1. Cześć Gość. Czy wiesz, że według analizy rynku urządzenia:

    • QNAP - stanowią 63% rynku,
    • Synology i pozostali - tylko 37% rynku?

    To forum przeglądasz dzięki sponsorowi - firmie QNAP oraz zespołowi QNAP Club Polska.

Automatyka domu

Dyskusja w 'Przy piwie' rozpoczęta przez użytkownika mpl, 4 Listopad 2013.

Ładowanie...
  1. pepe_lodz
    Offline

    pepe_lodz Network Architect Q's Professional

    Dołączył:
    26 Maj 2010
    Wiadomości:
    542
    Local Time:
    15:46
    Oceny:
    +3 / 1 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS713+ (4GB Ram)
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    A wiesz gdzie można kupić ? I koszt ponad 400zł a adapter na USB z-wave kosztuje 200zł i średnio 200zł kosztują moduły do gniazdek itp.
     
  2. unr3al2
    Offline

    unr3al2 Guest

    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Możesz przez stronę zamówić.
    Mogą wysłać do polski.

    EDIT: Dzisiaj zrobiłem przelew na poczet nowego odbiornika, który współpracuje z domoticz.
    Pewnie za tydzień dotrze i będę dalej testował :)

    EDIT:
    Paczka została dzisiaj nadana.
    Data dostawy przewidziana na 14.01.2015
    Będzie to model : RFXtrx433E http://rfxcom.com/store/Receivers/14103
    Podobno bardzo dobrze radzi sobie z raspberry pi i domoticz.
    Mam nadzieje, że również dobrze będzie sobie radzić z synology :D
     
  3. pepe_lodz
    Offline

    pepe_lodz Network Architect Q's Professional

    Dołączył:
    26 Maj 2010
    Wiadomości:
    542
    Local Time:
    15:46
    Oceny:
    +3 / 1 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS713+ (4GB Ram)
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Ja zakupiłem Aeon Stick S2 na USB i moduł Fibaro Wall Plug i Fibaro RGBW Controller. Wszystko w technologii Z-Wave. Na obecną chwilę podłaczyłem sobie Fibaro Wall Plug i kontroler Aeon pod Domoticz na Raspberry. Wszystko ładnie działa. Super, sparowane , zero opóźnień ... Będe dalej rozwijać projekt :)
    Jeszcze planuje założyć na okna kontaktrony i podłączyć pod GPIO w Raspberry. Jutro będe podłączał taśmę LED RGBW pod kontroler Fibaro RGBW.
     
  4. unr3al2
    Offline

    unr3al2 Guest

    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Fibaro Wall Plug jest fajny, bo posiada watomierz ale 300 pln za czujnik to trochę dużo. Dużo wyjdzie cały zestaw ; (

    Wyslane z lodówki Whirlpool.
     
  5. pepe_lodz
    Offline

    pepe_lodz Network Architect Q's Professional

    Dołączył:
    26 Maj 2010
    Wiadomości:
    542
    Local Time:
    15:46
    Oceny:
    +3 / 1 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS713+ (4GB Ram)
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Ja płaciłem 229zl i rzeczywiscie fajny. Ale to dziala chyba lepiej niż 433 i ma więcej funkcji.
     
  6. unr3al2
    Offline

    unr3al2 Guest

    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Ja się nastawiam na czujki RIP oraz czujki konektorowe.
    Do tego się sprawdzi 433 MHz :)

    Wyslane z lodówki Whirlpool.
     
  7. pepe_lodz
    Offline

    pepe_lodz Network Architect Q's Professional

    Dołączył:
    26 Maj 2010
    Wiadomości:
    542
    Local Time:
    15:46
    Oceny:
    +3 / 1 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS713+ (4GB Ram)
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Mnie przeraża kwota kontrolera ponad 400 zł

    A jakie są koszta tych urządzeń na które nastawiasz się?
     
  8. unr3al2
    Offline

    unr3al2 Guest

    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Na aukcjach: czujki RIP 40, a konektorowe 30.

    Chce to jeszcze połączyć z gniazdkami i światłem w przyszłości.
    Jak nie wykryje ruchu w danym pokoju to sam automatycznie wyłącza urządzenia.

    Wyslane z lodówki Whirlpool.
    Edit:
    Mam już RFXCOM :) Na komputerze lapie udało mi się połączyć z gniazdkami.
    Na synku jeszcze nie:-(

    Walczę :)
    Ostatecznie zostanie kupienie malinki :)
     
  9. pepe_lodz
    Offline

    pepe_lodz Network Architect Q's Professional

    Dołączył:
    26 Maj 2010
    Wiadomości:
    542
    Local Time:
    15:46
    Oceny:
    +3 / 1 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS713+ (4GB Ram)
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Ja dałem sobie spokój z Synkiem do automatyki. Na malinie działa wszystko. I 1wire i Zwave i RFXCom i wiele innych...
     
  10. unr3al2
    Offline

    unr3al2 Guest

    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Ale to dodatkowy koszt :D
     
  11. pepe_lodz
    Offline

    pepe_lodz Network Architect Q's Professional

    Dołączył:
    26 Maj 2010
    Wiadomości:
    542
    Local Time:
    15:46
    Oceny:
    +3 / 1 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS713+ (4GB Ram)
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    No niestety albo dobrze i coś drożej albo rzeźba...
     
  12. unr3al2
    Offline

    unr3al2 Guest

    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Zainstalowałem inna wersję domoticz z forum : http://www.domoticz.com/forum/viewtopic.php?f=4&t=2620&start=40#p26707 i działa mój przekaźnik :D
    Ale muszę jeszcze raz sprawdzić twoją czy to, że wcześniej nie działało nie było spowodowane inna aplikacją.

    EDIT:
    Działa i na twojej :D
    Czyli tak:
    doinstalowałem :
    Python3
    oraz :
    pobrałem https://pypi.python.org/packages/so...7.tar.gz#md5=794506184df83ef2290de0d18803dd11
    Kod (Text):
    1. tar -xzf pyserial-2.7.tar.gz
    2. cd pyserial-2.7
    3. python setup.py install
    EDIT:
    Teraz muszę kupić czujki kontaktronowe na okna i ze dwie czujki ruchu:)

    EDIT 17/01/2017:
    Mogę śmiało polecić te urządzenie :)
    Ustawiłem sobie czasowe uruchomienie urządzeń i spisuje się super :)
     
  13. pepe_lodz
    Offline

    pepe_lodz Network Architect Q's Professional

    Dołączył:
    26 Maj 2010
    Wiadomości:
    542
    Local Time:
    15:46
    Oceny:
    +3 / 1 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS713+ (4GB Ram)
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Na zwave jest tak samo... Jak dla mnie za drogie jak na sam kontroler. Jedyne pozniej tansze chyba są urzadzenia ale zwave ma lepszy zasieg. Jest na lepszej czestotliwości bo 868MHz a nie jak to 433MHz.

    Na raspberry masz cały czas aktualizacje dostępne czego nie ma na Syno... A duzo się zmienia bo śledzę i troche współpracuje też nad tym a zwłaszacza na polskim tłumaczeniu.
     
  14. unr3al2
    Offline

    unr3al2 Guest

    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Kontroler jest droższy ale później urządzenia tańsze.
    Co do zasięgu to może i jest większy ale gorzej sobie radzi ze ścianami.
    Lepsza częstotliwość tylko pod tym kontem, że jest mniej używana :D

    EDIT:
    Mieszkam w bloku więc dużego zasięgu nie potrzebuje :D
    Ma przechodzić przez ściany :)
     
  15. pepe_lodz
    Offline

    pepe_lodz Network Architect Q's Professional

    Dołączył:
    26 Maj 2010
    Wiadomości:
    542
    Local Time:
    15:46
    Oceny:
    +3 / 1 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS713+ (4GB Ram)
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Zwave spokojnie sobie radzi ze ścianami. Nie ma tu żadnych problemów.
     
  16. unr3al2
    Offline

    unr3al2 Guest

    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Żeby ten twój system był tańszy to bym się na niego zdecydował.
    A tak zostaje mi 433 MHz :D
    Mój zestaw wyniesie:
    KONTAKTRON CZUJNIK 24 PLN x 8
    DUALNY CZUJNIK RUCHU DUAL PIR 4 x 30 PLN
    GNIAZDKA 50 PLN 3 w zestawie (Kolejne kupię jak będą w biedronce :) )
    RFXCOM 500 PLN

    EDIT:
    KONTAKTRON CZUJNIK 9 PLN x 8 (Udało się kupić z Chin taniej :) )
    Jeden kontaktron wsadziłem do skrzynki na listy :) Teraz wiem kiedy przychodzi list/ulotki :)

    Jedyny minus kontaktronów to, że wysyłają tylko sygnał ON lub OFF.
    Ale dla mnie to nie problem :)
     
  17. adrkan
    Offline

    adrkan Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    30 Październik 2012
    Wiadomości:
    27
    Local Time:
    17:46
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Bardzo mnie zaciekawiliście tym tematem, ponieważ ostatnio domoticz w końcu się zainstalował na moim synku.

    Temat fibaro jest mi znany, jednak jesteśmy na forum Synology, więc może poproszę osoby używające synka jako centrum domu do podzielenia się uwagami, doświadczeniami oraz sprzętem jakie użyli. RPi będę miał, ale tam postawię lightberry oraz kodi, więc Synology będzie służył tylko do odtwarzania przez sieć.

    Jak rozumiem z-wave oraz 433mhz to wszystko jest ze sobą kompatybilne?

    unr3al2 masz już czujniki, czy jeszcze płyną od majfrendów?
    Zastanawiam się, czy warto wydać 500zł brutto na RFXCOM, czy nawet wspomniany Z-Stick Series 2 USB wystarczy do tego co użyłeś bądź chcesz użyć :)

    Znalazłem jeszcze coś, do czego nie trzeba sticków i rfxcom. A mianowicie chodzi o openHAB/smartLED/MILIGHT. Tam z tego co wyczytałem wystarczy domoticz i można już sterować przez synology. Chyba sobie sprawię taką żarówkę do testów. Wygląda świetnie, a Philips hue to trochę za drogo :)
     
  18. unr3al2
    Offline

    unr3al2 Guest

    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    z-wave działa na innej częstotliwości i nie znam odbiornika, który działa na 868.42 MHz oraz 433 MHz.
    Mam już czujniki na okna i drzwi(KONTAKTRON 8 szt.).
    Muszę jeszcze kupić czujki ruchu ale tu się nie martwię, bo schemat jest ten sam oraz chipset też jest taki sam jak do kontaktronów.
    Mam podłączone 3 gniazdka, które również się sprawdzają.
    np. po wykryciu otwarcia drzwi dopiero wtedy uruchamia się lista podłączona do TV.

    Jeden czujnik umieściłem w skrzynce na listy, która jest na klatce(Sygnał przechodzi przez kilka ścian :) ).

    Kiedyś jeszcze będę chciał kupić :
    http://www.conrad.pl/Bezprzewodowy-...8=conrad&pi=640306&ci=SHOP_AREA_38084_2806092 -- daleka przyszłość :)
     
  19. pepe_lodz
    Offline

    pepe_lodz Network Architect Q's Professional

    Dołączył:
    26 Maj 2010
    Wiadomości:
    542
    Local Time:
    15:46
    Oceny:
    +3 / 1 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS713+ (4GB Ram)
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    A pokaż jakie masz te kontaktrony ?

    Ja mam Aeon Zwave stick oraz na razie dwa sterowniki Fibaro RGBW i Fibaro Wall Plug. Leża i czekają na montaż kontaktrony na okna ale przewodowo do Raspberry. Mam juz teraz dwa raspberry: 1 Raspberry Pi 2 i drugie Raspberry Pi B+. Na obu jest Domoticz. Pierwszy mocniejszy działa jako MASTER a drugi SLAVE. Poprostu dane z drugiego sa wysylane do pierwszego domoticza.

    Teraz przymierzam sie do sterowania w kuchni za pomoca przekaznika listwami led. Tylko nie wiem jak to zrobic. Przekazniki mam na plytce do Raspberry ale chce aby było sterowanie za pomocą Domoticz oraz był mikro switch monostabilny do recznego właczenia ledów. Tylko jesli wlacze recznie aby DOmoticz wiedzial ze ledy sa wlaczone. Poprostu aby dawal sygnał stanu.
    Moze ktos pomoze mi z jakims schematem ?
     
  20. unr3al2
    Offline

    unr3al2 Guest

    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Ja mam coś takiego : http://www.ebay.pl/itm/Wireless-Doo...t=LH_DefaultDomain_0&var=&hash=item2a2f822dc3
    Gniazdka mam skonfigurowane tak, że jak włączam pilotem to domoticz wie o tym :)
    A zrobiłem to tak, że pilot wysyła informację do domoticza informację by łączył/wyłączył gniazdko.

    Problem będzie, jak np. nie będzie działał domoticz to nie włączę gniazdek.
    EDIT:
    Mam ustawione powiadomienia SMS jak ktoś mi otworzy okna/drzwi.:)
    Fajna sprawa ta aplikacja:)
    Ale brakuje mi trochę bardziej rozbudowanej możliwości tworzenia schematów.
    A mianowicie kilka ifów w jednym ifie :)
     

Poleć tę stronę

Użytkownicy znaleźli te stronę szukając słów:

  1. domoticz odbiornik 868mhz

  1. This site uses cookies to help personalise content, tailor your experience and to keep you logged in if you register.
    By continuing to use this site, you are consenting to our use of cookies.
    Odrzuć powiadomienie.