1. Cześć Gość. Przeglądasz forum dzięki firmie QNAP oraz zespołowi QNAP Club Polska.

Automatyczne konwertowanie filmów do wybranego formatu

Dyskusja w 'Propozycje nowych funkcji dla Synology' rozpoczęta przez użytkownika Mruwek1984, 12 Listopad 2015.

Ładowanie...
  1. Mruwek1984
    Offline

    Mruwek1984 Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    26 Listopad 2011
    Wiadomości:
    7
    Local Time:
    08:38
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS212, DS213air, DS414+
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Aż prosi się o paczkę która w tle będzie konwertowała media do wybranych formatów aby przechowywać tylko format nie wymagający transkodowania podczas odtwarzania oczywiście uwzględniając preferencje użytkownika typu język jakość wyjściową czy zmianę rozmiaru
    mkv,mov,avi,itp. -> mp4

    czyli taki VID Coder na Synology

    Po co obciążać procesor transkodowaniem za każdym oglądaniem jak można to zrobić raz i zapomnieć choćby miał to mielić 4 razy wolniej niż komputer to chodzi cały czas końcu zmieli i wyczyści całą bibliotekę
     
  2. spietrza
    Offline

    spietrza Download Station Q's Professional

    Dołączył:
    20 Marzec 2013
    Wiadomości:
    588
    Miejscowość:
    Poznań
    Local Time:
    10:38
    Oceny:
    +92 / 5 / -1
    Followers:
    2
    QNAP:
    TVS-x71
    Synology:
    Xpenology na DIY NAS Server
    Ethernet:
    802.11ad
    TVS-x71 802.11ad
    Ffmpeg i skrypt. Szybszej metody nie znam.

    Jabadabadu
     
  3. Mruwek1984
    Offline

    Mruwek1984 Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    26 Listopad 2011
    Wiadomości:
    7
    Local Time:
    08:38
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS212, DS213air, DS414+
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    a coś dla mniej zaawansowanych użytkowników
    Jak to takie proste to tym bardziej prosi się o paczkę z ładną prostą konfiguracją, która nie zostanie odinstalowana przy aktualizacji jak spamasasin zanim został zintegrowany z mailserverem. Co to za automat jak średnio raz na miesiąc trzeba go instalować i konfigurować na nowo

    Dziękuje za propozycje ale dla mnie nie jest to rozwiązanie zresztą znalazłem je już na innym forum
     
  4. Slashdub
    Offline

    Slashdub Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    11 Styczeń 2015
    Wiadomości:
    40
    Miejscowość:
    Wrocław
    Local Time:
    10:38
    Oceny:
    +5 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Synology:
    nie mam
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Skoro już masz rozwiązanie, to podziel się nim z kolegami tutaj ;) Zawsze się może komuś przydać.
     
  5. Mruwek1984
    Offline

    Mruwek1984 Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    26 Listopad 2011
    Wiadomości:
    7
    Local Time:
    08:38
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS212, DS213air, DS414+
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
  6. spietrza
    Offline

    spietrza Download Station Q's Professional

    Dołączył:
    20 Marzec 2013
    Wiadomości:
    588
    Miejscowość:
    Poznań
    Local Time:
    10:38
    Oceny:
    +92 / 5 / -1
    Followers:
    2
    QNAP:
    TVS-x71
    Synology:
    Xpenology na DIY NAS Server
    Ethernet:
    802.11ad
    TVS-x71 802.11ad
    Jak zmienisz serwer na QNAP tam masz w pakiecie. Transkodowanie materiału dla wybranych rozdzielczości nawet.
    ai66.tinypic.com_o6wwo7.

    W Synology to co podałeś jedynie korzystam i działa. Fakt jest taki że autor paczki bardzo wspiera i jeśli znasz już podstawy działania na bash to resztę pomoże autor. Ja mam że między 2/00 a 8/00 rano jeśli znajdzie pliku z wybranym katalogu transkoduje jest wg parametrów do innego katalogu zgrywając po operacji. Zwykły skrypt ale ma kilka wad ponieważ jakość jak i format materiału wejściowe musi być dokładnie określona wcześniej.

    ai66.tinypic.com_o6wwo7.
     
  7. Mruwek1984
    Offline

    Mruwek1984 Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    26 Listopad 2011
    Wiadomości:
    7
    Local Time:
    08:38
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS212, DS213air, DS414+
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    NASów nie zmienię bo mam 3 i to nie najtańsze
    Wiadomo ze taki mechanizm ma brać co mu wpadnie w ręce więc jeśli jest jak piszesz ze trzeba zdefiniować co dostanie na wejściu to jest to bez sensu ja chce żeby to rozpoznawał jak vid coder definiuje mu tylko prosił wyjściowy
    Nie ważne czy dostanie obraz płyty, pliki z płyty zrzucone ręczne, avchd zrzucone z kamery czy aparatu inne zrzucane z przeróżnych komórek ma zrobić postać zjadliwą dla telewizora.


    To ma być prostsze od włączenia komputera a nie trudniejsze

    Dzięki za zaangażowanie z Waszej strony
     
  8. spietrza
    Offline

    spietrza Download Station Q's Professional

    Dołączył:
    20 Marzec 2013
    Wiadomości:
    588
    Miejscowość:
    Poznań
    Local Time:
    10:38
    Oceny:
    +92 / 5 / -1
    Followers:
    2
    QNAP:
    TVS-x71
    Synology:
    Xpenology na DIY NAS Server
    Ethernet:
    802.11ad
    TVS-x71 802.11ad
    No właśnie nie wystarczy jedynie podać parametry wyjściowe do transkodowania. Materiał video jest bardzo czuły i ma dużo więcej parametrów niż muzyka. Dlatego trzeba podać parametry wejściowe także aby efekt końcowy był odpowiedni.

    Dla każdego formatu skrypt nic więcej nie pozostaje.
     
  9. Mruwek1984
    Offline

    Mruwek1984 Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    26 Listopad 2011
    Wiadomości:
    7
    Local Time:
    08:38
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS212, DS213air, DS414+
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Dziękuje dla mnie prościej włączyć komputer
    I np dodać sobie folder obserwowany w Adobe media encoder sam znajdzie i znormalizuje pliki do tego co chcę ewentualnie wrzucić do darmowego vid codera też to zrobi tylko nie ma hot folderów ale jest drag and drop wielu rużnych plików naraz.

    W związku z tym nie zgodzę się ze nie da się tego zrobić automatycznie poprostu jeszcze nikt takiego programu nie napisał na Synology dlatego napisałem o tym w tym dziale.
     

Poleć tę stronę