1. Cześć Gość. Przeglądasz forum dzięki firmie QNAP oraz zespołowi QNAP Club Polska.

Synology jako serwer monitoringu temperatury pomieszczeń

Dyskusja w 'Konfiguracja - Instrukcje "How To"' rozpoczęta przez użytkownika piter76, 16 Kwiecień 2012.

Ładowanie...
  1. pulawal
    Offline

    pulawal Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    23 Wrzesień 2013
    Wiadomości:
    17
    Best Answers:
    0
    Local Time:
    04:14
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS414
    Witam,
    Kolego marisuzsal, skrypt "wie" gdzie ma plik konfiguracyjny, właśnie w tym rzecz.
    Bardziej bym się zgodził, że to może mieć znaczenie, ale sprawdzę jutro i dam znać.
    Kod (Text):
    1. Cron odpala ją w /root a tam nic nie ma. Dla spokoju zmieniłbym tą komendę również na
    2.  
    3. Kod: Zaznacz cały
    4.     */1   *   *   *   *   root   sh /root/temperatura.sh
    5.  
    Mam wrażenie i chyba potwierdza to jedno z forów zagranicznych, że bootstrap do x14 w oparciu o 213j nie działa najlepiej i odwołanie bezpośrednio do USB
    (mam na myśli konwerter ds2490) nie najlepiej wychodzi.
    Zakupiłem konwerter w oparciu o FTDI i 2480 co ułatwi zadeklarowanie portu szeregowego, co z resztą jest opisane w tym wątku.
    Pozdr

    Sprawdziłem w czym problem, mianowicie w skrypcie temperatura.sh należało zmienić wpis podając całą ścieżke do digitemp'a ma wyglądać tak:
    Kod (Text):
    1. TEMP=`/opt/bin/digitemp_DS9097U -q -c $RCFILE/.digitemprc -t $i`
    Chyba coś ten bootstrap zaadoptowany z armel nie jest najlepszy.
    Pozdr
     
  2. melik
    Offline

    melik Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    8 Grudzień 2013
    Wiadomości:
    1
    Best Answers:
    0
    Local Time:
    04:14
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS713+
    Hej,
    natknąłem się na problem podczas odczytu danych digitempem. Być może ktoś wie jak temu zaradzić, bo mi kończą się pomysły.
    Konfiguracja: DS713+,moduł MP00202 i czujnik DS18B20.
    Ładuje moduły i mam błąd przy odpaleniu digitempa:

    insmod usbserial.ko
    insmod ftdi_sio.ko
    digitemp_DS9097 -s /dev/usb/ttyUSB0 -a -i

    w dmesg: "ftdi_sio ttyUSB0: CSIZE was set but not CS7-CS8"

    Any ideas?

    melik
     
  3. mariuszsal
    Offline

    mariuszsal Moderator Q's Excellence

    Dołączył:
    15 Maj 2012
    Wiadomości:
    2 309
    Miejscowość:
    Lublin
    Best Answers:
    33
    Local Time:
    05:14
    Oceny:
    +542 / 8 / -2
    Followers:
    2
    QNAP:
    TS-x79U
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x79U 1 GbE
    Skąd masz moduly ? Te odemnie czy sam kompilowales ?
    Co dostajesz po komendzie digitemp_DS9097U ......

    Oraz czy masz /dev/usb/ttyUSB0 bo domyslnie insmod ładuje je do /dev/ttyUSBx

    Wysłane z mojego GT-I9300 przy użyciu Tapatalka
     
  4. Pepek
    Offline

    Pepek Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    22 Luty 2013
    Wiadomości:
    21
    Best Answers:
    0
    Local Time:
    04:14
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS112
    A jak to jest z tym powiadamianiem alarmowym na e-mail. Bo to chyba nie ma prawa działać. Ponieważ niema nigdzie konfiguracji serwera pocztowego potrzebnego do wysłania SMTP
     
  5. pulawal
    Offline

    pulawal Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    23 Wrzesień 2013
    Wiadomości:
    17
    Best Answers:
    0
    Local Time:
    04:14
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS414
    Cześć,
    Działa Wam może ten pomiar temperatury na DSM5?
    Mi po upgradzie przestało pokazywać cokolwiek, teraz wyświetla mnóstwo błędów.
    Nie wiem czy to wynika z nowszego PHP w dsm5..nie znam się za bardzo na tym.
    Pozdr
     
  6. mpl
    Offline

    mpl Enterprise Admin... Q's Architect

    Dołączył:
    11 Marzec 2011
    Wiadomości:
    668
    Best Answers:
    0
    Local Time:
    04:14
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    2
    Synology:
    712+ 1513+
    Hymmmmm ...
    Więc chciałem napisać , że także chciałem sprawić sobie takie cudo ... a że wymagania środowiska pomiarowego mam częściowo "inne" :o to mam takie pytanka :
    Jak kolega powyżej : Czy działa pod DSM 5.0 ? Jeśli nie to to czy jest szansa aby zadziałało :s:
    Czy jest jakiś inny czujnik temperatury jaki można zastosować ? Generalnie chodzi mi o większy zakres temperatury - np. -50 - +500 st.C :s:
    Potrzebuję podpiąć do systemu przynajmniej jeden taki ... a na dodatek będzie on jakieś 50 m :twisted: od Synka. :roll:
     
  7. mariuszsal
    Offline

    mariuszsal Moderator Q's Excellence

    Dołączył:
    15 Maj 2012
    Wiadomości:
    2 309
    Miejscowość:
    Lublin
    Best Answers:
    33
    Local Time:
    05:14
    Oceny:
    +542 / 8 / -2
    Followers:
    2
    QNAP:
    TS-x79U
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x79U 1 GbE
    A moduły poprawnie załadował ?
    Daj wynik komendy
    Kod (Text):
    1. dmesg | grep FTDI
    po podłączeniu interfejsu 1-wire.
     
  8. pulawal
    Offline

    pulawal Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    23 Wrzesień 2013
    Wiadomości:
    17
    Best Answers:
    0
    Local Time:
    04:14
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS414
    Po wgraniu updatu, działa:) Nie ma tylko jakiś czcionek. Wcześniej miałem mnóstwo błędów, ale nie związanych ze sprzętem, gdyż pomiar realizuję na innym sprzęcie, a synology służy tylko do prezentacji pomiarów.
     
  9. sloniu82
    Offline

    sloniu82 Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    6 Luty 2013
    Wiadomości:
    21
    Best Answers:
    0
    Local Time:
    04:14
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS213+
    Niestety ale mi po wgraniu DSM 5 update 2 na DS213+ (qoriq) przestało wszystko działać. Przechodziłem z 4.2-3214.
    Ogólnie na samym początku bazowałem na tym projekcie - ostatecznie pozostał z niego tylko schemat zczytywania temperatury - wykresy prezentowane są za pomocą highcharts.

    Mój problem polega na tym że digitemp_DS9097 przestał cokolwiek wykrywać:
    Kod (Text):
    1. root@DiskStation:# digitemp_DS9097 -s /dev/ttyUSB0 -a -i
    2. DigiTemp v3.5.0 Copyright 1996-2007 by Brian C. Lane
    3. GNU Public License v2.0 - http://www.digitemp.com
    4. Turning off all DS2409 Couplers
    5.  
    6. Searching the 1-Wire LAN
    7.  
    załadowane moduły usbserial oraz pl2303

    Kod (Text):
    1. [104070.785982] usbcore: registered new interface driver usbserial
    2. [104070.791917] usbserial: USB Serial Driver core
    3. [104081.636891] USB Serial support registered for pl2303
    4. [104081.642057] pl2303 1-1.2:1.0: pl2303 converter detected
    5. [104081.674412] usb 1-1.2: pl2303 converter now attached to ttyUSB0
    6. [104081.689742] usbcore: registered new interface driver pl2303
    7. [104081.695650] pl2303: Prolific PL2303 USB to serial adaptor driver
    Co dziwne - na fali paniki zacząłem odłączać po jednym czujniku i to nie pomogło. Odczyt pojawia się jedynie jak podłącze 1 ( i tylko 1) czujnik na krótkim kablu. Bo jak ten sam czujnik podłącze na kablu np 5-6m to już go nie wykrywa. Zaznaczam, że nic fizycznie się nie zmieniło w kabelkach, zrobiłem jedynie upgrade programowy.

    Tak więc poza wersją DSM nic się nie zmieniło, sprawdziłem również binarki samego digitempa (zrobiłem sobie kopię przez upgrade) i również się zgadzają
    Jestem trochę załamany bo w sumie miałem 8 czujników które zbierały dane ~roku


    EDIT

    Ogólnie to jestem już wściekły na Synology kompletnie.
    W akcie desperacji zainwestowałem w MP00202 i przebudowałem moją sieć 1-Wire na tryb active (zasilana z +5V 3 kablem).
    Wszystko by było ładnie gdyby nie to że sieć pięknie działa wszędzie oprócz DSM :evil:
    Sprawdzałem na Windows, MacBook'u oraz raspberrypi i tam po prostu działa, bez żadnych kombinacji.
    Kompletnie brak mi już pomysłów co może być nie tak - jeżeli w sieci jest 1-2 czujniki to jeszcze wykrywa je, natomiast jak podłącze reszte (mam obecnie 8) zabija to sieć 1-Wire.
    Próbowałem już konfiguracji z zasilaniem jak i parasite na 2 kablach - zawsze efekt jest ten sam.
    Przypomnę że na innych systemach działa bez zarzutu z podłączonymi wszystkimi czujnikami więc to musi być kwestia programowa.

    Używam wbudowanych w DSM 5 usbserial.ko oraz ftdi_sio.ko oraz digitep_9097U z ipkg.
    Nie wydaje mi się że to kwestia binarek digitemp ponieważ znalezione gdzieś na necie skompilowane pod qoriq owfs zachowuje się identycznie.

    Sam MP00202 podłączałem do różnych portów USB aby sprawdzić czy może brakuje mocy lub ogólnie coś nie tak z którymś.

    Moja diagnoza to:
    a) coś skopane w kernelu w kwestii portów tty
    b) któryś z modułów jest źle skompilowany przez Synology

    W necie jakoś specjalnie ludzie nie narzekają na podobne problemy, ale DSM'ów w wersji qoriq jest proporcjonalnie chyba najmniej więc możliwe że nikt po prostu nie używał tej funkcjonalności.

    Aktualnie jedyne rozwiązanie jakie mi pozostaje to olać Synology i zakupić raspberry pi specjalnie do monitoringu (sic!)
    Downgrade'u jak na razie nie próbowałem (namiętnie zacząłem korzystać z synchronizacji z chmurą) - może z czasem wyjdzie wersja DSM która działa co najmniej tak dobrze jak wersja 4

    Ogólnie to jedyne co mi się ciśnie na usta to: f%@k Synology :twisted:
     
  10. van
    Offline

    van Zarejestrowany Noobie

    Dołączył:
    6 Kwiecień 2010
    Wiadomości:
    37
    Best Answers:
    0
    Local Time:
    04:14
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS412+
  11. pepe_lodz
    Offline

    pepe_lodz Network Architect Q's Professional

    Dołączył:
    26 Maj 2010
    Wiadomości:
    542
    Best Answers:
    0
    Local Time:
    04:14
    Oceny:
    +3 / 0 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS713+ (4GB Ram)
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Witam
    Jestem na etapie instalacji tego softu i jestem w momencie odpalenia pliku w przegladarce konfigurator.php

    Odpaliłem ale wszystko jest jakby rozjechane... brak polskich znaków. Jak wpisałem nazwe czujnika bo mam obecnie tylko jeden i chciałem zapisać pojawia się BŁĄD OTWARCIA PLIKU.
    Nie wiem co jest źle. Wszystko edytowałem z konsoli za pomocą nano. Jedyne pliki podgrywałem przez WinSCP.

    Proszę o pomoc. Aha dodam że otwierałem plik konfigurator.php w Chrome i IE 10. W obu to samo.
    Zrzut jak to wygląda:
     

    Załączone pliki:

    • konfigurator.jpg [jpg] - (pepe_lodz) Synology jako serwer monitoringu temperatury pomieszczeń [10672,52904] - ProNAS - Forum serwerów plików Synology
      konfigurator.jpg
      Rozmiar pliku:
      124,7 KB
      Wyświetleń:
      166
      MD5 Sum:
      d761ea3c4c73691d7edf868bad22146a
  12. piter76
    Offline

    piter76 System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    27 Lipiec 2009
    Wiadomości:
    121
    Best Answers:
    0
    Local Time:
    04:14
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    1
    Synology:
    DS107+
    Problem jest ewidentnie związany ze stroną kodową. O ile dobrze pamiętam, pliki były kodowane w ANSI, być może Twój Synology nie trawi tej strony kodowej i trzeba by przerobić wszystkie na przykład na UTF-8 i podmienić w nagłówkach html stronę kodową właśnie na UTF-8.

    Co do błędu zapisu, to najprawdopodobniej nie masz ustawionych uprawnień do folderu do którego wrzuciłeś cały pakiet oraz pliku konfiguracyjnego config.php oraz nazwy.php, gdzieś w tym wątku przewijał się chyba ten temat.
     
  13. pepe_lodz
    Offline

    pepe_lodz Network Architect Q's Professional

    Dołączył:
    26 Maj 2010
    Wiadomości:
    542
    Best Answers:
    0
    Local Time:
    04:14
    Oceny:
    +3 / 0 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS713+ (4GB Ram)
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Zmieniłem ANSI na UTF-8 w pliku konfigurator.php ale niestety dalej źle wyświetla ze nie ma polskich znaków.

    Przepraszam ale przy próbie zapisu danych jest jednak komunikat: Błąd otwarcia pliku
     
  14. piter76
    Offline

    piter76 System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    27 Lipiec 2009
    Wiadomości:
    121
    Best Answers:
    0
    Local Time:
    04:14
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    1
    Synology:
    DS107+
    Ale trzeba tez zmienić stronę kodową samego pliku, np przy użyciu notepad++, sama podmiana nagłówka html to za mało.

    co do błędu otwarcia pliku, zaloguj się przez SSH i wykonaj:

    Kod (Text):
    1.  
    2. synology> cd /volume1/web
    3. synology> chmod 777 temperatura (o ile folder tak się nazywa)
    4. synology> cd temperatura
    5. synology> chmod 777 config.php
    6. synology> chmod 777 nazwy.php
    7. synology> chmod 777 alarm_cfg.php
    8.  
     
  15. pepe_lodz
    Offline

    pepe_lodz Network Architect Q's Professional

    Dołączył:
    26 Maj 2010
    Wiadomości:
    542
    Best Answers:
    0
    Local Time:
    04:14
    Oceny:
    +3 / 0 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS713+ (4GB Ram)
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Ok ruszyło. Z kodowaniem już też sobie poradziłem w Notepad++

    Po nadaniu takich uprawnień błędu otwarcia pliku już nie ma.

    Dzięki serdeczne :)


    Jeszcze mam problem. Bo wykresy mi sie nie pokazują oraz do pliku log zapisuje mi tylko date i godzinę... :-(

    Moje pliki:
    .digitemprc
    Kod (Text):
    1. TTY /dev/usb/ttyUSB0
    2. READ_TIME 1000
    3. LOG_TYPE 1
    4. LOG_FORMAT "%d.%m.%Y; %H:%M:%S; %.2C"
    5. CNT_FORMAT "%d.%m.%Y; %H:%M:%S; %.2C"
    6. HUM_FORMAT "%b %d %H:%M:%S Sensor %s C: %.2C F: %.2F H: %h%%"
    7. SENSORS 1
    8. ROM 0 0x28 0xCE 0xF5 0x55 0x05 0x00 0x00 0x8A
    temperatura.sh
    Kod (Text):
    1. #!/bin/sh
    2.  
    3. ILE=0
    4. LOGS='/volume1/web/temperatura/logs'
    5. RCFILE='/volume1/web/temperatura'
    6. cd $RCFILE
    7.  
    8. ### Dla bazy tekstowej :
    9. for i in $( seq 0 $ILE ); do
    10.  
    11. DATA=`date +"%d.%m.%Y; %H:%M:%S; "`
    12. TEMP=`digitemp_DS9097 -q -c $RCFILE/.digitemprc -t $i`
    13. OUT=`printf "% 7s\n" "$TEMP";`
    14.  
    15. echo "$DATA$OUT" >> $LOGS/sensor_$i.txt
    16.  
    17. done
    18. ### ^^^^^ Koniec dla bazy tekstowej
    19.  
    20. ### Odkomentuj jesli masz bazę MySQL a zakomentuj wpisy dla bazy tekstowej
    21. #digitemp_DS9097m -q -c $RCFILE/.digitemprc -e
    22.  
    A tak wyświetla mi brak wykresów... jakby nie mogł wczytać pliku:
     

    Załączone pliki:

    • Bez tytułu.jpg [jpg] - (pepe_lodz) Synology jako serwer monitoringu temperatury pomieszczeń [10672,52908] - ProNAS - Forum serwerów plików Synology
      Bez tytułu.jpg
      Rozmiar pliku:
      60,1 KB
      Wyświetleń:
      127
      MD5 Sum:
      68d349da2cb2ef230ed352c2f890901d
  16. piter76
    Offline

    piter76 System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    27 Lipiec 2009
    Wiadomości:
    121
    Best Answers:
    0
    Local Time:
    04:14
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    1
    Synology:
    DS107+
    Spróbuj wydać komendę:
    Kod (Text):
    1.  
    2. chmod 777 /volume1/web/temperatura/logs/sensor_0.txt
    3.  
    W config.php typ bazy masz na pewno ustawiony jako text?
     
  17. pepe_lodz
    Offline

    pepe_lodz Network Architect Q's Professional

    Dołączył:
    26 Maj 2010
    Wiadomości:
    542
    Best Answers:
    0
    Local Time:
    04:14
    Oceny:
    +3 / 0 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS713+ (4GB Ram)
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Tak wygląda mój plik config.php
    Kod (Text):
    1. <?php
    2. define("DB_NAME", "digitemp");              // nazwa bazy
    3. define("DB_USER", "digitemp");              // użytkownika bazy
    4. define("DB_PASS", "digitemp");              // hasło bazy
    5. define("DB_HOST", "localhost");             // adres dostępu do bazy
    6. define("DB_TABLE_PREFIX", "");
    7.  
    8. $sensor[0] = "sensor_0.txt";//Salon
    9.  
    10. $sim_kol = array(   "r" => "Czerwony",
    11.                     "g" => "Zielowny",
    12.                     "b" => "Niebieski",
    13.                     "c" => "Jasnoniebieski",                   
    14.                     "o" => "Pomorańczowy",
    15.                     "p" => "Fioletowy",
    16.                     "y" => "Żółty" );
    17.  
    18. define(KONFIGURATOR, true);
    19. define(PATH, '/volume1/web/temperatura/');
    20. define(LOGS, '/volume1/web/temperatura/logs/');
    21. define(CRON, 1); //Co ile minut odbywają sie pomiary temperatur
    22. define(OS, 1); // Który sensor do dany dla osi X
    23. define(LINIA, 30); // Długość pojedynczej linii pomiaru
    24. define(BAZA, "text"); // Rodzaj bazy danych ( text lub mysql )
    25. define(SIMPLE, 1); // Korekcja pomiarow dla widoku simple.php 0 - bez korekcji, 1 - przedostatni pomiar
    26. define(DWIE_KOLUMNY, true); //Widok osobno.php w jednej lub dwuch kolumnach
    27.  
    28. ?>
    Doszedłem do tego że jak jest wpisane do pliku crontab zadanie:
    Kod (Text):
    1. */1 *   *   *   *   root    /volume1/web/temperatura/temperatura.sh
    to zapisuje tylko w pliku loga sensor0.txt tylko date i godzinę.
    Natomiast gdy uruchomię ten sam skrypt recznie wklepując z konsoli:
    Kod (Text):
    1. /volume1/web/temperatura/temperatura.sh
    to już zapisuje poprawnie temperature w logu.
     
  18. van
    Offline

    van Zarejestrowany Noobie

    Dołączył:
    6 Kwiecień 2010
    Wiadomości:
    37
    Best Answers:
    0
    Local Time:
    04:14
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS412+
    Witam

    Jeżeli w skrypcie temperatura.sh
    zmienisz linijkę
    Kod (Text):
    1. TEMP=`digitemp_DS9097 -q -c $RCFILE/.digitemprc -t $i`
    2.  
    na taką
    Kod (Text):
    1. TEMP=`/opt/bin/digitemp_DS9097 -q -c $RCFILE/.digitemprc -t $i`
    2.  
    to zacznie poprawnie zapisywać do logu

    Prawdopodobnie nie masz dodanej ścieżki do /opt/bin/
     
  19. pepe_lodz
    Offline

    pepe_lodz Network Architect Q's Professional

    Dołączył:
    26 Maj 2010
    Wiadomości:
    542
    Best Answers:
    0
    Local Time:
    04:14
    Oceny:
    +3 / 0 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS713+ (4GB Ram)
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Tak też zrobiłem i jest już ok. Logi zapisuje poprawnie. Jednak mam problem dalej bo wykresy nie tworzą się. Jakby nie chciało wczytać pliku wykresu tak to wygląda. We wcześniejszych postach wrzuciłem zrzut ekrany jaka ikonka w chrome sie pojawia. Tak samo jest na IE 10. Uważam że ta aplikacja jest zrobiona jakoś na stary soft... Bo kolejna sprawa że strona konfiguracji też się rozjechała... W IE 10 źle się wyświetla, dwa ze jak wprowadzę inny kod koloru to i tak termometr dla czujnika ma taki sam co miał.... Po kliknięciu na zapisz ustawienia dane widać stare, dopiero jak odświeże stronę to dane wpisane przeze mnie pojawiają się. Nie działa alarmowanie. Mam ustawiony alarm powyzej 24*C i wpisałem swojego maila. Czujnik cały czas odczytuje ok 32*C a żadnego alarmu nie widzę ani nie otrzymuję powiadomienia.

    Fajnie jakby autor tej aplikacji zaaktualizował ją i poprawił błedy a jeszcze najlepiej jakby zrobił paczkę SPK na synology :)

    Aha dla innych musiałem zmieniać kodowanie w plikach na UTF-8 gdyż miały ANSI i niestety polskich znaków wtedy na stronach nie miałem.
     
  20. piter76
    Offline

    piter76 System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    27 Lipiec 2009
    Wiadomości:
    121
    Best Answers:
    0
    Local Time:
    04:14
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    1
    Synology:
    DS107+
    W załączeniu tego postu wysyłam pełną wersję systemu przekonwertowaną na UTF-8 skonfigurowaną do obsługi jednego czujnika (z przykładowym plikiem). Wrzuć to na swojego Synka do folderu temper1 i odpal w przeglądarce ze ścieżką do temper1. Nie podmieniaj nic, po prostu odpal w przeglądarce. Jeśli na tej wersji nie pojawi Ci się wykres, to ja nie mam więcej pomysłów na rozwiązanie Twojego problemu.
     

    Załączone pliki:

    • temper.zip
      Rozmiar pliku:
      3,9 MB
      Wyświetleń:
      17
      MD5 Sum:
      767f1547020878474128fd28f3ede792