1. Cześć Gość. Przeglądasz forum dzięki firmie QNAP oraz zespołowi QNAP Club Polska.

Nowy model DS1515+

Dyskusja w 'Nowości i Nagrody' rozpoczęta przez użytkownika mpl, 4 Listopad 2014.

Ładowanie...
  1. mpl
    Offline

    mpl Enterprise Admin... Q's Architect

    Dołączył:
    11 Marzec 2011
    Wiadomości:
    668
    Best Answers:
    0
    Local Time:
    02:49
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    2
    Synology:
    712+ 1513+
    No chyba się zaraz , lada chwila pojawi nowy model ...
     
  2. mikhnal
    Offline

    mikhnal Grammar police Q's Excellence

    Dołączył:
    19 Luty 2009
    Wiadomości:
    5 528
    Miejscowość:
    Warszawa
    Best Answers:
    5
    Local Time:
    03:49
    Oceny:
    +203 / 2 / -1
    Followers:
    7
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    DS415+ 8GB RAM mod
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    Re: DS1515+

    "Już za chwileczkę, już za momencik..."
     
  3. balagaan
    Offline

    balagaan Obłędny Rozmemłany Kołowrotek Q's Professional

    Dołączył:
    24 Luty 2014
    Wiadomości:
    400
    Miejscowość:
    Olsztyn
    Best Answers:
    3
    Local Time:
    03:49
    Oceny:
    +89 / 5 / -0
    Followers:
    2
    QNAP:
    TVS-x71
    Synology:
    Xpenology on VM
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    Re: DS1515+

    Atom z 10 portami LAN, czy coś lepiej?
     
  4. Krwiak
    Offline

    Krwiak SysOp Administrator

    Dołączył:
    27 Maj 2008
    Wiadomości:
    2 415
    Best Answers:
    0
    Local Time:
    03:49
    Oceny:
    +10 / 0 / -0
    Followers:
    1
    Re: DS1515+

    A kto chce bana za klepanie ozorem ?
     
  5. mikhnal
    Offline

    mikhnal Grammar police Q's Excellence

    Dołączył:
    19 Luty 2009
    Wiadomości:
    5 528
    Miejscowość:
    Warszawa
    Best Answers:
    5
    Local Time:
    03:49
    Oceny:
    +203 / 2 / -1
    Followers:
    7
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    DS415+ 8GB RAM mod
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
  6. mpl
    Offline

    mpl Enterprise Admin... Q's Architect

    Dołączył:
    11 Marzec 2011
    Wiadomości:
    668
    Best Answers:
    0
    Local Time:
    02:49
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    2
    Synology:
    712+ 1513+
  7. Krwiak
    Offline

    Krwiak SysOp Administrator

    Dołączył:
    27 Maj 2008
    Wiadomości:
    2 415
    Best Answers:
    0
    Local Time:
    03:49
    Oceny:
    +10 / 0 / -0
    Followers:
    1
    Re: DS1515+

    Dla zainteresowanych pdf ze specyfikacją :)
     

    Załączone pliki:

  8. mpl
    Offline

    mpl Enterprise Admin... Q's Architect

    Dołączył:
    11 Marzec 2011
    Wiadomości:
    668
    Best Answers:
    0
    Local Time:
    02:49
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    2
    Synology:
    712+ 1513+
    Re: DS1515+

    Rozumiem ,że 1815+ różnić się będzie od 1515+ wyłącznie ilością zatok ...
     
  9. unr3al2
    Offline

    unr3al2 Lord Voldemort Q's Excellence

    Dołączył:
    18 Maj 2010
    Wiadomości:
    2 778
    Miejscowość:
    Warszawa
    Best Answers:
    6
    Local Time:
    03:49
    Oceny:
    +199 / 2 / -1
    Followers:
    8
    QNAP:
    TVS-x71
    Synology:
    DS710+
    Ethernet:
    1 GbE
  10. mikhnal
    Offline

    mikhnal Grammar police Q's Excellence

    Dołączył:
    19 Luty 2009
    Wiadomości:
    5 528
    Miejscowość:
    Warszawa
    Best Answers:
    5
    Local Time:
    03:49
    Oceny:
    +203 / 2 / -1
    Followers:
    7
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    DS415+ 8GB RAM mod
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    Re: DS1515+

    Zapewne...
    topic7404.html
     
  11. Krwiak
    Offline

    Krwiak SysOp Administrator

    Dołączył:
    27 Maj 2008
    Wiadomości:
    2 415
    Best Answers:
    0
    Local Time:
    03:49
    Oceny:
    +10 / 0 / -0
    Followers:
    1
  12. dilbercik
    Offline

    dilbercik System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    18 Wrzesień 2011
    Wiadomości:
    172
    Miejscowość:
    Warszawa
    Best Answers:
    0
    Local Time:
    03:49
    Oceny:
    +11 / 0 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51 1 GbE
    Re: DS1515+

    Atom w tym Synku :) wspiera virtualizacje :)
     
  13. Krwiak
    Offline

    Krwiak SysOp Administrator

    Dołączył:
    27 Maj 2008
    Wiadomości:
    2 415
    Best Answers:
    0
    Local Time:
    03:49
    Oceny:
    +10 / 0 / -0
    Followers:
    1
    Re: DS1515+

    Bełkot marketingowy :), co to oznacza w praktyce ?
     
  14. unr3al2
    Offline

    unr3al2 Lord Voldemort Q's Excellence

    Dołączył:
    18 Maj 2010
    Wiadomości:
    2 778
    Miejscowość:
    Warszawa
    Best Answers:
    6
    Local Time:
    03:49
    Oceny:
    +199 / 2 / -1
    Followers:
    8
    QNAP:
    TVS-x71
    Synology:
    DS710+
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    Re: DS1515+

    W praktyce :)
    Teraz na DS710+ postawiłem maszynę virtualną, która zużywa 40% zasobów(Windows 2003+MSSQL).
    Mając wsparcie VT-x zmniejszyłoby obciążenie procesora oraz przyspieszyło VM.
     
  15. Krwiak
    Offline

    Krwiak SysOp Administrator

    Dołączył:
    27 Maj 2008
    Wiadomości:
    2 415
    Best Answers:
    0
    Local Time:
    03:49
    Oceny:
    +10 / 0 / -0
    Followers:
    1
    Re: DS1515+

    Bełkot marketingowy, już to z Synology przerabiałem :) zmniejszyć to może i się zmniejszy, ale o ile o 5% czy o 50% i czy wpływ na to ma bełkot w postaci wsparcie dla wirtualizacji czy może jednak fakt, że procesor po prostu jest wydajniejszy :) ?
     
  16. unr3al2
    Offline

    unr3al2 Lord Voldemort Q's Excellence

    Dołączył:
    18 Maj 2010
    Wiadomości:
    2 778
    Miejscowość:
    Warszawa
    Best Answers:
    6
    Local Time:
    03:49
    Oceny:
    +199 / 2 / -1
    Followers:
    8
    QNAP:
    TVS-x71
    Synology:
    DS710+
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    Re: DS1515+

    Na stacjonarnym u siebie jak wyłączę VT-x maszyna wirtualna uruchamia mi się minutę. Po włączeniu wsparcia jest to kilka sekund :)
    Mając włączone VT-x maszyna wirtualna pracuje dużo szybciej i jest to zauważalne(mowa o i7).
    Nie wiem jak będzie z tym atomem :)
     
  17. Krwiak
    Offline

    Krwiak SysOp Administrator

    Dołączył:
    27 Maj 2008
    Wiadomości:
    2 415
    Best Answers:
    0
    Local Time:
    03:49
    Oceny:
    +10 / 0 / -0
    Followers:
    1
    Re: DS1515+

    Zgadza się, ale VT-x to wsparcie dla hypervisora, który jest zainstalowany na twoim komputerze, w przypadku Synology, żeby to miało zastosowanie to trzeba wywalić DOOM z DSM i zainstalować ESXi bezpośrednio na Synology, wtedy się zgodzę. Ale tutaj mamy inną sytuację, hypervisor jest zainstalowany na innym serwerze, a zadaniem Synology jest jedynie udostępnienie dla niego zasobu po NFS lub iSCSI, a na to VT-x nie ma wpływu. Osobiście uważam, że to bełkot marketingowy, no chyba, że Synology planuje mieć tak jak QNAP ma KVM, wtedy to by miało sens.
     
  18. unr3al2
    Offline

    unr3al2 Lord Voldemort Q's Excellence

    Dołączył:
    18 Maj 2010
    Wiadomości:
    2 778
    Miejscowość:
    Warszawa
    Best Answers:
    6
    Local Time:
    03:49
    Oceny:
    +199 / 2 / -1
    Followers:
    8
    QNAP:
    TVS-x71
    Synology:
    DS710+
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    Re: DS1515+

    Właśnie o to mi chodzi :), że jak się da zainstalować KVM na synku i włączyć VT-X to jest na plus:)

    Wysłane z lodówki synology :)
     
  19. Krwiak
    Offline

    Krwiak SysOp Administrator

    Dołączył:
    27 Maj 2008
    Wiadomości:
    2 415
    Best Answers:
    0
    Local Time:
    03:49
    Oceny:
    +10 / 0 / -0
    Followers:
    1
    Re: DS1515+

    No, ok, jak się da :) na razie się nie da, więc podsumowując bełkot marketingowy :)
     
  20. krowka1978
    Offline

    krowka1978 Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    18 Kwiecień 2014
    Wiadomości:
    44
    Best Answers:
    0
    Local Time:
    02:49
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Synology:
    DS1513+
    Re: DS1515+

    Ciekawe jaka będzie cena. Na razie nie wiem, czy pluć sobie w brodę za to, że trzy miesiące temu kupiłem DS1513+. Troszkę mocniejszy proc by się przydał ;)