1. Cześć Gość. Przeglądasz forum dzięki firmie QNAP oraz zespołowi QNAP Club Polska.

Darmowy certyfikat SSL dla Synology

Dyskusja w 'Cichociemni' rozpoczęta przez użytkownika Krwiak, 26 Lipiec 2011.

Ładowanie...
  1. mpl
    Offline

    mpl Enterprise Admin... Q's Architect

    Dołączył:
    11 Marzec 2011
    Wiadomości:
    668
    Local Time:
    04:48
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    2
    Synology:
    712+ 1513+
    Ja mam z kolei inny problem (odnawiam certyfikat) :
    Po ponownej Validacji domeny (ważność walidacji to 30dni) wygenerowałem sobie klucz prywatny (ssl.key) zapisany przez notatnik z kodowaniem UTF-8 oraz certyfikat (ssl.crt),
    który to zapisałem tak jak poprzednio.
    Przy próbie importu certyfikatu wywala mi błąd :
    ------- Klucz prywatny i certyfikat nie pasują do siebie.--------

    :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :D :!:

    ------------------------- Uaktualnienie -------------------------------
    Znalazłem rozwiązanie. Nie wiem czy to już gdzieś było czy po prostu mi umknęło, ale zadziałało.
    Rozwiązanie jest dość proste : należy klucz prywatny zastosować w wersji odszyfrowanej.
    Klucz odszyfrowujemy na stronie http://www.startssl.com .
    Zakładka Tool Box -> Decrypt Private Key -> Gdzie wpisujemy zawartość zaszyfrowanego klucza prywatnego (sam tekst) oraz hasło do niego -> Decrypt
    Wynik (sam tekst) zapisujemy do innego pliku (np. ssl_decrypt.key) - i to ten plik podajemy jako plik klucza prywatnego.
     
  2. wasilek
    Offline

    wasilek System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    20 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    105
    Local Time:
    04:48
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS3612xs 4GB RAM
    No i dalej pokazuje mi "Nie udało się nawiązać bezpiecznego połączenia". Próbowałem na firefox, na chrome, eksplolerze i cały czas to samo... :-(
     

    Załączone pliki:

    • ssl.JPG [JPG] - (wasilek) Darmowy certyfikat SSL dla Synology [9716,45537] - ProNAS - Forum serwerów plików Synology
      ssl.JPG
      Rozmiar pliku:
      36,7 KB
      Wyświetleń:
      258
      MD5 Sum:
      31e6edb211fde63e198b60fd429da1b9
  3. grzenio
    Offline

    grzenio Staff Administrator

    Dołączył:
    6 Wrzesień 2012
    Wiadomości:
    739
    Miejscowość:
    Borkowo
    Local Time:
    04:48
    Oceny:
    +47 / 0 / -0
    Followers:
    4
    QNAP:
    TVS-x82
    Ethernet:
    802.11ac
    TVS-x82 802.11ac
  4. MarcinL
    Offline

    MarcinL Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    5 Marzec 2012
    Wiadomości:
    52
    Local Time:
    04:48
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS212
    Jak usunąć importowany certyfikat?
     
  5. wmajonez
    Offline

    wmajonez Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    20 Wrzesień 2013
    Wiadomości:
    12
    Local Time:
    04:48
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS212j
    a jak sobie poradzić z tym?
    ai.imgur.com_NxvQUCV.

    Da się to zrobić na domenie synology.me?
     
  6. mpl
    Offline

    mpl Enterprise Admin... Q's Architect

    Dołączył:
    11 Marzec 2011
    Wiadomości:
    668
    Local Time:
    04:48
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    2
    Synology:
    712+ 1513+
    Adres e-mail jest adresem potwierdzającym, że jesteś właścicielem domeny. :D
    Jeśli w domenie nie ma żadnego adresu z powyższych to musisz go stworzyć i podać go w tym miejscu.
     
  7. hexdpl
    Offline

    hexdpl Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    15 Kwiecień 2014
    Wiadomości:
    54
    Local Time:
    04:48
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS414
    Nie wiem czy to komuś się przyda ale na DSM 5.0 jest narzędzie do generowania certyfikatów, sekcja bezpieczeństwo.
     
  8. unr3al2
    Offline

    unr3al2 Guest

    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Nie tylko w 5.0 :)

    Wysłane z mojego Z10 przy użyciu Tapatalk
     
  9. hexdpl
    Offline

    hexdpl Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    15 Kwiecień 2014
    Wiadomości:
    54
    Local Time:
    04:48
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS414
    a to dobrze świadczy o sofcie, choć nie rozumiem za bardzo w takim razie - po co tworzyć drugie koło, jak możemy sobie takie certyfikat wygenerować sami 8-)
    Oczywiście to tylko moje błądzenie w poszukiwaniu odpowiedzi ;)

    Ps. update, post są z 2013 roku, może wtedy nie było takiej opcji *-:)
     
  10. unr3al2
    Offline

    unr3al2 Guest

    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Możemy ale nie przez GUI. A jeśli mówisz o serwisach zewnętrznych to wszędzie trzeba potwierdzać domenę mailem :)

    Wysłane z mojego Z10 przy użyciu Tapatalk
     
  11. hexdpl
    Offline

    hexdpl Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    15 Kwiecień 2014
    Wiadomości:
    54
    Local Time:
    04:48
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS414
    nie no, z konsoli / wersja txt jak najbardziej, nawet kilka lat temu generowałem, ale szczerze ni w ząb już nie pamiętam :)
     
  12. unr3al2
    Offline

    unr3al2 Guest

    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    A teraz jest GUI :)

    Wysłane z mojego Z10 przy użyciu Tapatalk
     
  13. wasilek
    Offline

    wasilek System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    20 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    105
    Local Time:
    04:48
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS3612xs 4GB RAM
    Zrobiłem i działa :)

    Tylko zastanawia mnie co należy zrobić w FireFox aby automatycznie zainstalował certyfikat podczas rejestracji, na moim kompie w domu poszło bez problemu. A u kumpla jak robiłem to samo to wyskakiwało "ssl_error_handshake_failure_alert"
    Przy rejestracji FF powinien sobie sam zainstalować certyfikat, a tak się nie dzieje.

    Macie pomysł jak to rozwiązać? Bo jak już pisałem u mnie w domu bez problemu się zainstalował, wyeksportowałem sobie i mogę już z każdego miejsca logować się na swoje konto.
     

Poleć tę stronę