1. Cześć Gość. Czy wiesz, że według analizy rynku urządzenia:

    • QNAP - stanowią 63% rynku,
    • Synology i pozostali - tylko 37% rynku?

    To forum przeglądasz dzięki sponsorowi - firmie QNAP oraz zespołowi QNAP Club Polska.

Automatyka domu

Dyskusja w 'Przy piwie' rozpoczęta przez użytkownika mpl, 4 Listopad 2013.

Ładowanie...
  1. pepe_lodz
    Offline

    pepe_lodz Network Architect Q's Professional

    Dołączył:
    26 Maj 2010
    Wiadomości:
    542
    Local Time:
    15:12
    Oceny:
    +3 / 1 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS713+ (4GB Ram)
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Ile wyniosło cię razem z wysyłką ?

    Ja nawet nie wiem gdzie w PL szukać... Nigdzie nie ma. Jakiś prdzedstawiciel na Polskę...
     
  2. unr3al2
    Offline

    unr3al2 Guest

    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Wyniesie około 270PLN. Ja ściągam z UK.

    Wysłane z lodówki synology :)
     
  3. pepe_lodz
    Offline

    pepe_lodz Network Architect Q's Professional

    Dołączył:
    26 Maj 2010
    Wiadomości:
    542
    Local Time:
    15:12
    Oceny:
    +3 / 1 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS713+ (4GB Ram)
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Ja myślę teraz nad czujnikiem dymu i gazu do Raspberry :D z Domoticz :)
     
  4. kondik
    Offline

    kondik Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    20 Grudzień 2011
    Wiadomości:
    64
    Local Time:
    15:12
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS412+
    Kurcze ja mam raspberry, ale używam do XBMC (media server), natomiast też wydaje mi się, że będzie mi prościej odpalić moje zabawki z-stick na raspberry niż na Synology..
     
  5. pepe_lodz
    Offline

    pepe_lodz Network Architect Q's Professional

    Dołączył:
    26 Maj 2010
    Wiadomości:
    542
    Local Time:
    15:12
    Oceny:
    +3 / 1 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS713+ (4GB Ram)
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Raczej na pewno prościej tym bardziej że masz o wiele więcej pomocnych stron w internecie. Ja dlatego zakupiłem Raspberry i nie żałuję :)
     
  6. unr3al2
    Offline

    unr3al2 Guest

    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Ja mam nadzieję, że uda mi się łatwo odpalić RFXCom i później dodatkowe czujniki :)
     
  7. pepe_lodz
    Offline

    pepe_lodz Network Architect Q's Professional

    Dołączył:
    26 Maj 2010
    Wiadomości:
    542
    Local Time:
    15:12
    Oceny:
    +3 / 1 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS713+ (4GB Ram)
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    I jak dostałeś już RFXcom ?
     
  8. unr3al2
    Offline

    unr3al2 Guest

    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Mam już odebrane w UK. Ale dopiero przyjedzie do mnie za tydzień na święta.
     
  9. pepe_lodz
    Offline

    pepe_lodz Network Architect Q's Professional

    Dołączył:
    26 Maj 2010
    Wiadomości:
    542
    Local Time:
    15:12
    Oceny:
    +3 / 1 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS713+ (4GB Ram)
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Aha... To czekamy na info.
     
  10. unr3al2
    Offline

    unr3al2 Guest

    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Mam już RFXCOM ale teraz muszę się zaopatrzyć w jakieś urządzenie na 433Mhz + antenę bo chyba zginała w transporcie :)
    Myślę, że w ciągu dwóch tygodni uda mi się coś ustalić.
    Sterowniki chyba udało się zainstalować, ale nie wiem jak sprawdzić czy jest komunikacja z RFXCOM.
     
  11. pwa
    Offline

    pwa Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    27 Grudzień 2014
    Wiadomości:
    5
    Local Time:
    15:12
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    ds1515+
    witam ponownie, bom tu nowy ;)

    Ja mam instalację domu programowalnego (tak to nazywam, bo nie lubię marketingowego sformułowania dom inteligentny).

    Robiłem sobie sam ;) programowałem sobie sam ;) (moją inspiracją była strona http://plc-home.pl/ i forum przy niej)
    Całość oparta jest o rozwiązania automatyki PLC (używam PLC FATEK) - ona zapewnia podstawowe funkcje jak programowanie we<->wy.
    Mogę dowolnie przemapować sobie łączniki oraz wszystkie światła. Dodatkowo część gniazd (np. te na zewnątrz).
    Z funkcjonalności:
    - obsługa rolet (góra/dół, opuszczanie po zmierzchu, opuszczanie parteru przy uzbrojeniu alarmu), grupowe podnoszenie/opuszczanie). Same rolety zrównoważyły koszt sprzętu - mam 23rolety, sterowniki do samych rolet dałyby 5k zł
    - światło - zapalanie i gaszenie pojedynczo i strefami, wygaszanie po określonym czasie, funkcja zapalania świateł o zmierzchu
    - pomiary temperatury w ponad 30 punktach (wewnątrz, na zewnątrz, na rozdzielaczach CO, w kanałach wentylacji etc)
    - sterowanie wentylacją mechaniczną (rekuperacją) i gruntowym wymiennikiem ciepła
    - sterowanie pompą obiegową CWU
    - sprzężenie z centralką alarmową (po uzbrojeniu dom przechodzi w tryb standby - gasi światła, słabiej wentyluje, nie ma obiegu CWU etc.)
    - mam wprowadzoną funkcjonalność zegara astronomicznego (tabele wschodów i zachodów słońca)

    całość można rozwijać... działa od ponad 2 lat, zdarza mi się doprogramowywać nowe funkcje gdy się okazuje, że "czegoś brakuje". Nawet domownicy już się nauczyli wnioskować o nowe funkcje i nie ma akceptacji dla 'nie da się'...

    ok. 95% funkcji da się obsłużyć klawiszami na ścianie tak jakby to była zwykła instalacja.. część zaawansowanych jest ukryta pod wieloklikiem, długim klikiem itp... do tego mam panel dotykowy HMI (też sam oprogramowywałem więc trochę straszy estetyką grafiki) gdzie można sprawdzić stan całości jak i sprawdzić. HMI ma wbudowany serwer VNC - więc da się obsługiwać zdalnie z laptopa/komórki.

    to tyle w skrócie chwalenia się ;)
    Aby nawiązać do tematu - instalacja taka jak moja jest łatwo połączalna do programów zarządzających typu SCADA. Jest z tego co pamiętam projekt open.

    Pozdr.PW
     
  12. Yaaro
    Offline

    Yaaro System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    21 Listopad 2012
    Wiadomości:
    197
    Local Time:
    15:12
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS214play
    Szaaaaacuuun :) też się trochę interesowałem plc...temat bardzo ciekawy i tak jak piszesz bardzo elastyczny trzeba tylko trochę przy nim posiedzieć. Ja póki co zrobiłem taką namiastkę tego co bym chciał...opartą na sterowniku pSenso. Programowanie akcji dziecinnie proste ale też i ograniczone liczbą 2 wejść i 2 wyjść. w tej chwili steruje pracą kotła gazowego z 3 czujnikami oraz wł/wył choinki na zewnątrz :) pod wejście czujniki dymu gazu i czujka ruchu. ottt taka tsm zabawka ale...włączyć coś z ekranu...radość bezcenna :)
     
  13. pwa
    Offline

    pwa Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    27 Grudzień 2014
    Wiadomości:
    5
    Local Time:
    15:12
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    ds1515+
    no fakt - bez ruszania 4 liter zapalasz światło, opuszczasz roletę itp - bezcenne ;)

    było mi o tyle łatwiej, że na etapie budowy zadbałem o odpowiednie okablowanie. Niestety technologia bezprzewodowa jest fajna ale bardziej do zabawy... do zastosowań profi się nie nadaje lub kosztuje już za dużo na prywatną kieszeń. Mam parę miejsc które musiałem skumunikować bezprzewodowo (np. tzw. domek ogrodnika) - użyłem do tego elementów centrali alarmowej satel w standardzie ABAX. Poszczególne elementy (w tym płytki we i wy) nie wychodzą drogo w porównaniu z tym co koledzy ściągają z UK.

    W temacie użycia NASa jako serwera automatyki - odradzałbym... to tak samo jakbyście chcieli do pieca CO wsadzić dyski i udawać, że to jest dobre rozwiązanie zastępujące NAS:) (no... poniosło mnie trochę :) )

    Tak czy siak - zainspirowałem się aby poszukać czegoś co rozumie protokół MODBUS (tak gadają wszystkie moje urządzenia) i da się odpalić na synology w formie webserwera
     
  14. unr3al2
    Offline

    unr3al2 Guest

    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    A ja będę chciał oprzeć automatykę domu właśnie na nasie. :)
    Muszę tylko kupić jakieś urządzenie na 433 Mhz do testów.
     
  15. tof
    Offline

    tof Network Architect Q's Professional

    Dołączył:
    8 Styczeń 2013
    Wiadomości:
    512
    Miejscowość:
    Katowice
    Local Time:
    15:12
    Oceny:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS213+
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Gniazdka bezprzewodowe z biedronki. Działają na 433.92 MHz

    Gniazdka bezprzewodowe w JULA.


    Itp itd :)
     
  16. unr3al2
    Offline

    unr3al2 Guest

    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    W biedronce już nie ma :)
    A Jule mam daleko :)

    Coś kupię po nowym roku :)
     
  17. pepe_lodz
    Offline

    pepe_lodz Network Architect Q's Professional

    Dołączył:
    26 Maj 2010
    Wiadomości:
    542
    Local Time:
    15:12
    Oceny:
    +3 / 1 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS713+ (4GB Ram)
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    W JUla nawet była przecena z chyba 69zł na 49zł za trzy gniazdka z pilotem :)
     
  18. unr3al2
    Offline

    unr3al2 Guest

    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Kupiłem coś takiego :http://allegro.pl/show_item.php?item=4920048694
    Rozmawiałem z serwisem RFXCOM i prawdopodobnie mój model nie będzie działał z domoticz.
    Jak uda mi się skonfigurować na stacjonarny eventghost, który podobno wspiera mój model to będę się bawił na synku :)

    JA się nie uda to na olx go wystawię :D
     
  19. pepe_lodz
    Offline

    pepe_lodz Network Architect Q's Professional

    Dołączył:
    26 Maj 2010
    Wiadomości:
    542
    Local Time:
    15:12
    Oceny:
    +3 / 1 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS713+ (4GB Ram)
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Uuuuu to kicha jak nie bedzie działać z domoticz. Dlatego chyba lepszym rozwiązaniem bezprzewodowym jest technologia Z-wave i chyba zaczne w nią inwestować.
     
  20. unr3al2
    Offline

    unr3al2 Guest

    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0

Użytkownicy znaleźli te stronę szukając słów:

  1. domoticz wentylacja

  1. This site uses cookies to help personalise content, tailor your experience and to keep you logged in if you register.
    By continuing to use this site, you are consenting to our use of cookies.
    Odrzuć powiadomienie.