1. Cześć Gość. Czy wiesz, że według analizy rynku urządzenia:

    • QNAP - stanowią 63% rynku,
    • Synology i pozostali - tylko 37% rynku?

    To forum przeglądasz dzięki sponsorowi - firmie QNAP oraz zespołowi QNAP Club Polska.

Automatyka domu

Dyskusja w 'Przy piwie' rozpoczęta przez użytkownika mpl, 4 Listopad 2013.

Ładowanie...
  1. tof
    Offline

    tof Network Architect Q's Professional

    Dołączył:
    8 Styczeń 2013
    Wiadomości:
    512
    Miejscowość:
    Katowice
    Local Time:
    15:48
    Oceny:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS213+
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Teraz w biedronce jest zestaw 3 takich gniazdek z pilotem.. chyba za 39zł czy jakoś tak..

    Można kupić na testy, a nawet jeśli nie zadziała to zawsze można do czegoś wykorzystać..

    Pracują w zakresie 433 - 434 MHz
     
  2. pepe_lodz
    Offline

    pepe_lodz Network Architect Q's Professional

    Dołączył:
    26 Maj 2010
    Wiadomości:
    542
    Local Time:
    15:48
    Oceny:
    +3 / 1 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS713+ (4GB Ram)
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Tylko jeszcze za małą kase mieć trasmiter z odbiornikiem...
     
  3. tof
    Offline

    tof Network Architect Q's Professional

    Dołączył:
    8 Styczeń 2013
    Wiadomości:
    512
    Miejscowość:
    Katowice
    Local Time:
    15:48
    Oceny:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS213+
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Będę szukał tanich "gratów" i opisu ich zastosowania.
    Jeśli coś uda mi się znaleźć to na pewno dam tutaj znać!
     
  4. pepe_lodz
    Offline

    pepe_lodz Network Architect Q's Professional

    Dołączył:
    26 Maj 2010
    Wiadomości:
    542
    Local Time:
    15:48
    Oceny:
    +3 / 1 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS713+ (4GB Ram)
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Tez bede probowal...
     
  5. skowron
    Offline

    skowron Systems Admin... Q's Expert

    Dołączył:
    28 Sierpień 2011
    Wiadomości:
    236
    Miejscowość:
    Warszawa
    Local Time:
    17:48
    Oceny:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS412+
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Heh juz sie podpalilem ze to zwave a jednak nie. Na tej czestotliwosci to mi dziala pilot od bramy :) a jak juz wydawac kase to na zwave bo potem z fibaro bedzie dzialac. Tylko jeden problem ze 5x drozsze wszystko :)
     
  6. tof
    Offline

    tof Network Architect Q's Professional

    Dołączył:
    8 Styczeń 2013
    Wiadomości:
    512
    Miejscowość:
    Katowice
    Local Time:
    15:48
    Oceny:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS213+
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Chcesz inwestować w fibaro to inwestuj - ale taka inwestycja będzie sporo kosztowała.
    Można zainwestować w polski projekt: STERBOX - dużo tańszy i działa całkiem nieźle - kolega założył budując niedawno dom.

    Ps: Domoticz, OpenRemote czy inne podobne oprogramowanie, które działa na Synology, współpracuje w ramach protokołu z-wave, więc w każdej chwili można zmienić odbiorniki (moduły) i będzie działać.

    Częstotliwość 433MHz jest TAŃSZĄ alternatywą, która niesie pewnie za sobą spore minusy, np zakłócenia, ale wydając kilkadziesiąt złotych można sobie zrobić podstawowe funkcje w domu.
    Będziemy testować :)


    EDIT:
    Zakupiłem dzisiaj zestaw 3 gniazdek z pilotem z BIEDRONKI.
    Pracują w częstotliwościach 433 - 434 MHz

    Cena 39zł.

    Nawet jeśli nie będzie śmigało z Domoticz to zakup mało ryzykowny ze względu na cenę:)


    Z pilota pracują całkiem sympatycznie, jak kupię trasceiver 433MHz USB do NASa to się okaże czy będzie śmigać.
     
  7. kondik
    Offline

    kondik Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    20 Grudzień 2011
    Wiadomości:
    64
    Local Time:
    15:48
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS412+
    Ja też jestem zainteresowany tematem. Kupiłem już nawet z-stick na usb do synology lub ewentualnie do Raspberry pi i kupilem switch'a podwojnego na z-wave. Probowalem temat jakos ruszyć na synku ale niestety nie udało mi się ani zainstalować OpenRemote ani paczki SynoZwave - w ogole w centrum pakietów nie były dostępne po dodaniu repo :-(

    Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka
     
  8. pepe_lodz
    Offline

    pepe_lodz Network Architect Q's Professional

    Dołączył:
    26 Maj 2010
    Wiadomości:
    542
    Local Time:
    15:48
    Oceny:
    +3 / 1 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS713+ (4GB Ram)
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    ZObacz może z pakietem DOMOTICZ :)
    Podawałem chyba w tym temacie link do mojego dysku google gdzie sa wersje DOMOTICZ dla kilku platform.
     
  9. tof
    Offline

    tof Network Architect Q's Professional

    Dołączył:
    8 Styczeń 2013
    Wiadomości:
    512
    Miejscowość:
    Katowice
    Local Time:
    15:48
    Oceny:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS213+
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    z-stick pracuje w z-wave - to ta sama technologia co Fibaro... osprzęt może być trochę drogi... jeśli jednak działa dodatkowo w częstotliwości 433MHz to już spoko..

    Ja póki co zbieram informacje.. jeśli uda mi się coś poskładać do "kupy" to na pewno napiszę odpowiednie info.
     
  10. kondik
    Offline

    kondik Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    20 Grudzień 2011
    Wiadomości:
    64
    Local Time:
    15:48
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS412+
    Tak widziałem link i mam zamiar z niego skorzystać, ale myślę że najwcześniej w weekend będę miał chwilę.. Natomiast oprocz domoticz jak rozumiem muszę jeszcze tego z-sticka odpalic do obsługi.

    Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka
     
  11. tof
    Offline

    tof Network Architect Q's Professional

    Dołączył:
    8 Styczeń 2013
    Wiadomości:
    512
    Miejscowość:
    Katowice
    Local Time:
    15:48
    Oceny:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS213+
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Ten Z-stick powinno dać się uruchomić bezpośrednio w Synology, dodać do Domoticz i wówczas będzie bramką dla urządzeń (gniazdka, przełączniki, czujniki z-wave)
     
  12. kondik
    Offline

    kondik Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    20 Grudzień 2011
    Wiadomości:
    64
    Local Time:
    15:48
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS412+
    Ja dokładnie takie coś zakupiłem: http://dom-inteligentny.pl/pl/p/Z-Stick ... A02203/161
    oraz switch: http://dom-inteligentny.pl/pl/p/Modul-p ... -PAN06/155

    I to chyba tylko wspiera z-wave wspiera więc 433Mhz raczej nie ogarnia.
     
  13. tof
    Offline

    tof Network Architect Q's Professional

    Dołączył:
    8 Styczeń 2013
    Wiadomości:
    512
    Miejscowość:
    Katowice
    Local Time:
    15:48
    Oceny:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS213+
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE

    Ten z-stick od AeonLabs jest wspierany przez Domoticz.

    Musisz go zainstalować w Synology przy użyciu sterowników FTDI i jak już uruchomisz to powinien dać się dodać jako urządzenie w Domoticz.
     
  14. kondik
    Offline

    kondik Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    20 Grudzień 2011
    Wiadomości:
    64
    Local Time:
    15:48
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS412+
    Tak dokładnie taki miałem zamiar, aby Z-stick był sterownikiem do urządzeń, natomiast nie udało mi się tego tak po prostu odpalić na Synology...
    Jak wiesz jak to zrobić to chętnie przećwiczę :)
     
  15. kondik
    Offline

    kondik Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    20 Grudzień 2011
    Wiadomości:
    64
    Local Time:
    15:48
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS412+
    A co to są sterowniki FTDI ?
    Jak to zainstalować?
     
  16. tof
    Offline

    tof Network Architect Q's Professional

    Dołączył:
    8 Styczeń 2013
    Wiadomości:
    512
    Miejscowość:
    Katowice
    Local Time:
    15:48
    Oceny:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS213+
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE

    Nie robiłem tego więc Ci nie napiszę.. ale ogólnie to musisz ogarnąć temat:

    1. instalacji z-wave za pomocą sterownikó FTDI
    2. dodanie tego stick'a do Domoticz, wskazując port.


    Co do FTDI to znajdziesz wskazówki na tym forum jak zainstalować - są gotowe paczki pod tym adresem: http://spk.synologyitalia.com/ -- wybierz swój model i znajdź "USB Serial..."
     
  17. kondik
    Offline

    kondik Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    20 Grudzień 2011
    Wiadomości:
    64
    Local Time:
    15:48
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS412+
    Dzięki!
    Tak na szybko patrząc to jest tam coś takiego jak: "USB Serial Drivers v3.0.0" - pewnie o tym pisałeś.
     
  18. tof
    Offline

    tof Network Architect Q's Professional

    Dołączył:
    8 Styczeń 2013
    Wiadomości:
    512
    Miejscowość:
    Katowice
    Local Time:
    15:48
    Oceny:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS213+
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    O to mi chodziło.

    W kwestii dodania Z-stick do Domoticz to musisz sobie poczytać..
     
  19. pepe_lodz
    Offline

    pepe_lodz Network Architect Q's Professional

    Dołączył:
    26 Maj 2010
    Wiadomości:
    542
    Local Time:
    15:48
    Oceny:
    +3 / 1 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS713+ (4GB Ram)
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Dokładnie jak pisano wcześniej... Dodaj do źródeł paczek w DSM adres http://spk.synologyitalia.com/
    Powinno odnaleźć USBSerialDriver3.0.0
    Zainstaluj i masz w tym sterowniki.
    Ciekawi mnie czy uda Ci sie odpalić na Synology ten nadajnik. Dobrze jakby kilka osób przysiadło co ma jakieś pojęcie i ktos kto zakupił to i spróbowało odpalić. Bo inaczej to Synology zacznie takie rzeczy obsługiwać za pare lat. Ja mam moduł Dallas Maxim DS9490R do podłaczenia w technologi 1-wire czujników do pomiaru temperatur D18b20. Jednak nie wiem jak go odpalić na Synology. W DSM go wykrył ale nie wiem nawet na jakim USBtty?

    Żadnej pomocy tez nie uzyskałem a jest to tani bardzo sposób na pomiar temperatury bo sam czujnik ok 5zł kosztuje a działa na 2 kabelkach bo miałem tak za pomocą RS232. Jednak chciałem aby ten adapter DS9490R zaczął działać w DOMOTICZ. Po aplikacja cały czas się rozwija dość mocno a wsparcia dla Synology w tym temacie prawie nie ma.

    Czekam teraz na Raspberry Pi i chyba zacznę na tym działać bo jest zdecydowanie więcej wsparcia... Mówie jakby każdy poświęcił czas i jakąś kase aby zakupić jakiś moduł sprawdzić działanie to mielibyśmy sprawe lepiej rozwiązaną.
     
  20. kondik
    Offline

    kondik Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    20 Grudzień 2011
    Wiadomości:
    64
    Local Time:
    15:48
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS412+
    Właśnie wczoraj jeszcze dodałem do źródeł ten adres i nie chcial mi wyszukać tego pakietu USBSerialDriver choc na stronce jest on widoczny. Zrestartowalem synka i to samo było.. Jak dam radę to wieczorem powalczę z tym

    Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka
     

Poleć tę stronę

  1. This site uses cookies to help personalise content, tailor your experience and to keep you logged in if you register.
    By continuing to use this site, you are consenting to our use of cookies.
    Odrzuć powiadomienie.