1. Cześć Gość. Przeglądasz forum dzięki firmie QNAP oraz zespołowi QNAP Club Polska.

2 x Synology i backup w innej lokalizacji

Dyskusja w 'Kopia Zapasowa/Odzyskiwanie' rozpoczęta przez użytkownika hubkubas, 13 Marzec 2017.

Ładowanie...
  1. hubkubas
    Offline

    hubkubas System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    30 Styczeń 2015
    Wiadomości:
    107
    Miejscowość:
    Warszawa
    Local Time:
    22:42
    Oceny:
    +3 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Synology:
    ds115j
    Ethernet:
    802.11a
    null 802.11a
    Witam koledzy, mam od dwóch tygodni dwa Synki jeden 116 na którym mam oryginalne dane tzn pliki firmowe, z których na bieżąco korzystamy w liczbie 5 osób w firmie i także od dwóch tygodni pełen backup na 115j. Wszystko ustawiłem tak, że z dumą widzę jak na 115j mam kopię zapasową dobową i dodatkowo kopię w czasie rzeczywistym tego co dzieje się na 116 czyli cloud station share sync. Wszystko super. Teraz pytanie:

    Tak jak wspomniałem dwa nasy są w biurze stoją koło siebie ALE ja chciałbym 115j czyli tego od kopii przenieść do domu swojego, czyli chciałbym, aby wszystko było tak jak jest tylko żeby 115j stał i aktualizował się u mnie w domu. Zarówno w biurze jak i w domu mam internet bez stałego IP. Gdyby ktoś znalazł chwilkę czasu i podpowiedział jak mam się za to zabrać będę wdzięczny. Dziękuję za pomoc.

    Hubert.
     
  2. Zoltar
    Offline

    Zoltar Enterprise Admin... Q's Architect

    Dołączył:
    4 Listopad 2013
    Wiadomości:
    871
    Miejscowość:
    pomorskie
    Local Time:
    22:42
    Oceny:
    +18 / 0 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS 216, DS216j, DS213j
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    @hubkubas@hubkubas, z tego co mi wiadomo to brak stałego IP nie uniemożliwia wykonywania backupu pomiędzy dwoma lokalizacjami, może go jedynie utrudnić. Nie wiem czy cloud station share sync umożliwia korzystanie z QuickConnect ID ale jeśli tak to może warto? A jeśli nie to skorzystaj z DDNS od Synology albo NO-IP i też raczej da się to skonfigurować.
     
  3. hubkubas
    Offline

    hubkubas System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    30 Styczeń 2015
    Wiadomości:
    107
    Miejscowość:
    Warszawa
    Local Time:
    22:42
    Oceny:
    +3 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Synology:
    ds115j
    Ethernet:
    802.11a
    null 802.11a
    ...dzięki, ale czy wszystko konfiguruję na 115j czyli tym, który będzie w domu czy na 116 w biurze też coś zmieniam.
     
  4. Zoltar
    Offline

    Zoltar Enterprise Admin... Q's Architect

    Dołączył:
    4 Listopad 2013
    Wiadomości:
    871
    Miejscowość:
    pomorskie
    Local Time:
    22:42
    Oceny:
    +18 / 0 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS 216, DS216j, DS213j
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Nie używam cloudstation share Sync więc nie potrafię odpowiedzieć na to pytanie ale domyślam się że tylko na tym w domu
     
  5. hubkubas
    Offline

    hubkubas System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    30 Styczeń 2015
    Wiadomości:
    107
    Miejscowość:
    Warszawa
    Local Time:
    22:42
    Oceny:
    +3 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Synology:
    ds115j
    Ethernet:
    802.11a
    null 802.11a
    Poniżej moje kroki do osiągnięcia celu z tematu, uwagi wskazane jeśli ktoś ma :) Może dla potomnych zostanie i ktoś sobie skorzysta...

    1. Jeśli chodzi o Cloud Station Sharesync czyli kopia w czasie rzeczywistym to tak jak wspomnieliście na górze - przez quickconnect - na 116 czyli na tym w biurze gdzie jest oryginalna wersja plików włączyłem id. Z komórki ( z rozłączonym wifi czyli po lte od dostawcy) połączyłem się z 116 po podanym id quickconnecta i działa. Czyli zakładam, Kiedy teraz przyjdę do domu i podłącze 115j na, który ma być w domu backup tego co jest w biurze i wpiszę id quickconnecta połączy mi się i będzie się updatował jak rozumiem na żywo z biurowym.

    2. Jeśli chodzi o kopię raz na dobę to tego co jest na 116 biurowym to zacznę w wolnej chwili się tym zajmować, z tego co widzę to raczej po quickconnect się tego nie da bo wszystkie aplikacje wołają ip serwera a ja przecież zarówno tu jak i tam mam ip zmienne....
     
  6. Zoltar
    Offline

    Zoltar Enterprise Admin... Q's Architect

    Dołączył:
    4 Listopad 2013
    Wiadomości:
    871
    Miejscowość:
    pomorskie
    Local Time:
    22:42
    Oceny:
    +18 / 0 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS 216, DS216j, DS213j
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    A czemu chcesz robić backup przez cloudsync w czasie rzeczywistym i dodatkowo raz na dobę innym narzędziem?
     
  7. hubkubas
    Offline

    hubkubas System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    30 Styczeń 2015
    Wiadomości:
    107
    Miejscowość:
    Warszawa
    Local Time:
    22:42
    Oceny:
    +3 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Synology:
    ds115j
    Ethernet:
    802.11a
    null 802.11a
    no bo jeśli mam w tej chwili na 116 czyli głównym 1k plików to w czasie rzeczywistym na 115j też je mam, tak? Ale jeśli nagle te pliki znikną ze 116 bo je ktoś wykasuje przez przypadek to one też znikną ze 115j, prawda? Czy jest coś lub jakaś opcja o której zapomniałem... i niepotrzebnie chcę zawracać kijem Wisłę?
     
  8. Zoltar
    Offline

    Zoltar Enterprise Admin... Q's Architect

    Dołączył:
    4 Listopad 2013
    Wiadomości:
    871
    Miejscowość:
    pomorskie
    Local Time:
    22:42
    Oceny:
    +18 / 0 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS 216, DS216j, DS213j
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Jak znikną ze źródła to znikną też z backupu. Pytanie tylko co Ci da ten drugi backup jeśli on też się wykona i usunie pliki które zostały usunięte ze źródła? Musiałbyś wstrzymać ten drugi backup jeśli się zorientujesz że brakuje Ci jakiegoś pliku w źródle. Innym sposób to utrzymywanie w cloudsync kilku wersji kopii
     
  9. hubkubas
    Offline

    hubkubas System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    30 Styczeń 2015
    Wiadomości:
    107
    Miejscowość:
    Warszawa
    Local Time:
    22:42
    Oceny:
    +3 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Synology:
    ds115j
    Ethernet:
    802.11a
    null 802.11a
    Chyba nie do końca się rozumiemy. cloudsync na 115j w domu robi mi w czasie rzeczywistym obraz tego co jest na 116 w biurze. Po co hmm np jeśli jestem chory i chcę mieć obraz tego co się dzieje na plikach lub pracuję zdalne z domu to nie muszę prosić nikogo o to, aby mi przesłał pliki. A ten drugi backup to mam na myśli hyper backup vault, który mi robi kopie z dni poprzednich i w każdym momencie mogę sobie odtworzyć to co była na 116 w przeszłości nawet jeśli nagle znikną te z czasu rzeczywistego, prawda?
     
  10. Zoltar
    Offline

    Zoltar Enterprise Admin... Q's Architect

    Dołączył:
    4 Listopad 2013
    Wiadomości:
    871
    Miejscowość:
    pomorskie
    Local Time:
    22:42
    Oceny:
    +18 / 0 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS 216, DS216j, DS213j
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Ja Ciebie doskonale Ciebie rozumiem tylko jak zwykle nie wiem czy Ty mnie rozumiesz. Backup online powoduje że to co się pojawi na 116 ma być na 115j. Obawiasz się sytuacji że plik zniknie z 116 i w tym samym czasie zniknie że 115j. Załóżmy że stało się to o godzinie 15. Backup hyperbackup powiedzmy jest uruchamiany o 20. To oznacza, że masz 5 godzin na zorientowanie się że pliku nie ma i musisz go wyciągnąć z wczorajszego backupu. Jeśli tak właśnie chcesz żeby było i jesteś w stanie to ogarnąć to Twój pomysł ma sens. Osobiście jednak nie sądzę abyś był w stanie to ogarnąć bo niby jak zorientujesz się że brakuje pliku na 116?
     
  11. hubkubas
    Offline

    hubkubas System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    30 Styczeń 2015
    Wiadomości:
    107
    Miejscowość:
    Warszawa
    Local Time:
    22:42
    Oceny:
    +3 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Synology:
    ds115j
    Ethernet:
    802.11a
    null 802.11a
    @Zoltar@Zoltar już miałem się na Ciebie obrazić (żarcik), a tu transformacja;) i zdałem sobie sprawę, że jesteś wspaniały :) i podsunąłeś mi myśl, niby prostą, a ja na to nie wpadłem do tej pory tzn ja przecież może wcale nie potrzebuję robić z domu backupu 116 skoro na 115j mam kopię w czasie rzeczywistym, a mogę robić kopię dzienną ze 115j na 115j, przecież to te same dane, które są na 116?
    Jedyne pytanie to w jaki sposób w razie potrzeby w każdym momencie móc będąc w biurze wrócić do pliku z kopii z poprzedniego dnia, (która będzie na 115j w domu) czy dni właśnie kiedy będzie taki problem, o którym piszesz czyli moment w którym zorientujemy się, że jakiś plik zaginął i że trzeba go odzyskać z kopii z poprzedniego dnia czy kilku dni jeśli zorientujemy się z opóźnieniem
    --- Połączono posty, 15 Marzec 2017, Data oryginalnego postu: 15 Marzec 2017 ---
    No to chyba już wiem jak rozwiązać problem z tematu :), może nie wiem o innych możliwościach, a jak ktoś wie to proszę o podpowiedź.
    Czyli przypominam, że nie mam nigdzie stałego ip, oczywiście mógłbym płacić + 10 pln w każdej sieci i pewnie by mi dodali, tylko czy to jest konieczne?
    ok czyli do rzeczy: pomysł mam taki :)
    na jednym i na drugim NAS uruchamiam id quickconnecta i ten domowy 115j poprzez quickconnecta łączy się z biurowym 116 i na bieżąco robi kopię 1:1 wszystkich plików w czasie rzeczywistym - czyli w drugiej lokalizacji mam obraz tego co jest w pierwszej - cel pierwszy osiągnąłem.
    Na 115j (w domu) robię codzienne nocne kopie tego mam z czasu rzeczywistego ze 116 na 115j, oczywiście pamiętam o tym co napisał Zoltar, że czasem z opóźnieniem zorientuję się, że coś zniknęło, ale po to mam codzienne kopie żeby to jakoś przetrwać. I ponieważ 115j też będzie miał dostęp poprzez quickconnecta to jeśli nawet będąc w biurze, będzie potrzeba zaciągnięcia jakiegoś pliku archiwalnego to poprzez tego QC połączę się z biura z domem zaciągnę żądany plik. - drugi cel osiągnięty. :)
     
  12. Zoltar
    Offline

    Zoltar Enterprise Admin... Q's Architect

    Dołączył:
    4 Listopad 2013
    Wiadomości:
    871
    Miejscowość:
    pomorskie
    Local Time:
    22:42
    Oceny:
    +18 / 0 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS 216, DS216j, DS213j
    Ethernet:
    1 GbE
  13. xsl
    Offline

    xsl Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    17 Styczeń 2015
    Wiadomości:
    1
    Local Time:
    22:42
    Oceny:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS1513+; DS415+; DS215j
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Włączę się w dyskusję i powiem jak to robię w podobnym przypadku.
    Mam dwie firmy, które ze sobą współpracują i są w różnych lokalizacjach.
    Pomiędzy nimi działa Cloud Station ShareSync i są wymieniane dane w folderach na których wspólnie pracują pracownicy obu firm, tak by w przypadku konieczności odczytania danych z drugiej firmy robić to lokalnie (podobnie jeśli ktoś chce coś wrzucić na dysk drugiej firmy robi to lokalnie a CS przesyła to w tle). Obie firmy są zlokalizowane w lesie, gdzie dociera tylko neostrada po miedzianym kablu więc tak jest po prostu szybciej i wygodniej.
    Dodatkowo z obu firm synchronizuje dane na domowy DS żeby w razie potrzeby skorzystać z plików obu firm.

    Każdego wieczoru jest wykonywana lokalna kopia w każdej firmie własnych plików oraz synchronizowanych plików drugiej firmy. To jest załatwiane poprzez HyberBackup. Program dopisuje tylko zmienione pliki więc nie widzę problemu by robić backup na koniec każdego dnia roboczego. W razie problemów mamy do odtworzenia dane z jednego dnia. W ten sposób załatwiam problem przypadkowego skasowania pliku (mogę go odczytać z kopii, która jest w danej firmie) oraz problem zniszczenia, kradzieży itp całego serwera DS (wszystkie pliki mam w drugiej lokalizacji). Szansa na jednoczesną kradzież, zniszczenie itd w dwóch różnych miastach jest znikoma...
    ale na wszelki wypadek robię backup z synchronizowanych folderów na domowy serwer w weekend. W najczarniejszym scenariuszu tracę dane z jednego tygodnia.

    Oczywiście częstotliwość zależy od ilości przybywających danych, ich ważności i kosztu ewentualnego ich odtworzenia za okres gdy nie był robiony backup.
     
    • Lubię to! Lubię to! x 1
    • Zgadzam się! Zgadzam się! x 1
  14. Fixer
    Offline

    Fixer Systems Admin... Q's Expert

    Dołączył:
    2 Luty 2013
    Wiadomości:
    344
    Miejscowość:
    TG
    Local Time:
    22:42
    Oceny:
    +6 / 0 / -0
    Followers:
    2
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS1515+
    Ethernet:
    10 Mbps
    null 10 Mbps
    Utrata danych wam nie grozi, co najwyżej dłużej trwająca utrata synchronizacji wynikającej z braku połączenia - czytaj wiewiórki przegryzły kabel
     

Poleć tę stronę