1. Cześć Gość. Czy wiesz, że według analizy rynku urządzenia:

    • QNAP - stanowią 63% rynku,
    • Synology i pozostali - tylko 37% rynku?

    To forum przeglądasz dzięki sponsorowi - firmie QNAP oraz zespołowi QNAP Club Polska.

Dodanie dysku do NASa

Dyskusja w 'Pytania' rozpoczęta przez użytkownika Gelo5, 30 Listopad 2012.

Ładowanie...
  1. Gelo5
    Offline

    Gelo5 Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    12 Październik 2010
    Wiadomości:
    19
    Local Time:
    10:48
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    [section=board][h]Serwer[/h]
    [strong]Numer seryjnyX-(/strong] C6K4N00442
    [strong]ModelX-(/strong] DS712+
    [strong]FirmwareX-(/strong] inne
    Linksyn NL160[strong]ISPX-(/strong]Vectra[/section]
    [section=server][h]Inne[/h]
    [strong]Model dyskuX-(/strong] STA2000VM003
    [strong]System operacyjnyX-(/strong] Windows[/section]
    [section=problem][h]Dodanie dysku do NASa[/h]
    Witam,
    przeczytałem co możliwe o dodaniu dysków, ale dla pewności zadam jeszcze raz pytanie (przepraszam).
    Mam w Synku dysk 2T, dokładam 3T i:
    1.Wchodzę w Zarządzanie Przechowywaniem
    2.W Wolumen naciskam UTWÓRZ
    3.Pojawia się okno KREATOR tworzenia wolumenu, w którym są 2 opcje: SZYBKA i NIESTANDARDOWY
    4.Wybieram NIESTANDARDOWY - dalej
    5.znowu pojawiają się 2 opcje: POJEDYNCZY.... i WIELE wolumenów - wybieram Pojedynczy - następne
    6.Pokazuje mi się dysk 3T (ten dołożony) z zielonym ptaszkiem - oznaczony jako dysk 2
    7.Daję następne
    i pojawia się pytanie: Wszystkie dane na wybranym dysku zostaną skasowane. Czy napewno kontynuować?
    Czy jak nacinę TAK, nie utracę danych na mniejszym dysku (2T)?
    Czy to jest droga do utworzenia RAID1? (nie ma nigdzie informacji o tworzonym raidzie.
    Wybaczcie, że pytam, ale żal byłoby stracić 2T danych.
    pozdrawiam
    Grzegorz[/section]
     
  2. Przemuss
    Offline

    Przemuss Master+ Architect Q's Excellence

    Dołączył:
    11 Październik 2011
    Wiadomości:
    2 042
    Miejscowość:
    Żyrardów
    Local Time:
    10:48
    Oceny:
    +36 / 1 / -0
    Followers:
    3
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS211j; DS1511+; RS2212RP+
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Pytanie dotyczy zaznaczonego dysku czyli w Twoim przypadku dysku 3TB wiec śmiało możesz wziąć tak i nie przejmować się tym że dane z mniejszego dysku dostaną nóg:D
     
  3. Gelo5
    Offline

    Gelo5 Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    12 Październik 2010
    Wiadomości:
    19
    Local Time:
    10:48
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Dziekuję.
    Jeszcze jedno: czy dobrze zabieram się tworzenie RAID1? (jak napisałem w 1 poście)
     
  4. Przemuss
    Offline

    Przemuss Master+ Architect Q's Excellence

    Dołączył:
    11 Październik 2011
    Wiadomości:
    2 042
    Miejscowość:
    Żyrardów
    Local Time:
    10:48
    Oceny:
    +36 / 1 / -0
    Followers:
    3
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS211j; DS1511+; RS2212RP+
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    By stworzyć raid 1 to musisz mieć ten drugi dysk bez wolumeny.
    Następnie będąc w managerze dysków bierzesz zarządzaj i tam możesz zmienić wolumen podstawowy na RAID1.
    Dawno już do tego nie zaglądałem ale mniej więcej tak się tworzy RAID1 z wolumeny podstawowego.

    Dokładnie będziesz miał to opisane w manualu.
     
  5. unr3al2
    Offline

    unr3al2 Guest

    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Re: Odp: Dodanie dysku do NASa

    Może być kilka wolumenów do zrobienia raid1.

    Wysyłane z mojego GT-N7000 za pomocą Tapatalk 2
     
  6. Gelo5
    Offline

    Gelo5 Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    12 Październik 2010
    Wiadomości:
    19
    Local Time:
    10:48
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    No i chyba coś źle zrobiłem,
    W Zarządzaniu widzi mi:
    Wolumen 1 - Synologu Hybrid Raid SHR (bez ochrony)
    Wolumen 2 - Podstawowy
    i nie ma jak stworzyć Raid 1 - przy sprawdzaniu dysku 3T nie było podświetlone żadne pole z raid.
    Da się jakoś to zrobić?
     
  7. Gelo5
    Offline

    Gelo5 Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    12 Październik 2010
    Wiadomości:
    19
    Local Time:
    10:48
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Sam sobie odpowiem (może ktoś skorzysta) :)
    W takim przypadku jak mój, kiedy 1 dysk jest SHR (tak zrobiłem przy pierwszym instalowaniu), należy po włożeniu drugiego dysku (taki sam lub większy) - wejść w zarządzanie dyskiem 1 i "automatem" dodać drugi dysk (SHR).
    Nie da się (chyba, że ja nie umiem), mając jeden dysk SHR, a drugi Podstawowy - zrobić RAID1 (bez utraty danych)
    Przy tworzeniu nie jest podświetlona opcja RAID-u.
    Ponieważ tego nie wiedziałem, drugi dysk sformatowałem na Podstawowy i miałe sytuację:
    1. SHR (2T z danymi)
    2.Podstawowy (3T nowy dysk)
    W takiej sytauacji usunąłem w Zarządzaniu dykami Wolumen 2 z dykiem 3T i jak pisałem wyżej (po usunięciu), wszedłem w zarządzanie na Wolumen 1 i tam automatem dodałem drugi dysk (trwało to ok. 5godzin).
    SHR stworzył mi raid, przekopiował wszytkie dane.
    Teraz wyjmuje dysk mniejszy i operacje powtarzam.
     
  8. djdamm
    Offline

    djdamm Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    6 Luty 2015
    Wiadomości:
    14
    Local Time:
    08:48
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DiskStation DS214se
    Witaj,

    Stoję przed tym samym wyborem. Rozumiem, że mam teraz SHR bez ochrony danych ( jeden dysk 2TB ) Jak dołożę drugi też 2 tera i dodam go automatem stworzy mi RAIDA czy SHR? Wiem, że stracę te nowe 2 Tera ale czy nie stracę danych z głównego dysku ?
     

Użytkownicy znaleźli te stronę szukając słów:

  1. nas synology dokładanie dysku

  1. This site uses cookies to help personalise content, tailor your experience and to keep you logged in if you register.
    By continuing to use this site, you are consenting to our use of cookies.
    Odrzuć powiadomienie.