1. Cześć Gość. Przeglądasz forum dzięki firmie QNAP oraz zespołowi QNAP Club Polska.

Brak dostęp do udziału sieciowego z sporą ilością plików.

Dyskusja w 'File Station' rozpoczęta przez użytkownika seb235, 12 Marzec 2016.

Ładowanie...
  1. seb235
    Offline

    seb235 Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    19 Listopad 2013
    Wiadomości:
    47
    Local Time:
    21:18
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS214play
    Witam

    W maju 2015 zainstalowałem sobie kamerkę IP, zwykła chińska ethernetowa kamerka. Ustawiłem na synology udział sieciowy, nadałem do niego uprawnienia dostępu po FTP, ustawiłem kamerkę sprawdziłem czy działa po czym zostawiłem to nie zaglądając co się z tym dzieje.

    Problem polega na tym że w tym udziale sieciowych tych plików zrobiła się taka ilość że nie jestem w stanie się do niego dostać. Zarówno z komputera poprzez SMB, przez interfejs www (File station) po chwili zgłasza błąd, przez FTP również oprogramowanie klienckie ma z tym problem, jedno które działa naliczyło ponad 2 miliony plików po czym komputer się uśpił i proces został przerwany także nie wiem ile tego finalnie jest. (Pliki .jpg każdy z nich po 23KB)

    Serwerek to Synology DS 214Play z DSM 5.2-5644 Update 5, wszystko działa po kablu z prędkością 1Gbit/s .

    Jak ktoś ma jakiś pomysł jak się szybko do tego katalogu dostać (lub jak to zrobić w przyszłości) to proszę o pomoc.

    Pozdrawiam
     
  2. -ri-
    Offline

    -ri- Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    15 Luty 2013
    Wiadomości:
    5
    Local Time:
    21:18
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS212j x2, DS215j
    Ethernet:
    null
    null null
    Prawdopodobnie skończyły ci się inody dla plików.
    Wejdź na Synka przez SSH i wykonaj polecenie
    df -i
     
  3. seb235
    Offline

    seb235 Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    19 Listopad 2013
    Wiadomości:
    47
    Local Time:
    21:18
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS214play
    Wygląda to tak:

    Kod (Text):
    1. DiskStation> df -i
    2.  
    3. Filesystem           Inodes   IUsed     IFree IUse% Mounted on
    4.  
    5. /dev/root            155648   34369    121279   23% /
    6.  
    7. /tmp                  89520     131     89389    1% /tmp
    8.  
    9. /run                  89520     674     88846    1% /run
    10.  
    11. /dev/shm              89520       4     89516    1% /dev/shm
    12.  
    13. /dev/vg1/volume_1 182849536 4424689 178424847    3% /volume1
     
  4. -ri-
    Offline

    -ri- Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    15 Luty 2013
    Wiadomości:
    5
    Local Time:
    21:18
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS212j x2, DS215j
    Ethernet:
    null
    null null
    No to jeszcze nie ma tragedii.
    Ale skoro shell ci działa, to nie możesz usunąć tych plików? Ewentualnie jak ci potrzebne to spakuj do jednego pliku.
    Duża ilość plików powoduje bardzo długi czas dostępu co może powodować timeouty.
     
  5. seb235
    Offline

    seb235 Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    19 Listopad 2013
    Wiadomości:
    47
    Local Time:
    21:18
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS214play
    Tylko jak to zrobić bo prosta komenda typu "tar -zcvf nazwa.tar.gz folder-do-spakowania" nie działa.
     
  6. -ri-
    Offline

    -ri- Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    15 Luty 2013
    Wiadomości:
    5
    Local Time:
    21:18
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS212j x2, DS215j
    Ethernet:
    null
    null null
    A próbowałeś wejść do tego katalogu i wykonać pakowanie na plikach?
    Albo gzipem?
     
  7. seb235
    Offline

    seb235 Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    19 Listopad 2013
    Wiadomości:
    47
    Local Time:
    21:18
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS214play
    Spróbowałem zipem "zip -r xxx.zip ./xxx" trwa to już 5h na etapie Scanning files, albo ja coś robie źle albo po raz kolejny synology zawaliło w oprogramowaniu.
     

Poleć tę stronę