1. Cześć Gość. Czy wiesz, że według analizy rynku urządzenia:

    • QNAP - stanowią 63% rynku,
    • Synology i pozostali - tylko 37% rynku?

    To forum przeglądasz dzięki sponsorowi - firmie QNAP oraz zespołowi QNAP Club Polska.

Automatyka domu

Dyskusja w 'Przy piwie' rozpoczęta przez użytkownika mpl, 4 Listopad 2013.

Ładowanie...
  1. pepe_lodz
    Offline

    pepe_lodz Network Architect Q's Professional

    Dołączył:
    26 Maj 2010
    Wiadomości:
    542
    Local Time:
    15:46
    Oceny:
    +3 / 1 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS713+ (4GB Ram)
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    A jak dokładniej domoticz odbiera dane z pilota ?
     
  2. unr3al2
    Offline

    unr3al2 Guest

    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Mam pilota na 433 MHz.
    Najpierw skonfigurowałem domoticz (Wyłapał częstotliwości gniazdek) - mogę sterować gniazdkami przez aplikację.
    Później zmieniłem kodowanie w pilocie.
    Domoticz wykrył mi nowe kody z pilota, które nic nie robią.
    Kolejny krok było przez API uruchomienie/wyłączenie innych włączników.
     
  3. adrkan
    Offline

    adrkan Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    30 Październik 2012
    Wiadomości:
    27
    Local Time:
    17:46
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Hmmm, no właśnie później zauważyłem, że zwave ma inną częstotliwość.
    Reasumując zwave ma tani adapter na usb, ale drogie moduły (czasami bardziej skomplikowane jak np figaro)
    A 433MHz droższy nadajnik, ale tańsze moduły :)

    Jeszcze dochodzą żarówki na wifi...

    I domoticz to wszystko ogarnia. Połączyć te wszystkie systemy w jedno ;)

    Ale muszę przemyśleć co będzie odpowiedniejsze. Sam fakt domoticza jako działającego systemu na synology to już jest coś :)
     
  4. pepe_lodz
    Offline

    pepe_lodz Network Architect Q's Professional

    Dołączył:
    26 Maj 2010
    Wiadomości:
    542
    Local Time:
    15:46
    Oceny:
    +3 / 1 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS713+ (4GB Ram)
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Na raspberry to jest coś. Temperatury ciśnienia wilgoci co dusza zapragnie. Kablowa i bezprzewodowo. Na synku tyle się aż nie da zrobić. A przede wszystkim ciągle updaty domoticza ma raspberry a ciągle coś jest poprawiane i dodawane.
     
  5. adrkan
    Offline

    adrkan Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    30 Październik 2012
    Wiadomości:
    27
    Local Time:
    17:46
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Kolejnego RPi nie będę kupował :)

    Sprawdzałeś jakie są różnice? Świadomy jestem, że aktualizacje częściej są na Pi, ale nie chcę w kolejne koszta wchodzić. Poza tym skoro tyle na synka wydałem to niech coś robi. Zresztą to bardzo podstawowy będzie system.
     
  6. unr3al2
    Offline

    unr3al2 Guest

    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    RFXCOM obsługuje wszystko to, co napisałeś a nawet jeszcze więcej(licznik prądu,gazu).
    Jedyny minus synology to brak możliwości konfiguracji wszystkiego na kablu.(Ja takiego nie znam.)
     
  7. pepe_lodz
    Offline

    pepe_lodz Network Architect Q's Professional

    Dołączył:
    26 Maj 2010
    Wiadomości:
    542
    Local Time:
    15:46
    Oceny:
    +3 / 1 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS713+ (4GB Ram)
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    System 1wire... Najtanszy sposób na czujniki temperatury. To tez nie działa. Jeden czujnik ok 5zł.
     
  8. adrkan
    Offline

    adrkan Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    30 Październik 2012
    Wiadomości:
    27
    Local Time:
    17:46
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Nie każdemu pasuje przewodowo rozkładanie kabli po mieszkaniu/domu. Niestety u mnie to w ogóle odpada, musi być bezprzewodowo.
     
  9. pepe_lodz
    Offline

    pepe_lodz Network Architect Q's Professional

    Dołączył:
    26 Maj 2010
    Wiadomości:
    542
    Local Time:
    15:46
    Oceny:
    +3 / 1 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS713+ (4GB Ram)
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    No zgadza się... Zawsze łatwiej. W z-wave sa takie moduły QUBINO do gniazdek i włączników swiatła i one mają możliwośc podłączenia tych czujników temperatury DS18B20 własnie za ok 5zł.
     
  10. unr3al2
    Offline

    unr3al2 Guest

    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Działa na synology, ale nie na domoticz :D

    Trochę drogi ten moduł:D

    Ale oczywiście każde rozwiązanie ma swoje plusy i minusy.

    EDIT:
    Udało mi się podłączyć do stacji pogodowej sąsiada :)
    Jeden czujnik mniej :p
     
  11. krissos
    Offline

    krissos Kierowca szefa Q's Excellence

    Dołączył:
    24 Grudzień 2012
    Wiadomości:
    557
    Miejscowość:
    Zagłębie
    Local Time:
    17:46
    Oceny:
    +58 / 2 / -0
    Followers:
    2
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    Hacker :D

    Co powiecie na ten system http://www.fibaro.com/pl/system-fibaro
     
  12. unr3al2
    Offline

    unr3al2 Guest

    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    System spoko ale drogi w zakupie;)
    Ja 8 czujników na okna kupiłem za 90 płn, a fibaro to pewnie około 1,5 tyś :)

    Wyslane z lodówki Whirlpool.
     
  13. pepe_lodz
    Offline

    pepe_lodz Network Architect Q's Professional

    Dołączył:
    26 Maj 2010
    Wiadomości:
    542
    Local Time:
    15:46
    Oceny:
    +3 / 1 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS713+ (4GB Ram)
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Jedyny jak dla mnie minus to na Synology jako paczka SPK jest stary dosyć domoticz bo 2.0.2112 a już jest wersja 2.0.2306 gdzie dużo poprawek zostało zastosowanych i też tłumaczenia...
     
  14. unr3al2
    Offline

    unr3al2 Guest

    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Ja mam 2.0.2876 coś takiego

    Wyslane z lodówki Whirlpool.
     
  15. pepe_lodz
    Offline

    pepe_lodz Network Architect Q's Professional

    Dołączył:
    26 Maj 2010
    Wiadomości:
    542
    Local Time:
    15:46
    Oceny:
    +3 / 1 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS713+ (4GB Ram)
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Aha to masz z innego źródła bo na Synocommunity jest starsze. Ale to i tak starsze niż nawet stabilna wersja 2.0.2284
     
  16. unr3al2
    Offline

    unr3al2 Guest

    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
  17. pepe_lodz
    Offline

    pepe_lodz Network Architect Q's Professional

    Dołączył:
    26 Maj 2010
    Wiadomości:
    542
    Local Time:
    15:46
    Oceny:
    +3 / 1 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS713+ (4GB Ram)
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    A ma jakiej zasadzie działa ten czujnik ? Z kazdym gazomierzem zadziala ? I na ile to jest dokladne ?
     
  18. unr3al2
    Offline

    unr3al2 Guest

    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Posiadam gazomierz firmy Matrix, który umożliwia podłączenie nadajnik do odczytywania impulsów.
    Kupiłem kolejny czujnik do okien z Chin :D
    Przedłużyłem kontaktron kabelkami i wsadziłem go w miejsca gdzie się wkłada oryginalny czujnik do pobierania impulsów.
    Resztę zgodnie z linkiem ze strony wyżej :)
     
  19. pepe_lodz
    Offline

    pepe_lodz Network Architect Q's Professional

    Dołączył:
    26 Maj 2010
    Wiadomości:
    542
    Local Time:
    15:46
    Oceny:
    +3 / 1 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS713+ (4GB Ram)
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Aha... no to masz poprostu szczescie z tym gazomierzem.
     
  20. unr3al2
    Offline

    unr3al2 Guest

    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0

Poleć tę stronę

  1. This site uses cookies to help personalise content, tailor your experience and to keep you logged in if you register.
    By continuing to use this site, you are consenting to our use of cookies.
    Odrzuć powiadomienie.