DS211j
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Re: Odp: Dostęp do DSM przez internet

    Zerknij post wyżej, edytowałem go dość długo bo na telefonie coś mi słabo działało :)
     
  18. Magnetar
    Offline

    Magnetar Network Architect Q's Professional

    Dołączył:
    17 Styczeń 2012
    Wiadomości:
    547
    Local Time:
    15:46
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    2
    Synology:
    DS110j
    Zapomnij że istnieje coś takiego jak EZ-Internet czy jak tam to paskudztwo się nazywa.
    Porty przekieruj własnoręcznie. Lepiej jakbyś przekierował publiczny port 5000 na prywatny port 5000, a nie jak kolega @danielfie zaproponował 80 na 5000 bo w ten sposób zablokujesz sobie port 80 i może się okazać że za tydzień przylecisz na forum i będziesz się pytał: Dlaczego zamiast hostowanej strony pojawia mi się DSM - właśnie dlatego...
    Internet z tego co zrozumiałem masz bezprzewodowy - i teraz pytanie
    Wgrałeś DD-WRT żeby wyczarować sobie WISP, czy tylko po to aby przekierować porty ?
    Jeżeli to drugie to wnioskuję że przed twoim routerem stoi jeszcze jeden router ponieważ twój router jeśli się nie mylę nie obsługuje WISP.
    Nie masz dostępu, bo porty powinieneś przekierować na obydwu routerach.
    A więc, Masz przed routerem jeszcze jakąś "skrzyneczkę" (pewnie będzie połączona z anteną na dachu) Masz?
     
  19. wonio
    Offline

    wonio Zarejestrowany Noobie

    Dołączył:
    9 Marzec 2012
    Wiadomości:
    32
    Local Time:
    15:46
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS212j
    DD-WRT wgrałem głównie , aby przekierować porty automatycznie.Tak , mam na dachu ''skrzyneczkę'' , jakie dane z niej potrzebuje???

    danielfie , niestety dalej nie działa.
     
  20. Magnetar
    Offline

    Magnetar Network Architect Q's Professional

    Dołączył:
    17 Styczeń 2012
    Wiadomości:
    547
    Local Time:
    15:46
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    2
    Synology:
    DS110j
    Podaj konfigurację IP portu WAN na twoim routerze. Przeczytaj sobie ten wątek transmisja-backup-ftp-itp-t3089.html
    W tym wątku kolega opublikował w jednym z postów dwa zrzut ekranu - ten drugi zawiera właśnie informacje na temat połączenia z internetem i o takie coś mi chodzi.
     

Poleć tę stronę

Użytkownicy znaleźli te stronę szukając słów:

  1. synology dostęp przez internet

    ,
  2. dostęp do synology sony telefon

    ,
  3. synology dostęp przez chmurę

    ,
  4. synology przez internet,
  5. serwer nas dostęp przez internet zmienne ip,
  6. synology dostep zewnetrzny