1. Cześć Gość. Czy wiesz, że według analizy rynku urządzenia:

    • QNAP - stanowią 63% rynku,
    • Synology i pozostali - tylko 37% rynku?

    To forum przeglądasz dzięki sponsorowi - firmie QNAP oraz zespołowi QNAP Club Polska.

Brak łączności DS112

Dyskusja w 'Pytania' rozpoczęta przez użytkownika saxofon, 20 Sierpień 2013.

Ładowanie...
  1. saxofon
    Offline

    saxofon Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    20 Sierpień 2013
    Wiadomości:
    23
    Local Time:
    15:34
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS112
    Konfiguracja IP systemu Windows

    Kod (Text):
    1.    Nazwa hosta . . . . . . . . . . . : sax
    2.    Sufiks podstawowej domeny DNS . . :
    3.    Typ węzła . . . . . . . . . . . . : Hybrydowy
    4.    Routing IP włączony . . . . . . . : Nie
    5.    Serwer WINS Proxy włączony. . . . : Nie
    6.    Lista przeszukiwania sufiksów DNS : fritz.box
    7.  
    8. Karta bezprzewodowej sieci LAN Połączenie sieci bezprzewodowej 3:
    9.  
    10.    Stan nośnika . . . .  . . . . . . .: Nośnik odłączony
    11.    Sufiks DNS konkretnego połączenia :
    12.    Opis. . . . . . . . . . . . . . . : Microsoft Virtual WiFi Miniport Adapter #2
    13.    Adres fizyczny. . . . . . . . . . : 06-27-37-BC-0D-F9
    14.    DHCP włączone . . . . . . . . . . : Tak
    15.    Autokonfiguracja włączona . . . . : Tak
    16.  
    17. Karta Ethernet Połączenie sieciowe Bluetooth:
    18.  
    19.    Stan nośnika . . . .  . . . . . . .: Nośnik odłączony
    20.    Sufiks DNS konkretnego połączenia :
    21.    Opis. . . . . . . . . . . . . . . : Bluetooth Device (Personal Area Network)
    22.    Adres fizyczny. . . . . . . . . . : 64-27-37-BC-0D-FA
    23.    DHCP włączone . . . . . . . . . . : Tak
    24.    Autokonfiguracja włączona . . . . : Tak
    25.  
    26. Karta bezprzewodowej sieci LAN Połączenie sieci bezprzewodowej:
    27.  
    28.    Sufiks DNS konkretnego połączenia : fritz.box
    29.    Opis. . . . . . . . . . . . . . . : Atheros AR9485WB-EG Wireless Network Adapter
    30.    Adres fizyczny. . . . . . . . . . : 64-27-37-BC-0D-F9
    31.    DHCP włączone . . . . . . . . . . : Tak
    32.    Autokonfiguracja włączona . . . . : Tak
    33.    Adres IPv6 połączenia lokalnego . : fe80::2487:cc1b:5fc:b1f%13(Preferowane)
    34.    Adres IPv4. . . . . . . . . . . . . : 192.168.178.49(Preferowane)
    35.    Maska podsieci. . . . . . . . . . : 255.255.255.0
    36.    Dzierżawa uzyskana. . . . . . . . : 6 września 2013 23:08:46
    37.    Dzierżawa wygasa. . . . . . . . . : 16 września 2013 23:08:46
    38.    Brama domyślna. . . . . . . . . . : 192.168.178.1
    39.    Serwer DHCP . . . . . . . . . . . : 192.168.178.1
    40.    Identyfikator IAID DHCPv6 . . . . : 325330743
    41.    Identyfikator DUID klienta DHCPv6 : 00-01-00-01-17-37-1B-9E-54-53-ED-22-97-67
    42.    Serwery DNS . . . . . . . . . . . : 192.168.178.1
    43.    NetBIOS przez Tcpip . . . . . . . : Włączony
    44.  
    45. Karta Ethernet Połączenie lokalne:
    46.  
    47.    Stan nośnika . . . .  . . . . . . .: Nośnik odłączony
    48.    Sufiks DNS konkretnego połączenia : fritz.box
    49.    Opis. . . . . . . . . . . . . . . : Realtek PCIe GBE Family Controller
    50.    Adres fizyczny. . . . . . . . . . : 54-53-ED-22-97-67
    51.    DHCP włączone . . . . . . . . . . : Tak
    52.    Autokonfiguracja włączona . . . . : Tak
    53.  
    54. Karta tunelowa isatap.{8F51896C-4823-4ABD-B7D9-24A7B3C11C7A}:
    55.  
    56.    Stan nośnika . . . .  . . . . . . .: Nośnik odłączony
    57.    Sufiks DNS konkretnego połączenia :
    58.    Opis. . . . . . . . . . . . . . . : Karta Microsoft ISATAP #3
    59.    Adres fizyczny. . . . . . . . . . : 00-00-00-00-00-00-00-E0
    60.    DHCP włączone . . . . . . . . . . : Nie
    61.    Autokonfiguracja włączona . . . . : Tak
    62.  
    63. Karta tunelowa isatap.fritz.box:
    64.  
    65.    Stan nośnika . . . .  . . . . . . .: Nośnik odłączony
    66.    Sufiks DNS konkretnego połączenia : fritz.box
    67.    Opis. . . . . . . . . . . . . . . : Karta Microsoft ISATAP #4
    68.    Adres fizyczny. . . . . . . . . . : 00-00-00-00-00-00-00-E0
    69.    DHCP włączone . . . . . . . . . . : Nie
    70.    Autokonfiguracja włączona . . . . : Tak
    71.  
    72. Karta tunelowa isatap.{A93F73BC-0BE6-4EF1-A7DD-8FF9A9B23927}:
    73.  
    74.    Stan nośnika . . . .  . . . . . . .: Nośnik odłączony
    75.    Sufiks DNS konkretnego połączenia :
    76.    Opis. . . . . . . . . . . . . . . : Karta Microsoft ISATAP #5
    77.    Adres fizyczny. . . . . . . . . . : 00-00-00-00-00-00-00-E0
    78.    DHCP włączone . . . . . . . . . . : Nie
    79.    Autokonfiguracja włączona . . . . : Tak
    80.  
    81. Karta tunelowa Teredo Tunneling Pseudo-Interface:
    82.  
    83.    Stan nośnika . . . .  . . . . . . .: Nośnik odłączony
    84.    Sufiks DNS konkretnego połączenia :
    85.    Opis. . . . . . . . . . . . . . . : Teredo Tunneling Pseudo-Interface
    86.    Adres fizyczny. . . . . . . . . . : 00-00-00-00-00-00-00-E0
    87.    DHCP włączone . . . . . . . . . . : Nie
    88.    Autokonfiguracja włączona . . . . : Tak
     
  2. Magnetar
    Offline

    Magnetar Network Architect Q's Professional

    Dołączył:
    17 Styczeń 2012
    Wiadomości:
    547
    Local Time:
    15:34
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    2
    Synology:
    DS110j
    Powoli będę kończył zostaw wynik ipconfig to się sprawdzi później.
    Na forum jest dużo materiału dot. przekierowania portów na routerze - poszukaj. (na routerze szukaj w sekcji WAN, NAT : forwarding, virtual servers, port forwarding)
    Jeśli serwer będzie miał problemy z ustaleniem adresu WAN to trzeba będzie sprawdzać inne rzeczy, ale to już nie dzisiaj.
    Dużo też jest opisane w Pomocy DSM jest po polsku i w miarę przystępnie - poczytaj.


    -------------------------------- edytka
    brama jest OK

    --------------------------
    Przykładowe przekierowanie masz tutaj:
    opatologiczna-konfiguracja-vpn-t1864.html#p31020

    ale wprowadzasz port 5000 od DSM
     
  3. saxofon
    Offline

    saxofon Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    20 Sierpień 2013
    Wiadomości:
    23
    Local Time:
    15:34
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS112
    Jeszcze wczoraj, podczas naszej rozmowy, po którejś zmianie konfiguracji, dysk się "odmapował". Muszę wrócić wstecz...
     
  4. Magnetar
    Offline

    Magnetar Network Architect Q's Professional

    Dołączył:
    17 Styczeń 2012
    Wiadomości:
    547
    Local Time:
    15:34
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    2
    Synology:
    DS110j
    Testowo wyłącz Avasta i próbuj mapować, zrób ping do serwera i napisz jak to działało bez niego.

    Na serwerze zaznacz sobie opcje: Panel Sterowania > Ustawienia DSM > Usługa HTTP > "Włącz odnajdowanie sieci Windows"
    to raczej nie wprowadzi niczego nowego ale włączyć nie zawadzi.

    Na windzie włącz przesyłanie LM i NTLM - nie wiem jaką masz wersje systemu, dlatego podaje metodę w oparciu o zmianę wartości klucza rejestru.
    "Przycisk LOGO Windows + R" wpisz "regedit" i OK
    Przejdź do podklucza rejestru: HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\Lsa
    Kliknij dwukrotnie na LMCompatibilityLevel wpisz wartość 1 i OK

    Zwróć uwagę że wchodzisz do gałęzi "CurrentControlSet" bo klucz LMCompa... można znaleźć również w innych miejsca rejestru, żebyś czasem nie pomylił, bo nazwy gałęzi bywają podobne.
     
  5. saxofon
    Offline

    saxofon Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    20 Sierpień 2013
    Wiadomości:
    23
    Local Time:
    15:34
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS112
    Na wyłączonym Avascie nie działa maping, tak samo ping do serwera, 100% strat.

    Odnajdywanie sieci zaznaczone.

    HKEY... jest LSA, ale brak jest LMCompatibilityLevel. Windows 7.



    Jedna uwaga: wczorajsze mapowanie poskutkowało tym, że mapowanie poprzez Syn Asystenta w opcji "Zaloguj się z poprzednią nazwą użytkownika" pokazuje wczoraj załadowane katalogi na serwerze oraz zaznaczone litery napędów. Kolejny krok, wyszukiwanie skutkuje komunikatem: "Nie można odnaleźć ścieżki sieciowej (53)."
     

    Załączone pliki:

    • Clipboard07.
      Clipboard07.jpg
      Rozmiar pliku:
      110,6 KB
      Wyświetleń:
      44
      MD5 Sum:
      8c17f594ac16ca7fa84150b63a9aec97
  6. saxofon
    Offline

    saxofon Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    20 Sierpień 2013
    Wiadomości:
    23
    Local Time:
    15:34
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS112
     

    Załączone pliki:

    • pytanie1.
      pytanie1.jpg
      Rozmiar pliku:
      45,6 KB
      Wyświetleń:
      39
      MD5 Sum:
      03dee65a64466ac8e1edc556692fbe57
    • pytanie2.
      pytanie2.jpg
      Rozmiar pliku:
      42 KB
      Wyświetleń:
      39
      MD5 Sum:
      4edc213bc57be4ec7a2f10bce9664536
    • pytanie3.
      pytanie3.jpg
      Rozmiar pliku:
      100,5 KB
      Wyświetleń:
      39
      MD5 Sum:
      3e842a16deb676d8b85ba959115b51c7
  7. saxofon
    Offline

    saxofon Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    20 Sierpień 2013
    Wiadomości:
    23
    Local Time:
    15:34
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS112
     

    Załączone pliki:

    • pytanie4.
      pytanie4.jpg
      Rozmiar pliku:
      92 KB
      Wyświetleń:
      39
      MD5 Sum:
      f5173f99887197c7221d647314d832b3
    • pytanie5.
      pytanie5.jpg
      Rozmiar pliku:
      92 KB
      Wyświetleń:
      39
      MD5 Sum:
      f5173f99887197c7221d647314d832b3
  8. Magnetar
    Offline

    Magnetar Network Architect Q's Professional

    Dołączył:
    17 Styczeń 2012
    Wiadomości:
    547
    Local Time:
    15:34
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    2
    Synology:
    DS110j
    Na komputerze: sprawdź lub ustaw.
    Panel Sterowania > Centrum sieci... > Zmień zaawansowane ustawienia udostępniania > Profil Dom lub praca
    1. Użyj szyfrowania 128bit.... zaznacz
    2. Włącz udostępnianie chronione hasłem... zaznacz - to w zasadzie dotyczy stricte kompa, to dla mnie wole wiedzieć co masz włączone a co nie.

    Co do LM
    Istotne jest czy masz wersję Windows: STARTER, HOME, PROFESSIONAL ?
    Spróbuj tak:
    Panel Sterowania > Narzędzia Administracyjne > Zasady zabezpieczeń lokalnych > Zasady lokalne > Opcje zabezpieczeń > na liście... kliknij... Zabezpieczenia sieci: poziom uwierzytelniania LAN Manager
    zaznacz "Wyślij LM i NTLM - użyj zabezpieczeń sesji NTLMv2 w przypadku....."

    Na Windows 7:
    Panel Sterowania > Menedżer poświadczeń - zrobimy sobie ułatwienie, żeby mieć pewność jakich danych logowania używasz.
    "Dodaj poświadczenie systemu Windows"
    Adres: 192.168.178.27
    Użytkownik: admin
    hasło: "hasło admina"
    powstanie dzięki temu reguła mówiąca, o tym że przy wywołaniu serwera używamy zawsze danych logowania Admina - później sobie to zmienisz najwyżej albo usuniesz, póki co testowo niech tak pozostanie.

    Na serwerze grzebałeś w firewallu ?
    Na razie nic tam nie ustawiaj - reguła domyślna powinna być ustawiona na "Zezwalaj na dostęp" to jest na dole okna.

    Przekierowanie portów....
    Po niemiecku niewiele zrozumiem, ale już po samych informacjach podanych na stronie mogę stwierdzić że to nie ta zakładka.

    Sprawdź, ustaw i próbuj mapować, ale rób to przez wiersz poleceń. Pomyśle jeszcze dlaczego Ci blokuje pinga.
    dobrze byłoby abyś usunął stare połączenia zanim ponownie wywołasz jakiś zasób.
    net use * /del
    to usuwa WSZYSTKIE podłączone zasoby.
     
  9. Magnetar
    Offline

    Magnetar Network Architect Q's Professional

    Dołączył:
    17 Styczeń 2012
    Wiadomości:
    547
    Local Time:
    15:34
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    2
    Synology:
    DS110j
    Teraz tak się dopatrzyłem - nie zmieniaj niczego na routerze, bo widzę że tam kombinujesz i zaraz nic nie będzie działać - daj zrzuty zakładek z routera tylko niczego nie zmieniaj.
     
  10. saxofon
    Offline

    saxofon Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    20 Sierpień 2013
    Wiadomości:
    23
    Local Time:
    15:34
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS112
    Odnośnie Centrum sieci i udostępniania - mam tak, jak wskazałeś.

    Windows 7 Home Professional (czyli nie ma Panel Sterowania > Narzędzia Administracyjne > Zasady zabezpieczeń lokalnych, nie zmieniłem więc LM I NTLM)

    Poświadczenie systemu Windows - zrobione.

    Firewall - nie wiem czemu, miałem 3 reguły, nie dopatrzyłem się, że pozostałe było: Odmów dostępu - zmieniłem na Zezwól.

    Sprawdziłem mapowanie przez SAssist - zadziałało. To samo w TotalCmd - widzi dyski zmapowane.
     
  11. saxofon
    Offline

    saxofon Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    20 Sierpień 2013
    Wiadomości:
    23
    Local Time:
    15:34
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS112
    Badanie 192.168.178.27 z 32 bajtami danych:
    Odpowiedź z 192.168.178.27: bajtów=32 czas=24ms TTL=64
    Odpowiedź z 192.168.178.27: bajtów=32 czas=25ms TTL=64
    Odpowiedź z 192.168.178.27: bajtów=32 czas=26ms TTL=64
    Odpowiedź z 192.168.178.27: bajtów=32 czas=38ms TTL=64

    Statystyka badania ping dla 192.168.178.27:
    Pakiety: Wysłane = 4, Odebrane = 4, Utracone = 0
    (0% straty),
    Szacunkowy czas błądzenia pakietów w millisekundach:
    Minimum = 24 ms, Maksimum = 38 ms, Czas średni = 28 ms
     
  12. saxofon
    Offline

    saxofon Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    20 Sierpień 2013
    Wiadomości:
    23
    Local Time:
    15:34
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS112
    Więc chyba ożył! :D
    Dziękuję, mam nadzieję, że to znów nie tymczasowe, tylko zmapowane dyski będą wieczne ;)

    Teraz jedynie pozostał problem dostępu do dysku spoza domu? Próbuję się dostać na domenę w ***.synology.me:5000, ale nie chadzia

    Dzięki dzięki dzięki!

    Robić zrzuty zakładek routera?
     
  13. Magnetar
    Offline

    Magnetar Network Architect Q's Professional

    Dołączył:
    17 Styczeń 2012
    Wiadomości:
    547
    Local Time:
    15:34
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    2
    Synology:
    DS110j
    nie chadzia... bo nie masz przekierowanych portów - zrób zrzuty na razie tylko te główne zakładki żeby tego za dużo nie było.

    Jeżeli to jest professional to na pewno jest tam ta ścieżka...
    Panel Sterowania > jest tam taka lista u góry z prawej - "Widok według:" ustaw Małe albo Duże ikony - tak będzie Ci łatwiej znależć ścieżkę
     
  14. saxofon
    Offline

    saxofon Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    20 Sierpień 2013
    Wiadomości:
    23
    Local Time:
    15:34
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS112
    Wcześniej "na czuja" znalazłem i ustawiłem coś takiego:


    A to zawartość Narzędzi adm:
     

    Załączone pliki:

    • porty.
      porty.jpg
      Rozmiar pliku:
      52,4 KB
      Wyświetleń:
      52
      MD5 Sum:
      4efaf3f5df992a98e064fed5a8943149
    • narzedzia.
      narzedzia.jpg
      Rozmiar pliku:
      77,1 KB
      Wyświetleń:
      52
      MD5 Sum:
      e8985839f9791caa616a412cf16cef8d
  15. mikhnal
    Offline

    mikhnal Guest

    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Nie ma takiej wersji 7. Jest Windows 7 Home Premium.
     
  16. saxofon
    Offline

    saxofon Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    20 Sierpień 2013
    Wiadomości:
    23
    Local Time:
    15:34
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS112
  17. Magnetar
    Offline

    Magnetar Network Architect Q's Professional

    Dołączył:
    17 Styczeń 2012
    Wiadomości:
    547
    Local Time:
    15:34
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    2
    Synology:
    DS110j
    Fot1 To jest chyba to, tylko zmień porty na 5000 bo na takim działa DSM - odświeżaj częściej wątek, bo często edytuje posty - w tamtym poście gdzie podałem link do przykładowego przekierowania dopisałem że wprowadzasz port od DSM czyli 5000 (port 1723 to usługa serwera PPTP)

    Fot2 Na pewno to jest Professional ?
    Na razie olej to - sprawdzę czy można po prostu dodać ten klucz do rejestru - odpowiem Ci później.
     
  18. saxofon
    Offline

    saxofon Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    20 Sierpień 2013
    Wiadomości:
    23
    Local Time:
    15:34
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS112
    Nie chcę zapeszać, ale chyba udało się! Wpisałem ***.synology.me:5000 i poszło. Dostałem się chyba przez neta, a nie po LANie :)
    Stało się tak po zmianie portu we Fritzu z 1723 na 5000.
    Podaj adres, wysyłam butelczynę :)
     
  19. mikhnal
    Offline

    mikhnal Guest

    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Medal forumowy mu przyznaj.
     
  20. saxofon
    Offline

    saxofon Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    20 Sierpień 2013
    Wiadomości:
    23
    Local Time:
    15:34
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS112
    Nominowany do medalu!
    Dziękuję Ci, serio z wdzięcznością wyślę Ci trunek :)
     
  1. This site uses cookies to help personalise content, tailor your experience and to keep you logged in if you register.
    By continuing to use this site, you are consenting to our use of cookies.
    Odrzuć powiadomienie.