1. Cześć Gość. Przeglądasz forum dzięki firmie QNAP oraz zespołowi QNAP Club Polska.

Udzielamy pomocy Wymiana routera

Dyskusja w 'Kompatybilność Oprogramowania i Sprzętu' rozpoczęta przez użytkownika hart1024, 18 Październik 2016.

Ładowanie...
  1. hart1024
    Offline

    hart1024 Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    13 Listopad 2015
    Wiadomości:
    21
    Best Answers:
    0
    Local Time:
    00:21
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    100 Mbps
    null 100 Mbps
    Witam wszystkich,

    Dosyć chwilę się zastanawiałem, skąd zasięgnąć informacji. A później mi przyszło do głowy, że jak nie tutaj to gdzie ;)
    Więc piszę ;)

    Mam Internet z sieci osiedlowej. Jak co roku sieć przyspiesza. No i aktualnie będę miał łącze o prędkości 300mbit. Za rok pewnie znowu przyspieszy do jakichś 500 lub lepiej. Przyspiesza to znaczy, że w tej samej cenie dostanę więcej :D Można mieć też już i 1000 mbit więc rozwojowo jest.

    Problem w tym, że mam router 100mbit. A więc potrzebny nowy lepszy. Już przy kopiowaniu z NASa (DS214play) na PC odczuwałem dyskomfort spory no ale jakoś to było póki co. Teraz przydałoby się zmienić na coś szybszego.

    Powiem tak:
    - raczej z niższego pułapu cenowego
    - wan/lan 1000 mbit
    - wi-fi konieczne
    - vpn

    Wiem, że to by było fajne, tylko ta cena Synology Router RT1900ac... :-(
    W każdym razie wszelkie propozycje i sugestie mile widziane.

    A nowy wątek tworzę, bo w ostatnim czasie nic takiego się tutaj nie przewijało, więc może być użyteczny również dla innych.

    Pozdrawiam.
     
  2. mikhnal
    Online

    mikhnal Grammar police Q's Excellence

    Dołączył:
    19 Luty 2009
    Wiadomości:
    5 547
    Miejscowość:
    Warszawa
    Best Answers:
    5
    Local Time:
    00:21
    Oceny:
    +209 / 3 / -1
    Followers:
    7
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    DS415+ 8GB RAM mod
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    TP-Link WR1043ND v3 z oryginalnym softem i włączone hardware NAT.
     
  3. hart1024
    Offline

    hart1024 Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    13 Listopad 2015
    Wiadomości:
    21
    Best Answers:
    0
    Local Time:
    00:21
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    100 Mbps
    null 100 Mbps
    Zastanawiam się tez nad nim, choć jeden z komentarzy w pewnym sklepie brzmi tak:
    "ruter jest ok gdy masz łącze do 150mb powyzej musisz kupic wrd3600 lub 4300 pozatym zadnych problemów".

    Trochę to niepokojące. Jakieś doświadczenie w tej kwestii może? ;)
     
  4. psman
    Offline

    psman System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    30 Grudzień 2013
    Wiadomości:
    137
    Best Answers:
    0
    Local Time:
    00:21
    Oceny:
    +7 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Wygląda jakby komentarz dotyczył pierwszej wersji tego routera. W pierwszej wersji faktycznie switch LAN był gigabitowy, natomiast WAN był do 120 Mb/s.
     
  5. hart1024
    Offline

    hart1024 Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    13 Listopad 2015
    Wiadomości:
    21
    Best Answers:
    0
    Local Time:
    00:21
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    100 Mbps
    null 100 Mbps
    W sumie bardzo możliwe, bo komentarz z grudnia 2013.
    Tylko z tego co widzę, to raczej na wersję V4 ludzie trafiają przy zakupie.
     
  6. mikhnal
    Online

    mikhnal Grammar police Q's Excellence

    Dołączył:
    19 Luty 2009
    Wiadomości:
    5 547
    Miejscowość:
    Warszawa
    Best Answers:
    5
    Local Time:
    00:21
    Oceny:
    +209 / 3 / -1
    Followers:
    7
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    DS415+ 8GB RAM mod
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    V4 też może być jeśli nie będziesz się bawił w soft Gargoyla.
     
  7. hart1024
    Offline

    hart1024 Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    13 Listopad 2015
    Wiadomości:
    21
    Best Answers:
    0
    Local Time:
    00:21
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    100 Mbps
    null 100 Mbps
    Zastanawiam się czy nie wskazane by było już iść w stronę dual band. Zwłaszcza w bloku gdzie router stoi w jednym rogu mieszkania i sygnał przez kilka ścian przejść musi.
    No i z tego co poczytałem to bez gargoyla na VPN nie ma co liczyć w tym modelu.

    W temacie takich dwóch modeli też możecie się wypowiedzieć? Może faktycznie nie ma sensu do nich dopłacać.
    Archer C2 AC750 - 209 zł
    Archer C5 AC1200 - 279 zł

    Dla cenowego porównania TL-WR1043ND 3T3R - 175 zł
     
  8. psman
    Offline

    psman System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    30 Grudzień 2013
    Wiadomości:
    137
    Best Answers:
    0
    Local Time:
    00:21
    Oceny:
    +7 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Czekaj, bo 1043 ma sieć N, także wifi przy tym łączu, które piszesz, to będzie raczej symboliczne +/- 50 Mb/s. Jeśli chcesz szybciej, to już AC. Musisz się zdecydować, co dla Ciebie ważne. Szybkie połączenie kablowe, a wifi zadowalające czy wszystko na maxa i wtedy cena już wędruje w górę. Musisz jednocześnie pamiętać, że AC (5GHz) wcale tyłka nie urywa (przy takim łączu). Nawet router od Synology nie da Ci więcej niż 200 Mb/s po wifi, a kosztuje niemało.
     
  9. hart1024
    Offline

    hart1024 Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    13 Listopad 2015
    Wiadomości:
    21
    Best Answers:
    0
    Local Time:
    00:21
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    100 Mbps
    null 100 Mbps
    Wi-Fi aż tak istotne nie jest. Wiadomo im szybciej tym lepiej. Ale i tak moje główne narzędzie to stacjonarka i NAS po kablu.
    Wi-Fi użytkowane w laptopie żony i na komórkach - więc tu takiego parcia nie ma.
     
  10. krisr77
    Offline

    krisr77 Systems Admin... Q's Expert

    Dołączył:
    14 Wrzesień 2010
    Wiadomości:
    205
    Miejscowość:
    Wawa
    Best Answers:
    0
    Local Time:
    00:21
    Oceny:
    +1 / 1 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS110j q1900 Xpenology
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    popieram to co napisał mikhnal: od 200MB/s w gore z tańszym routerem to tylko oryginalny soft.
    sam w ten weekend to przechodziłem zmieniłem 15 na 300 po świetle.
    mam Netgeara WNR3700v2 wiec nie najgorszy sprzęt i na gargulcu z włączonym adblokiem, bandwitch monitorem i prawie 700 regułami na firewalu max co osiągnąłem to 28Mb/s :)
    po wyłączeniu wszystkich tych ficzerow - 180Mb/s. Na czystym openwrt 210.
    na oryginale 280-290.
    wiec albo budżetówka i oryginał albo jakis Archer C9 czy inny Linksys AC1900 i OpenWRT jesli chcemy sie bawisz w takie prędkości :)
     
  11. hart1024
    Offline

    hart1024 Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    13 Listopad 2015
    Wiadomości:
    21
    Best Answers:
    0
    Local Time:
    00:21
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    100 Mbps
    null 100 Mbps
    No to kupiłem TP-Link WR1043ND v3.
    Transfery po LAN przyjemność, tyle ile łącze daje czyli 310 down/ 110 up.
    Transfery po Wi-Fi sprawdzane na Huawei P8 Lite: 30-35 down / 40-45 up. 2 pokoje dalej: 20-25 down / 30-35 up.
    Komputer mam stacjonarkę więc po kablu idzie. NAS tak samo.
    Zostało sprawdzić jak jest na laptopie żony.
    Testy póki co oczywiście na oryginalnym sofcie.

    Jakieś sugestie odnośnie ustawień?
    NAT włączony.
    VPN brak :-(
     
  12. mikhnal
    Online

    mikhnal Grammar police Q's Excellence

    Dołączył:
    19 Luty 2009
    Wiadomości:
    5 547
    Miejscowość:
    Warszawa
    Best Answers:
    5
    Local Time:
    00:21
    Oceny:
    +209 / 3 / -1
    Followers:
    7
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    DS415+ 8GB RAM mod
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    VPN postaw sobie na Synku.
     
  13. psman
    Offline

    psman System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    30 Grudzień 2013
    Wiadomości:
    137
    Best Answers:
    0
    Local Time:
    00:21
    Oceny:
    +7 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Dokładnie to miałem napisać ;)
     
  14. hart1024
    Offline

    hart1024 Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    13 Listopad 2015
    Wiadomości:
    21
    Best Answers:
    0
    Local Time:
    00:21
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    100 Mbps
    null 100 Mbps
    No i sprawdziłem jeszcze laptop od żony. Prędkości całkiem dobre po wi-fi na tym routerze jednak są.
    DOWN: 95
    UP: 105
    Waszym zdaniem da radę to jeszcze poprawić?

    Co do VPN, to muszę się wdrożyć w temat dopiero, co, gdzie, jak.
     
  15. psman
    Offline

    psman System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    30 Grudzień 2013
    Wiadomości:
    137
    Best Answers:
    0
    Local Time:
    00:21
    Oceny:
    +7 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Jesteś pewny, że to po wifi? Bo wyglada nierealnie jak dla tego routera.
     
  16. hart1024
    Offline

    hart1024 Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    13 Listopad 2015
    Wiadomości:
    21
    Best Answers:
    0
    Local Time:
    00:21
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    100 Mbps
    null 100 Mbps
    Zdecydowanie po wi-fi ;) Nie mam wyprowadzonego kabla żeby żonę podpinać ;)
    Czyli jak rozumiem wynik zaskakująco dobry ;)