1. Cześć Gość. Przeglądasz forum dzięki firmie QNAP oraz zespołowi QNAP Club Polska.

Synology jako serwer monitoringu temperatury pomieszczeń

Dyskusja w 'Konfiguracja - Instrukcje "How To"' rozpoczęta przez użytkownika piter76, 16 Kwiecień 2012.

Ładowanie...
  1. piter76
    Offline

    piter76 System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    27 Lipiec 2009
    Wiadomości:
    121
    Best Answers:
    0
    Local Time:
    00:11
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    1
    Synology:
    DS107+
    Witam wszystkich po długiej przerwie ;)

    Chciałbym podzielić się z Wami moją nową zabawką, jaką wdrożyłem na Synology mojego taty.
    W telegraficznym skrócie omówię sposób instalacji oraz funkcjonalność systemu monitoringu temperatury pomieszczeń,
    zbudowanego na bazie czujników temperatury DS18b20 firmy Dallas pracujących w technologii 1-Wire.
    Pomysł zrodził się z potrzeby biznesowej, a dopiero potem został zaadoptowany do warunków domowych ;) Ale do rzeczy.

    [Nieprawidłowy link obrazu]:https://lh6.googleusercontent.com/-JG4Up7NfsgU/T4x8deicHQI/AAAAAAAABSc/fk6CIQjeMGA/s912/temp1.jpg
    alh3.googleusercontent.com__nwwTtioToM8_T4x8fHG_VPI_AAAAAAAABSk_ozRgPUegJWo_s912_temp2.

    Co będzie nam potrzebne:

    sprzęt:
    - czujniki temperatury DS18B20 (koszt około 4PLN za sztukę na Allegro)
    - adapter DS9097E do obsługi tych czujników (koszt to kilka złotych za elementy, głównie diody, najdroższa była wtyczka COM z obudową ;) )
    - adapter/przejściówka USB->COM aby móc podłączyć całość do naszego Synka, koniecznie na bazie chipsetu FTDI, ja osobiście wykorzystałem model DIGITUS DSUB9P FTDI
    - kilka(naście/dziesiąt) metrów dwużyłowego przewodu (ja wypatroszyłem skrętkę sieciową ;) )
    - cyna, kalafonia, lutownica, koszulki termokurczliwe

    soft:
    - przede wszystkim zainstalowany pakiet IPKG
    - moduły do kernela: kernel-module-usbserial, kernel-module-ftdi-sio
    - pakiet module-init-tools
    - digitemp do zarządzania całym tym ustrojstwem ;)
    - php minimum w wersji 4

    Adapter DS9097E zbudowałem na bazie tego schematu:
    http://kml.jogger.pl/2009/10/29/termome ... com-i-usb/
    Sprawa jest banalna, nie ma sensu się nad tym dłużej rozpisywać ;)

    Jedynym problemem w zasadzie było zmuszenie Synka do tego, aby zechciał "mieć" port COM ;)
    Do tego potrzebne będą nam właśnie moduły kernelna zainstalowane z paczek IPKG oraz adapter USB->COM.

    Instalacja modułów:

    Kod (Text):
    1. Synology> ipkg install kernel-module-usbserial
    2. Synology> ipkg install kernel-module-ftdi-sio
    oraz dodatkowe narzędzia do ich konfiguracji:

    Kod (Text):
    1. Synology> ipkg install module-init-tools
    Po zainstalowaniu modułów a przed ich uruchomieniem w systemie musiałem dodać dowiązanie symboliczne
    do /lib/modules dla folderu /opt/lib/modules/2.6.15/ w następujący sposób:

    Kod (Text):
    1. Synology> cd /lib/modules
    2. Synology> ln -s /opt/lib/modules/2.6.15 2.6.15
    3.  
    po czym wykonać komendę:
    Kod (Text):
    1.  
    2. Synology> depmod
    teraz możemy spróbować uruchomić nasze moduły w systemie:
    Kod (Text):
    1.  
    2. Synology> insmod usbserial.ko
    3. Synology> insmod ftdi_sio.ko
    Sprawdzamy, czy się nam udało załadować moduły do systemu komendą:

    Kod (Text):
    1. Synology> lsmod |grep usbserial
    Jeśli mamy na liście nasze moduły, to w zasadzie najtrudniejsza część za nami ;)

    Kolejnym krokiem będzie utworzenie naszego portu szeregowego komendą:

    Kod (Text):
    1. Synology> mknod /dev/usb/ttyUSB0 c 188 0
    Teraz nie pozostaje nam nic innego jak podłączyć nasz interfejs USB->COM do portu USB naszego synka i sprawdzić, czy został wykryty:

    Kod (Text):
    1. Synology> dmesg |grep FTDI
    Po tej komendzie naszym oczom powinien ukazać się między innymi taki wpis:

    Kod (Text):
    1. usb 1-1.1: FTDI USB Serial Device converter now attached to ttyUSB0
    Od tej pory środowisko sprzętowe mamy przygotowane do pracy. Możemy zabierać się za konfigurowanie oprogramowania.
    Przede wszystkim musimy zaisntalować pakiet digitemp do obsługi naszych termometrów:

    Kod (Text):
    1. Synology> ipkg install digitemp
    W skład pakietu wchodzi kilka modułów, nas interesował będzie tylko jeden: digitemp_DS9097

    Zanim zaczniemy zabawę z konfiguracją musimy podłączyć zbudowany przez nas interfejs DS9097E do przejściówki USB->COM,
    a do owego interfejsu nasze czujniki temperatury. Następnie należy zainicjować naszą sieć 1-wire w następujący sposób:

    Kod (Text):
    1. Synology> digitemp_DS9097 -s /dev/usb/ttyUSB0 -a -i
    Po tej komendzie w folderze /root/ zostanie utworzony plik konfiguracyjny .digitemprc
    Mój plik wygląda następująco:

    Kod (Text):
    1. TTY /dev/usb/ttyUSB0
    2. READ_TIME 1000
    3. LOG_TYPE 1
    4. LOG_FORMAT "%d.%m.%Y; %H:%M:%S; %.2C"
    5. CNT_FORMAT "%d.%m.%Y; %H:%M:%S; %.2C"
    6. HUM_FORMAT "%b %d %H:%M:%S Sensor %s C: %.2C F: %.2F H: %h%%"
    7. SENSORS 5
    8.  
    9. ROM 0 0x28 0xD8 0x71 0xA9 0x03 0x00 0x00 0x05
    10. ROM 1 0x28 0x92 0x5D 0x9F 0x03 0x00 0x00 0x27
    11. ROM 2 0x28 0x07 0x7E 0xA9 0x03 0x00 0x00 0x8A
    12. ROM 3 0x28 0x07 0x41 0x9F 0x03 0x00 0x00 0x20
    13. ROM 4 0x28 0xC7 0x8E 0x9F 0x03 0x00 0x00 0xF2
    W stosunku do domyślnego pliku konfiguracyjnego zmianie uległy dwa wpisy, mianowicie LOG_FORMAT oraz CNT_FORMAT
    Pierwszy z nich odpowiedzialny jest za format składowanych w logu odczytów i jest bardzo istotny z punktu widzenia funkcjonowania całego systemu.
    Powinniście zmienić go na taki, jak jest u mnie.
    Drugi wpis odpowiada za to co nam się wyświetli w linii komend i nie ma już w zasadzie żadnego wpływu na funkcjonowanie systemu ;)

    Teraz możemy sprawdzić, czy nasza mini sieć działa ;) Wydajmy komendę:

    Kod (Text):
    1. Synology> digitemp_DS9097 -a
    Powinniśmy zobaczyć jak nasz Synek odczytuje temperatury z poszczególnych czujników podłączonych do naszego interfejsu, mniej więcej coś takiego:

    Kod (Text):
    1. DigiTemp v3.5.0 Copyright 1996-2007 by Brian C. Lane
    2. GNU Public License v2.0 - http://www.digitemp.com
    3. 15.04.2012; 22:28:15; 8.00
    4. 15.04.2012; 22:28:16; 7.75
    5. 15.04.2012; 22:28:18; 20.38
    6. 15.04.2012; 22:28:19; 19.69
    7. 15.04.2012; 22:28:21; 19.81
    Jeśli widzimy odczyty, znaczy się, że udało nam się skonfigurować część sprzętową do pracy i powoli finiszujemy ;)

    Przygotujmy więc naszego Synka do zbierania odczytów z czujników. W tym celu stwórzmy folder:
    /volume1/web/temperatura/logs/ Tutaj będą składowane logi poszczególnych sensorów.

    plik temperatura.sh umieśćmy w folderze /roor/ i nadajmy mu atrybut wykonywalności komendą:

    Kod (Text):
    1. Synology> chmod 755 temperatura.sh
    Wyedytujmy ów plik o ile jeszcze tego nie zrobiliśmy. Powinno się w nim znaleźć tyle wpisów, ile czujników jest w naszej instalacji.
    W moim przypadku jest ich akurat 5. Skrypt ten należy dopisać do /etc/crontab
    U mnie taki wpis wygląda następująco:

    Kod (Text):
    1.  */1        *        *        *        *        root        /root/temperatura.sh
    Co oznacza, że pomiary wykonywane będą co jedną minutę.

    Wrzućmy resztę plików z paczki do folderu /volume1/web/temperatura/ i wyedytujmy plik config.php.
    Podobnie jak w poprzednim, tak i w tym pliku należy doprowadzić wpisy do stanu rzeczywistego naszej instalacji.

    Kolejnym krokiem konfiguracyjnym będzie otworzenie w przeglądarce strony konfigurator.php, gdzie będziemy mogli zdefiniować przede wszystkim nazwy
    naszych czujników. W pierwszym kroku po uruchomieniu strony konfigurator.php wykonajmy zapis wartości domyślnych systemu
    uruchamiając przyciski Zapisz ustawienia oraz Zapisz alarmy. Po tej czynności możemy przystąpić do personalizacji naszego środowiska.

    alh5.googleusercontent.com__fB4LrGzTUwc_T4x8j51RwnI_AAAAAAAABS0_M6Zye9lVlAE_s780_temp4.

    Ostatnią czynnością, jaką należy wykonać, to dodanie wpisu do crona z czasowym wykonywaniem skryptu alarm.php odpowiedzialnym za sprawdzanie,
    czy przypadkiem nie wystąpił jakiś alarm na którymś z czujników oraz wysłanie stosowanego powiadomienia zgodnie ze zdefiniowanymi parametrami.
    Wpis w pliku /etc/crontab w moim przypadku wygląda następująco:

    Kod (Text):
    1.  */5        *        *        *        *        root        /volume1/web/temperatura/alarm.php
    co oznacza, że co 5 minut system będzie sprawdzał, czy nie wystąpił jakiś alarm na którymś z czujników.

    I to w zasadzie tyle ;)

    Powyższy tutorial pisałem z pamięci po kilku tygodniach od wdrożenia na Synku, mam nadzieję, że o niczym nie zapomniałem, ale jakby co,
    to wszystko wyjdzie w praniu ;)


    Co system potrafi na dzień dzisiejszy?

    1. Prezentacja na wykresie zbiorczym lub wykresach pojedynczych temperatury z poszczególnych czujników w zadanym okresie czasu
    2. Definiowanie wartości progowych temperatury, dla których generowany będzie alarm
    3. Powiadomienia o wystąpieniu alarmu na danym czujniku poprzez email lub/oraz poprzez SMS (tylko sieć Orange)
    4. Prezentacja alarmów na wykresie zbiorczym oraz wykresach pojedynczych
    5. Alarmy dla czujników, z których nie spływają dane
    6. Korekcja błędnych odczytów
    7. Definiowanie nazw poszczególnych czujników oraz kolorów wykresów
    8. Przeglądanie danych historycznych z poszczególnych czujników

    W paczce załączyłem również pliki logów, tak aby można było na szybko pobawić się aplikacją bez warstwy sprzętowej.

    Może się komuś przyda ;)

    Pozdrawiam serdecznie

    Piotr

    Aktualizacja 18.12.2012r.

    Tak jak obiecałem, wrzucam najświeższą wersję systemu do monitoringu temperatury. Wszystkim, którzy zechcą skorzystać z aktualizacji proszę wcześniej o wykonanie kopii bezpieczeństwa aktualnych plików systemu ze szczególnym naciskiem na takie pliki jak:
    .digitemp
    temperatura.sh
    config.php
    alarm_cfg.php


    Z najistotniejszych zmian w stosunku do wersji tu zaprezentowanej wcześniej warto wspomnieć o:

    1) Obsługa danych z bazy mysql (wymagany digitemp skompilowany z obsługą zapisu do bazy mysql)
    2) Dodatkowe funkcje konfiguracji alarmów w konfigurator.php

    alh4.googleusercontent.com__0O3g4QKzxtg_UNDnkIUbCGI_AAAAAAAABUA_YPhQ3F7qGV8_s720_temp_3.

    3) Nowy podgląd ostatnich pomiarów w postaci graficznej wybranych czujników simple.php

    alh3.googleusercontent.com__Dm3R_Z0fjrQ_UNDnflPgXEI_AAAAAAAABT4_fLexd0HtG3U_s912_temp_1.

    4) Zmodyfikowane menu opcji ustawień podglądu zbiorczego wysuwane z lewej krawędzi ekranu index.php

    alh4.googleusercontent.com__zAW7Kg30SHY_UNDnliqRkVI_AAAAAAAABUI_S6nBllsDucs_s912_temp_2.

    5) Skala oraz przesunięcie w menu ustawień podglądu teraz realizowane jest poprzez wprowadzanie danych w postaci czasu, według następującego szablonu:

    d.hh:mm
    d- dzień
    hh- godziny
    mm- minuty

    np: 2.12:30 wpisane w pole przesunięcie oznaczać będzie przesunięcie widoku o 2 dni, 12 godzi i 30 minut wstecz względem ostatniego pomiaru

    6) Dodatkowe definicje stałych w pliku config.php

    Kod (Text):
    1.  
    2. <?php
    3. define("DB_NAME", "digitemp");              // nazwa bazy
    4. define("DB_USER", "digitemp");              // nazwa użytkownika bazy
    5. define("DB_PASS", "password");              // hasło bazy
    6. define("DB_HOST", "localhost");             // adres dostępu do bazy
    7. define("DB_TABLE_PREFIX", "");
    8.  
    9. $sensor[0] = "sensor_0.txt";//Salon
    10. $sensor[1] = "sensor_1.txt";//Sypialnia
    11. $sensor[2] = "sensor_2.txt";//Dziecięcy
    12. $sensor[3] = "sensor_3.txt";//Salon G1
    13. $sensor[4] = "sensor_4.txt";//Salon G2
    14. $sensor[5] = "sensor_5.txt";//Sypialnia G1
    15. $sensor[6] = "sensor_6.txt";//Dziecięcy G1
    16. $sensor[7] = "sensor_7.txt";//Za oknem
    17.  
    18. define(KONFIGURATOR, true); //pozwalamy lub zabraniamy uruchamianie konfiguratora
    19. define(PATH, '/var/www/temperatura/'); // ścieżka bezwzględna do folderu głównego
    20. define(LOGS, '/var/www/temperatura/logs/'); // ścieżka bezwzględna do folderu z logami (zapis może być np. na napęd USB)
    21. define(CRON, 1); //Co ile minut odbywają się pomiary temperatur
    22. define(OS, 1); // Który sensor do danych dla osi X
    23. define(LINIA, 30); // Długość pojedynczej linii pomiaru
    24. define(BAZA, "text"); // Rodzaj bazy danych ( text lub mysql )
    25. ?>
    Tak dla ciekawości podam, moja baza danych z 8 czujnikami temperatury, zbierana od maja tego roku ma już blisko 3 miliony rekordów i zajmuje ponad 230MB :)

    Aktualizacja 30.12.2012r.

    Dodałem funkcję linii trendu rysowaną na wykresie wspólnym , lub uwidocznioną w widoku simple.
    Funkcję można włączyć lub wyłączyć w konfiguratorze.

    Aktualizacja 10.01.2013r.

    Kolejna aktualizacja przynosi nieco odświeżony wygląd wykresu zbiorczego oraz konfiguratora :)

    alh4.googleusercontent.com__JA9dDzYSdvE_UO86M2xJ6DI_AAAAAAAABUc_YdOF1xVsYvc_s1000_term1.

    alh6.googleusercontent.com__9AdxTMbKTMU_UO87M44fK3I_AAAAAAAABU0_Qs5R68n_mMc_s949_term2.

    Doszło kilka funkcji w samym konfiguratorze, między innymi możliwość definiowania wymiarów wykresu zbiorczego oraz ustalanie kolejności prezentacji pomiarów w widoku simple.php oraz w widoku osobno.php.

    Ponadto można ustalać kolorystykę dla poszczególnych czujników nie tylko według predefiniowanych nazw kolorów, ale również według notacji HTML, czyli np.: #ffd3cc
    Na belce określającej nazwy kolumn pojawiły się podpowiedzi czego dana opcja dotyczy.

    System optymalizowany jest pod przeglądarki FireFox, Chrome i Opera, natomiast nie gwarantuję poprawności działania na Internet Explorerze, szczególnie jeśli chodzi o wygląd poszczególnych składników systemu. Ten "wynalazek" Microsoftu jest na tyle odporny na niektóre składnie html, że postanowiłem nie zawracać sobie więcej głowy problemami z rozjeżdżaniem się niektórych elementów na tej przeglądarce.

    Aktualizacja 11.01.2013r.

    W załączeniu do tego postu podsyłam pakiet autch, dzięki któremu będziemy mogli zabezpieczyć dostęp do wybranych stron loginem i hasłem. Po umieszczeniu odpowiedniego wpisy w pliku strony, do której chcemy ograniczyć dostęp, system będzie prosił o podanie loginu oraz hasła.
    W załączniku jest folder auth, oraz zrzut bazy danych MySQL wraz z użytkownikiem admin (hasło: admin).

    W pierwszej kolejności należy utworzyć bazę danych zgodnie z plikiem auth.sql, następnie wrzucamy folder auth wraz z całą zawartości na Synka po czym przechodzimy do konfiguracji pliku config.php. W nim poprawiamy ścieżki, login oraz hasło do bazy. Teraz możemy spróbować zalogować się do systemu:
    http://<nr ip synka>/auth/useradmin.php
    Po prawidłowym zalogowaniu się możemy dodawać użytkowników do systemu itp.

    I teraz przykład. Powiedzmy, że chcemy zabezpieczyć dostęp do strony konfigurator.php. Aby to zrobić, należy w pierwszej linii tego pliku dodać wpis:

    Kod (Text):
    1.  
    2. <?php
    3. require ("/volume1/web/auth/auth.inc");
    4.  
    Każdą inną stronę można w taki sposób zabezpieczyć. Ponadto w pliku INSTALL.txt jest instrukcja w jaki sposób zabezpieczyć całe witryny jeśli to komuś potrzebne ;)


    Zapraszam do pobierania, w razie pytań, śmiało, będziemy walczyć :)

    Pozdrawiam serdecznie

    Piotr
     

    Załączone pliki:

    • 2013.01.10-FULL.zip
      Rozmiar pliku:
      4,1 MB
      Wyświetleń:
      105
      MD5 Sum:
      faf3c45189204e99f20e743dd9d1e223
    • auth.zip
      Rozmiar pliku:
      92 KB
      Wyświetleń:
      64
      MD5 Sum:
      f9e7ba2d93a0f91c28a864256d638ead
    • Lubię to! Lubię to! x 1
  2. wcg
    Offline

    wcg Guest

    Best Answers:
    0
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Ciekawe, spróbuję to uruchomić. W załączonym pliku zip jest błąd, nie można go rozpakować. Możesz udostępnić jeszcze raz?
     
  3. maxnet
    Offline

    maxnet Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    10 Grudzień 2009
    Wiadomości:
    12
    Best Answers:
    0
    Local Time:
    00:11
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS-110j
    Ja też chciałem potestować ale nie da się rozpakować tego pliku.
     
  4. piter76
    Offline

    piter76 System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    27 Lipiec 2009
    Wiadomości:
    121
    Best Answers:
    0
    Local Time:
    00:11
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    1
    Synology:
    DS107+
    Jak tylko wrócę do domu, to wrzucę jeszcze raz, nie wiem co się podziało z tym archiwum ... Poza tym jest kilka drobnych modyfikacji w stosunku do pierwowzoru, między innymi Orange trochę namieszał na swoich stronach i musiałem przebudować skrypt powiadamiania SMS`em ;)
     
  5. maxnet
    Offline

    maxnet Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    10 Grudzień 2009
    Wiadomości:
    12
    Best Answers:
    0
    Local Time:
    00:11
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS-110j
    Teraz jest OK.
    Zabieram się za testy ;)
     
  6. maxnet
    Offline

    maxnet Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    10 Grudzień 2009
    Wiadomości:
    12
    Best Answers:
    0
    Local Time:
    00:11
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS-110j
    U mnie coś nie chce działać konfigurator.php
    Pojawia się coś takiego:
    Kod (Text):
    1. Fatal error: Call to undefined function mcrypt_decrypt() in /volume1/web/temperatura/functions.php on line 131
     
  7. piter76
    Offline

    piter76 System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    27 Lipiec 2009
    Wiadomości:
    121
    Best Answers:
    0
    Local Time:
    00:11
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    1
    Synology:
    DS107+
    Sprawdź, czy nie masz przypadkiem zakomentowanego modułu mcrypt.so w pliku:
    Kod (Text):
    1. /usr/syno/etc/php/extension.ini
    Jeśli tak, to należy zdjąć komentarz z tego wpisu i zrestartować usługę apache

    Kod (Text):
    1. /usr/syno/etc/rc.d/S97apache-user.sh restart
    i powinno hulać ;)
     
  8. maxnet
    Offline

    maxnet Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    10 Grudzień 2009
    Wiadomości:
    12
    Best Answers:
    0
    Local Time:
    00:11
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS-110j
    Dzięki hula ;)
    Faktycznie zakomentowane było mcrypt.so
     
  9. wcg
    Offline

    wcg Guest

    Best Answers:
    0
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Próbuję zainstalować moduły ale mam błąd:
    Kod (Text):
    1.  
    2. ums2> ipkg install kernel-module-usbserial
    3. Nothing to be done
    4. An error ocurred, return value: 4.
    5. Collected errors:
    6. Cannot find package kernel-module-usbserial.
    7. Check the spelling or perhaps run 'ipkg update'
    8.  
    wcześniej oczywiście zrobiłem ipkg update i ipkg upgrade. Pozostałych paczek tez nie mogę zainstalować, czy może ktoś pomóc?
     
  10. piter76
    Offline

    piter76 System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    27 Lipiec 2009
    Wiadomości:
    121
    Best Answers:
    0
    Local Time:
    00:11
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    1
    Synology:
    DS107+
    A możesz wkleić tutaj odpowiedź po wykonaniu następującej komendy:

    Kod (Text):
    1. Synology> more /opt/lib/ipkg/lists/cross |grep usbserial
    Może jakoś inaczej nazywa się u Ciebie ten moduł...
     
  11. wcg
    Offline

    wcg Guest

    Best Answers:
    0
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Nic, pusto znaczy nie ma takiego pakietu, na drugim DS 210j jest dokładnie tak samo.
     
  12. piter76
    Offline

    piter76 System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    27 Lipiec 2009
    Wiadomości:
    121
    Best Answers:
    0
    Local Time:
    00:11
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    1
    Synology:
    DS107+
  13. yarek
    Offline

    yarek Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    2 Listopad 2011
    Wiadomości:
    7
    Miejscowość:
    Bydgoszcz
    Best Answers:
    0
    Local Time:
    00:11
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS 716+II
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Miałem taki sam problem co kolega wyżej, posiadam model DS 211 i po radzie kolegi piter76 znalazłem na stronie kasiarza
    http://kasiarz.homelinux.com/page.php?10 na dole skompilowane pliki spakowane
    " Kernel Modules Synology gpl-1922" po rozpakowaniu skopiowałem do folderu /lib/modules i poszło po uruchomieniu system widzi, dziś będzie ciąg dalszy jak przyjdą czujniki.
     
  14. wcg
    Offline

    wcg Guest

    Best Answers:
    0
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Udało się działa, dzięki yarek, dobra robota piter76.
     
  15. yarek
    Offline

    yarek Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    2 Listopad 2011
    Wiadomości:
    7
    Miejscowość:
    Bydgoszcz
    Best Answers:
    0
    Local Time:
    00:11
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS 716+II
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Wszystko już poskładane do kupy i skonfigurowane, podłączone dwa czujniki na razie obok siebie ale do testów. Wszystko śmiga jak należy ! :)

    ae_fotek.pl_images_20496574269058720930_thumb.

    ae_fotek.pl_images_68545625610344380044_thumb.

    ae_fotek.pl_images_05041920845068677085_thumb.

    ae_fotek.pl_images_27633439944498532713_thumb.
     
  16. mpl
    Offline

    mpl Enterprise Admin... Q's Architect

    Dołączył:
    11 Marzec 2011
    Wiadomości:
    668
    Best Answers:
    0
    Local Time:
    00:11
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    2
    Synology:
    712+ 1513+
    Zastanawia mnie tylko gdzie te testy robisz ... w szklarni ?
    ;)
     
  17. yarek
    Offline

    yarek Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    2 Listopad 2011
    Wiadomości:
    7
    Miejscowość:
    Bydgoszcz
    Best Answers:
    0
    Local Time:
    00:11
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS 716+II
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    No może nie w szklarni ;) po podłączeniu czujniki znalazły się w okolicach wentylatora od zasilacza komputera stąd te temperatury. Natomiast w chwili obecnej jeden czujnik jest na zewnątrz a drugi w domu docelowo będzie trzeci w akwarium :)

    ae_fotek.pl_images_84732607542995043259_thumb.
     
  18. mariuszsal
    Offline

    mariuszsal Moderator Q's Excellence

    Dołączył:
    15 Maj 2012
    Wiadomości:
    2 309
    Miejscowość:
    Lublin
    Best Answers:
    33
    Local Time:
    01:11
    Oceny:
    +542 / 8 / -2
    Followers:
    2
    QNAP:
    TS-x79U
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x79U 1 GbE
    Genialna sprawa. Brawa dla autora !!!
    Od dzisiaj wpiąłem to u siebie :)

    Mam tylko pytanie bo zestawienie osobno.php odnosi się w 38 linii do pliku last.htm którego nie ma w paczce. Czy tak ma być czy gdzieś się zapodział ?

    PS
    Jakby ktoś się zbierał do takiego monitoringu to ja kupiłem takie coś http://www.shop.kristech.eu/product_inf ... cts_id=214 i podpiąłem pod nie czujniki, to wersja dla tych co maja dwie lewe ręce w lutowaniu :) - czyli tak jak ja.

    Jedna różnica to że pracujemy na digitemp_DS9097U i o ten zapis należy wyedytować plik temperatura.sh
     
  19. piter76
    Offline

    piter76 System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    27 Lipiec 2009
    Wiadomości:
    121
    Best Answers:
    0
    Local Time:
    00:11
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    1
    Synology:
    DS107+
    Re: Odp: Synology jako serwer monitoringu temperatury pomies

    System przeszedl dosc duza metamorfoze w stosunku do tego, co jest w tej chwili tutaj wrzucone. Podstawowa zmiana, jaka wprowadzilem to sposob magazynowania danych. W tej chwili pomiary wrzucilem do bazy mysql. Wyszukiwanie danych jest zdecydowanie szybsze niz z plikow tekstowych. Nie wiem tylko, czy digitemp na synology da sie skompilowac z obsluga mysql, a moze juz ma ta obsluge wkompilowana.


    Postaram sie dzisiaj przygotowac paczke z aktualizacja wraz z krotkim opisem zmian. Ten blad z last.htm to moje niedopatrzenoe, mozna w tym pliku ta linie spokojnoe usunac lub zakomentowac poprzez wpisanie znakow // na poczatku linii.

    Wysyłane z mojego HTC One X za pomocą Tapatalk 2
     
  20. maxnet
    Offline

    maxnet Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    10 Grudzień 2009
    Wiadomości:
    12
    Best Answers:
    0
    Local Time:
    00:11
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS-110j
    Fajnie, ja czekam, może zmodyfikuję swoją stację ;)
     

Użytkownicy znaleźli te stronę szukając słów:

  1. serwer zapis temperatury

    ,
  2. 216 play synology wskaznik teperatury