1. Cześć Gość. Przeglądasz forum dzięki firmie QNAP oraz zespołowi QNAP Club Polska.

Synology jako serwer monitoringu temperatury pomieszczeń

Dyskusja w 'Konfiguracja - Instrukcje "How To"' rozpoczęta przez użytkownika piter76, 16 Kwiecień 2012.

Ładowanie...
  1. piter76
    Offline

    piter76 System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    27 Lipiec 2009
    Wiadomości:
    121
    Best Answers:
    0
    Local Time:
    00:28
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    1
    Synology:
    DS107+
    Ja nie mam już Synology od dość dawna, więc sprawę paczek pozostawię może innym, a wiem, że są tu ludzie, którzy doskonale sobie z takimi rzeczami radzą ;) Obsługa Highcharts jest w dość wstępnej fazie, jednak działającej na tyle, że zdecydowałem się udostępnić szerszemu gronu. Jest jeszcze kilka kwestii do rozwiązania, choćby agregacja większej liczby pomiarów w celu sprawniejszej obsługi dużej liczby punktów pomiarowych (dataGrouping:) Włączenie tej opcji powoduje, że w oknie tooltip, w zależności od wyświetlanej skali, data pokazywana jest prawidłowo, lub nie jest pokazywana wcale. Podejrzewam jest to kwestia odpowiednich ustawień samego HighCharts, ale jak dotąd tego nie rozwiązałem. Bez agregacji wyników data wyświetlana jest prawidłowo, lecz dla szerokiego czasokresu obsługa wykresu jest dość "ślimaczna" ;)
     
  2. pepe_lodz
    Offline

    pepe_lodz Network Architect Q's Professional

    Dołączył:
    26 Maj 2010
    Wiadomości:
    542
    Best Answers:
    0
    Local Time:
    00:28
    Oceny:
    +3 / 0 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS713+ (4GB Ram)
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Może są ludzie którzy sobie radzą ale chyba nie za bardzo chcą pomagać... Mnie zależało aby ktoś stworzył paczkę spk aplikacji OWFS 2.9p8 ale niestety nic z tego zero reakcji....
     
  3. unr3al2
    Offline

    unr3al2 Lord Voldemort Q's Excellence

    Dołączył:
    18 Maj 2010
    Wiadomości:
    2 778
    Miejscowość:
    Warszawa
    Best Answers:
    6
    Local Time:
    01:28
    Oceny:
    +199 / 2 / -1
    Followers:
    8
    QNAP:
    TVS-x71
    Synology:
    DS710+
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    Może ktoś zrobić gotową paczkę, którą trzeba wrzucić do web by to wykresy :)
    Bo już się pogubiłem z tymi plikami...
     
  4. piter76
    Offline

    piter76 System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    27 Lipiec 2009
    Wiadomości:
    121
    Best Answers:
    0
    Local Time:
    00:28
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    1
    Synology:
    DS107+
    Załączam całą paczkę wszystkich niezbędnych plików do funkcjonowania systemu. Zgrupowałem to w dwóch archiwach:
    - zawiera pliki, które można podmienić na funkcjonujących już systemach w miarę bezpiecznie (w miarę, bo zawsze może się rozjechać kodowanie polskich znaków itp)

    - zawiera pliki konfiguracyjne oraz skrypty, które mogą posłużyć za wzór dla nowych instalacji, tych plików nie należy podmieniać w funkcjonujących instalacjach, bo z całą pewnością wyłożymy funkcjonowanie naszego systemu :)

    W stosunku do wczorajszej wersji, obsługa HighStock uległa delikatnej poprawie, jest już agregacja punktów pomiarowych przez co przegląd dużych czasokresów jest znacznie płynniejszy. Drobne poprawki w spolszczeniu wykresów.
     

    Załączone pliki:

  5. Pepek
    Offline

    Pepek Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    22 Luty 2013
    Wiadomości:
    21
    Best Answers:
    0
    Local Time:
    00:28
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS112
    to teraz mi powiedzcie czy da się podpiąć czujniki wilgotności do digitemp z ds9097
     
  6. unr3al2
    Offline

    unr3al2 Lord Voldemort Q's Excellence

    Dołączył:
    18 Maj 2010
    Wiadomości:
    2 778
    Miejscowość:
    Warszawa
    Best Answers:
    6
    Local Time:
    01:28
    Oceny:
    +199 / 2 / -1
    Followers:
    8
    QNAP:
    TVS-x71
    Synology:
    DS710+
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    Chyba nie ma takich czujników na 1-wire

    Wysłane z lodówki synology :)
     
  7. pepe_lodz
    Offline

    pepe_lodz Network Architect Q's Professional

    Dołączył:
    26 Maj 2010
    Wiadomości:
    542
    Best Answers:
    0
    Local Time:
    00:28
    Oceny:
    +3 / 0 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS713+ (4GB Ram)
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    A DHT 11 i DHT22
     
  8. piter76
    Offline

    piter76 System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    27 Lipiec 2009
    Wiadomości:
    121
    Best Answers:
    0
    Local Time:
    00:28
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    1
    Synology:
    DS107+
    Nie są to czujniki pracujące w standardzie 1-wire co nie oznacza, że nie da się zrealizować pomiaru wilgotności w oparciu o technologię 1-wire :)
    TUTAJ jest instrukcja jak sobie z tym poradzić, jednak potrzebna jest do tego wiedza z zakresu programowania mikrokontrolerów PIC, programowania w C, trochę umiejętności w posługiwaniu się lutownicą i sporo wolnego czasu, żeby to wszystko razem zebrać do kupy :)
     
  9. unr3al2
    Offline

    unr3al2 Lord Voldemort Q's Excellence

    Dołączył:
    18 Maj 2010
    Wiadomości:
    2 778
    Miejscowość:
    Warszawa
    Best Answers:
    6
    Local Time:
    01:28
    Oceny:
    +199 / 2 / -1
    Followers:
    8
    QNAP:
    TVS-x71
    Synology:
    DS710+
    Ethernet:
    1 GbE
  10. piter76
    Offline

    piter76 System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    27 Lipiec 2009
    Wiadomości:
    121
    Best Answers:
    0
    Local Time:
    00:28
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    1
    Synology:
    DS107+
    Przerabiałem ten temat dość dogłębnie, mam nawet dwa takie czujniki. DHT11 i DHT22 to są tanie chińszczyzny nie mające zbyt wiele wspólnego z technologią 1-wire firmy Dallas, w oparciu o którą pracuje pakiet digitemp. Do budowy czujnika wilgotności potrzebny jest układ SHT11 tak jak jest to opisane w linku jaki podałem powyżej.
     

    Załączone pliki:

    • hum1.jpg [jpg] - (piter76) Synology jako serwer monitoringu temperatury pomieszczeń [10672,52943] - ProNAS - Forum serwerów plików Synology
      hum1.jpg
      Rozmiar pliku:
      228,4 KB
      Wyświetleń:
      66
      MD5 Sum:
      5579dd591e04998a77fd75612a13d2e7
    • hum2.jpg [jpg] - (piter76) Synology jako serwer monitoringu temperatury pomieszczeń [10672,52943] - ProNAS - Forum serwerów plików Synology
      hum2.jpg
      Rozmiar pliku:
      121,6 KB
      Wyświetleń:
      66
      MD5 Sum:
      f2f2f86c6f012c695a6a7691ec4c0db7
  11. unr3al2
    Offline

    unr3al2 Lord Voldemort Q's Excellence

    Dołączył:
    18 Maj 2010
    Wiadomości:
    2 778
    Miejscowość:
    Warszawa
    Best Answers:
    6
    Local Time:
    01:28
    Oceny:
    +199 / 2 / -1
    Followers:
    8
    QNAP:
    TVS-x71
    Synology:
    DS710+
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    Ile kosztowało cię zrobienie takiego czujnika ??
    Ile byś chciał za zrobienie czegoś takiego :D
     
  12. piter76
    Offline

    piter76 System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    27 Lipiec 2009
    Wiadomości:
    121
    Best Answers:
    0
    Local Time:
    00:28
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    1
    Synology:
    DS107+
    Sam interfejs to trochę mało, potrzebny jest jeszcze odpowiednio skompilowany digitemp, który będzie obsługiwał przede wszystkim bazę mysql jak i pomiar wilgotności tym interfejsem.
    Natomiast elementy do budowy tego interfejsu kosztowały mnie około 100PLN, sam czujnik SHT11 to koszt około 60PLN i ten jest najdroższy z tego wszystkiego.
     
  13. pepe_lodz
    Offline

    pepe_lodz Network Architect Q's Professional

    Dołączył:
    26 Maj 2010
    Wiadomości:
    542
    Best Answers:
    0
    Local Time:
    00:28
    Oceny:
    +3 / 0 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS713+ (4GB Ram)
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Kurcze nie wiem czy nie lepiej rapsberry kupic i na tej platformie robic temp i wilgotnosc... chyba na tej platformie jest wiecej info i wiecej opcji. Na synology cos malo i nikt nie chce pomagac...
    szukam spk glupiego OWFS w wersji 2.9p8 i lipa nikt znajacy sie nie chce zbudowac paczki.
     
  14. piter76
    Offline

    piter76 System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    27 Lipiec 2009
    Wiadomości:
    121
    Best Answers:
    0
    Local Time:
    00:28
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    1
    Synology:
    DS107+
    W Synology problemem dla mniej zaawansowanych majsterkowiczów jest różnorodność architektury sprzętowej, znacznie trudniej jest wówczas o wsparcie innych użytkowników, którzy po prostu mogą mieć sprzęt niekompatybilny z naszym i to co sobie przekompilowali u siebie, u nas już działać nie będzie.
     
  15. Pepek
    Offline

    Pepek Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    22 Luty 2013
    Wiadomości:
    21
    Best Answers:
    0
    Local Time:
    00:28
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS112
    też już się od jakiegoś miesiąca zastanawiam nad Raspberry.
    W sumie rozwiąże to wiele niuansów nad którymi trzeba by spędzić wiele dni z Synology. A i na pewno spełni się w większym zakresie

    .:EDIT:.
    No i zakupiłem Banana Pro
     
  16. piter76
    Offline

    piter76 System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    27 Lipiec 2009
    Wiadomości:
    121
    Best Answers:
    0
    Local Time:
    00:28
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    1
    Synology:
    DS107+
    Witam

    W załączeniu przesyłam digitemp w wersji 3.6.0 przekompilowany pod maszyny z prockiem Marvell Kirkwood mv6281 (np ds212j ds211j). Obsługuje zbieranie danych pomiarowych do bazy MySQL (wymagany zainstalowany pakiet MariaDB). Do poprawnego funkcjonowania potrzebny plik .digitemp_mysql
    Kod (Text):
    1.  
    2. DBNAME digitemp
    3. DBUSER digitemp
    4. DBPASS digitemp
    5. DBHOST localhost
    6. DBTABLE pomiary
    7. DBCOLUMNS SENSOR,SERIAL,TIMESTAMP,TEMPC,HUMI,BLANK
    8.  
    Należy też utworzyć bazę danych z tabelą:
    Kod (Text):
    1.  
    2. CREATE DATABASE IF NOT EXISTS `digitemp` DEFAULT CHARACTER SET utf8 COLLATE utf8_polish_ci;
    3. USE `digitemp`;
    4.  
    5. DROP TABLE IF EXISTS `pomiary`;
    6. CREATE TABLE IF NOT EXISTS `pomiary` (
    7.   `sensor` int(3) NOT NULL DEFAULT '0',
    8.   `sensor_serial` char(24) COLLATE utf8_polish_ci NOT NULL DEFAULT '',
    9.   `time_date` datetime NOT NULL DEFAULT '0000-00-00 00:00:00',
    10.   `temp_c` float NOT NULL DEFAULT '0',
    11.   `humidity` varchar(3) COLLATE utf8_polish_ci DEFAULT NULL,
    12.   `other` varchar(16) COLLATE utf8_polish_ci DEFAULT NULL,
    13.   KEY `time_date` (`time_date`)
    14. ) ENGINE=InnoDB DEFAULT CHARSET=utf8 COLLATE=utf8_polish_ci;
    15.  
    Jakby ktoś był zainteresowany, to zapraszam :)
     

    Załączone pliki:

    • digitemp3.tar
      Rozmiar pliku:
      75,5 KB
      Wyświetleń:
      5
      MD5 Sum:
      6dba9c72cef18a8ce21af250f94b6f1c
  17. mateos78
    Offline

    mateos78 Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    6 Marzec 2014
    Wiadomości:
    2
    Best Answers:
    0
    Local Time:
    00:28
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    Diskstation 713+
    Witam,

    system uruchomiłem i śmiga na dyskach mojego synka. Jednak gdy sczytywać dane z pendrive wtedy pojawia się problem.

    Zapis danych przebiega bezproblemowo natomiast po odpaleniu przeglądarki nic się nie wyświetla.

    moj config.php
    Kod (Text):
    1. define(KONFIGURATOR, true);
    2. define(PATH, '/volume1/web/temperatura/');
    3. define(LOGS, '/volumeUSB1/usbshare/logs/');
    4. define(CRON, 1);
    5.  
    i temperatura sh.
    Kod (Text):
    1. ILE=5
    2. LOGS='/volumeUSB1/usbshare/logs/'
    3. RCFILE='/volume1/web/temperatura/'
    4. cd $RCFILE
    udało się komuś uruchomić odczyt danych z PENDRIVE'a?
     
  18. unr3al2
    Offline

    unr3al2 Lord Voldemort Q's Excellence

    Dołączył:
    18 Maj 2010
    Wiadomości:
    2 778
    Miejscowość:
    Warszawa
    Best Answers:
    6
    Local Time:
    01:28
    Oceny:
    +199 / 2 / -1
    Followers:
    8
    QNAP:
    TVS-x71
    Synology:
    DS710+
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
  19. arTii
    Offline

    arTii Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    20 Sierpień 2015
    Wiadomości:
    15
    Miejscowość:
    Rzeszów
    Best Answers:
    0
    Local Time:
    00:28
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS1515+ + XPEnoboot + DS1415+
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE

    Sorry, the page you are looking for is not found. :-(
    Znalazłem jakieś drivery od DSM_5.2-5565/x86 i wygląda na to że niby działają.


    Ale problem chyba częściowo rozwiązałem. Bootstrapa miałem w wersji ipkg - zmieniłem na opkg i wstało - dlaczego? nie wiem.
     
  20. yarek
    Offline

    yarek Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    2 Listopad 2011
    Wiadomości:
    7
    Miejscowość:
    Bydgoszcz
    Best Answers:
    0
    Local Time:
    00:28
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS 716+II
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Witam,

    Trochę odgrzeje.. Poprzednio posiadałem DS211 no i wszystko działało, teraz jestem po zmianie na DS716+II chciałbym to ponownie uruchomić ale widzę na przestrzeni lat sporo się zmieniło...

    Może ktoś pomoże, na wstępie nie mogę zmusić synka do posiadania portu COM paczki digitemp działają ale bez usbserial dalej nie ruszę.