1. Cześć Gość. Przeglądasz forum dzięki firmie QNAP oraz zespołowi QNAP Club Polska.

Pochwal się swoim sprzętem :D

Dyskusja w 'Do czego wykorzystujemy Synology?' rozpoczęta przez użytkownika mikhnal, 7 Maj 2009.

Ładowanie...
  1. balagaan
    Offline

    balagaan Obłędny Rozmemłany Kołowrotek Q's Professional

    Dołączył:
    24 Luty 2014
    Wiadomości:
    402
    Miejscowość:
    Olsztyn
    Best Answers:
    3
    Local Time:
    05:25
    Oceny:
    +89 / 5 / -0
    Followers:
    2
    QNAP:
    TVS-x71
    Synology:
    Xpenology on VM
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    Ledwo do szafy się zmieścił ;)
     
  2. luk_asz
    Offline

    luk_asz Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    2 Maj 2015
    Wiadomości:
    6
    Best Answers:
    0
    Local Time:
    04:25
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    RS815+
    Jak się popieści to się wszystko zmieści...
    Tak to jest jak zakupy zaczyna się od szafy ;)
     
  3. river86
    Offline

    river86 Guest

    Best Answers:
    0
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Witam,

    Chciałbym postawić synka bezpośrednio na UPSie. Czy takie ustawienie jest dobre dla dysków?
     
  4. Cramin
    Offline

    Cramin Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    23 Marzec 2015
    Wiadomości:
    6
    Best Answers:
    0
    Local Time:
    04:25
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    XPnology PD630 3GHz 2GB RAM
    Xpenology czekające na nowy sprzęt robiące za Download Station i Media Station dla TV w salonie.
    Od niedawna stoi na nim www.xpenology.tk

    PS. River86 przy łączu 100/100 masz 50/50? Łącze masz konkretnie 100MB symetryk czy "do 100MB". Takie "zboczenie" zawodowe :D
     
  5. river86
    Offline

    river86 Guest

    Best Answers:
    0
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    100 Mb i łącze symetryczne (od moico.pl)
     
  6. river86
    Offline

    river86 Guest

    Best Answers:
    0
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Czy jest ktoś w stanie mi odpowiedzieć? Nie mam pewności czy to będzie dobre dla dysków a czas przemeblowania zbliża się nieuchronnie i chciał bym sobie zaplanować ustawienie ..
     
  7. Przemuss
    Offline

    Przemuss Master+ Architect Q's Excellence

    Dołączył:
    11 Październik 2011
    Wiadomości:
    1 982
    Miejscowość:
    Żyrardów
    Best Answers:
    0
    Local Time:
    05:25
    Oceny:
    +31 / 0 / -0
    Followers:
    3
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS211j; DS1511+; RS2212RP+
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    @river86
    1. To nie jest miejsce na takie pytanie;
    2. Nie polecam takiego rozwiązanie ze względu na wentylację UPS-a.
     
  8. river86
    Offline

    river86 Guest

    Best Answers:
    0
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Dzięki Przemuss

    Czy tylko chodzi o wentylację? Jeżeli chodzi o pole magnetyczne to nie wpłynie ono na żywot dysków?
     
  9. assquad
    Offline

    assquad Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    31 Sierpień 2015
    Wiadomości:
    2
    Miejscowość:
    Wwa
    Best Answers:
    0
    Local Time:
    04:25
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS214play
    Ethernet:
    100 Mbps
    null 100 Mbps
    Witam odświeżam kotleta :)

    U mnie Synek pki co działa do

    - storage zdjęć, filmów
    - backup dla komputera
    - torrenty :)
    - photo station ;
    - DLNA
    - print serwer
    mam go od miesiąca tak więc napewno jego możliwości się rozwiną
     
  10. Przemuss
    Offline

    Przemuss Master+ Architect Q's Excellence

    Dołączył:
    11 Październik 2011
    Wiadomości:
    1 982
    Miejscowość:
    Żyrardów
    Best Answers:
    0
    Local Time:
    05:25
    Oceny:
    +31 / 0 / -0
    Followers:
    3
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS211j; DS1511+; RS2212RP+
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    W dysku twardym znajdują się 2 dość mocne magnesy dzięki którym głowica trafia tam gdzie powinna. Wiec synek stujący na lub obok UPS-a nie ma dla niego znaczenia. Ale jeśli twój UPS ma wentylację w górnej obudowie postawienie synka na UPS-ie nie jest zalecane. Wentylacja musi być swobodna.
     
  11. river86
    Offline

    river86 Guest

    Best Answers:
    0
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Przemuss dzięki za odpowiedź. Postanowiłem jednak umieścić go w szafce pod witryną. Pochwalę się rezultatem jak skończę:)
     
  12. river86
    Offline

    river86 Guest

    Best Answers:
    0
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    No i modyfikacje szafki zakończyły się pomyślnie. Wrzuciłem do niej dwa wentylatory Enermax 12cm z manualną regulacją prędkości . Przy minimalnych obrotach prawie w ogóle ich nie słychać. Za UPS'a trafił też Enermax ale 14cm. Jego zadaniem jest wydmuchiwanie powietrza z tej wąskiej szczeliny. Myślę jeszcze na zastosowaniem cienkiego wentylatora bezpośrednio na obudowie upsa na otworach wentylacyjnych albo zrobieniu dodatkowych otworów na górze i zamontowaniu tam wentylatorów.
    Dysk przy głośniku służy tylko do kopii zapasowych i na codzień przechowywany jest w domowym sejfie :)

    Następnym etapem będzie już tylko zakup telewizora dziecku do pokoju bo szczerze mówiąc od trzech tygodni nie miałem okazji wypróbować jak to gra :)

    IMG_0020.JPG IMG_0022.JPG IMG_0025.JPG
     
  13. Przemuss
    Offline

    Przemuss Master+ Architect Q's Excellence

    Dołączył:
    11 Październik 2011
    Wiadomości:
    1 982
    Miejscowość:
    Żyrardów
    Best Answers:
    0
    Local Time:
    05:25
    Oceny:
    +31 / 0 / -0
    Followers:
    3
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS211j; DS1511+; RS2212RP+
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Sądzę że nic więcej robić nie musisz. Grunt że powietrze swobodnie opływa urządzenia w tym UPS-a. Ładnie zagospodarowałeś szafeczkę:)
    Wentylatory pomimo ze są nisko obrotowe daj na gumowych podkładkach by najmniejszych drgań nie przenosiło na szafkę.
     
  14. river86
    Offline

    river86 Guest

    Best Answers:
    0
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    No właśnie nie jestem pewien czy 36 stopni (temperatura baterii z wyświetlacza) to nie za dużo ale dzięki.
    Mieszkanie jest 36m2 więc za nic nie mogłem znaleźć bezpiecznego miejsca dla serwera a zależało mi też żeby wszystko było na jednym upsie.
    Wentylatory w szafce wiszą na gumach a z tyłu są bardzo drobne filtry przeciwkurzowe bo czasami chowam do tej szafki głośniki.
    Wiadomo, że bezszelestne nie są ale "szum powietrza" jaki wydobywa się tej szafki jest na nieprzeszkadzającym poziomie.
     
  15. Przemuss
    Offline

    Przemuss Master+ Architect Q's Excellence

    Dołączył:
    11 Październik 2011
    Wiadomości:
    1 982
    Miejscowość:
    Żyrardów
    Best Answers:
    0
    Local Time:
    05:25
    Oceny:
    +31 / 0 / -0
    Followers:
    3
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS211j; DS1511+; RS2212RP+
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Taka temperatura jest ok. Nie ma sensu wiecej kombinować i inwestować.

    Wysłane z mojego LG-H440n przy użyciu Tapatalka
     
  16. river86
    Offline

    river86 Guest

    Best Answers:
    0
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Wielkie dzięki za radę. Nie będę już kombinował :)
     
  17. sloniu82
    Offline

    sloniu82 Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    6 Luty 2013
    Wiadomości:
    21
    Best Answers:
    0
    Local Time:
    04:25
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS213+
    Wracając do głównego tematu rozmowy przedstawiam moje zastosowania DS213+
    • Magazyn danych
    • torrenty i cała związana z tym infrastruktura (rtorrent, rutorrent, flexget, subminimal)
    • kilka virtualhostów na http
    • Sound Station
    • TimeCapsule dla MAC'a
    • MySQL dla kilku Kodi
    • Tvheadend dla jednego tunera (bez transkodowania bo sprzęt zdycha), drugi tuner w HTPC pod TV
    • serwer backupu dla 2 zdalnych serwerów (nic wielkiego tylko backup konfiguracji i bieżących danych)
      • na DSM 4.x był serwer monitoringu temperatury ale przestało mi to działać na DSM 5 więc przeniosłem się na rPI
      • chciałbym dołożyć kamerkę IP ale mam wątpliwości czy podoła
    Ostatnimi czasy sprzęt momentami ledwo już zipie i pewnie trzeba będzie zastanowić się nad czymś nowszym.
    Po potężnych problemach z dostępnością aplikacji na arch PPC raczej na pewno będzie to arch x86
     
  18. Gauszton
    Offline

    Gauszton Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    30 Grudzień 2015
    Wiadomości:
    9
    Miejscowość:
    Warszawa
    Best Answers:
    0
    Local Time:
    05:25
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-109/209 Pro II
    Synology:
    DS1515+ oraz DS115J
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-109/209 Pro II 1 GbE
    Ja na moim DS115J posiadam:
    - CloudStation/Sync - do synchronizacji danych mojego Maca z PC tak bym nie musiał kopiować ( kilka folderów jest synchronizowanych 1 do 1 ).
    - Zdalny dostęp do moich danych.
    - Torrentowy ssak.
    - Backup moich danych na zewnętrznym dysku USB ( bo to jednozatokowiec ).

    Aby dodać tutaj przyczynę powiem że na wszystko wydałem 500 zł i to były najlepiej wydane pieniądze :)
     
  19. krisr77
    Offline

    krisr77 Systems Admin... Q's Expert

    Dołączył:
    14 Wrzesień 2010
    Wiadomości:
    205
    Miejscowość:
    Wawa
    Best Answers:
    0
    Local Time:
    05:25
    Oceny:
    +1 / 1 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS110j q1900 Xpenology
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    ja tez wydałem 500 zl (no moze 600 :) ) na sprzet pod xpenology i to byly najlepiej wyadne pieniądze :)

    Wysłane z mojego SM-G750F przy użyciu Tapatalka
     
  20. Dawidekpl
    Offline

    Dawidekpl Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    24 Maj 2016
    Wiadomości:
    3
    Best Answers:
    0
    Local Time:
    05:25
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-410
    Ethernet:
    802.11g
    TS-410 802.11g
    No to ciekawie, zaglądam tylko żeby dowiedzieć się czym chwalicie, ale myślę że ja niedługo też będę miał czym się wam pochwalić. czekajcie na mnie będziecie w szoku!