1. Cześć Gość. Przeglądasz forum dzięki firmie QNAP oraz zespołowi QNAP Club Polska.

Brak daty obrazu

Dyskusja w 'Photo Station' rozpoczęta przez użytkownika Zavadcoff, 25 Listopad 2014.

Ładowanie...
  1. Zavadcoff
    Offline

    Zavadcoff Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    25 Listopad 2014
    Wiadomości:
    2
    Local Time:
    12:51
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    XPENEOLOGY
    Witam,

    Mam problem ze zdjęciami pochodzącymi ze starego aparatu fotograficznego (mam ich kilka tysięcy) oraz ze skanerów. Zdjęcia przesłane do PhotoStation 6.2-2851 nie posiadają Daty obrazu, co uniemożliwia korzystania z Osi czasowej.

    Podręcznie zdjęcia szykuję sobie w Galerii fotografii (Windows 7) - wprowadzam odpowiednią datę jeśli jej nie ma lub zmieniam przy skanowanych zdjęciach z bieżącej na odpowiednią - i potem wgrywam do odpowiednich folderów.

    Próbowałem już różnych sztuczek z kilkoma programami obsługującymi EXIF. Niestety, nie pomogło. Proszę o informację, która dokładnie data z EXIFa jest identyfikowana przez program? Być może sama data nie jest tutaj problemem, bo zauważyłem również, że data nie jest widoczna przy zdjęciach, które nie mają wypełnionego pola Kamera - uzupełnienie go rozwiązuje część problemu, ale w innych zdjęciach nie! Spekuluję sobie, że być może aplikacja odczytuje jakieś inne pole i jeśli nie znajduje tam żadnej wartości, nie czyta innych informacji EXIF?

    Pozdrawiam
    Paweł
     
  2. michau
    Offline

    michau Enterprise Admin... Q's Architect

    Dołączył:
    12 Listopad 2009
    Wiadomości:
    780
    Miejscowość:
    Mińsk Mazowiecki
    Local Time:
    12:51
    Oceny:
    +3 / 0 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS1515+ 6GB RAM
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Wrzuć jedno zdjęcie jako załącznik na Forum albo jakiś zewnętrzny serwer i sprawdzę czy u mnie w PS też będzie brakowało daty.
     
  3. Zavadcoff
    Offline

    Zavadcoff Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    25 Listopad 2014
    Wiadomości:
    2
    Local Time:
    12:51
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    XPENEOLOGY
    Witam,

    Tutaj link do pobrania zdjęcia: http://97690.file4u.pl/download/5478144/P1010339_www.file4u.pl.JPG

    Wczoraj wyłączyłem Aplikację Photo Station i ponownie uruchomiłem. Zapomniałem, że po tej operacji rozpoczęło się ponowne indeksowanie multimediów, których mam ok 2,5 TB. OK, mój błąd, ale miałem nadzieję, że to może coś pomoże.

    Wczoraj zrobiłem jeszcze inną próbę. Folder/Album ze zdjęciami z prawidłowymi datami przekopiowałem z Synology na komputer, a potem znów do Synology. Żadnym programem nie otwierałem/edytowałem zdjęć. Niestety, zdjęcia w nowym bliźniaczym folderze/albumie nie mają rozpoznawanej daty wykonania.

    Być może mam ten sam problem? https://forum.synology.com/enu/viewtopic.php?f=248&t=91438

    Pozdrawiam
    Paweł
     
  4. wpaszko
    Offline

    wpaszko Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    22 Listopad 2010
    Wiadomości:
    9
    Local Time:
    12:51
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS210j
    Witam.
    U mnie pojawił się też problem z metadanymi fotek ( znaczy brak) w Photo Station.
    Jak plik przeglądam via FTP lub samba , wszystko jest a PS 6 nie potrafi ani pokazać ani sortować wg. np. daty fotek.
    Czy u kogoś też to występuje i czy jest jakieś rozwiązanie ?
    Pozdrówko
    Wojtek
     

Poleć tę stronę