1. Cześć Gość. Czy wiesz, że według analizy rynku urządzenia:

    • QNAP - stanowią 63% rynku,
    • Synology i pozostali - tylko 37% rynku?

    To forum przeglądasz dzięki sponsorowi - firmie QNAP oraz zespołowi QNAP Club Polska.

Darmowy certyfikat SSL dla Synology

Dyskusja w 'Cichociemni' rozpoczęta przez użytkownika Krwiak, 26 Lipiec 2011.

Ładowanie...
  1. Krwiak
    Offline

    Krwiak SysOp Administrator

    Dołączył:
    27 Maj 2008
    Wiadomości:
    2 415
    Local Time:
    17:45
    Oceny:
    +10 / 1 / -0
    Followers:
    1
    Dokładnie inaczej po co używać certyfikatów :)
     
  2. damianas
    Offline

    damianas System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    17 Marzec 2011
    Wiadomości:
    149
    Miejscowość:
    Złotów
    Local Time:
    15:45
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS213+, DS110j, DS214+, DS115j
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    panowie, utknąłem na punkcie 9 how-to:
    dostaję komunikat o braku dostępu do ssl.key Do tego momentu wszystko przebiegało dokładnie według instrukcji.
    Czym może to być spowodowane?
     
  3. MiChalSzy
    Offline

    MiChalSzy Systems Admin... Q's Expert

    Dołączył:
    14 Kwiecień 2009
    Wiadomości:
    375
    Local Time:
    15:45
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS 207+
    Ethernet:
    802.11n
    null 802.11n
    a na pewno logowałeś się jako root a nie admin?
     
  4. damianas
    Offline

    damianas System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    17 Marzec 2011
    Wiadomości:
    149
    Miejscowość:
    Złotów
    Local Time:
    15:45
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS213+, DS110j, DS214+, DS115j
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    logowałem się jako root z hasłem admina.

    Folder, który utworzyłem /volume1/private/ssl - on jest niewidoczny w DSM i otoczeniu sieciowym - to jak mam z niego potem (jak już przebrnę przez pkt 9) zaimportować klucz i certyfikat w DSM ? Rozumiem, że importować muszę z tego folderu i wszystkie pliki muszą tam sobie zostać ? Coś namieszałem, ale nie wiem co.
     
  5. mikhnal
    Offline

    mikhnal Guest

    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Wgraj klucz np do swojego katalogu domowego a nie do .../private/ssl. Stąd ten problem.
     
  6. damianas
    Offline

    damianas System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    17 Marzec 2011
    Wiadomości:
    149
    Miejscowość:
    Złotów
    Local Time:
    15:45
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS213+, DS110j, DS214+, DS115j
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    ok, ruszyło i https lata ładnie z certyfikatem,
    dzięki :)
     
  7. mpl
    Offline

    mpl Enterprise Admin... Q's Architect

    Dołączył:
    11 Marzec 2011
    Wiadomości:
    668
    Local Time:
    15:45
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    2
    Synology:
    712+ 1513+
  8. qmiloo
    Offline

    qmiloo Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    16 Wrzesień 2011
    Wiadomości:
    41
    Local Time:
    15:45
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS110j
    Jak mam zmienne ip i loguje sie przez dyndns.org to moge zapomniec o certyfikacie SSL?
     
  9. damianas
    Offline

    damianas System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    17 Marzec 2011
    Wiadomości:
    149
    Miejscowość:
    Złotów
    Local Time:
    15:45
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS213+, DS110j, DS214+, DS115j
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Nie ma problemu ze zmiennym ip. Też mam zmienne ip i certyfikat działa.

    Sent from my HTC Desire using Tapatalk

    -----edit
    warunek jest oczywiście taki, że poza podpięciem zmiennego ip pod dyndns trzeba mieć wykupioną domenę dla której tworzymy certyfikat.
     
  10. qmiloo
    Offline

    qmiloo Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    16 Wrzesień 2011
    Wiadomości:
    41
    Local Time:
    15:45
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS110j
    no niestety najwidoczniej mogę o certyfikacie zapomnieć :-( bo albo mam komunikat Domain Not Registered albo



    jest jakiś inny sposób?
     

    Załączone pliki:

  11. trustworthy
    Offline

    trustworthy Network Architect Q's Professional

    Dołączył:
    15 Wrzesień 2011
    Wiadomości:
    404
    Local Time:
    15:45
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS214play
    Hej!!

    Koledzy, potrzebuję Waszej pomocy.
    Potrzebuję pomocy Kogoś, kto przeprowadzi mnie przez proces instalacji certyfikatu (łącznie z PuTTY). Wszystko, co potrzeba, mam, ale nie potrafię poprawnie przeprowadzić procesu instalacji?
    Znajdzie się ktoś wyrozumiały dla początkującego w zakresie Linuxa?

    Będę wdzięczny za odpowiedź na priv.
     
  12. Krwiak
    Offline

    Krwiak SysOp Administrator

    Dołączył:
    27 Maj 2008
    Wiadomości:
    2 415
    Local Time:
    17:45
    Oceny:
    +10 / 1 / -0
    Followers:
    1
    Najpierw napisz co zrobiłeś i gdzie pojawił się problem?
     
  13. jayckop
    Offline

    jayckop Zarejestrowany Noobie

    Dołączył:
    17 Czerwiec 2010
    Wiadomości:
    30
    Local Time:
    15:45
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS210+
    Wtam

    Mam pytanie co do postu. Czy możliwe jest zrobienie certyfikatu dla domen opartych o no-IP.com czy dyndns.com?

    Pozdrawiam
    Jayckop
     
  14. Saint
    Offline

    Saint Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    14 Styczeń 2011
    Wiadomości:
    3
    Local Time:
    15:45
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS1511+
    Tu masz kopie tego how to ...
     
  15. towi
    Offline

    towi System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    18 Kwiecień 2012
    Wiadomości:
    112
    Local Time:
    15:45
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS112+
    Wygenerowałem klucz i certyfikat poprzez StartSSL (wszystko poszło ładnie i sprawnie) i niestety przy próbie wgrania ich do Synology mam komunikat "nielegalny komunikat" . Wgrywam bezpośrednio z GUI. Czy ktoś z forumowiczów już tak miał ?
     
  16. Krwiak
    Offline

    Krwiak SysOp Administrator

    Dołączył:
    27 Maj 2008
    Wiadomości:
    2 415
    Local Time:
    17:45
    Oceny:
    +10 / 1 / -0
    Followers:
    1
    Może w Beta coś zmieniono ?
     
  17. towi
    Offline

    towi System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    18 Kwiecień 2012
    Wiadomości:
    112
    Local Time:
    15:45
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS112+
    Może napisze jak wgrywam :
    - Panel sterowania - Ustawienia DSM - Usługa HTTP
    - zaznaczam "włącz połączenie HTTPS" i zaznaczam "Automatycznie przekieruj połączenia HTTP na połączenia HTTPS ..."
    - wchodzę w "Importuj certyfikat"
    - klucz prywatny zapisałem jako ssl.key i taki wskazuje
    - certyfikat zapisany jako ssl.crt i taki wskazuje
    ... i otrzymuje komunikat "Nielegalny certyfikat"

    Wcześniej wygenerowałem certyfikat na StartSLL i wszystko poszło poprawnie.

    Zrobiłem dla pewności jeszcze raz Decrypt Private Key na stronie StartSSL i wszystko poszło poprawnie.

    Odkodowany klucz puściłem przez narzędzie Key Bug Checker i dostałem komunikat , że jest OK:
    Key Check Success
    No vulnerability has been detected. You may use this key.
     
  18. damianas
    Offline

    damianas System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    17 Marzec 2011
    Wiadomości:
    149
    Miejscowość:
    Złotów
    Local Time:
    15:45
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS213+, DS110j, DS214+, DS115j
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    wydaje mi się, że jako klucz prywatny zamiast ssl.key musisz wskazać plik "ssl.nopp.key" i będzie oki.
     
  19. towi
    Offline

    towi System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    18 Kwiecień 2012
    Wiadomości:
    112
    Local Time:
    15:45
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS112+
    Rozumiem, że masz na myśli klucz zdekodowany ... próbowałem i jest dokładnie to jest samo. Nielegalny certyfikat.

    ... poradziłem sobie już ... oczywiście miałem błąd w nazwach plików :) ... pomyliłem nazwy i źle importowałem do DS'a
     
  20. waldek.leg
    Offline

    waldek.leg Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    14 Grudzień 2012
    Wiadomości:
    12
    Local Time:
    15:45
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS112+
    Odgrzebię trochę temat, czy jest jakiś sposób aby to przeskoczyć ?

    [Nieprawidłowy link obrazu]:http://pronas.pl/download/file.php?id=705&t=1
     

Poleć tę stronę

  1. This site uses cookies to help personalise content, tailor your experience and to keep you logged in if you register.
    By continuing to use this site, you are consenting to our use of cookies.
    Odrzuć powiadomienie.