1. Cześć Gość. Czy wiesz, że według analizy rynku urządzenia:

    • QNAP - stanowią 63% rynku,
    • Synology i pozostali - tylko 37% rynku?

    To forum przeglądasz dzięki sponsorowi - firmie QNAP oraz zespołowi QNAP Club Polska.

Dell T20

Dyskusja w 'Pokaż swojego NAS'a' rozpoczęta przez użytkownika grzenio, 1 Sierpień 2014.

Ładowanie...
  1. grzenio
    Offline

    grzenio Moderator Contributor

    Dołączył:
    6 Wrzesień 2012
    Wiadomości:
    743
    Miejscowość:
    Borkowo
    Local Time:
    01:11
    Oceny:
    +47 / 0 / -0
    Followers:
    4
    QNAP:
    TVS-x82
    Ethernet:
    802.11ac
    TVS-x82 802.11ac
    Witam.
    Do zmiany sprzętu pomysł powstał po przeczytaniu opisu unr3al2 oraz tym, że jednak synology czy asustor był dla mnie mocno ograniczony.
    Sam sprzęt spełnia moje wymagania, jedynie co musiałem dodać taniego GeForce 210 tak aby działało audio via HDMI, gdyż DisplayPort na teraz tej opcji nie posiada, możliwe że po aktualizacji BIOS zadziała audio via DP, wtedy Nvidia wyleci z zestawu.

    Sprzęt
    • Serwer DELL T20 (Pentium G3220 - Haswell, chipset C220, 4GB DDR3, zasilacz 290W, Intel Rapid Storage)
      UPS - APC 350
      2 x HDD WD RED 4TB (RAID mirror)
      1 x SSD Intel SSDSA2CT040G3 40GB
      Nvidia GeForce 210 512MB DDR3

    Oprogramowanie
    • System operacyjny: Debian Jessie/Testing
      Oracle JRE
      XBMC 13 Gotham
      acpupsd + cgi
      monitorix
      rsnapshot
      rdiff-backup
      rsync
      lm-sensors
      cpufreq-info
      icinga
      nginx
      php5-fpm
      systemd
      postfix
      samba
      xorg + nvidia v.340

    Serwer więc jest centrum multimedialnym, monitoruje mojego VPS, dobowe pobiera pliki ważne z VPS, trzyma kopie danych z laptopa.

    awww.8px.pl_dell1.
    awww.8px.pl_dell2.
    awww.8px.pl_dell3.
     
  2. tof
    Offline

    tof Network Architect Q's Professional

    Dołączył:
    8 Styczeń 2013
    Wiadomości:
    512
    Miejscowość:
    Katowice
    Local Time:
    01:11
    Oceny:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS213+
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
  3. numalek
    Offline

    numalek Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    20 Styczeń 2012
    Wiadomości:
    44
    Local Time:
    03:11
    Oceny:
    +10 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51 1 GbE
    Re: Odp: Dell T20

    Wymiary wg manualna to 36cmx17.5cmx43.5cm (HxWxD) . Waga jakieś 9kg.
    Sprzęcik niezły, ale:
    - pamięci ECC, ewentualna rozbudowa kosztowniejsza, coś za coś, mimo to in plus,
    - zasilacz chyba na styk, Dell zawsze takie daje, przynajmniej ja się z takimi spotkałem; jest chociaż certyfikat 'gold'? Można zamontować inszy niż dellowski?

    Sam jestem ciekaw zużycia prądu zarówno z GF 210 jak i bez niego.

    Mocno zastanawia mnie też system mocowania dysków, do góry nogami (etykietą w dół). W kilku Dellach się z tym spotkałem. Gdzieś zasłyszałem że skraca to życie dysku bardziej, niż montaż pionowo. Przyznam, że nie szukałem dokładnych informacji, ale u siebie prewencyjnie w starym Optiplex 960 zrobiłem tymczasowo przeróbkę i dyski są zamontowane etykietą do góry.

    @Grzenio mam jeszcze do Ciebie pytanie, czy Intel Rapid Storage w trybie RAID bez problemu widzi pełna pojemność WDkow? Można zrobić np. RAID1 4TB?
     
  4. grzenio
    Offline

    grzenio Moderator Contributor

    Dołączył:
    6 Wrzesień 2012
    Wiadomości:
    743
    Miejscowość:
    Borkowo
    Local Time:
    01:11
    Oceny:
    +47 / 0 / -0
    Followers:
    4
    QNAP:
    TVS-x82
    Ethernet:
    802.11ac
    TVS-x82 802.11ac
    oj tam oj tam :)
    pamieci 300-400 zl 8gb wiec spoko.
    czy zasilacz inny to nie wiem ale jest ok ten co jest fabrycznie, chwilowo mam karte nvidii, ale po aktualizacji bios ma byc naprawione audio na displayport intela wiec spko, dzis dodatkowo walcze z kolesiem z netext73 i jego kernele wraz z apm - proboje mi dopasowac do tego serwera skrypty, a sam zaraz pewnie jutro wykupie kernele premium, jakos nie mam ochoty komilowac kernela.

    wiesz co ... w dzisiejszych czasach produkcji hdd to raczej nie wazne jak one sa położone... takie jest moje zdanie.

    w sobote dostane przelotke - licznik i zobacze jak pobiera mi złotówek :) dam znaka jeszcze tutaj, jednak pomiary beda z gf bo juz nie chce mi sie go demontowac. ja oscyluje okolo 100W chociaz glownie maszyna sie nudzi bo nic nie scigam, czasem xbmc wieczorem latai w nocy pobiera backup mojego vps.

    co do raid to ja wlasnie mam lustro tzn raid1 z 2 dyskow 4tb i dziala bez problemu, oczywiscie jest to soft raid, jak grafa wypadnie wsadze moze megaraida sasa ktory mam i sie nudzi :)....
    a i taki raid jest widoczny via mdam
    Kod (Text):
    1. root@syn ~ $ fdisk -l
    2.  
    3. Dysk /dev/sda: 4000.8 GB, bajtów: 4000785948160
    4. głowic: 255, sektorów/ścieżkę: 63, cylindrów: 486401, w sumie sektorów: 7814035055
    5. Jednostka = sektorów, czyli 1 * 512 = 512 bajtów
    6. Rozmiar sektora (logiczny/fizyczny) w bajtach: 512 / 4096
    7. Rozmiar we/wy (minimalny/optymalny) w bajtach: 4096 / 4096
    8. Identyfikator dysku: 0x00000000
    9.  
    10. Dysk /dev/sda nie zawiera poprawnej tablicy partycji
    11.  
    12. Dysk /dev/sdb: 4000.8 GB, bajtów: 4000787030016
    13. głowic: 255, sektorów/ścieżkę: 63, cylindrów: 486401, w sumie sektorów: 7814037168
    14. Jednostka = sektorów, czyli 1 * 512 = 512 bajtów
    15. Rozmiar sektora (logiczny/fizyczny) w bajtach: 512 / 4096
    16. Rozmiar we/wy (minimalny/optymalny) w bajtach: 4096 / 4096
    17. Identyfikator dysku: 0x00000000
    18.  
    19. Dysk /dev/sdb nie zawiera poprawnej tablicy partycji
    20.  
    21.  
    22. Dysk /dev/md126: 4000.8 GB, bajtów: 4000762036224
    23. głowic: 2, sektorów/ścieżkę: 4, cylindrów: 976748544, w sumie sektorów: 7813988352
    24. Jednostka = sektorów, czyli 1 * 512 = 512 bajtów
    25. Rozmiar sektora (logiczny/fizyczny) w bajtach: 512 / 4096
    26. Rozmiar we/wy (minimalny/optymalny) w bajtach: 4096 / 4096
    27. Identyfikator dysku: 0x00000000
    28.  
    29. Dysk /dev/md126 nie zawiera poprawnej tablicy partycji
    30.  
     
  5. grzenio
    Offline

    grzenio Moderator Contributor

    Dołączył:
    6 Wrzesień 2012
    Wiadomości:
    743
    Miejscowość:
    Borkowo
    Local Time:
    01:11
    Oceny:
    +47 / 0 / -0
    Followers:
    4
    QNAP:
    TVS-x82
    Ethernet:
    802.11ac
    TVS-x82 802.11ac
    no mając watomierz, widze średnie spalanie na poziomie 65W
     
  6. numalek
    Offline

    numalek Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    20 Styczeń 2012
    Wiadomości:
    44
    Local Time:
    03:11
    Oceny:
    +10 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51 1 GbE
    To zbliżone do starego Optiplex 960 z e8400, 3xHDD, 1xSSD, GPU integra. W spoczynku około 40W, przy obciążeniu do około 80W.
     
  7. grzenio
    Offline

    grzenio Moderator Contributor

    Dołączył:
    6 Wrzesień 2012
    Wiadomości:
    743
    Miejscowość:
    Borkowo
    Local Time:
    01:11
    Oceny:
    +47 / 0 / -0
    Followers:
    4
    QNAP:
    TVS-x82
    Ethernet:
    802.11ac
    TVS-x82 802.11ac
    a dla ścisłości to pobor jaki podalem jest dla serwera, modemu upc, routera, ups-a
     
  8. numalek
    Offline

    numalek Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    20 Styczeń 2012
    Wiadomości:
    44
    Local Time:
    03:11
    Oceny:
    +10 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51 1 GbE
    O, a możesz sam serwerek sprawdzic? Bo u mnie jest tyle bez dodatków.
     
  9. unr3al2
    Offline

    unr3al2 Guest

    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Jak nie będzie grafiki to jeszcze spadnie:)
    Ale masz procesor 53W, więc i tak nieźle sobie radzi :)
     
  10. grzenio
    Offline

    grzenio Moderator Contributor

    Dołączył:
    6 Wrzesień 2012
    Wiadomości:
    743
    Miejscowość:
    Borkowo
    Local Time:
    01:11
    Oceny:
    +47 / 0 / -0
    Followers:
    4
    QNAP:
    TVS-x82
    Ethernet:
    802.11ac
    TVS-x82 802.11ac
    Wiesz maszyna nie ma stresu, pare usług i w zasadzie się nudzi. No niby we wrzesniu ma być nowy bios, wiec może i audio zadziała - liczę na to.
    Napewno jak mi się skonczy gwarancja wsadze wiekszy wentylator na CPU, co wy sie wolnej kręcił co za tym idzie wieksza cisza, chociaż jak moja żona nie marudzi to znaczy że jest cicho :)
     
  11. Przemuss
    Offline

    Przemuss Master+ Architect Q's Excellence

    Dołączył:
    11 Październik 2011
    Wiadomości:
    2 043
    Miejscowość:
    Żyrardów
    Local Time:
    03:11
    Oceny:
    +36 / 1 / -0
    Followers:
    3
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS211j; DS1511+; RS2212RP+
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
  12. numalek
    Offline

    numalek Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    20 Styczeń 2012
    Wiadomości:
    44
    Local Time:
    03:11
    Oceny:
    +10 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51 1 GbE
    W Optiplex 960 siedzi taki sam jak na drugiej focie, wentyl średnio kolo 1000 rpm. A jak jest z otworami montażowymi w T20? W 960 wszystko ma inne wymiary niż standardowe i raczej typowego chłodzenia pod s775 się nie zamontuje.
     
  13. grzenio
    Offline

    grzenio Moderator Contributor

    Dołączył:
    6 Wrzesień 2012
    Wiadomości:
    743
    Miejscowość:
    Borkowo
    Local Time:
    01:11
    Oceny:
    +47 / 0 / -0
    Followers:
    4
    QNAP:
    TVS-x82
    Ethernet:
    802.11ac
    TVS-x82 802.11ac
    narazie nie rozbieralem nic wiec nie wiem, zobacze za jakiś czas
     
  14. unr3al2
    Offline

    unr3al2 Guest

    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Grzenio jak będzie ci się nudzić to możesz postawić maszynę wirtualną z synology i zrobić opis na forum :)
     
  15. grzenio
    Offline

    grzenio Moderator Contributor

    Dołączył:
    6 Wrzesień 2012
    Wiadomości:
    743
    Miejscowość:
    Borkowo
    Local Time:
    01:11
    Oceny:
    +47 / 0 / -0
    Followers:
    4
    QNAP:
    TVS-x82
    Ethernet:
    802.11ac
    TVS-x82 802.11ac
    hm... ale że co jak?
    obecnie mam kvm jako hypervisor i lxc do konteneró
    po co synology wirtualizowac :)?
     
  16. unr3al2
    Offline

    unr3al2 Guest

    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Chodzi mi o postawienie maszyny wirtualnej gdzie później na niej postawisz system synology (xpenology).
    Taki do zabawy :)
     
  17. grzenio
    Offline

    grzenio Moderator Contributor

    Dołączył:
    6 Wrzesień 2012
    Wiadomości:
    743
    Miejscowość:
    Borkowo
    Local Time:
    01:11
    Oceny:
    +47 / 0 / -0
    Followers:
    4
    QNAP:
    TVS-x82
    Ethernet:
    802.11ac
    TVS-x82 802.11ac
    o panie dla zabawy to ja teraz połączylem kvm i lxc, żeby potestowac ldapa windows server z openvpn, postfixem i dovecotem no i radiusem dla wifi

    unr3al2 marnujesz swoj sprzet na sofcie synology. mozliwosci sie fajne otwieraja przy "normalnym" systemie
     
  18. grzenio
    Offline

    grzenio Moderator Contributor

    Dołączył:
    6 Wrzesień 2012
    Wiadomości:
    743
    Miejscowość:
    Borkowo
    Local Time:
    01:11
    Oceny:
    +47 / 0 / -0
    Followers:
    4
    QNAP:
    TVS-x82
    Ethernet:
    802.11ac
    TVS-x82 802.11ac

    Załączone pliki:

    • panel1.
      panel1.jpg
      Rozmiar pliku:
      39,2 KB
      Wyświetleń:
      147
      md5_sum:
      0ed5afd79be592e76a61101934cd23d6
  19. skowron
    Offline

    skowron Systems Admin... Q's Expert

    Dołączył:
    28 Sierpień 2011
    Wiadomości:
    236
    Miejscowość:
    Warszawa
    Local Time:
    03:11
    Oceny:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS412+
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Heh jakiś czas temu czytałem ten temat i byłem przekonany iż ten dell to jest wielki i taki serwerowy, dziś szukając alternatywy dla HP microserwera trafiłem właśnie na T20 i za 840 zł można już go kupić z prockiem właśnie G3220, 4GB Ramu bez dysków.. Zastanawiam się właśnie czy nie nabyć takiego sprzęta do testowania Xpenology, XBMC, Vmware, Windows Serwera, linuxów, domeny, exchange, serwera poczty i paru innych tematów.
    Oczywiście wszystko na Vmware.
    Możliwość rozbudowy tego serwerka jest spora, jak nie będzie starczać to się coś dorzuci do pieca, na tą chwilę procki są drogie ale pewnie za chwilę ceny spadną.
    Stosunek możliwości do ceny idealny.

    Tym HP Microserverem Gen8 bawiłem się w pracy i fajny jest ale tak jest tam wszystko pouciskane, że chyba trzeba być chińczykiem z małymi rączkami aby tam grzebać :p obsługuje procki Xeon E3 v2 a Dell v3.

    Muszę się z tym przespać.
     
  20. skowron
    Offline

    skowron Systems Admin... Q's Expert

    Dołączył:
    28 Sierpień 2011
    Wiadomości:
    236
    Miejscowość:
    Warszawa
    Local Time:
    03:11
    Oceny:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS412+
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Niezła promocja na RAM na ebay`u 32GB za niecałe 300 pln, u nas jedna kość 8GB tyle kosztuje.

    Aż sam klikłem mimo iż nad serwerkiem się dopiero zastanawiam, jak się uda to takie T20 ląduje u mnie, gość ma 3 aukcje takie same, więc warto, tylko mnie nie przebijaj :D

    http://www.ebay.pl/itm/4x-8GB-Elixir-M2 ... 2a45f06e12
     
  1. This site uses cookies to help personalise content, tailor your experience and to keep you logged in if you register.
    By continuing to use this site, you are consenting to our use of cookies.
    Odrzuć powiadomienie.