1. Cześć Gość. Przeglądasz forum dzięki firmie QNAP oraz zespołowi QNAP Club Polska.

Test porównawczy QNAP, Synology, Asustor i WD

Dyskusja w 'Nowości i Nagrody' rozpoczęta przez użytkownika Krwiak, 13 Wrzesień 2015.

Ładowanie...
  1. Przemuss
    Offline

    Przemuss Master+ Architect Q's Excellence

    Dołączył:
    11 Październik 2011
    Wiadomości:
    1 982
    Miejscowość:
    Żyrardów
    Best Answers:
    0
    Local Time:
    03:49
    Oceny:
    +31 / 0 / -0
    Followers:
    3
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS211j; DS1511+; RS2212RP+
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    W ten sposób chcąc wykorzystać QNAP do wirtualizacji ( a sieć 10Gb/s aż się prosi) to jesteśmy ograniczeni ilością serwerów do ilości portów sieciowych w NAS-ie. Dlatego switch jest wskazany przy takich rozwiązaniach. A dodatkowo by awaria jednego kabla nie uziemiła firmy wskazane jest podłączyć serwer z NAS-em 2 kablami. I w tym przypadku bez drogiego switcha jesteśmy ograniczeni do jednego serwera na NAS.

    ps. zeszliśmy z głównego wątku.
     
  2. balagaan
    Offline

    balagaan Obłędny Rozmemłany Kołowrotek Q's Professional

    Dołączył:
    24 Luty 2014
    Wiadomości:
    400
    Miejscowość:
    Olsztyn
    Best Answers:
    3
    Local Time:
    03:49
    Oceny:
    +89 / 5 / -0
    Followers:
    2
    QNAP:
    TVS-x71
    Synology:
    Xpenology on VM
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    no to jeszcze jeden test wrzucę:
    http://thewirecutter.com/reviews/best-network-attached-storage/

    z żalem przyznaję, że synology pozostało lata świetlne za qnap, bo bardzo cenię tę markę.
    Jednak nie patrzyła na potrzeby rynku i tak naprawdę już się nie liczy w biznesie.
    Synology to fajny serwer do domu, jednak cenowo już również przegrywa z qnap.
    Bardzo lubię DSM i dalej używam go w maszynie wirtualnej, ale za główny serwer robi już qnap.

    Nowości, które zapowiada qnap są bardziej niż obiecujące.
    a jakie nowości proponuje nam Synology ?? - tego chyba nikt nie wie
     
  3. Przemuss
    Offline

    Przemuss Master+ Architect Q's Excellence

    Dołączył:
    11 Październik 2011
    Wiadomości:
    1 982
    Miejscowość:
    Żyrardów
    Best Answers:
    0
    Local Time:
    03:49
    Oceny:
    +31 / 0 / -0
    Followers:
    3
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS211j; DS1511+; RS2212RP+
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Każdy producent ma wzloty i upadki. Swego czasu to QNAP był w tyle za Synology. Aktualnie jest odwrotnie. Sądzę że za jakiś czas sytuacja może się odwrócić.
     
  4. zanskar
    Offline

    zanskar Network Architect Q's Professional

    Dołączył:
    6 Sierpień 2011
    Wiadomości:
    558
    Best Answers:
    0
    Local Time:
    02:49
    Oceny:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS710+ DS410 DS412+
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Ten cały "test" jest tak słaby, że aż szkoda komentować. Serio, potrzebne było powiadomienie na maila z zachęcającym "piszcie jeśli się nie zgadzacie z wynikami" żeby @Krwiak mógł zareklamować Qnapa? ;) Chętnie bym poczytał takie testy, ale o jakiejś wartości merytorycznej, sensownej metodologii, a nie oparte o ogólnik i stwierdzenie "Qnap najfajniejszy bo ma HDMI" :/ Fajne byłoby konkretne porównanie różnych modeli z podobnej półki w różnych scenariuszach, a nie kolejne opisy ogólnikowych wrażeń testera.

    Niektórych kolegów widzę też zdrowo ponosi fantazja... WiFi dogoniło skrętkę i porty 1GbE są przeżytkiem? Rynek NASów SOHO upadnie niebawem? A do małego biura i może nawet do domu (a to chyba jest segment SOHO, nieprawdaż?) lada dzień wszyscy będą szukać na gwałt rozwiązań z 10GbE, Thunderbolt, USB3.1, SSD jako storage? Bez jaj... Te modele które oferują takie rozwiązania, które @Krwiak wymieniał nie są i długo nie będą kierowane do użytkowników SOHO a nawet SMB, jeszcze dobrą chwilę pozostaną w kręgu zainteresowań segmentu Enterprise, albo specyficznych użytkowników.

    Szkoda trochę, że Synology odstaje ostatnio od Qnapa na polu wydajności i rozwiązań właśnie dla zaawansowanych, tym bardziej że nie idzie chyba za tym jakaś większa strategia opanowania rynku stricte domowych NASów. Konkurencja zawsze jest pożądana i niedobrze by się stało, gdyby jeden z producentów odleciał za daleko innym...
     
  5. twr
    Offline

    twr Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    7 Listopad 2014
    Wiadomości:
    9
    Best Answers:
    0
    Local Time:
    03:49
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51 1 GbE
    czy w kwestii oprogramowania, szczególnie do zastosowań domowych także? próbowałem się dziś dowiedzieć zachęcony ceną tego qnap'a, i usłyszałem, że qnap nadal nie ma wersjonowania plików czy synchronizacji dowolnych wielu folderów jak w cloud station, czy synchronizacji online z zewnętrznymi chmurami googl'a czy onedrive i paru innych takich funkcji. Sam sprzęt to za mało.
     
  6. mkol
    Offline

    mkol Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    13 Grudzień 2013
    Wiadomości:
    9
    Best Answers:
    0
    Local Time:
    02:49
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    nie mam
    @zoltar, oczywiście jest to malkontenctwo :)
    Ale tak do zastanowienia się, dla kogo są (soho) NASy?
    Dla laika czy jak się drzewiej mówiło lamera? Takim wystarczy chmura, drop box czy inny cloud, bez dywagacji czy raid 1 czy raid 5, jaki ups, jak to wszystko pokonfigurować.
    Dla zaawansowanego admina? Takim zazwyczaj potrzebny solidny 'storage', bez dupereli. Takim starczy freenas, na pewnym sprzęcie (przez pewny rozumieć należy taki, co w nim można samemu powymieniać czy dokupić jak się coś spindoli, a nie lecieć do "producenta nas'a"), jak i co ważne aby bez problemu można było zrobić ugreade sprzętu i softu.
    Pozostają mniej lub bardziej zaawansowani userzy. Tyle że pytanie co im oferuje np. taki ds/dsm? Niby "w pakiecie" dostarczane jest gotowe rozwiązanie, ale co rusz albo ograniczenia, albo producent nie przewidział, nie dodał, nie planuje dodać w przyszłości. Ok, łatwa instalacja, ładne gui, ale po chwili już i tak siedzimy na terminalu, a nie w GUIu. A jaki sens kupowania nas'a z tym "dedykowanym" oprogramowaniem (za które nota bene płacimy w cenie nas'a), skoro po chwili i tak trzeba instalować niezależne od producenta oprogramowanie.

    P.S. Zdaję sobie całkowicie sprawę z niepopularności ww. postu w kontekście nazwy forum "proNAS".
    P.S.2. Sam korzystam z DS215j
     
  7. Zoltar
    Offline

    Zoltar Enterprise Admin... Q's Architect

    Dołączył:
    4 Listopad 2013
    Wiadomości:
    837
    Miejscowość:
    pomorskie
    Best Answers:
    0
    Local Time:
    02:49
    Oceny:
    +13 / 0 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS213j
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    @mkol
    Jak sam zauważyłeś są jeszcze grupy pośrednie między laikiem i zaawansowanym adminem - ja do niej na pewno należę. Z mojego NASa jestem super zadowolony. Kupując go miałem pewne potrzeby, jak zobaczyłem ile ma funkcji to coraz więcej zacząłem ich używać (a pewnie i tak jeszcze 20% możliwości nie osiągnąłem), trochę się też douczyłem ale wciąż jestem w tej grupie środkowej (pomiędzy laikiem i zaawansowanym adminm), która szuka rozwiązać z półki. Chyba jeszcze mi się nie zdarzyła sytuacja, że NAS nie jest w stanie mi dać tego, co oczekuję. Była swego czasu luka z backupem kontaktów z telefonu (brak było obsługi CardDAV) ale to już też Synology poprawiło. Nie spotkałem więc żadnych ograniczeń, w terminalu w zasadzie to prawie nic nie siedzę, niezależnego softu też nie muszę instalować - cóż chcieć więcej?
    Ad. PS2 - skoro masz jednak NASa to warto by zaktualizować profil, żeby być w zgodzie z regulaminem forum.
     
  8. Krwiak
    Offline

    Krwiak SysOp Administrator

    Dołączył:
    27 Maj 2008
    Wiadomości:
    2 415
    Best Answers:
    0
    Local Time:
    03:49
    Oceny:
    +10 / 0 / -0
    Followers:
    1
    No to kolego ktoś wprowadził cię w błąd, nie wiem czy celowo, ale jednak, wszystko co wymieniłeś QNAP ma, co więcej soft QNAP oferuje dużo więcej niż synology, przykłądowo:

    Snapshot
    Auto tiering
    RTRR
    Storage Pool
    Virtualisation Station
    LXC
    HD Station dla HDMI
    Qsirch
    Działające Google docs
    SAMBA 4, która robi za kontroler domeny
    Squid jako serwer proxy
    Transkoding online nie jak w Synology offline
    Global hot spare
    Szyfrowanie całych woluminów
    Obsługa multistreamingu dla kamer z Onvif

    oczywiście Synology też ma swoje zalety i są to:
    SHA
    Firewall
    DNS server
    SFTP
    Backup database
    Mail server
    Text editor
     
  9. andig
    Offline

    andig Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    8 Wrzesień 2012
    Wiadomości:
    11
    Best Answers:
    0
    Local Time:
    02:49
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS211
    To fakt. Przestało mnie to co mam bawić, jak widzę co robi FreeNas na uczelni na sprzęcie, który kosztuje jakieś 2.5, może 3 koła, tyle, że siedzi tam najmocniejsza i7 i chyba 16GB ramu... a może i więcej, nie pamiętam już. Tego się nie da porównać po prostu. To co tam jest i jak działa miażdży Synca i QNAPA. Swoją drogą Sync też tam jest i mało kto koło niego się kręci - takie zainteresowanie :p.

    Co do firm, to mogę się zgodzić. Nie mam też doświadczenia w tym względzie, więc nie będę się wypowiadał. Co do zwykłych użytkowników - no właśnie... Sam zadałem tu jakiś czas temu pytanie, które jest bez odpowiedzi. Też musiałem szukać i grzebać w systemie. Skoro i tak i tak to robię, to po co przepłacać? To może mieć sens dla wybranej grupy osób i wtedy ok :). Na początek to może i dobre rozwiązanie. Można się oswoić z tematem, no ale potem trzeba inwestować znowu w sprzęt. Trzeba więc wybrać - wygoda czy oszczędność, wygoda czy wydajność.

    Ok, może trochę przesadziłem, ale trzeba przyznać, że jest coraz lepiej. Wszystko zależy też od sprzętów. Na razie kabel jeszcze wygrywa, wiadomo, no ale już chyba długo to nie potrwa. Oczywiście zakładając, że cały czas będzie 1 Gbit.

    Zgoda i to jest właśnie problem. Swego czasu zastanawiałem się nad światłowodem w domu. Nawet jakąś przejściówkę na Ethernet znalazłem za niewielkie pieniądze, ale co mi po tym, jak to znowu 1Gbit? Tu trzeba mieć port 10Gbit w kompie albo coś na Thunderbolta, a na tego drugiego to już kosmiczne koszta jeśli w ogóle coś się znajdzie. Można jeszcze szukać przejściówkę na 10Gbit i tak kombinować. To zdecydowanie powinno się zmienić. Oczywiście sobie i Wam tego życzę, bo kto by nie chciał mieć ;)?

    Ale ja chce mieć to w lanie, a internet to inna bajka :). Resztę chyba już skomentowałem.

    Tak ogólnikowo jeszcze dodam - kiedyś zamierzałem postawić serwer z wirtualkami lub potraktować serwer jako dysk startowy systemów dla domowników i zarządzać tym w jednym miejscu - na serwerze. Okazało się to jednak niemożliwe na sprzęcie typu Sync czy QNAP bez wyłożenia grubszej kasy. Można to jednak zrobić za parę tysi na FreeNAS'ie, a elastyczność i osiągi będą b.dobre i o niebo lepsze od dedykowanych rozwiązań. W przyszłości będziemy mieć raczej terminale niż mega PC'ty w domu. Podobnie jak w domu - wolę zamiast dwóch niezłych kompów kupić jeden mega i dwa terminale za grosze. Transfery wtedy mogą być gorsze, bo to tylko obraz, dźwięk i peryferia, no ale póki do tego nie dojdziemy (koszt licencji np.), no to pozostają duże transfery. W przypadku ich braku, synec robi mi właściwie tylko za backup, bo do pracy się nie nadaje. Jakieś drobne usługi, www od i tyle. No ale nawet ta chmura to kuleje :-(. Tym sposobem mając NASa od dawna myślę nad kupnem subskrypcji Dropboxa albo iClouda. Ani Copy ani OneDrive nie umywają się do tych dwóch. Aplikacje się wieszają albo godzinami mielą pliki i dupa. Do tego problem z niektórymi znakami ma OneDrive. A miało być tak pięknie ;(...
     
  10. mkol
    Offline

    mkol Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    13 Grudzień 2013
    Wiadomości:
    9
    Best Answers:
    0
    Local Time:
    02:49
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    nie mam
    Czy to oznacza, że tych funkcjonalności nie w ogóle nie ma w QNAPie, czy też są ale w jakiejś biednej lub raczkującej dopiero wersji? W ogóle nie ma np. Mail Servera?
     
  11. wlodekh
    Offline

    wlodekh Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    11 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    66
    Best Answers:
    0
    Local Time:
    02:49
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS214play
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Z tego co czytałem to Qnap nie ma synchronizacji z OneDrive, a na tym mi najbardziej zależy.
    Qnap: GoogleDrive, Dropbox
    Synology: GoogleDrive, Dropbox, OneDrive, Hubic, Box i kilka innych.
     
  12. Krwiak
    Offline

    Krwiak SysOp Administrator

    Dołączył:
    27 Maj 2008
    Wiadomości:
    2 415
    Best Answers:
    0
    Local Time:
    03:49
    Oceny:
    +10 / 0 / -0
    Followers:
    1
    Nie ma tylko SHA, to będzie pod koniec tego roku, reszta jest, ale na zasadzie wykorzystania paczek innych dostawców, po prostu QNAP stwierdził, że nie będzie integrował serwera poczty bo po co, skoro ktoś inny już zrobił taki serwer i działa on dobrze.

    Ty chyba nie wiesz co piszesz, FreeNas nie robi i7 i nie ma 16GB RAM bo to jest sprzęt, a FreeNAS to oprogramowanie. Skoro twoim zdaniem FreeNAS miażdży to proszę podaj mi funkcje, które tam masz, a nie ma soft QNAP lub Synology? Mówisz sprzęt za 3 koła, będę wdzięczny jak mi napiszesz na ile dysków i czy cena zawiera też koszt dysków? Jak robić porównanie to dokładnie, a na koniec wyjdzie, że FreeNAS programowo jest słaby, a sprzęt jest droższy około 20%.
     
  13. twr
    Offline

    twr Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    7 Listopad 2014
    Wiadomości:
    9
    Best Answers:
    0
    Local Time:
    03:49
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51 1 GbE
    dzięki, ale w zakresie o jakim pisałem to jesteś pewien? nie jestem przekonany, cytuję, co dostałem od pewnego dystrybutora: "Sporo ma się zmienić w tej usłudze w QTS 4.2, ale ta dopiero w wersji Beta/RC więc należy uznać że jeszcze nie ma"

    grzebię dalej, na stronie https://www.qnap.com/i/pl/utility/, opis Qsync: "Na urządzeniu użytkownika tworzony jest specjalny „folder Qsync” " - to raczej nie wygląda, abym mógł synchronizować dowolne foldery z kompa (względem lokalizacji i ich ilości), tylko, jak np. w dropboxie, google drive itp. tylko jeden konkretny, wyznaczony.

    co do obsługi sync. z google drive, to tu http://qnap.community/viewtopic.php?t=70 lub tu http://forum.qnap.com/viewtopic.php?t=109718 jest świeże info, że zmieniło się API i QNAP obsłuży nowe dopiero w QTS4.2.

    sync. z onedrive z tego, co czytam i przedmówca pisze, nie ma i nie było.

    poza tym, za instrukcją ze strony qnap.com, backup przez CloudBackup Station z chmurami zewn. jest okresowy, a nie online

    chętnie bym się przesiadł na qnap'a, sprzętowo odjechał Synology, ale trzeba poczekać chyba na nowy QTS4.2 i zobaczyć, czy dogonią z niektórym softem Synology
     
  14. Krwiak
    Offline

    Krwiak SysOp Administrator

    Dołączył:
    27 Maj 2008
    Wiadomości:
    2 415
    Best Answers:
    0
    Local Time:
    03:49
    Oceny:
    +10 / 0 / -0
    Followers:
    1
    Tak jestem pewny, korzystam z tych funkcji na 4.2, który oficjalnie będzie za tydzień więc można mówić, że to już jest.
     
  15. zanskar
    Offline

    zanskar Network Architect Q's Professional

    Dołączył:
    6 Sierpień 2011
    Wiadomości:
    558
    Best Answers:
    0
    Local Time:
    02:49
    Oceny:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS710+ DS410 DS412+
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Segment SOHO to ani "lamerzy" ani "admini", to są firmy 1-10 osobowe, gdzie najczęściej nie ma wysoko wykwalifikowanego człowieka tylko do zarządzania infrastrukturą, a potrzeby już są często większe niż Dropbox. Nie zapominajmy też o kwestiach prywatności, poufności,bezpieczeństwa danych, pracy zdalnej itd. a w takim przypadku chmura prywatna zawsze ma zalety w porównaniu z publiczną.
    W takiej właśnie firmie ja pracuję i z takich pobudek zakupiliśmy swego czasu NASy, i to od razu 3 bo takie były potrzeby. Absolutnie się nie zgadzam z tym co piszecie, że rynek NASów dla SOHO jest na wymarciu itd., wg mnie jest to dość rozwojowa i perspektywiczna dla producentów grupa docelowa. Z drugiej strony nie zgadzam się z tymi bajkami o Thunderbolt, 10GbE w tym segmencie rynku, póki co to nie ta półka.
    W każdym razie jest cała masa użytkowników, dla których gotowy, od producenta jak Qnap czy Synology, domowy czy SOHO NAS jest idealnym rozwiązaniem.
     
  16. mkol
    Offline

    mkol Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    13 Grudzień 2013
    Wiadomości:
    9
    Best Answers:
    0
    Local Time:
    02:49
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    nie mam
    @zanskar,
    Nie kwestionuję, że są obszary zastosowań, dla których „pudełkowy” NAS jest wystarczający lub powoduje u użytkowników poczucie komfortu, że jak kupione to wszystko będzie działać i zapewniać niekończącą się satysfakcję z możliwości i ograniczeń „pudełka”. Ale czy wykorzystujesz w pracy 90-100% funkcji dostarczanych wraz z NASem? Korzystasz w firmie z Audio Station, Video Station, Media Station, Photo Station, etc? Albo bardziej biznesowych funkcji VPN, DNS, Mail Server? Albo może NAS tylko traktowany jest jako „storage” – po prostu redundantna przestrzeń dyskowa? Jeżeli ten ostatni przypadek, to po kiego grzyba pakować się w NASa? Średniej klasy PC z FreeNas’em zamiecie takiego NASa pod względem wydajności i możliwości rozbudowy. I wbrew strachowi przed „open” czy „free” (freeNAS), konfiguracja wcale nie jest bardziej złożona niż dla pudełkowego NASa. A jak ci dojdzie jeszcze 5 osób w firmie, to wystarczy dołożyć kolejne HDD czy RAM (nasy w twojej firmie mają możliwość dokładania RAMu? może mają sloty na karty w celu rozszerzenia ilości złącz SATA ? bo nie wiem o jakiej półce cenowej nasów mówisz, dla uniknięcia niejasności w ew. dyskusji, zejdźmy na półkę cenową 1000 – 1500 zł). Ergo, nie ma się co bać „niepudełkowych” rozwiązań, przy czym wszystko w kwestii doboru możliwości do potrzeb. Ale czy lepiej studiować dokumentację Synology czy FreeNasa, bo coś tam zawsze trzeba przeczytać, to już pozostawiam każdemu do własnego uznania.
     
  17. mariuszsal
    Offline

    mariuszsal Moderator Q's Excellence

    Dołączył:
    15 Maj 2012
    Wiadomości:
    2 309
    Miejscowość:
    Lublin
    Best Answers:
    33
    Local Time:
    03:49
    Oceny:
    +542 / 8 / -2
    Followers:
    2
    QNAP:
    TS-x79U
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x79U 1 GbE
    tak jak @Krwiak wspomniał QTS posiada wyżej wymienione funkcjonalności wbudowane w File Station.

    ai.imgur.com_R4UVOVn.
     
  18. twr
    Offline

    twr Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    7 Listopad 2014
    Wiadomości:
    9
    Best Answers:
    0
    Local Time:
    03:49
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51 1 GbE
    O tym doczytałem, ale żeby być precyzyjnym, jest to podmontowanie/dostęp do plików z tych chmur z poziomu File Station, ale nie automatyczna online'owa dwukierunkowa synchronizacja jakiegoś katalogu z NAS z którąkolwiek z tych chmur. Do tego ma być osobny pakiet, ale bez onedrive z tego co czytam o QTS4.2.
     
  19. wlodekh
    Offline

    wlodekh Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    11 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    66
    Best Answers:
    0
    Local Time:
    02:49
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS214play
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Wygląda ładnie, ale jak to działa? Czy mogę sobie tak jak w Synology wybrać dowolny katalog w dowolnej lokalizacji do synchronizacji? I jaka jest ta ostatnia, dwustronna, wybiórcza (można wykluczyć katalog)? Pytam bo na demo Qnapa tego nie znalazłem.
     
  20. Krwiak
    Offline

    Krwiak SysOp Administrator

    Dołączył:
    27 Maj 2008
    Wiadomości:
    2 415
    Best Answers:
    0
    Local Time:
    03:49
    Oceny:
    +10 / 0 / -0
    Followers:
    1
    Tak można konfigurować filtry:
     

    Załączone pliki:

    • 123.png [png] - (Krwiak) Test porównawczy QNAP, Synology, Asustor i WD [15646,87118] - ProNAS - Forum serwerów plików Synology
      123.png
      Rozmiar pliku:
      83,2 KB
      Wyświetleń:
      14
      MD5 Sum:
      b5870b04f9e9ff2da96158ddc87cca1a