1. Cześć Gość. Czy wiesz, że według analizy rynku urządzenia:

    • QNAP - stanowią 63% rynku,
    • Synology i pozostali - tylko 37% rynku?

    To forum przeglądasz dzięki sponsorowi - firmie QNAP oraz zespołowi QNAP Club Polska.

Backup bezobsługowy

Dyskusja w 'Kopia Zapasowa/Odzyskiwanie' rozpoczęta przez użytkownika Zoltar, 18 Sierpień 2014.

Ładowanie...
  1. Zoltar
    Offline

    Zoltar Enterprise Admin... Q's Architect

    Dołączył:
    4 Listopad 2013
    Wiadomości:
    891
    Miejscowość:
    pomorskie
    Local Time:
    15:48
    Oceny:
    +18 / 0 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS 216, DS216j, DS213j
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Są ElephantDrive, Glacier Backup, HiDrive Backup ale oferują małą przestrzeń dla przechowywanych danych albo korzystanie z nich wiąże się z kosztami. Jest jeszcze Time Backup ale z opisu wynika, że działa on podobnie jak standardowy backup czyli albo dysk zewnętrzny, albo folder współdzielony albo inny serwer więc te tematy sobie odpuściłem chociaż może błędnie :-(
     
  2. mtkk
    Offline

    mtkk System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    7 Listopad 2012
    Wiadomości:
    187
    Miejscowość:
    Łódź
    Local Time:
    15:48
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS412+
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Akurat Time Backup mam bo przymierzałem się do backupu ale nic z tego. FTP ani montowanie zasobu nie działa. Podobnie w kopii bezpieczeństwa.
    Może udałoby się zainstalować DD w konsoli i uruchomić to w harmonogramie zadań ale na razie nie będę miał czasu na testy.
    Proponuje żebyś spróbował potestować inne huby USB albo spróbował faktycznie RaspBerry jak pisał CoSTa. Chyba by to niedrogo wyszło.
     
  3. Zoltar
    Offline

    Zoltar Enterprise Admin... Q's Architect

    Dołączył:
    4 Listopad 2013
    Wiadomości:
    891
    Miejscowość:
    pomorskie
    Local Time:
    15:48
    Oceny:
    +18 / 0 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS 216, DS216j, DS213j
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    A co to jest DD?
     
  4. tralek
    Offline

    tralek Systems Admin... Q's Expert

    Dołączył:
    29 Marzec 2013
    Wiadomości:
    367
    Local Time:
    15:48
    Oceny:
    +3 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS112+
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    @Zoltar: Nie ma sensu w tym samym budynku stawiać NAS i dysk w obudowie w połączeniu z Raspberry PI/hubem USB, bo jeżeli ten backup na dysku w obudowie jest krytyczny to musi być on robiony w wersji offline (dysk nie jest podłączony tak jak NAS non-stop lub większość czasu do sieci elektrycznej). Jak walnie piorun w pobliżu budynku lub pójdzie przepięcie w sieci elektrycznej to Ci usmaży NAS i dysk w obudowie w tym samym czasie.

    Mój sposób na automatyzację backupu istotnych rzeczy do chmury opisałem dokładnie tutaj: http://pronas.pl/strategie-backupu-t5015.html

    Generalnie idea jest taka, iż krytyczne dane z NAS są na bieżąco kopiowane na HDD laptopa za pomocą Synology Cloud Station, a laptop przepycha te dane dalej do dowolnie wybranej przez Ciebie chmury za pomocą zainstalowanej aplikacji od dostawcy chmury (ja akurat korzystam ze SkyDrive). Rozwiązanie jest o tyle fajne, iż przesyłanie danych z NAS do laptopa, a potem dalej do chmury następuje wtedy gdy faktycznie coś robisz na lapku. Zatem i prąd można zaoszczędzić i aktualizację idą często (zawsze kiedy korzystam z komputera).

    PS: Oczywiście i tak dodatkowo mnie więcej raz na tydzień staram się robić kopię offline z NAS na dysk zewnętrzny.
     
  5. Zoltar
    Offline

    Zoltar Enterprise Admin... Q's Architect

    Dołączył:
    4 Listopad 2013
    Wiadomości:
    891
    Miejscowość:
    pomorskie
    Local Time:
    15:48
    Oceny:
    +18 / 0 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS 216, DS216j, DS213j
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    @tralek
    Nie chciałbym aby po Twoim poście dyskusja tego wątku zmieniła jego sens. Ty piszesz o swoim sposobie na backup i założyłeś o nim osobny wątek i niech tak zostanie.
    Ja natomiast mam swój pomysł na backup i zastanawiam się jak go zrealizować.
    Ja nie oceniam Twojego pomysłu ale nie pasuje on do mojej sytuacji i tyle. Zresztą Ty najwyraźniej jesteś w innej sytuacji-nie masz UPS, masz jednodyskowca, masz chyba mniej danych więc Tobie darmowe chmury wystarczają.
    Nie twórzmy więc w tym wątku dyskusji o strategii backupu tylko skupmy się na głównym nurcie czyli jak uzyskać bezobsługowość o którą mi chodzi.
    Więc jeśli jesteś w stanie powiedzieć, czy Raspberry PI o który pisał CoSTa i mtkk zapewni mi kompatybilność z rsync to będę wdzięczny.
     
  6. mtkk
    Offline

    mtkk System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    7 Listopad 2012
    Wiadomości:
    187
    Miejscowość:
    Łódź
    Local Time:
    15:48
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS412+
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    @tralek - To co wg Ciebie jest bez sensu dla innych taki sens ma i odwrotnie szkoda o tym dyskutować jak pisał Zoltar. Tak jak w Twoim wątku ktoś pisał że pożaru się nie boi i włamań też nie a kto inny tak.

    @Zoltar - DD to program uniksowy, króry uruchamia się z linii poleceń. Można nim zarówno zerować dyski jak i robić kopie ale przy Synku to pewnie trochę zachodu co do Raspberry i Rsync to pierwszy link w google daje trochę nadziej :)
    Rsync backup Synology to Raspberry Pi
     
  7. Zoltar
    Offline

    Zoltar Enterprise Admin... Q's Architect

    Dołączył:
    4 Listopad 2013
    Wiadomości:
    891
    Miejscowość:
    pomorskie
    Local Time:
    15:48
    Oceny:
    +18 / 0 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS 216, DS216j, DS213j
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Hmm...w zasadzie to chyba daje pewność, że da się tak zrobić chociaż w moim przypadku pozostaje nadzieja czy ta instrukcja mnie nie przerasta :)
    Jeśli dobrze odczytałem to koleś pisze o tym, że SSH musi być na stałe uruchomione, popraw mnie jeśli się mylę. Moja obawa jest taka, że ze względu na częste ataki po SSH wyłączyłem to i na głównym routerze w ogóle nie otwierałem portu 22. Czy jeśli włączę SSH ale nie przekieruję portu z zewnątrz to nie mam się czego obawiać?
     
  8. mtkk
    Offline

    mtkk System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    7 Listopad 2012
    Wiadomości:
    187
    Miejscowość:
    Łódź
    Local Time:
    15:48
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS412+
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Zaraz się wczytam jeszcze ale ogólnie jeśli masz zablokowane na routerze SSH i nie masz przekierowania to jest ok.
    Poza tym tam chyba czytałem że on docelowo chciał backup przez internet stąd na pewno łączył się przez SSH.
    Zaraz poczytam jeszcze bo sam u siebie też to chyba zastosuje tylko ostatnio krucho z czasem

    Czyli teoretycznie jak uruchomiesz Rsync na Raspberry to bez SSH załatwisz to z Modułu Kopii bezpieczeństwa w DSM
     
  9. Zoltar
    Offline

    Zoltar Enterprise Admin... Q's Architect

    Dołączył:
    4 Listopad 2013
    Wiadomości:
    891
    Miejscowość:
    pomorskie
    Local Time:
    15:48
    Oceny:
    +18 / 0 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS 216, DS216j, DS213j
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    No cóż, teraz przede mną najtrudniejsze zadanie - muszę przygotować budżet ze źródłami finansowania i przedstawić to na Zarząd z prośbą o pozytywne rozpatrzenie wniosku ;)
     
  10. skowron
    Offline

    skowron Systems Admin... Q's Expert

    Dołączył:
    28 Sierpień 2011
    Wiadomości:
    236
    Miejscowość:
    Warszawa
    Local Time:
    17:48
    Oceny:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS412+
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    A moze jakis stary jednodyskowy synek? Wilk syty i owca cala.. koszt 200-300 zl czyli prawie tyle co pi plus akcesoria itp
    Na allegro obecnie sa dwa dostepne w takiej cenie.
    Jedyne co to brak faktury a przy tym co piszesz o Zarządzie to pewnie bedzie potrzebna. Ale trzeba szukac, pytac.. cos taniego znajdziesz.
     
  11. mtkk
    Offline

    mtkk System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    7 Listopad 2012
    Wiadomości:
    187
    Miejscowość:
    Łódź
    Local Time:
    15:48
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS412+
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    A ja myślałem że ten zarząd to żona :)
    Choć nie wiem kogo łatwiej przekonać...
    Na allegro do 300zł jest DS 108j do 400zł jest jeszcze DS112j
    Pierwszy ma 32MB RAMu a drugi 128MB
    Na plus przemawia łatwość konfiguracji ale to chyba jedyny plus.
    Oszczędność, możliwości i parametry no i chyba cena (nie liczyłem za ile to się złoży dokładnie) przemawiają za Raspberry PI

    Chyba że jeszcze jakiś Zyxel, Buffalo albo inny wynalazek można tanio "wychaczyć"
     
  12. Zoltar
    Offline

    Zoltar Enterprise Admin... Q's Architect

    Dołączył:
    4 Listopad 2013
    Wiadomości:
    891
    Miejscowość:
    pomorskie
    Local Time:
    15:48
    Oceny:
    +18 / 0 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS 216, DS216j, DS213j
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Oczywiście że Zarząd to Żona:)
     
  13. Tatana
    Offline

    Tatana Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    31 Sierpień 2012
    Wiadomości:
    49
    Miejscowość:
    Nowy Dwór Gdański
    Local Time:
    15:48
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS214play
    Ethernet:
    802.11n
    null 802.11n
    Ja mam ds112 za 350 puszcze plus koszt przesyłki


    Sent from my iPhone using Tapatalk
     
  14. Zoltar
    Offline

    Zoltar Enterprise Admin... Q's Architect

    Dołączył:
    4 Listopad 2013
    Wiadomości:
    891
    Miejscowość:
    pomorskie
    Local Time:
    15:48
    Oceny:
    +18 / 0 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS 216, DS216j, DS213j
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Na pewno 112 a nie 112j?
     
  15. skowron
    Offline

    skowron Systems Admin... Q's Expert

    Dołączył:
    28 Sierpień 2011
    Wiadomości:
    236
    Miejscowość:
    Warszawa
    Local Time:
    17:48
    Oceny:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS412+
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    No jakos tak nie pomyslalem o żonie. Ja machne i tak drugie synology w innej lokalizacji a dokladnie u rodzicow. Na tym synku bedzie tylko backup najwazniejszych dokumentow, zdjęć. Zadnych dodatkowych wymagań. Pare lat temu ludzie mieli ds109 i z usmiechem na twarzy tego uzywali. Lacze do rodzicow nie bedzie jakos bardzo wydajne. Danych nie bedzie mi duzo przybywac. W kazdy poniedzialek synek u rodzicow bedzie robil power on. Pojdzie backup i wieczorkiem sie wylaczy do kolejnego poniedzialku.
    A jak wiem ze wrzucilem od groma danych to zmienie power off na wtorek wieczorem :p
     
  16. Tatana
    Offline

    Tatana Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    31 Sierpień 2012
    Wiadomości:
    49
    Miejscowość:
    Nowy Dwór Gdański
    Local Time:
    15:48
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS214play
    Ethernet:
    802.11n
    null 802.11n
    Tak ds112 jupiony w vobisie w orginalnym opakowaniu używany kilka miesięcy bo kupiłem ds214 play. Cena bez dysku plus koszt wysyłki.


    Sent from my iPhone using Tapatalk
     
  17. Zoltar
    Offline

    Zoltar Enterprise Admin... Q's Architect

    Dołączył:
    4 Listopad 2013
    Wiadomości:
    891
    Miejscowość:
    pomorskie
    Local Time:
    15:48
    Oceny:
    +18 / 0 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS 216, DS216j, DS213j
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    A więc zdecydowałem się na malinkę. Podłączyłem do niej oba dyski, których używałem do backupu lokalnego przez USB, sformatowałem w Synology na EXT4 (tak jak do tej pory używałem), zamontowałem w malince i pojawia się problem z montowaniem. Jeden z dysków jest zamontowany bez problemu, z drugim bywa różnie. Generalnie to mam problem z montowaniem przy formacie plików EXT4. Spróbowałem więc na FAT32 i niby jest ok ale wtedy podczas wykonywania kopii zapasowej pojawiają się błędy typu za długa nazwa pliku lub też używane niepoprawne znaki w nazwie. Gdyby to było kilka plików to pewnie bym zmienił ich nazwę ale jest ich mnóstwo.
    Próbowałem ponownie powalczyć z EXT4 ale jak używam GPARTED na malince to przy próbie jakichś działań na tym dysku mam komunikat "Error fsyncing/closing /dev/sda: Błąd wejścia/wyjścia". Jakbym nie próbował to ciągle się pojawia ten komunikat, nie udało mi się w necie znaleźć rozwiązania. Może ktoś tu ma jakiś pomysł na to?
    Dziwne jest to, że NAS go poprawnie formatuje na EXT4, widzi go, normalnie na nim działa a na malince jest problem.
    Sprawdzałem też bad sectory przy użyciu Partition Wizard ale wykazuje, że dysk jest w pełni sprawny.
     
  18. kozi
    Offline

    kozi Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    17 Luty 2015
    Wiadomości:
    3
    Local Time:
    15:48
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    RS815+,RS214, DS212+, DS411 Slim
    Z Raspbery nie pomogę, dysk możesz sprawdzić przy użyciu narzędzi takich jak HDAT2 albo HD Tune.
    Co do samego backapu łatwiejszym rozwiązaniem i tańszym jest kupienie używanego Della (na allegro po 100-150 zł) i włożenie do niego dużego dysku w zależności od ilości miejsca potrzebnej na backup.
    Na Dellu instalujemy Linuksa np Ubuntu. Koniecznie linuksa, bo windows ma ograniczoną maksymalną ścieżkę do 260 znaków i przy dużej ilości podfolderów okaże się, że backup nie przejdzie, bo nie można zapisać plików w miejscu docelowym.
    W Ubuntu uruchamiamy usługę rsync. Jeżeli ktoś che mogę opisać dokładniej ten proces.
    Na Synology we wbudowanym mechanizmie kopi zapasowej dodaje się nowy backup w lokalizacje sieciową i ustawia się ją na wspomniany komputer z Ubuntu.
    Jeżeli sprzęt ma iść do innej lokalizacji dodajemy do tego VPN i mamy gotowy bezpieczny backup do zdalnej lokalizacji.

    Dodatkowo na komputerze można ustawić backupy różnicowe i możemy wracać do wcześniejszych wersji plików.
     
  19. Zoltar
    Offline

    Zoltar Enterprise Admin... Q's Architect

    Dołączył:
    4 Listopad 2013
    Wiadomości:
    891
    Miejscowość:
    pomorskie
    Local Time:
    15:48
    Oceny:
    +18 / 0 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS 216, DS216j, DS213j
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    @kozi
    Dzięki za zainteresowanie ale zauważ, że ja już kupiłem malinkę i robię na niej backupy więc propozycja zakupu Della jest trochę po czasie.
    A z problemem dyskowym sobie jakoś poradziłem więc tak czy inaczej dzięki za zainteresowanie wątkiem chociaż za wiele to nie pomogłeś.
     
  20. Zoltar
    Offline

    Zoltar Enterprise Admin... Q's Architect

    Dołączył:
    4 Listopad 2013
    Wiadomości:
    891
    Miejscowość:
    pomorskie
    Local Time:
    15:48
    Oceny:
    +18 / 0 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS 216, DS216j, DS213j
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Kolejny krok w dojściu do pełnej bezobsługowości jaki mi przyszedł do głowy to włączanie i wyłączanie dysków kiedy jestem poza domem - jak to ogarnąć?
    Ogólnie to sytuacja wygląda tak:
    Zadanie w DSM ustawione jest tak, aby backup wykonywał się codziennie. Malinka chodzi na okrągło. Jak przychodzi godzina backupu to muszę uruchomić dyski. Montowanie jest ustawione w cronie więc nie ma problemu. Jedyną uciążliwością jest to włączanie dysków - jak jestem w domy to ok ale jak mnie nie ma to muszę zostawić dyski włączane na całe dni. Pomyślałem więc o usprawnieniu taki, aby jakoś zautomatyzować sterowanie włączeniem dysków. Najpierw myślałem o tym aby podłączyć je do gniazdka, którym sterować będzie przekaźnik podłączony do Malinki na GPIO - malinka automatycznie włączyłaby prąd w gniazdku o określonej godzinie, dyski się podmontują automatycznie i backup wykona się. Jak się skończy to jakąś apką wszystko wyłączę. Ktoś mądrzejszy ode mnie jednak uświadomił mnie, że sterowanie prądem 230V poprzez malinkę jest dosyć niebezpieczne więc pomysł padł. Druga kwestia o której pomyślałem (na podstawie wątku o automatyce domu) to kupić jakieś gniazdko sterowane bezprzewodowo i do niego podłączyć dyski. Trzeba jednak mieć po drugiej stronie urządzenie, które będzie sterować tym gniazdkiem (podłączone do Synology lub Maliny). Pytanie tylko jakie? I jaki soft? W wątku o automatyzacji domu jest kilka propozycji ale wszystkie są dosyć drogie. Może ktoś z Was ma pomysł na jakieś fajne rozwiązanie? Chodzi mi o to, aby dyski "dostały prąd" o określonej godzinie (czyli automatycznie) zaś wyłączone mają być zdalnie przez sieć (backupy kończą się o różnych godzinach więc nie mogę ustawić w harmonogramie). To czy będzie tym sterować Synology czy Malinka to już mniej ważne (preferowana Malinka), ważne aby to nie było rozwiązanie zbyt drogie.
     

Poleć tę stronę

  1. This site uses cookies to help personalise content, tailor your experience and to keep you logged in if you register.
    By continuing to use this site, you are consenting to our use of cookies.
    Odrzuć powiadomienie.