1. Cześć Gość. Przeglądasz forum dzięki firmie QNAP oraz zespołowi QNAP Club Polska.

QNAP wprowadza migawki wolumenów

Dyskusja w 'Co słychać u konkurencji ?' rozpoczęta przez użytkownika Krwiak, 3 Sierpień 2015.

Ładowanie...
  1. Krwiak
    Offline

    Krwiak SysOp Administrator

    Dołączył:
    27 Maj 2008
    Wiadomości:
    2 415
    Best Answers:
    0
    Local Time:
    00:15
    Oceny:
    +10 / 0 / -0
    Followers:
    1
    Firma QNAP ostatnio zaprezentowała nowy firmware, który wprowadza wiele zmian, ale moim zdaniem na największą uwagę zasługuje funkcjonalność migawek dla systemu plików EXT4. W tym momencie na serwerach QNAP dla każdego wolumenu możemy uruchomić do 256 migawek. Co więcej QNAP umożliwił replikację blokową migawki na zdalne urządzenie, wtedy w razie awarii wolumen z migawki możemy odtworzyć na innym urządzeniu. Lokalnie została dodana reguła, która automatycznie umożliwia nadpisywanie najstarszych migawek. Więcej na temat nowego oprogramowania firmy QNAP znajdziecie tutaj: http://www.backupacademy.pl/qnap-qts-4-2/
     
  2. balagaan
    Offline

    balagaan Obłędny Rozmemłany Kołowrotek Q's Professional

    Dołączył:
    24 Luty 2014
    Wiadomości:
    402
    Miejscowość:
    Olsztyn
    Best Answers:
    3
    Local Time:
    00:15
    Oceny:
    +89 / 5 / -0
    Followers:
    2
    QNAP:
    TVS-x71
    Synology:
    Xpenology on VM
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    Próbuję to ogarnąć,
    Migawka robi kopię ustawień tylko systemu ?
    jaki obszar przy tworzeniu volumenu należy ustawić dla funkcjonowania 1-5 migawek?
    obecnie będę miał 3x3T w raid 5 i będę stawiał system od początku ,dlatego chcę się podpytać.
    na każdym z dysków będzie się ten obszar rezerwował?
     
  3. Krwiak
    Offline

    Krwiak SysOp Administrator

    Dołączył:
    27 Maj 2008
    Wiadomości:
    2 415
    Best Answers:
    0
    Local Time:
    00:15
    Oceny:
    +10 / 0 / -0
    Followers:
    1
    Migawka robi kopię woluminu z danymi.
    Do wyboru masz 5%, 10% lub 20% woluminu, nie wiem jak duże masz zmiany więc ciężko mi powiedzieć ile dla ciebie będzie OK. Obszarem będzie zarządzała storage poola więc tak, dane będę rozsiane na wolumenie, żeby w razie awarii ich nie stracić.
     
  4. balagaan
    Offline

    balagaan Obłędny Rozmemłany Kołowrotek Q's Professional

    Dołączył:
    24 Luty 2014
    Wiadomości:
    402
    Miejscowość:
    Olsztyn
    Best Answers:
    3
    Local Time:
    00:15
    Oceny:
    +89 / 5 / -0
    Followers:
    2
    QNAP:
    TVS-x71
    Synology:
    Xpenology on VM
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    Czyli np zarezerwuję 10% - ( 3x3T w raid 5) to daje max ok 6 TB danych / obłożenie czyli ok 50 % - 3TB zmiany na poziomie 10 %/ tyg.- 300 GB
    to jest w stanie zabezpieczyć dane? np z 1-2 kopiami ?
    nie mogę skumać jak 5-10 czy 20% z migawki może zabezpieczyć kolejne 80-90-95% danych

    da się jakoś w miarę prosto to wytłumaczyć ?
     
  5. Krwiak
    Offline

    Krwiak SysOp Administrator

    Dołączył:
    27 Maj 2008
    Wiadomości:
    2 415
    Best Answers:
    0
    Local Time:
    00:15
    Oceny:
    +10 / 0 / -0
    Followers:
    1
    Da się:), to jest migawka copy-on-write więc w praktyce wykonanie migawki nie powoduje, że nagle wszystkie dane zostaną zapisane do migawki. Copy on write oznacza, że dane do migawki są przenoszone dopiero gdy oryginalne dane zostaną nadpisane.

    Przykład:

    Mam na woluminie 3 zdjęcia każde ma 30 MB, w sumie zajmują 90 MB. Jak wykonam migawkę to migawka ma 0MB, ale jak po wykonaniu migawki skasuje jedno zdjęcie zdjęcie1.jpg to trafia ono do migawki, więc na woluminie masz dwa zdjęcie razem 60MB, a migawka ma 30MB bo zdjęcie, które skasowałeś zostało tam przeniesione. I teraz jak wykonasz migawkę numer dwa to znowu migawka na początku ma 0MB, jak usuniesz z woluminu zdjęcie2.jpg to trafia ono do drugiej migawki. Podsumowując na woluminie masz jedno zdjęcie 30MB i masz dwie migawki, każda po 30 MB czyli w sumie 90MB. Przykład pokazuje działanie na plikach, natomiast migawki działają na poziomie bloków, więc jak będziesz miał zdjęcie, na którym powiedzmy później dorysujesz komuś wąsy i te wąsy będą zajmowały tylko 3 bloki o wartości 100KB to do migawki trafi tylko 100KB, zamiast 30MB całego zdjęcia.
     
  6. balagaan
    Offline

    balagaan Obłędny Rozmemłany Kołowrotek Q's Professional

    Dołączył:
    24 Luty 2014
    Wiadomości:
    402
    Miejscowość:
    Olsztyn
    Best Answers:
    3
    Local Time:
    00:15
    Oceny:
    +89 / 5 / -0
    Followers:
    2
    QNAP:
    TVS-x71
    Synology:
    Xpenology on VM
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    super czytelny opis.
    teraz już kumam.
    dzięki za pomoc.
     
  7. Lukins
    Offline

    Lukins Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    7 Sierpień 2014
    Wiadomości:
    98
    Best Answers:
    0
    Local Time:
    23:15
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS 415+
    Sorry za ewentualne lamerstwo, ale ten opis mnie bardzo zaintrygował, rozumiem, że migawka działa na systemie bloków, ale trzymając się plików, to taki Windowsowy śmietnik? I czy jak np. mam 3 zdjęcia po 30 MB i dysk 90 MB (absurd, ale niezbędny na potrzebę przykładu), to jest zajętość 100%. I jak teraz skasuję wszystkie 3 zdjęcia to one przechodzą w kolejne migawki, ale dysk jest pełen? Ja wiem, że to tylko procent zajętości dysku w oryginale, ale chciałbym to zrozumieć. Bo z drugiej strony skoro to tylko procent dysku to migawki nie obsłużą wszystkich plików?
    Jeżeli kogoś uśpiłem, to przepraszam, ale bardzo mnie to zaciekawiło.

    Edit: Nie, no dobra, doczytałem tutorial kolegi Krwiaka, i widzę, że to taki backup różnicowy zrozumiały dodatkowo w odniesieniu do bloków, bo na poziomie plików nie da się wytłumaczyć do końca tego mechanizmu.
     
  8. unr3al2
    Offline

    unr3al2 Lord Voldemort Q's Excellence

    Dołączył:
    18 Maj 2010
    Wiadomości:
    2 778
    Miejscowość:
    Warszawa
    Best Answers:
    6
    Local Time:
    00:15
    Oceny:
    +199 / 2 / -1
    Followers:
    8
    QNAP:
    TVS-x71
    Synology:
    DS710+
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    Ja tam wolę kopię całego pliku :) Bo później się okaże, że nie jest wstanie połączyć pliku z migawki i stracę ważną informację :)
     
  9. Krwiak
    Offline

    Krwiak SysOp Administrator

    Dołączył:
    27 Maj 2008
    Wiadomości:
    2 415
    Best Answers:
    0
    Local Time:
    00:15
    Oceny:
    +10 / 0 / -0
    Followers:
    1
    Tu Cię zadziwię, ale nie ma czegoś takiego jak backup całego pliku, bo plik to też zbiór bloków rozmieszczonych w systemie plików, więc awaria bloku dysku lub systemu plików, też może uszkodzić twój cały plik :)
     

Użytkownicy znaleźli te stronę szukając słów:

  1. nas volumen statyczny