1. Cześć Gość. Czy wiesz, że według analizy rynku urządzenia:

    • QNAP - stanowią 63% rynku,
    • Synology i pozostali - tylko 37% rynku?

    To forum przeglądasz dzięki sponsorowi - firmie QNAP oraz zespołowi QNAP Club Polska.

Backup bezobsługowy

Dyskusja w 'Kopia Zapasowa/Odzyskiwanie' rozpoczęta przez użytkownika Zoltar, 18 Sierpień 2014.

Ładowanie...
  1. Yaaro
    Offline

    Yaaro System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    21 Listopad 2012
    Wiadomości:
    197
    Local Time:
    15:14
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS214play
    Nie rozumiem dlaczego malinka miałaby sobie nie poradzić z 230V. Przecież elementy wykonawcze to przekaźniki które bez problemu radzą sobie z obciążeniem do 15A przy 230V więc cóż to dla nich za obciążenie dyskiem twardym? Jeżeli wszystko jest podłaczone tak jak powinno to nie ma prawa sie z tym nic dziać. A może wykorzystać do Twojego projektu zwykły włącznik czasowy programowalny, zobaczyć ile najdłużej może się robić backup i ustawić włącz/wyłącz.
     
  2. Zoltar
    Offline

    Zoltar Enterprise Admin... Q's Architect

    Dołączył:
    4 Listopad 2013
    Wiadomości:
    892
    Miejscowość:
    pomorskie
    Local Time:
    15:14
    Oceny:
    +18 / 0 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS 216, DS216j, DS213j
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Mądrzejsi ode mnie tak powiedzieli, ja się nie znam. O wyłączniku czasowym też myślałem ale nawet jeśli znalazłbym jakiś najpewniejszy moment na wyłączenie to bardziej uciążliwe byłoby jego używanie jakbym był w domu bo musiałbym czekać na zadziałanie wyłącznika czasowego albo za każdym razem jak jestem w domu to przełączać go na działanie ręczne - a z pamięcią u mnie coraz gorzej ;)
     
  3. Yaaro
    Offline

    Yaaro System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    21 Listopad 2012
    Wiadomości:
    197
    Local Time:
    15:14
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS214play
    No to może gniazda sterowane pilotem. Swego czasu były takie w biedrze za 30 zl. Pilota rozebrać podłączyć pod przekaźnik w malinie (tu wszystko byłoby pod niskim napięciem a właściwie to praca w trybie zworki) i malinka steruje pilotem pilot gniazdkiem a jak chcesz ręcznie włączyć lub wyłączyć to osobiście wduszasz guzik w pilocie i już.
     
  4. Zoltar
    Offline

    Zoltar Enterprise Admin... Q's Architect

    Dołączył:
    4 Listopad 2013
    Wiadomości:
    892
    Miejscowość:
    pomorskie
    Local Time:
    15:14
    Oceny:
    +18 / 0 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS 216, DS216j, DS213j
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Ooo...właśnie coś takiego....jakbyś jeszcze trochę rozjaśnił co się kryje za hasłem "malinka steruje pilotem"......wiesz, tak dla laika ;)
     
  5. Yaaro
    Offline

    Yaaro System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    21 Listopad 2012
    Wiadomości:
    197
    Local Time:
    15:14
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS214play
    Nie wiem czy masz w swojej malince podłączony moduł przekaźników. Jeżeli nie to trzeba będzie dokupić i fizycznie dwoma kabelkami wlutować się w płytkę pilota pod którymś z przycisków włączających dane gniazdo. Wysterowując przekaźnik na krótką chwilę zewrzesz na chwilę styki przycisku ON a sygnał z pilota powędruje drogą radiową do gniazdka załączając dysk. Drugi przekaźnik podłączyć pod przycisk OFF i tak samo sterować wyłączaniem. Co do ustawień w samej malince nie pomogę gdyż nigdy jej nie miałem i nie znam. Domyślam się tylko że tak proste funkcje jak 0/1 o określonej godzinie jest w stanie wykonać.
     
  6. Zoltar
    Offline

    Zoltar Enterprise Admin... Q's Architect

    Dołączył:
    4 Listopad 2013
    Wiadomości:
    892
    Miejscowość:
    pomorskie
    Local Time:
    15:14
    Oceny:
    +18 / 0 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS 216, DS216j, DS213j
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
  7. Yaaro
    Offline

    Yaaro System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    21 Listopad 2012
    Wiadomości:
    197
    Local Time:
    15:14
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS214play
    Dwu bo będziesz potrzebował zwierać dwa przyciski w pilocie. A możesz wykorzystać tylko stan ON
     
  8. Zoltar
    Offline

    Zoltar Enterprise Admin... Q's Architect

    Dołączył:
    4 Listopad 2013
    Wiadomości:
    892
    Miejscowość:
    pomorskie
    Local Time:
    15:14
    Oceny:
    +18 / 0 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS 216, DS216j, DS213j
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    OK, dzięki za porady. Pozostaje mi teraz tylko poszukać w dobrej cenie gniazdka z pilotem i do roboty :)
     
  9. Stanley99
    Offline

    Stanley99 Network Architect Q's Professional

    Dołączył:
    26 Listopad 2013
    Wiadomości:
    466
    Local Time:
    15:14
    Oceny:
    +3 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS214play
    W sumie bez pie...olenia się z dodatkowym gniazdem na pilota, można by zrealizować tylko na tym jednokanałowym, tzn. z pojedynczym przekaźnikiem. Tylko wtedy ów przekaźnik (tzn. jego styki) musiałby bezposrednio załączać obwód 230V~ zasilania dysku, a całość (pewnie z jakimś gniazdkiem wyjściowym do zasilacza HDD) należałoby zamotnować w jakieś obudowie dobrze chroniącej przed porażeniem. Co potencjalnie ogólnie mogłoby być niebezpieczne. Dlatego jeśli nie miałeś za bardzo doświadczenia z montażem/uruchamianiem urządzeń zasilanych z 230V może faktycznie lepiej "odizoluj" się od sieci energetycznej za pomocą pilota i tego gniazdka sterowanyego radiowo.
     
  10. Zoltar
    Offline

    Zoltar Enterprise Admin... Q's Architect

    Dołączył:
    4 Listopad 2013
    Wiadomości:
    892
    Miejscowość:
    pomorskie
    Local Time:
    15:14
    Oceny:
    +18 / 0 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS 216, DS216j, DS213j
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    @Stanley99
    Co masz na myśli pisząc?
    Ja po prostu oparłem się na sugestii osoby mądrzejszej ode mnie ponieważ elektrykiem z zawodu (ani z zamiłowania) nie jestem.
    A tak ciągnąć dalej temat to tak się zastanawiam czy zamiast połączenia pilota z przekaźnikiem nie da się bezpośrednio do malinki dopiąć jakiegoś nadajnika/odbiornika który by bezpośrednio sterował gniazdkiem zamiast pilota? Szukałem czegoś na botland.com.pl i niby mają różne rzeczy w tym temacie ale to nie moja bajka więc nie wiem co by się nadało. Może Wy coś podpowiecie? Mogłoby to byś wówczas jakieś rozwiązanie przyszłościowe, które poza sterowaniem gniazdkiem (do którego podłączone są dyski) to mogłoby jeszcze sterować innymi urządzeniami. Na dzisiaj jeszcze nie wiem jakimi ale może w przyszłości przyjdzie mi do głowy kolejne usprawnienie :)
     
  11. Stanley99
    Offline

    Stanley99 Network Architect Q's Professional

    Dołączył:
    26 Listopad 2013
    Wiadomości:
    466
    Local Time:
    15:14
    Oceny:
    +3 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS214play
    Rozumiem jak najbardziej. Miałem na myśli to, że w rozwiązaniu, o którym wspominałem, elementem wykonawczym, bezpośrednio załączającym obwód zasilania 230V AC będzie styk tego przekaźnika znajdujacego się w module. Rzeczą chyba oczywistą jest, że to wszystko musi być odpowiednio obudowane , zaizolowane, zabezpieczone. Jakieś pudełko z tworzywa sztucznego na moduł, itp. Żeby - kolowialnie pisząc - kogoś nie zabiło. Z drugiej strony jest to rozwiązanie najprostsze (i najtańsze, a o cenę zdaję się też chodziło). Nie trzeba kupowac dodatkowych gniazdek sterowanych bezprzewodowo, pilotów, itp. Oraz wykonalne w warunkach domowych, przy czym raz się jeszcze powtórzę: wszystko musi być zrobione starannie, obudowane materiałem izolacyjnym, tak aby było niemożliwie dotknięcie punktów, gdzie przychodzi 230V. Można by np. wykorzystać jakiś zwykły przedłużacz 230V (z jednej strony wtyczka, z drugiej gniazdko), zaś styk przekaźnika wpiąć w obwód jednej z żył. Powiem może tak: dla kogoś choć nieco obeznanego z elektryką zmontowanie czegoś takiego banalne, ale jeśli nie czujesz się na siłach, lepiej się nie bierz. Albo poproś o pomoc kogoś, kto ma z tym do czynienia.
    Proponowane wcześniej przez kolegów rozwiązanie z gniazdkiem bezprzewodowym daje to, że styki wykonawcze przekaźników będą podpięte do przycisków w pilocie. Czyli z definicji urządzenia niskonapięciowego, bezpiecznego, nie grożącego porażeniem (bateria ile tam ma - 1,5V, 3V? Góra 12V), zupełnie odizolowanego od sieci 230V. Zaś głowny element wykonawczy, czyli gniazdko sterowane bezprzewodowo jest odpowiednio wykonane fabrycznie, nie musisz nic w nim ingerować. Wtykasz tylko swoje urządzenie 230V, którym zamierzasz sterować, i już. Może faktycznie w Twoim przypadku lepsze. Choć z drugiej strony ingerencja w pilota też może okazać się nie taka prosta, w zależności od wykonania wymagać dużej precyzji (np. "podpięcia" pod b. niewielkich rozmiarów mikroprzełączniki). Powiem moze tak: pierwsze rozwiązanie to praca bardziej dla elektryka (chodzi mi o podpięcie strony 230V), drugie bardziej dla elektronika ;)
    Pozdrawiam.
     
  12. Zoltar
    Offline

    Zoltar Enterprise Admin... Q's Architect

    Dołączył:
    4 Listopad 2013
    Wiadomości:
    892
    Miejscowość:
    pomorskie
    Local Time:
    15:14
    Oceny:
    +18 / 0 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS 216, DS216j, DS213j
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    @Stanley99
    Jeśli chodzi o samo zmontowanie to nie mam żadnych obaw, myślę że dałbym radę bez problemu, może jednak zacznę od początku. Znalazłem coś takiego http://picoboard.pl/zarzadzanie-zasilan ... pberry-pi/. Wprawdzie tu sterują światłem ale pomyślałem, że analogicznie mogę sterować gniazdkiem i odłączać w ten sposób dyski od prądu. Już miałem zamówić taki przekaźnik ale sprzedawca zasugerował mi, że
    Strata dysków mnie wystraszyła, stąd zmiana planów. Jeśli jednak nie jest to takie groźne, to może wrócę do tematu (na pewno jest to tanie rozwiązanie i proste w wykonaniu). Samo zmontowanie tego nie jest dla mnie żadnym problemem, po prostu wystraszyłem się trochę konsekwencji z których nie zdawałem sobie sprawy bo na elektryczności znam się średnio.
    Wpadł m do głowy jeszcze inny pomysł - zamiast sterować samym prądem to może przekaźnik mógłby sterować przyciskiem (włącznikiem) w samym gniazdku - może to byłoby mniej ryzykowne?
    Tak nawiasem mówiąc zarówno malinka jak i dyski są podłączone do UPS, sterowanie prądem miałoby być za UPSem a przed dyskami.
     
  13. Yaaro
    Offline

    Yaaro System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    21 Listopad 2012
    Wiadomości:
    197
    Local Time:
    15:14
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS214play
    Jeżeli masz dyski w kieszeniach z wyłącznikiem to może spróbować sterowania przy nim. Fakt że zasilacz ciągle pod napięciem ale bez obciążenia to ileż on tam ma poboru. Ja w ten sposób mam powyprowadzane przełączniki z NASa i steruje go przekaźnikami z kontrolera gsm (dłuższe, krótsze przytrzymanie przycisków)
     
  14. Zoltar
    Offline

    Zoltar Enterprise Admin... Q's Architect

    Dołączył:
    4 Listopad 2013
    Wiadomości:
    892
    Miejscowość:
    pomorskie
    Local Time:
    15:14
    Oceny:
    +18 / 0 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS 216, DS216j, DS213j
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Też o tym myślałem ale jak rozkręciłem obudowę dysku to niestety kwestia przycisku nie wygląda zbyt ciekawie i jak dla mnie to zbyt trudne do zrobienia
     
  15. Yaaro
    Offline

    Yaaro System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    21 Listopad 2012
    Wiadomości:
    197
    Local Time:
    15:14
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS214play
    Rozumiem. W takim razie ja bym zamontował to na 230V z tym że dla bezpieczeństwa do przekaźnika podłączył listwę przepięciówke taką jak się używa do sprzętu RTV. Obciążenie dysku jest tak niewielkie że raczej mało prawdopodobne jest występowanie łuków na stykach przekaźnika a głównie w takich sytuacjach stosuje się gasiki.
     
  16. Zoltar
    Offline

    Zoltar Enterprise Admin... Q's Architect

    Dołączył:
    4 Listopad 2013
    Wiadomości:
    892
    Miejscowość:
    pomorskie
    Local Time:
    15:14
    Oceny:
    +18 / 0 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS 216, DS216j, DS213j
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Dzięki za porady, myślę że sobie poradzę :)
     
  1. This site uses cookies to help personalise content, tailor your experience and to keep you logged in if you register.
    By continuing to use this site, you are consenting to our use of cookies.
    Odrzuć powiadomienie.