1. Cześć Gość. Przeglądasz forum dzięki firmie QNAP oraz zespołowi QNAP Club Polska.

Darmowy certyfikat SSL dla Synology

Dyskusja w 'Cichociemni' rozpoczęta przez użytkownika Krwiak, 26 Lipiec 2011.

Ładowanie...
  1. Krwiak
    Offline

    Krwiak SysOp Administrator

    Dołączył:
    27 Maj 2008
    Wiadomości:
    2 415
    Local Time:
    03:18
    Oceny:
    +10 / 1 / -0
    Followers:
    1
    Dokładnie inaczej po co używać certyfikatów :)
     
  2. damianas
    Offline

    damianas System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    17 Marzec 2011
    Wiadomości:
    147
    Miejscowość:
    Złotów
    Local Time:
    01:18
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS213+, DS110j, DS214+, DS115j
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    panowie, utknąłem na punkcie 9 how-to:
    dostaję komunikat o braku dostępu do ssl.key Do tego momentu wszystko przebiegało dokładnie według instrukcji.
    Czym może to być spowodowane?
     
  3. MiChalSzy
    Offline

    MiChalSzy Systems Admin... Q's Expert

    Dołączył:
    14 Kwiecień 2009
    Wiadomości:
    375
    Local Time:
    01:18
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS 207+
    Ethernet:
    802.11n
    null 802.11n
    a na pewno logowałeś się jako root a nie admin?
     
  4. damianas
    Offline

    damianas System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    17 Marzec 2011
    Wiadomości:
    147
    Miejscowość:
    Złotów
    Local Time:
    01:18
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS213+, DS110j, DS214+, DS115j
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    logowałem się jako root z hasłem admina.

    Folder, który utworzyłem /volume1/private/ssl - on jest niewidoczny w DSM i otoczeniu sieciowym - to jak mam z niego potem (jak już przebrnę przez pkt 9) zaimportować klucz i certyfikat w DSM ? Rozumiem, że importować muszę z tego folderu i wszystkie pliki muszą tam sobie zostać ? Coś namieszałem, ale nie wiem co.
     
  5. mikhnal
    Online

    mikhnal Guest

    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Wgraj klucz np do swojego katalogu domowego a nie do .../private/ssl. Stąd ten problem.
     
  6. damianas
    Offline

    damianas System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    17 Marzec 2011
    Wiadomości:
    147
    Miejscowość:
    Złotów
    Local Time:
    01:18
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS213+, DS110j, DS214+, DS115j
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    ok, ruszyło i https lata ładnie z certyfikatem,
    dzięki :)
     
  7. mpl
    Offline

    mpl Enterprise Admin... Q's Architect

    Dołączył:
    11 Marzec 2011
    Wiadomości:
    668
    Local Time:
    01:18
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    2
    Synology:
    712+ 1513+
  8. qmiloo
    Offline

    qmiloo Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    16 Wrzesień 2011
    Wiadomości:
    41
    Local Time:
    01:18
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS110j
    Jak mam zmienne ip i loguje sie przez dyndns.org to moge zapomniec o certyfikacie SSL?
     
  9. damianas
    Offline

    damianas System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    17 Marzec 2011
    Wiadomości:
    147
    Miejscowość:
    Złotów
    Local Time:
    01:18
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS213+, DS110j, DS214+, DS115j
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Nie ma problemu ze zmiennym ip. Też mam zmienne ip i certyfikat działa.

    Sent from my HTC Desire using Tapatalk

    -----edit
    warunek jest oczywiście taki, że poza podpięciem zmiennego ip pod dyndns trzeba mieć wykupioną domenę dla której tworzymy certyfikat.
     
  10. qmiloo
    Offline

    qmiloo Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    16 Wrzesień 2011
    Wiadomości:
    41
    Local Time:
    01:18
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS110j
    no niestety najwidoczniej mogę o certyfikacie zapomnieć :-( bo albo mam komunikat Domain Not Registered albo



    jest jakiś inny sposób?
     

    Załączone pliki:

  11. trustworthy
    Offline

    trustworthy Network Architect Q's Professional

    Dołączył:
    15 Wrzesień 2011
    Wiadomości:
    404
    Local Time:
    01:18
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS214play
    Hej!!

    Koledzy, potrzebuję Waszej pomocy.
    Potrzebuję pomocy Kogoś, kto przeprowadzi mnie przez proces instalacji certyfikatu (łącznie z PuTTY). Wszystko, co potrzeba, mam, ale nie potrafię poprawnie przeprowadzić procesu instalacji?
    Znajdzie się ktoś wyrozumiały dla początkującego w zakresie Linuxa?

    Będę wdzięczny za odpowiedź na priv.
     
  12. Krwiak
    Offline

    Krwiak SysOp Administrator

    Dołączył:
    27 Maj 2008
    Wiadomości:
    2 415
    Local Time:
    03:18
    Oceny:
    +10 / 1 / -0
    Followers:
    1
    Najpierw napisz co zrobiłeś i gdzie pojawił się problem?
     
  13. jayckop
    Offline

    jayckop Zarejestrowany Noobie

    Dołączył:
    17 Czerwiec 2010
    Wiadomości:
    30
    Local Time:
    01:18
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS210+
    Wtam

    Mam pytanie co do postu. Czy możliwe jest zrobienie certyfikatu dla domen opartych o no-IP.com czy dyndns.com?

    Pozdrawiam
    Jayckop
     
  14. Saint
    Offline

    Saint Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    14 Styczeń 2011
    Wiadomości:
    3
    Local Time:
    01:18
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS1511+
    Tu masz kopie tego how to ...
     
  15. towi
    Offline

    towi System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    18 Kwiecień 2012
    Wiadomości:
    112
    Local Time:
    01:18
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS112+
    Wygenerowałem klucz i certyfikat poprzez StartSSL (wszystko poszło ładnie i sprawnie) i niestety przy próbie wgrania ich do Synology mam komunikat "nielegalny komunikat" . Wgrywam bezpośrednio z GUI. Czy ktoś z forumowiczów już tak miał ?
     
  16. Krwiak
    Offline

    Krwiak SysOp Administrator

    Dołączył:
    27 Maj 2008
    Wiadomości:
    2 415
    Local Time:
    03:18
    Oceny:
    +10 / 1 / -0
    Followers:
    1
    Może w Beta coś zmieniono ?
     
  17. towi
    Offline

    towi System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    18 Kwiecień 2012
    Wiadomości:
    112
    Local Time:
    01:18
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS112+
    Może napisze jak wgrywam :
    - Panel sterowania - Ustawienia DSM - Usługa HTTP
    - zaznaczam "włącz połączenie HTTPS" i zaznaczam "Automatycznie przekieruj połączenia HTTP na połączenia HTTPS ..."
    - wchodzę w "Importuj certyfikat"
    - klucz prywatny zapisałem jako ssl.key i taki wskazuje
    - certyfikat zapisany jako ssl.crt i taki wskazuje
    ... i otrzymuje komunikat "Nielegalny certyfikat"

    Wcześniej wygenerowałem certyfikat na StartSLL i wszystko poszło poprawnie.

    Zrobiłem dla pewności jeszcze raz Decrypt Private Key na stronie StartSSL i wszystko poszło poprawnie.

    Odkodowany klucz puściłem przez narzędzie Key Bug Checker i dostałem komunikat , że jest OK:
    Key Check Success
    No vulnerability has been detected. You may use this key.
     
  18. damianas
    Offline

    damianas System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    17 Marzec 2011
    Wiadomości:
    147
    Miejscowość:
    Złotów
    Local Time:
    01:18
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS213+, DS110j, DS214+, DS115j
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    wydaje mi się, że jako klucz prywatny zamiast ssl.key musisz wskazać plik "ssl.nopp.key" i będzie oki.
     
  19. towi
    Offline

    towi System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    18 Kwiecień 2012
    Wiadomości:
    112
    Local Time:
    01:18
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS112+
    Rozumiem, że masz na myśli klucz zdekodowany ... próbowałem i jest dokładnie to jest samo. Nielegalny certyfikat.

    ... poradziłem sobie już ... oczywiście miałem błąd w nazwach plików :) ... pomyliłem nazwy i źle importowałem do DS'a
     
  20. waldek.leg
    Offline

    waldek.leg Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    14 Grudzień 2012
    Wiadomości:
    12
    Local Time:
    01:18
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS112+
    Odgrzebię trochę temat, czy jest jakiś sposób aby to przeskoczyć ?

    [Nieprawidłowy link obrazu]:http://pronas.pl/download/file.php?id=705&t=1
     

Poleć tę stronę